4 maanden verder.
In alle jaren sinds we updates plaatsen heb ik geen 4 maanden voorbij laten gaan. Ik wijt het maar aan de hete zomer, het grote feest dat we gegeven hebben aan t eind van de lente en ook een klein beetje aan de immigratie hier. Het was gewoon een heel druk seizoen!
En wat een mooi seizoen, zelden heb ik hier zoveel zon en warmte gehad en zo lang achter elkaar. Ik herinner me 2015 augustus, maar dat was toch het kleine broertje van deze zomer.
Door de hitte heeft bv de sla het al snel laten afweten dit jaar ( maar heb ik dan weer heel veel slazaad kunnen verzamelen van alle doorgeschoten sla die níet naar de kippen is gegaan.)
Spinazie werd niet veel ( nu goed gemaakt door een enorm bed vol met N.Z. spinazie)
Peulen werden niks. Tuinbonen redelijk. Sperziebonen ben ik niet zo van en ze verdroogden waar ik bij stond. Edamame een keer een flinke portie van gegeten, de rest vd boontjes zijn voor het zaad. Superlekker!
Wat ging er goed: Asperges bv, zoveel oogst van onze twee rijen! En een derde rij erbij geplant die we amper in leven konden houden omdat daar waar we goten de woelmuis meteen kwam kijken of er een fris worteltje te knagen viel.
Tomaten natuurlijk..courgettes, aubergine.
Alle bessen behalve de kiwibes.
Komkommers ( lemon cristal, gewone groenen, So Yo Long plus 3 x augurk Pickels) komen ons de neus uit.
Aardappels hadden we niet veel. Gelukkig maar want die verdroogden erg in de zomer. Een week of twee heb ik intensief moeten sproeien om de planten van de bieten aardappels en andere vochtliefhebbers levend te houden. Opbrengst wel ok voor het aantal dat we gepoot hadden.
En sinds augustus groeit ook heel goed de snijbiet met 6 megaplanten.
De pompoenen gaven ondanks de hitte veel vruchten..op t laatst in augustus wel met moeite. Dat ging beter toen ik de vruchten die rijp of vrijwel rijp waren eraf had gehaald, en nu groeien er weer nieuwe vruchten die zeker nog af zullen rijpen. Dit is maar een klein deel van de oogst!
Pruimen en mirabellen, teveel dit jaar. Lie heeft al meerdere tonnen met pruimenpap klaar staan voor de eau de vie
Appel idem. Ergens in de aankomende maand naar de pers met die dingen.
En van de buren komen ook nog pruimen. De meeste sla ik af maar dit is de beroemde Prune de Prince..de beste voor de confiture!
In de tuin groeit natuurlijk een flink aantal boerenkolen, nog rode kolen en de beroemde blauwrandkapper. Ook venkel en andijvie, en die snijbiet en spinazie dus.
Veel kruiden voor thee en tinctuur en keuken gedroogd..ik kan weer een winter eigen thee drinken.
En dan nog even een extra vermelding van de Peche de vigne die ik in Hilversum geplant heb. Prachtig boompje met veel vruchten in het eerste jaar. Een deel had ik er in juni al af gehaald maar er rijpten toch wel een vrucht of 30. Gisteren heerlijke jam van gemaakt..met limoncello..mmmm
Ook de Keyhole en de lasagna hebben zich weer bewezen. De lasagna ben ik nog een beetje aan t ontdekken, ik ben zelfs op een kleine cursus geweest in een permatuin in België. In het Frans, dat vond ik best stoer van mezelf! Lasagna 1 heeft aardig wat pompoenen voort gebracht en op 2 stonden de kleine tomaatjes die het goed gedaan hebben. Ook twee kardoenen die het een stuk minder doen..te weinig vastigheid/aarde in dat ding nog.
De Keyhole is de plek geweest van de augurken ( megaopbrengst!) een wedstrijdui, peterselie, citroenverbena, onsterfelijkheids-kruid, basilicum, snijbiet en op dit moment groeien er ook twee voorjaarsbroccoli`s.
Enfin, dit was mijn zomer in t kort..het goede voornemen is natuurlijk het deze herfst beter bij te houden!
1 Comment
Recommended Comments