Ga naar inhoud

Het bosje van Jet

  • updates
    346
  • reacties
    1634
  • bezoekers
    114119

Tijd om te genieten


appelvrouw

16972 weergaven

Om deze tijd van het jaar kan ik flink klagen over al het werk dat het verwerken van de producten uit de tuin met zich meebrengt..maar het is me natuurlijk te doen om al die heerlijke voorraad in de winter..verheug me nu al.

En ja talent tot klagen heb ik ni eenmaal, af en toe moet je je talenten gebruiken

Had ik twee weken geleden nog 5 grote kratten met lege potten, nu heb ik er nog maar 3 en ben ik een pot of 50 met jam verder (en pruimensaus, veel tomatensaus, sambal)

Ook de vriezer wordt weer wat voller..om de paar dagen haal ik een flinke hand vol prei en een vergiet vol bonen uit de tuin en vries die in.

De pompoenrecepten liggen al klaar..hiervoor geen inmaak, want ik heb nooit genoeg pompoenen voor de winter door, ik heb al weer ideeën voor een volledige pompoenmaaltijd ( met alle gangen pompoen, van brood tot paté tot ijs), natuurlijk veel pompoensoep en ovenschotels ( o.a. met blauwe kaas..mmm)

 

In de tuin ben ik voornamelijk bezig te oogsten, slakken te rapen voor de eenden, en samen met de kipjes een beetje aan t scharrelen.

Plannen voor volgend jaar heb ik nog niet, de tuin staat nog zo vol met snijbiet, bieten, koolsoorten, knolselderij, wortels, bonen en pompoenen ik zie dat lege van waaruit ik weer ga plannen niet voor me. Natuurlijk weet ik wel welke soorten ik zo`n beetje ga zaaien en ook zo`n beetje waar dat komt, maar dat is de gewone wisselteelt..niks nieuws.

 

Met het permacultuurstuk a la Gertrud Frank ga ik nog een jaartje door..eens kijken of het met de hulp van de kippen en de eenden wat gemakkelijker zal zijn de slakken te bestrijden.

Ik weet dat er mensen zijn die moeite hebben met het feit dat je op de grond tussen de rijen loopt, maar daar heb ik niet erg veel problemen mee gehad, en verder gebruik ik ook veel smalle planken tussen de rijen.

 

De kweeperen groeien goed , de boom zit behoorlijk vol en zal een aardige oogst opleveren..misschien kan ik er weer wat van weggeven voor wie jam wil maken.

 

IMG359426241378823984.JPG

 

Mirabellen oogsten we met emmers vol op dit moment..allemaal voor de eau de vie IMG373848421378823989.JPGIMG373937371378813214.JPG

 

Habanero Jaune in de kas..lijkt me een pittig heet pepertje worden...IMG356626171378824004.JPG

 

Er groeit nog ander, wild, fruit in de tuin. O.a. de kornoelje ( zie foto) de meidoorn en de lijsterbes..ik ga er niets mee doen ( ik heb wel jam van de kornoelje gemaakt, maar vond hem veel te wrang)IMG359612261378824009.JPG

 

Stekjes van o.a. Ananas en Honingmeloensalie voor de MTFD in de kasIMG350784381378563955.JPG

 

ZwartzWalder buitenpaprika van Frans..ze willen maar niet rood worden, de vruchten zijn wel erg mooi..IMG374061281378824028.JPG

 

Nog wat sfeerfoto`s van vandaag..ik ga weer even sambal maken

 

ZonnebloemIMG374491141378823977.JPG

 

AmarantIMG374593871378823995.JPG

 

ZonnekroonIMG376027811378824050.JPG

 

Zaaddoos NigellaIMG375899791378824022.JPG

 

TeunisbloemIMG375267141378824000.JPG

 

Bloem van mentha longufoliaIMG375147271378823980.JPG

 

Cavalo di neroIMG374995451378824046.JPG

 

zaad van bladselderijIMG374815291378824033.JPG

 

zaad van de kruisbladwolfsmelkIMG374737441378824018.JPG

7 reacties


Aanbevolen reacties

Ontzettend mooie foto's weer! Heerlijk om je zo voor te bereiden ( te bevoorraden? ) voor de komende winter! Mooi gevoel om straks je schappen weer vol te hebben. Je bent er dan u wel druk mee, maar straks heb je het " makkelijk"! Geniet ervan!

Link naar reactie

Klopt, de schappen raken zo langzamerhand wat vol(ler)..maar ik zing iedere keer als ik weer wat potten naar beneden breng: Er kan nog meer bij Lekker hoor!

 

Voordat de mirabellen eau de vie getransformeerd worden zijn we al weer enkele maanden verder. Eerst gaan ze in een 60 tot 120 liter grote ton ( afhankelijk van hoeveel mirabellen er nog komen)

Dan gaan we roeren en gaan de vruchten gisten, schuimen, borrelen( en gaat het beneden flink geuren)...als het uit gegist is gaat de ton dicht, en wachten we totdat de stoker langskomt met zijn mobiele stook apparaat..die stookt de pap tot alcohol..die moet dan weer enige tijd staan( een jaartje of zo) en dan gaat de drank in de fles...en dan....

 

Je kunt het allemaal hier nalezen ( met foto`s:) http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=853801

Link naar reactie

Prachtig weer.

 

Ik weet dat er mensen zijn die moeite hebben met het feit dat je op de grond tussen de rijen loopt, maar daar heb ik niet erg veel problemen mee gehad, en verder gebruik ik ook veel smalle planken tussen de rijen.

 

Wat bedoel je Jet ? Dat ivm permacultuur ?

Link naar reactie
Wat bedoel je Jet ? Dat ivm permacultuur ?

 

Gertrud Frank laat in haar mengcultuurontwerp weinig paden. De bedoeling is dat alle groentesoorten ongeveer 50 cm uit elkaar komen, eventueel nog met tussenrij van snelle groentes( sla, radijs enz.).

Om te oogsten of te wieden loop je tussen de groenterijen als het ware op het bed dus..alleen is er geen bed, maar één lang stuk met dwarsrijen...

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...