Jump to content

druivengaten voorbereiden, en al bijna fruit


fre3ke

290 views

 Share

Over een week komen er 15 druivenplanten, waarvan 12 wijn- (Grauburgunder, Frühburgunder en Tempranillo), en 3 tafeldruiven (Muscat Bleu, Venus en Kodrianka). Kale wortel, dus ze moeten snel de grond in. Er lagen nog stapels grindtegels op een locatie waar ze moeten komen dus ik ging voorbereiden. Gelukkig kwam een Duitse vriendin langs, 67 jaar oud, en we hebben samen de tegels een meter verplaatst. Ze deed het zonder moeite. En ik stond te hijgen.

 

Zoals we de tegels nu gestapeld hebben, vind ik ze nog decoratief ook. Bovendien kunnen daar de aardbeien nu mooi even op staan. Uiteindelijk moet hier gras komen dus dan moeten ze weer verplaatst worden, maar hopelijk bouw ik vóór die tijd nog wat verhoogde randen in de tuin met de grindtegels, dat scheelt al.

IMG_20210421_163340.thumb.jpg.a073779159c1353631d96e501849159d.jpg

 

Al het fruit bloeit, gaat bloeien of is al uitgebloeid. Ik kan zelfs zeggen dat het eerste fruit zich al laat zien: de prunus tomentosa, de nieuweling waarvan ik niet wist of hij hier een bestuiver had, heeft nu al kleine besjes die rood kleuren. Al dat gezeur over nachtvorst, deze jongen trekt zich daar niets van aan. Het is wel mini-fruit, 5 mm, en er schijnt een grote pit in te zitten, maar ik vind het heel leuk dat ik binnenkort al fruit heb. 

IMG_20210421_163539.thumb.jpg.2a205ab001abeba92fca0a63a32e43f6.jpg

 

Ook heel leuk, de Siberische kiwibes heeft al knoppen, maar die zijn nog dicht. Een verstandige plant, net als de moerbei. Daar houd ik wel van. Ik dacht dat de Siberische kiwibes vroeg bloeide en vorstgevoelig was, dus ik ben aangenaam verrast. Het was trouwens de Sentyabraskaya die bloeide, een 100% vrouwelijke. De mannelijke bestuiver blijkt te zijn overleden, daarom evengoed geen kiwibessen dit jaar. Maar de bloemen schijnen lekker te ruiken, dat is toch iets. Ik zie nu pas dat hij een beetje aangevreten is. Maar niet zo heel erg, gelukkig. 

IMG_20210421_163502.thumb.jpg.61345b8adea1d5444be71af0b54df152.jpg

 

Verder komen de eerste asperges boven de grond. Het rijtje loopt door tot aan de compostbak, doordat ze niet op de egelplek konden vorige keer. De laatste twee asperges in de rij zie ik nog niet boven de grond, ik zie daar alleen een grote voetafdruk van mijzelf, van toen ik het even was vergeten :)

 

Verder wat kleine zaailingen uitgeplant van tagetes lucida, omdat die snel een penwortel ontwikkelt. Er staan nog rijen opvolgers, voor als deze bij nachtvorst sneuvelen. Nog steeds niets kunnen eten uit de tuin. De winterpostelein was te laat gezaaid, die blijven nu te klein terwijl de planten die ik achter de schutting heb weggehaald in bloei staan. Raapstelen zijn zeer miezerig in de koude bak, ik denk dat het gele glas niet werkt. Barabarakers groeit wel maar is nog te klein om echt te eten. 

 

Van de kale-wortel-abrikoos was vrijwel de hele boom kapotgegaan, alleen een klein stompje boven de ent loopt uit, dus de rest van de boom is weggeknipt. Het is wel prima, ik wilde toch een leivorm ervan maken en nu heb ik een goede startpositie daarvoor.

IMG_20210421_163445.thumb.jpg.1be048bc8279cbde6d1252b58f6443b0.jpg

En nog een overlever: in de bloementuin komt de chocoladecosmos weer boven. Zou niet winterhard zijn, maar ik heb hem nu al vier jaar staan. Daarvan was afgelopen winter de koudste, dus ik had wat twijfel. Hij wordt het middelpunt van een ontwerp met wit, geel en zwartpaarse planten, dus het zou wel balen zijn als hij was overleden. En de bijen vinden hem ook fijn, hij bloeit de hele zomer door.

 

Over fauna gesproken, de egel is weg. Hij vond het misschien niet leuk dat ik vorige keer het zeil even had weggehaald. Ik had wat kattevoer voor hem neergezet vlakbij zijn overwinterplek, maar dat bleef onaangeroerd (op de composthoop gegooid). Ik hoop dat ik in het najaar klaar ben met de grondkering zodat ik daar een mooi huisje tegenaan kan maken voor hem/haar.

 

De druivenplaatsen zijn allemaal klaar en voorbereid. Ik heb zelfs een plaats te veel! Maar ik heb besloten niet meteen een plant bij te bestellen want het begint echt problematisch te worden met de plantenverslaving . Ik was in het tuincentrum alweer gezwicht voor een japanse esdoorn die ik niet nodig heb (maar hij was maar 5 euro en vorig jaar stond hij er ook al). Ik zag later pas de achtergrond bij de foto, want ik loop altijd zo aan die deco-afdeling voorbij. Ik zie een beteuterde vis (met snavel) van hout. En een boze platypus. Wie zet er nou zoiets in de tuin neer? Maar ach, wie koopt er nou een boompje dat ze niet nodig heeft..... 

IMG_20210419_152538.thumb.jpg.400ada656a9d2739f14648e0a3e9e8f7.jpg

 

 

  • Like 4
 Share

2 Comments


Recommended Comments

Ik vind de getapelde stenen er mooi uit zien, soms instaat er zomaar iets leuks als je bezig bent.
Zoveel soorten druiven..in een paar jaar is het een walhala voor de druiven liefhebber.
En dat met planten kopen die je eigenlijk niet nodig hebt..ik denk dat we data allemaal wel kennen😋

  • Like 1
Link to comment
15 hours ago, Old Rose said:

soms instaat er zomaar iets leuks als je bezig bent.

Dat klopt, soms ligt iets toevallig ergens, en dan denk ik: goed idee eigenlijk. Dat heb ik al een paar keer gehad in de tuin, vooral met stenen. Ik had een grote steen (zo'n zwerfkei) even bij een boom gelegd en het klopte gewoon dus die ligt daar nog. En nou zag ik bij die vriendin dat ze ook een steen bij haar boom heeft gelegd.

 

Zo'n stapel grindtegels op een ander plekje zou ik wel leuk vinden. 

 

En ik weet dat iedereen hier plantjesverslaafd is. Maar dat is geen excuus hè ;) 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...