Jump to content
Sign in to follow this  
  • entries
    8
  • comments
    12
  • views
    202

Iebeltjes bakken en potten moestuin

Sign in to follow this  
iebeltje111

19,472 views

Hallo iedereen,

Hier mijn moestuin. Dit is het tweede jaar dat ik groente en fruit laat groeien in de tuin.

Ik ben vorig jaar verhuisd van een flat naar een woning met een redelijk aardige tuin, waar de vorige bewoners in het verleden ook al ge'moestuinierd' hadden. Zo heb ik een appelboom geërfd en kwamen er vorig jaar overal aardappelen omhoog.

Vorig jaar heb ik geprobeerd vanalles in de tuin te laten groeien, maar heb ik ontzettend veel last gehad van slakken, naaktslakken om precies te zijn. In legers te gelijk trokken ze ten strijde om mijn sla, prei, aardbeien, bietjes, courgette, broccoli en zelfs mijn primula's, afrikaantjes, dahlia's op te vreten. Helaas hebben ze zo her en der een aantal veldslagen gewonnen, waardoor de motivatie om steeds weer in de tuin op de grond te kruipen voor het onkruid te wieden, daardoor steeds minder werd. Zo zijn er avonden geweest dat ik, uit wanhoop, in de schemerdonker met een emmertje en een zak zout er op uit trok om alle slakken van een helaas niet zo vriendelijke dood te voorzien. Ik ben uiteindelijk halverwege het seizoen gestopt met tellen, waar ik op dat moment toch al zeker 300 slakken op het zout had gelegd!

Gelukkig heb ik toch ook een aantal successen geboekt gehad, waardoor we dit jaar vol goede moed weer door gaan! Zo heb ik veel tomaten, komkommers, aardbeien en courgettes mogen oogsten.

 

De foto's hieronder zijn een aantal beelden van de groenten die ik in potten in mijn serre (en als het lekker weer is dus naar buiten sleep) kweek.

IMG371487191463242568.JPG

IMG371543591463242578.JPG

2016050913191078791463244463.jpg

 

(Ik zie dat de foto's helaas niet allemaal goed staan. Ik zal er met foto's maken in het vervolg op letten ze liggend te maken! Want ik weet het niet anders te fixen. Bij mij op de pc staan ze wel goed... )

Groetjes!

Sign in to follow this  


5 Comments


Recommended Comments

Erg herkenbaar, je frustraties met slakken. Zelf ging ik met een spuitflesje met verdunde ammoniak langs de planten. Met één sprietsje kun je er dan een stuk of vijf raken, en de ammoniak komt later als stikstof weer ten goede aan de plant.

 

Dit jaar toch maar voor verhoogde bakken gekozen, met boomschors ertussen. Had tijdens het het bouwen wel mijn twijfels, of het voldoende lang mee zou gaan, maar nu ik er een paar maanden ervaring mee heb ga ik nooit meer terug. Nog geen slak in de bakken gezien!

 

Succes met de tuin

Share this comment


Link to comment

Ziet er leuk uit.

 

Slakkentip: Strooi al zout of slakkenkorrels in het begin van het jaar (februari maart). Zo gaan de moederslakken dood en hebben ze geen tijd gehad om voor nakomelingen te zorgen die dan een paar maand later al je groenten opeten.

Share this comment


Link to comment

Ook voor mij zeeeeer herkenbaar, je slakkenfrustratie. Mijn eerste (halve) seizoen, zomer/najaar 2014, is daar zelfs zo door verpest dat ik eigenlijk wel klaar was met die moestuin. Gelukkig kwam er een nieuw voorjaar met nieuwe moed...

 

Wat ik nu doe is alles voorzaaien in P9-potjes, en dan kant en klaar uitplanten. Vanaf maart, wanneer mijn tuinseizoen begint, maak ik elke slak en elk eitje dat ik zie dood. Samen lijken die twee maatregelen tot nu toe redelijk effect te hebben (afkloppen!).

 

Succes met je potten!

Share this comment


Link to comment

Bedankt voor de tips iedereen!

 

Ik ga het dit jaar ook anders aanpakken door de groenten die de slakken het lekkerst vinden in mijn vierkante meter bak te zaaien. Hier heb ik een zand rand omheen gestrooid omdat ik van een kennis heb gehoord dat slakken niet door scherp zand komen. Bovendien is zo'n bak beter te controleren op onkruid en slakken. Ik heb nog geen slak in de bak gezien.

Dus waarschijnlijk ga ik volgende week nog een paar bakken plaatsen

 

Groetjes!

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...