Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    200
  • views
    5,425

Oogst


permanatuurtuin

17,312 views

We zijn veel aan het verwerken: tomaten, paprika's, pepers, aubergines, courgettes, koolrabi's, maïs, spitskolen, bieten, appels...

Zuurkool-150571505278672.JPGZuurkool-242011505278677.JPGRode-spitskool80331505278636.JPGTomaten-2017-271601505278639.JPGTomaten-grote-oogst85801505278647.JPGTotale-oogst-aardappels-en-solanums67301505278651.JPGTotale-oogst-thuis74751505278655.JPGWitte-aubergine21721505278667.JPGKoolrabi36841505278622.JPGMeloen-Elisabeth-161201505278626.JPG

Over 2 weken gaan we beginnen met de peren, wat er heel veel zijn. We hebben 2 gistingsvaten van ieder 120 liter erbij gekocht, dan krijgen we nog niet alles verwerkt, maar kunnen we wel wat meer schnaps maken. We gaan ook weer perry, stroop en azijn maken. De azijn hebben we goed kunnen gebruiken voor de bieten.

Overzicht-voorkant-september-1754111505278631.JPG

We zijn ook alle zaden aan het veiligstellen. De meeste drogen we op onze slaapkamer, want dat is de droogste ruimte. We hebben al veel zaden voor volgend jaar. Dat gaat dus wat geld schelen.

Eten-oogst61011505278617.JPGEten-feest-Elisabeth-379401505278917.JPG

De weckkelder wordt ook alweer helemaal vol. Deze foto's zijn alweer achterhaald, maar we hebben ook veel meer groenten geweckt dan vorig jaar en minder fruit. Het was een slecht fruitjaar en van veel fruit hebben we fruitleer gemaakt (lekkerder). De kersenlikeur is ook heerlijk geworden.

Weckkelder-130121505278659.JPGWeckkelder-257031505278663.JPG

4 Comments


Recommended Comments

Cupcakeje

Posted

Wat een gave oogst al die kratten vol. Maar misschien nog wel een gavere kelder! Wat een rijkdom . heel leuk om te zien zo ! van dit soort foto's wordt ik blij

permanatuurtuin

Posted

Dankjewel, we zijn er druk mee. We moeten de opslagruimte gaan vergroten, want eigenlijk hadden we veel meer moeten inmaken. We komen ook nog potten en droogmachines te kort. Volgend jaar maar weer uitbreiden.

appelvrouw

Posted

Kijk eens aan dat ziet er inderdaad prachtig uit. Je perensap was heerlijk trouwens..er staat nog een flesje in Schotland, de rest is op . Die rode kool is toch kalibos? Vind je die rauw misschien lekkerder dan de ronde? Je supersmelzen, ga je die op water wecken?

Hoe gaat het met de eenden? Hier zijn ze erg groot. Ik heb denk ik geen vrouwtjes meer, kan jij al zien hoeveel jij hebt?

permanatuurtuin

Posted (edited)

De spitskool is inderdaad 'Kalibos'. Je kunt hem ook rauw eten, maar ik heb nog genoeg kleine staan (alleen de grote geweckt). We eten meestal wel eerder rauwe mosterdkruiden (bv. Amsoi, Mitzuna), want die vinden we lekkerder. Spitskool koken we meestal met kokosmelk en evt. wat karwijzaad. We hebben al 'Ronze zwarte' rammenassen en van die kun je een lekkere ligt pittige salade maken. We hebben de koolrabi 'Superschmelz' geweck (hebben al veel geweckt) op water (per liter 1el zout) en een aantal op 1dl azijn en 1el zout per liter water. Ze zijn dan wel beduidend slechter van smaak dan vers, maar dat is logisch. De potten met iets azijn blijven langer houdbaar en de kans op opengaan... of bederven is veel kleiner. Ze zijn ook minder lekker. Ze zijn nog altijd goed te eten.

 

Ik moet eerlijk zijn dat we de eendenkooi netjes schoon maken en de eenden te eten geven, maar dat we ze voor de rest vooral met rust laten. Ze zijn niet echt tam en gaan direct naar het achterste gedeelte toe wanneer je aankomt lopen. Als je dan naar de andere kant loopt gaan ze terug en het binnenhok in. Ze zijn al heel groot. Ze zijn wel fantastisch om te zien (duidelijk levensgenieters).

Edited by permanatuurtuin
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...