Jump to content

Voorjaarschaos


Flup

484 views

Ik denk dat vele hobbytuinders dit wel kennen; veeeeeel te veel zaadgoed en veeel te weinig plaats in de tuin. Hoe los je dat op? Zonder al teveel in te moeten boeten op de vruchtwisseling? Dat vergt toch ietwat planning. Want het zaadgoed op de foto, is maar een heeeel klein deel van de zaden die ik heb. Moeilijk, moeilijk! Elke winter bedenk ik dus een soort van moestuinplan en in de loop van het seizoen hou ik mij er dan toch weer niet aan.

Want ik ben gek op bonen en peulen en zet die verhoudingsgewijs heel veel in de tuin, zodat een goede vruchtwisseling niet echt lukt. Meestal offer ik een stuk van ons grasveld op voor de moestuin, er moeten tenslotte toch bonen en peulen worden gezaaid. Dat zou dit jaar ook moeten, maar ik weet nog niet welk deel. 

 

8.thumb.jpg.ae5afaeece28c6b5f1ca357e1da823e6.jpg

 

De tuinbonen zijn het makkelijkste, die komen dit jaar op het vrijgekomen aardbeienbed. Helemaal rechts achterin, voor de compostbak. Lekker veel compost ingegraven en hopelijk straks een mooie tuinbonenoogst. Alhoewel ik daar dan weer niet mijn mooie roze Karmazijntuinbonen kwijt kan. Die moeten weer elders (geen idee waar). Maar dan!

 

Dit jaar wil ik weer kapucijners en natuurlijk peulen. Die komen op het lasagnebed, na twee jaar enorm veel pompoenen en courgettes, moet daar wel wat anders op komen te staan. Desnoods leid ik de kapucijners wel tegen ons hek op aan de erfgrens, al moet ik dan weer eerst flink wat onkruid weghalen en de muizengangen dichtmaken.

 

7.thumb.jpg.fcc5bdf0f412603dc50328daae9f99ad.jpg

 

Maar ruimte voor veel peulen is er wel. En dat is maar goed ook, want ik wil ook peulen voor de zaadwinning oogsten.

En dan hebben we de bonen nog, daar heb ik geen plek voor. Overal, behalve op de plek waar de overblijfselen van de kas staan, heb ik wel bonen gehad de afgelopen jaren. Gelukkig kan ik nog even nadenken welk stuk gras ik dit jaar voor de bonen opoffer.

 

Verder zit ik natuurlijk niet helemaal stil. Afgelopen jaar had ik twee verhoogde bedden voor op het terras gemaakt. Die zijn ontzettend goed bevallen! Het grote, lege terras ziet er een stuk beter uit met planten en het is weer een extra tuinuitbreiding ook. Kortom, daar kunnen prima een paar van die bedden bij. Ziet er ook mooier uit dan al die plastic bakken.

 

Heb nu 3 bedden gemaakt, nog een grote houten bak van de buurman gekregen en er moeten nog 2 bedden gemaakt worden. Die ik natuurlijk allang heb gevuld met van alles en nog wat. De aardbeienbakken heb ik al gevuld, ben benieuwd! Hopelijk heb ik er ook voldoende Elsanta tussen gezet, anders wordt het niks met de oogst. Frau Mieze Schindler is namelijk niet zelfbevruchtend, maar wel vreselijk lekker.

 

4.thumb.jpg.922e5b38870361b26385a30af6bca77a.jpg

 

Er staat nog veel plastic op het terras. De plastic bakken blijf ik gebruiken tot ze op zijn en worden niet meer vervangen. In die plastic bakken staat nog wel wat vergeten knoflook van vorig jaar. Afgelopen jaar deed de knoflook het er slecht in, maar deze winter komen ze ineens goed op. Het staat niet in de weg, dus die knoflook mag blijven.

 

5.thumb.jpg.caf9c4709a3376954bc8dddeda8c6434.jpg

 

De supermarktknoflook die ik in een verhoogd bed heb geplant, doet het ook erg goed. Nu al mooie, stevige sprieten en hopelijk straks grote bollen met grote tenen. 

 

2.thumb.jpg.1ca6cce9b0cb9779cc53a16b9cae0b19.jpg

 

De gepootte ui daarentegen heeft het moeilijk. Staat in de verhoogde bak naast de knoflook, maar de sprieten zien er veel slechter uit. Klein en totaal niet stevig. Hopelijk groeit het nog uit tot mooie bollen, maar ik heb er mijn twijfels over. Geduld hebben maar.

 

3.thumb.jpg.c56dde14b988499937ef1363a00c0ecd.jpg

  • Like 8

5 Comments


Recommended Comments

Wat een aardige buurman.

 

Goed idee om zulke hoge bakken te maken op het terras, dan hoef je niet meer te bukken. Je kan zelfs vanaf de bank de aardbeien zo van de plant happen!

 

N.b. het is volgens mij zelfbestuivend. Ik snap het wel, Selbstfrüchten. Ik heb zelf altijd verwarring bij wintergroen en Immergrün. Het is allebei logisch, maar net even anders.

  • Like 1
Link to comment

Ja, de aardbeien staan daar natuurlijk niet voor niets. 

Je hebt helemaal gelijk met het zelfbestuivend. Dank voor de correctie. 👍

Link to comment

Flup boel plannen en ja is en blijft moeilijk en puzzelen. 

Hoe bevallen die verhoogde kunstofbakken? Heb er 3 meegenomen van de action, toevallig daar tegen aan gelopen.

En hoe doe jij het met zaadgoed winnen, ook alles met insektengaas tegen kruisbestuiving?

Link to comment

Die verhoogde kunststofbakken vind ik niets. Het deksel is vrij kwetsbaar en gaat snel kapot en het onderstel (op 4 poten) staat niet superstabiel. Heb er wel 3 van, want zo'n deksel op de bak maakt toch dat de planten iets meer beschermd zijn en sneller groeien. Maar heel veel maakt het niet uit bij mij.

 

Zaadgoed winnen is afhankelijk van welk soort ik zaden wil winnen. Bij tomaten is kruisbestuiving niet zoveel voorkomend, dus daar werk ik niet met insectengaas. Bij bonen komt kruisbestuiving wel snel voor, maar daar kun je eenvoudig aan de bonen zien of er kruisbestuiving is geweest of niet. Bij peulen teel ik 1 soort om kruisbestuiving tegen te gaan en bij bonen soms 2, maar dan wel compleet verschillende bonen. 

Van kool win ik ook maar van 1 soort zaden per jaar. Dus bv of rucola, of spitskool enz.. En zo doe ik dat eigenlijk met heel veel groentensoorten. Van pompoen, courgette, komkommer en meloen win ik geen zaden. Dat is mij teveel gedoe. Bovendien teel ik altijd verschillende soorten en de buren ook, dus dan moet je heel goed opletten. Daarvoor ben ik wat te gemakszuchtig, beken ik.

 

Dit jaar wil ik zaden van de tuinboon winnen. Maar ik heb 3 soorten in de tuin. De soort waarvan ik zaadgoed wil winnen (Karmazyn) zet ik in de voortuin, ver van de andere tuinbonen. Heb dat jaren geleden eens getest en dat werkt prima. Moet er alleen nog plaats voor maken, dus dat wordt nog even verder puzzelen.

Link to comment

Ow Flup jammer te lesen dat ze je niet bevallen, gister eentje in de keukentuin bij het raam gezet. 6 bollen knoflook in kunnen poten, dat had ik niet verwacht. Lijkt mij wel leuk staan met kruiden en bloemen, zo gezellig bij het keukenraam.

Ja zaadwinnen is zo een ding, hoop gedoe als je meerdere soorten hebt die kunnen kruizen. Handige oplossing met je bonen, durf ik zo niet te wagen met maar een paar boontjes die er nog zijn van een soort. Op het akker kunnen we die gok wel wagen, als er genoeg zaadgoed en afstand is. Maar de kwetsbare zeldzame soorten, gaan mooi onder het gaas en gescheiden. 

 

  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...