Ga naar inhoud

De tuin van Dennis

  • updates
    80
  • reacties
    181
  • bezoekers
    7260

Moeilijke kiemers


dennis78d

15456 weergaven

De winter staat voor de deur, de kachel gaat weer aan...prima tijd om weer eens een poging te wagen met moeilijke kiemers

 

Ik heb het eerder dit jaar al eens geprobeerd en helaas toen zonder succes: steranijs. Een heerlijke specerij voor de winterse gerechten en een lastige als het gaat om zelf kweken. Reden genoeg om te proberen. De zaden hebben een harde schil, die eerst opgeschuurd moet worden (zoals ik begrijp) en daarna een nachtje of langer in warm water laten weken (hoe blijft water nou 2 dagen warm...). Ik doe een poging op m'n verwarmingsmatje om het water op temperatuur te houden.

 

IMG302514431511285432.jpg

 

Kiemtijd varieert van 1 tot 6 maanden...dat wordt lang duimen voor een goede afloop. Dan moet het plantje nog overleven natuurlijk. En dan moet het groot genoeg groeien en mag het in de zomer buiten spelen...en mag ik hopen op bloemen en die proberen te bevruchten, zodat ik hopelijk, misschien, ooit steranijs kan oogsten Dat zijn een boel risico's, maar dat maakt het ook weer leuk!

 

Mijn tweede moeilijke kiemer is de Murraya Koenigii, oftewel de kerriebladboom. Ik heb Jamie Oliver nu ondertussen zo vaak in herhalingen horen zeggen dat ze zo lekker zijn in een curry, dat ik het gewoon moet hebben! Daarom heb ik al meer dan een half jaar een bestelling staan bij vreeken voor een plantje, maar helaas heeft de kweker zelf maar een beperkt aantal plantjes per seizoen en wil het nog wel eens tegen zitten. Zo ook dit jaar. De bestelling staat nog steeds, maar ik ga nergens meer van uit. Vandaar dat de andere optie is...zelf proberen te kweken. Nu is het zaad van deze plant al net zo moeilijk te koop in Nederland als het plantje...dus...ebay! M'n vriendin ging aan het zoeken en kwam een verkoper tegen uit Italie, voor iets meer dan een euro per zakje, kon ik me de eigenaar noemen van kerriebladboomzaad...plus 5 euro verzendkosten, uiteraard Bij elkaar nog steeds goedkoper dan een plantje kopen bij vreeken, plus het plezier van het proberen.

 

Vandaag kwam de envelop binnen met daarin 3 zaden in een beetje aarde verpakt in een gripzakje met een instructie erbij. De zaden waren door de verkoper al uit de harde huls gehaald (net kleine kralen normaal gesproken), dat maakt het kiemen wat makkelijker. Dan nog zal het tussen de 2 en 3 maanden duren voordat het zaad gaat kiemen, als het gaat kiemen

 

IMG302438701511285999.jpg

 

Ik kan haast niet wachten

2 reacties


Aanbevolen reacties

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...