Mais, druiven, jam, en meer ...
De suikermais gaat wel lekker:
Detail:
Nog niet rijp. Wel een goed teken dat -althans bij deze- ook de bovenste bloempjes bevrucht lijken te zijn.
Druiven, gekochte stokken, nu in het tweede jaar.
De Rondo schiet aardig op. De meest rijpe (minst onrijpe) bes is nog te zuur, maar het zoet is al te proeven:
De Pinotin is later:
(De Cabernet cortis is nog later)
Gratis Oregano plantjes:
Onbedoelde zaailingen uit een bak van vorig jaar. Groeit gewoon tussen de tegels, zonder enige verzorging.
Begin van de peperoogst. Deze - en nog wel meer- worden gedroogd voor pepperflakes. De rest gaat in de vriezer, om tzt sambal van te maken.
Bramenjam. Een buurman heeft bramen staan, iets van 10 x 3 meter. Hij lust ze zelf niet. Ik heb nu 2,5 kilo, bij 3,5 kilo ga ik jam maken.
Wel al geoefend. Bramen zouden voldoende pectine bevatten voor gelering. Testje met 1/2 gewone en 1/2 geleisuiker gaf een jam die al geleerde voordat het dekseltje klikte. Voor de grote batch ga ik 3/4 gewone en 1/4 geleisuiker gebruiken.
Smaak van deze kleine test was OK. Licht zuur, precies goed. Wellicht ga ik er een beetje geraspte gemberwortel en een heel erg klein snufje zout bij doen, voor de "bite".
De laatste zaai van dit seizoen.
Knolvenkel en nog wat stam slaboontjes (4e serie). De knolvenkel schoot de afgelopen twee jaar steeds door, dit is mijn laatste poging:
Beetje laat ...
Rozemarijn snoeien.
Zonder onderhoud kreeg ik slungelige takken. Ik heb me nu aangeleerd om -in de groeiperiode- regelmatig te snoeien. De jonge scheutjes toppen, waarbij er 2, iiever 3 nodes boven het houtige gedeelte overblijven. Dat geeft een veel bossiger plant. Hier twee stekjes, vorig jaar gestekt, voor de snoei:
O ja, de kat.
Eigenlijk niks te melden. Zo'n beestje heeft eigenlijk het hele jaar vakantie (of anders: is vanaf zijn geboorte een pensionado):
Sinds kort heeft hij zijn eigen toegang tot het tuinhuis. In de zomer staat de deur meestal open. Nu kan hij ook 's winters daar altijd terecht. Chipluikje, Sureflap. Het exemplaar in de keukendeur functioneert nu al een jaar perfect, met nog dezelfde batterijen.
2 Comments
Recommended Comments