Die eerste zomer
Het plan was duidelijk: we waren van plan dat verwaarloosd tuintje achter ons nieuwe huis een make-over te geven. Iets waar de kleine kon in spelen. En waar we zelf een boek konden lezen. En groenten wilden we ook. Maar ook wat bloemen...en kippen...en... help!
Ging dat allemaal wel lukken in ons kleine stadstuintje?
Bleek de muur achteraan nog op instorten te staan, waardoor er een betonnen constructie tegenaan moest om de boel te stutten.
En de typische 'Vlaamse' betondplaten aan de rechterzijde reikten niet alleen drie meter hoog, maar hadden zulke gaten dat je bij de buren kon binnenkijken.
Heel veel plannen uitgetekend en hertekend, avondlange discussies. En er dan toch maar aan begonnen.
Aannemer laten komen om de muren te redden, schrijnwerker om al het lelijke beton te vervangen door of verbergen achter mooi hout.
De hele zwik omgespit en opgedeeld in segmenten...een kippenren, een plantenborder, een groentenbed. De rest werd een grasperkje.
Ondertussen loopt de zomer op z'n eind en zit het eerste moestuinjaar erop. De wortels waren niet echt een succes...niet voldoende uitgedund, weet ik nu. De tomaten waren een wisselend succes...ik had er best wat, maar slakken gingen met het meeste aan de haal.
De aardappelen en erwten waren dan wel weer succesnummers. De vier planaardappeltjes die ik in de grond stopte brachten al snel 3 tot 4 kg aardappelen op. Echte, zoals in de supermarkt of bij de boer.
En dan was er natuurlijk deze jongen...
De kippen namen een vliegende start kan je wel zeggen: elke dag een eitje...tot de dagen echt langer werden en de kippen broeds.
Maar, ze zien er nog altijd erg gezond uit. Ik gooi ze dagelijks twee keer van het nest zodat ze wat scharrelen en drinken en merk dat ze stilaan weer zin krijgen om voor dat dagelijkse eitje te gaan zorgen. Geweldige beesten zijn het, onze twee dames.
De zomer loopt stilaan op z'n eind...de laatste aardbeien, bramen en bessen worden geplukt en het inmaakseizoen breekt stilaan aan.
Ik begin al vaag na te denken over hoe ik de tuin winterklaar ga maken en wat ik volgend jaar ga zaaien en planten.
Ik heb alvast een paar nuttige lessen geleerd:
- de oppervlakte is beperkt...kies liever wat minder groenten en gun ze de ruimte
- voorzie voldoende (hoge) ondersteuning
- heb geduld
- noteer wat je precies waar wanneer plant of zaait
Ik weet het, klinkt allemaal logisch...maar soms moet je al eens fouten maken om het daarna goed te doen!
1 Comment
Recommended Comments