Jump to content
  • entries
    4
  • comments
    17
  • views
    588

Eksteroogsten


Dakmoes

60,392 views

 Share

Raar he, in het voorjaar gaat alles te traag en ga ik uit pure verveling (en als een soort zelfmotivatie) wekelijks updates maken.

En nu is de tuin uitbundig zijn ding aan het doen en hoeft dat met die updates niet meer. Maar ja, als ik nu niet laat zien hoe groen & groot het is in juli, dan heb ik volgend jaar maart weer een motivatie-issue. En mis ik mijn broodnodige leermomentjes

Dus lopen we even met de klok mee over mijn dakterras. En oh ja, ik heb niets opgeruimd. Ik weet dat dat ook bij tuinieren hoort, maar ja, de geest wil niet en het vlees evenmin

 

IMG090060311469688417.JPG

De Aldi-zakken zijn geen succes. Ze houden heel slecht water vast en bevatten te weinig grond. Bij de aardbeien kon ik er nog net een ontbodemd flesje inwurmen, dus die gaan redelijk. Alleen geen aardbeien. Of ze nou door vogels worden opgegeten? De tomaten zien er gewoon verfomfaaid uit. Ga ik niet meer hangend kweken, ze hebben teveel grond & water nodig.

Dit najaar mijn eerste timmerproject: een zelf ontworpen grote hangende aardbeibak met watergeefsysteem!!! Foto's volgen natuurlijk.

 

IMG089919451469688411.JPG

Deze bak is dus toch echt te vol gezet. Het leek zo weinig, toen in mei. Maar inmiddels raakt de peterselie hopeloos verdroogd en smachten druiven en framboos naar een beetje zonlicht. De grote overwinnaar hier is de ananaskers. Die gaat volgend jaar naar de nachtschades.

 

IMG090249471469688430.JPG

De pompoenbak gaat nog steeds lekker en zelfs de courgette, komkommer en aubergine geven de strijd niet op. Alleen het aantal vruchten valt me wat tegen. Veel pompoenen rotten gelijk (deels zwart), die haal ik weg, maar momenteel hangt er maar 1 per plant aan, dat moet beter kunnen. Het is een bloedheet hoekje, uit de wind, en de donkere bakken zijn ook snel erg heet.

 

IMG091231141469688482.JPG

Dit is de andere hete bak, deze met tomaten. Volgend jaar maar een fatsoenlijke constructie maken om ze tegen omhoog te leiden. Aantal tomaten valt me tegen, ik heb ze denk ik te lang in potjes laten staan?

 

IMG090399541469688437.JPG

De mediterrane bak. Thijm en lavendel gaan redelijk, salieplanten allebei dood, gezaaide salie (veld? muskaat?) doet het wel prima, mais waait om ipv windbreker te spelen en de eksters gaan vreselijk te keer in de slaplanten. Dit wordt vanaf volgend jaar een vaste bonenbak (die hoeven toch niet per se in de wisselteelt?) met kruiden ertussen.

 

IMG090636121469688442.JPG

Ook deze bak heb ik een beetje enthousiast volgeplant. Past qua grond prima, maar ik blijf water geven. De balkonstar tomaten hebben een drankprobleem en de pergolaklimmers (oi-kers en bonen) lusten ook wat. Lekkere boontjes van de Blue Peter trouwens.

 

IMG090865771469688456.JPG

IMG090925961469688462.JPG

De knollenbak blijft wat achter. De bietjes worden er steeds door eksters uitgetrokken (puur vandalisme). En de wortels raken misvormd door het daktuin-grondmengsel (veel steentjes en gemalen dakpan erin). De quinoa blijft dapper doorgroeien, ondanks - denk ik - een virus dat ze al vanaf april heeft. Als ik in ieder geval maar zaadjes kan oogsten. Volgend jaar ga ik die quinoa-haag veel dikker zaaien, want dit is niet het effect dat ik voor ogen had.

 

IMG091541671469688502.JPG

En de laatste bak, kruiden, munt en bladplanten. Ook hier last van vogels. Maar ook van teveel sla ineens. Ik krijg het gewoon niet allemaal op en dan zijn de courgettes dus nog niet eens klaar. De roodlof heb ik weggegooid, veel te bitter. Maar die had ik dan ook niet volgens Diane gekweekt, dus er komt nog een herkansing.

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Oei Dakmoes dat is inderdaad een lastige klus. Je hebt veel grond/ruimte op het terras, maar je wilt er misschien ook teveel inzetten.En het is te droog. Een flinke humuslaag bovenop de bakken zou kunnen helpen. Sepp Holzer had ook een bak ontworpen met een bak eronder en een stam door beide bakken..het water uit de onderste bakken zou worden opgezogen.Precies weet ik het niet meer, misschien kan je op zijn naam koekelen en opzoeken.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...