Jump to content
 • entries
  326
 • comments
  1,106
 • views
  4,932

Roofvogel aanval


Jorieke123

483 views

 Share

Het is hier al tijden rustig op gebied van roofdieren bij ons kleinvee. Eerder viel er zo ergens in februari nog wel eens een slachtoffer, als het koud en nat was en er geen andere prooien te vinden waren? Dat is al jaren niet meer gebeurt. Door warmere winters en ook door de droogte hebben we veel muizen en konijnen en weet-ik-wat nog meer. 

 

Daar kwam gisteren verandering in.... (onheilspellend he? ;) ) 

 

We zaten met Appelvrouw en Lie hier in de tuin te bbq-en. Vrij op tijd, een uur of 5? Toen we onze krielkipjes ineens wel heel apart hoorden kakelen. Ze maken wel herrie als ze een ei hebben gelegd, maar dit was echt anders. Joep is er heen gerend (dik 100 meter, door bosjes en een hek) en wij zagen en hoorden al meerdere kraaien. Die zijn altijd in de buurt en jagen geregeld een roofvogel weg (om dan zelf de gedode prooi te pakken uiteraard...).

Joep trof in de ren van de krielkippen een grote roofvogel aan! Vlak voor hun nachthokje zat hij/zij op de grond en moest zich snel herstellen om er vandoor te gaan. Er lagen wat plukjes veren en de kippen waren goed geschrokken en weggedoken. Een aantal zaten verstopt in dat hokje, een paar onder een struik, enz. De rover had dus gelukkig niets kunnen pakken. 

We weten niet wat voor een roofvogel het was, Joep kan geen kenmerken opnoemen van de vogel want het ging allemaal erg snel en hij was vooral bezig met speuren naar eventuele slachtoffers. Ik heb al wel af en toe een grotere roofvogel zien vliegen bij onze buren. Echt wel groter dan de gemiddelde buizerd waarvan er hier soms meerdere rondhangen. Maar hij was dan steeds aardig ver weg en ik kon geen kleuren zien of een duidelijke vorm van een staart o.i.d. 

 

We zijn daarna weer verder gaan eten en toen klonk/leek het even nog een keer of er wat aan de hand was. Joep en Lie zijn er weer heen gesneld maar zagen verder niets. 

 

Een uurtje later hebben we Appelvrouw en Lie uitgezwaaid omdat ze nog een heeeel eind moeten rijden naar huis :) En we hebben meteen wat materiaal verzameld om de kippen extra schuilplekken te geven. Pallets, een stuk betongaas, en takken. Hun ren is te groot om er helemaal wat overheen te hangen, ook groeien er al grotere hazelaars binnen hun hekken. Waardoor je dus weer openingen in zo'n net zou moeten hebben.  

 

Nu hopen dat het hem te lastig is gemaakt, of dat hij sowieso geen interesse meer heeft. En anders moeten ze dichter bij huis komen te lopen in een kleinere ren. Dat zou jammer zijn, maar wel een stuk veiliger... 

 

Photo1294.jpg

 

Photo1297.jpg

 

Photo1305.jpg

 • Like 1
 Share

11 Comments


Recommended Comments

Dat lijkt ok, goed gedaan. Lie maakt zich zorgen dat jullie de pallets niet bovenaan aan elkaar geschroefd hebben..gekkie natuurlijk wel. Hier een link van de vogelbescherming van havik versus sperwer. Moet dus haast wel havik zijn of jullie moeten nog andere roofvogels in de buurt hebben...https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/havik-vs-sperwer

Ik las trouwens op een website van het Louis Bolk Instituut dat ook een buizerd wel eens achter een kip aan kan gaan, dan kan een krielkip wel een prooi lijken voor deze rover misschien.

Link to comment

@appelvrouw Joep zag hem net weer, en denkt bijna zeker te zijn dat het een havik is. Maar dan een jongere of een vrouw, want hij is niet echt heel grijs. 

Los daarvan heb ik volgens mij ook een rode wouw gezien. Al een paar keer, maar 1 keer ver weg en 1 keer dichterbij maar toen heb ik blijkbaar helemaal niet naar zijn staart gekeken. Het viel me wel erg op dat de vleugels zo slank en 'geknikt' waren. 

Ik probeer steeds mijn camera mee te nemen als ik naar achteren loop, maar dat blijkt lastig ;) 

 

2 'nieuwe' roofvogels dus voor hier. En de slechtvalk hadden we er ook al bij sinds een tijdje. 

Link to comment

Verdorie..ja die havik wil wel graag terug komen. Laten we maar hopen dat hij jullie kipjes niet als voorraadkast ziet. Een goede waakse haan wil wel eens helpen om tijdig te waarschuwen. Maar die moet je net hebben. Wij( wij en de buren aan alle kanten eigenlijk) hadden hier ook een tijdje last van de havik, maar de boerBuren weten daar wel raad mee..Dat is ook echt niet leuk. 
Rode wouw is prachtig! Ik hoorde nooit van een rode wouw die een kip pakte, maar wat grootte betreft zou het kunnen, ze zijn groter dan een buizerd!

Link to comment

Nou hij lijkt niet meer echt geïnteresseerd in de krieltjes, nu ze veel schuilplekken hebben? We zagen hem tot 2x toe op ons achterste stuk, daar zitten vast ook veel lekkere snacks. Waar wij ook heel wat van kunnen missen ;) 

Link to comment

Shit, van de week is er een slachtoffer gevallen, maar echt veel dichter bij huis (de leghennen) en ik weet niet zeker of het door een roofvogel was. Ik heb foto's gemaakt van de dode kip, er was niet veel van gegeten maar de ingewanden lagen er uit en er miste vlees van 1 poot. Maar veel ander vlees zat er nog op (onder een verenkleed zelfs nog)

Link to comment

Lie denkt wel roofvogel. Die eet er wat van en dan de volgende dag weer terugkomen voor de tweede ronde enz. Mooi rot van je leghen.

Link to comment

@appelvrouw: ja heel duidelijk een roofvogel... we kwamen namelijk net thuis en ik zag er 1 wegvliegen van het plaats delict van die dode kip. Hij/zij had er nog 1 te pakken en had die al wel aardig schoon kunnen kluiven. :( (mooi dat ie er iig goed van heeft gegeten, maar erg balen van de kip...)

Ik ben meteen doorgelopen naar die ren met die krielkipjes die een heel eind verderop staat, en ook daar was er 1 gepakt. Die was alleen maar 'uitgekleed' en al het vlees zat er nog aan. 

 

Grmbl, grotere plannen nodig nu dus. Hebben we meteen wat te doen dit weekend :roll:

 

De roofvogel was bruin, iig de bovenkant van het beest. Ik kan verder niet zeggen wat de andere kenmerken waren, want hij vliegt dan al heel gauw achter fruitbomen en de hopplant die daar groeit. In die hoek met die hopplant, zo heel dicht bij huis, is het dus gebeurt. 

Link to comment

Nee! Wat een rotzak. Jullie zullen wat moeten verzinnen om zijn voederplek onprettig voor hem te maken want vanwege de wet natuurbescherming mag je er niks mee.  In ieder geval de kippen ff opgehokt houden voor een dagje of wat? 2 legkippen dus in drie dagen, die is eigenlijk wel opvallend hongerig..zouden het er 2 zijn?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...