Jump to content

Flup's Blog

 • entries
  41
 • comments
  146
 • views
  4,339

Moestuinjungle


Flup

826 views

Zoals eigenlijk elke zomerperiode, ontbreekt bij mij de tijd om de tuin goed bij te houden. Dat is gunstig voor het onkruid, maar niet zo gunstig voor de zaailingen en moestuinplanten. Zelfs ik moet toegeven dat dit niet voor een moestuin door kan gaan:

 

18_moestuinjungle.thumb.jpg.846474e5e698b128fd59180dcb5ea038.jpg

 

het lijkt wel een bloementuin, ondanks dat ik veel daarvan niet gezaaid heb. Goudsbloemen komen elk jaar overal op en ook die zonnenbloem zou ik nooit middenin een moestuinvak planten. Is wildgroei van het vogelvoer. De vogels hebben het lastiger, dus die voer ik het hele jaar door. En dat is te zien, het aantal vogels neemt toe en de wildgroeiende zonnenbloemen ook.

 

Maar tussen de bloemenjungle staan wel degelijk groente en kruiden. Wel goed verstopt, maar er valt toch het een en ander te oogsten. De witte kolen bijvoorbeeld, die moeten snel geoogst worden:

 

157135522_16_wittekool.thumb.jpg.ef35f98491ce70f541889218bfb2df6a.jpg

 

Maar ook bieten, bonen, sla, prei, tomaten, snijbiet en wortels (zonder veel wortelgroei helaas nog) staan verstopt. En natuurlijk kruiden. En planten die ik voor de zaden in bloei heb laten schieten. Andijvie bijvoorbeeld, geeft nog mooie bloemen ook! Sommige bloemen heb ik bewust gezaaid tussen de groente, zoals deze roze boommalva. Een paar jaar geleden uit de biozadendoos gehaald en het is een blijver. Schitterende bloemen en een ware bijenmagneet!

 

12_malva.thumb.jpg.c20afa2f8f9fe99712d7bdb1ac5cdf38.jpg

 

Wat ook op blijft komen is de kleine physalis variant. Eetbaar, maar minder lekker dan de physalis peruviana. Ook rond de zaailingen die niet echt hard groeien.

 

20_zaaisels.thumb.jpg.b83bcbe88e400e787ec06b4550112c1f.jpg

 

De tomaten in de kas hebben hun beste tijd al bijna gehad, de herfst komt er duidelijk aan. Ondanks lichte phytophthora is de groei goed. De meeste planten hebben er nauwelijks tot geen last van, alleen mijn nieuwe probeersel "Miel de Mexique". Tenminste die in de kas dan, de planten die onbeschut in de regen buiten staan hebben geen last van de tomatenziekte.  De Miel de Mexique is voor mij geen blijver. Zal er nog wel wat zaden voor in de biozadendoos van oogsten (van de buitenplanten), maar die soort komt niet meer terug in mijn tuin. De tomaten zijn mij te klein en de vruchten rijpen laat af. Later dan de andere soorten die ik heb staan. Foto van mijn kastomaten, de Miel de Mexique is de hoge plant rechts van het midden. Tomaten zie je er niet in zitten, maar toch zitten er genoeg aan.

 

21_tomatenkas.thumb.jpg.bed6e8ab10edc2ba0fe87b7b1f98709d.jpg

 

Dit jaar wordt hopelijk een goed pompoenjaar. Tenminste als het aan mijn 2,5 pompoenplanten ligt. Die overwoekeren een behoorlijk stuk tuin. En zelfs dat is te weinig voor de planten, de heg is ook al geconfisqueerd en ook het grondstuk achter ons huis wordt ook gestaag ingenomen.

 

25_pompoenjungle.thumb.jpg.d1e285d6d81dd9213f6a7682d9dd22d5.jpg

 

2143824974_26_pompoeninhek.thumb.jpg.67c0cd9608e2daa03538f6d785fee87a.jpg

 

Gelukkig zitten er ook veel pompoenen in. In ieder geval de Uchiki Kuri doet het goed. Bij de Musquee de Provence heb ik ook wel pompoenen gezien, maar ben nog niet de hele jungle doorgetijgerd, dus dat is nog een verrassing.

 

De bostabak groeit ook mooi. Is ook uit de biozadendoos en die komt volgend jaar ook zeker terug. Mooie plant met mooie bloemen.

 

9_bostabak.thumb.jpg.f9c023ae94285227fced2090a8c27986.jpg

 

En ten slotte nog een foto van een vogel in de tuin. Bij het bad, want naast eten hebben ze ook drink en badwater nodig. Een jonge pimpelmees is dit.

 

15.thumb.jpg.d6cfff2edd2791d1f0f6b1aaff67a113.jpg

 

 

 

 

 

 

23_pompoen musquee de provence.jpg

 • Like 7

12 Comments


Recommended Comments

Nou..Wat een leuke tuin! Zou me niet al te druk maken om het onkruid….er groeit van alles om te eten, bijtjes blij…vogeltjes blij..jij blij! 
Gaaf al die pompoenen! 

 • Like 1
Link to comment

Wat een prachtige foto  van dat meesje! En verder, och, dan is je tuin lekker rommelig. Niet te druk om maken, geniet gewoon van de chaos en de verrassingen, en volgend jaar heb je weer nieuwe kansen. 

 • Like 1
Link to comment

Mooie tuin zo hoor, volop leven! Ok, niet erg handig voor zaken zoals sluitkolen en kleinere fijne plantjes. Dat snap ik. Misschien kan je een aantal van die zaken in een soort verhoogde bakken wat dichter bij huis zetten? En dan zie je eind van de zomer wel weer wat er in de rest van de tuin te oogsten valt aan pompoenen en ander groot en lomp spul? 

 • Like 1
Link to comment

Ik ben het voor een deel ens met de voorgangers. Maar ik denk dat het zoeken naar een goede combi van wildgroei en zaai plus een wat meer geregelde aanpak voor bv wortels of ander fijn spul handig zal zijn..zo werkt het in ieder geval voor mij. Maar mijn tuin is dan ook best groot dus ik kan beide hebben. Het werk is dan een ander ding..ik heb Lie die steeds meer meewerkt, zo niet zal het ook snel verwilderen bij mij denk ik. Bostabak ( is het bos-tabak?)  ken ik niet ga ik eens opzoeken!

 • Like 1
Link to comment

Mijn tuin is een beetje vergelijkbaar. Bij mij komen ook veel bloemen spontaan weer op, en dan is het voor mij moeilijk uittrekken als het een bijenplant is. En bij een bepaald formaat tuin moet je nou eenmaal prioriteiten stellen. Er is nog genoeg te oogsten bij jou. Die foto van de pimpelmees is erg leuk. 

 

Wat heerlijk dat jouw buren de voordelen inzien van de grensoverschrijdende pompoen. Hier wordt overal direct de schaar in gezet. 

 • Like 1
Link to comment

Heb dit jaar ook grote moestuinbakken voor op het terras gemaakt. Endie staan ook vol met bloemen en groente. Het terras is normaal de warmste plek in de tuin, maar de meloen groeit daar niet goed. Komt door de relatief koele zomer, volgend jaar beter.

 

Ga volgend jaar ook de wortels in die bakken zetten, kijken of dat beter gaat. En natuurlijk nog een (of 2) bakken maken. Het terras fleurt er echt van op en ik zal dan minder problemen met wisselteelt hebben.

 

Met onkruid ben ik ook makkelijker aan het worden. Veel onkruid geeft mooie bloemen, die ook voor de insecten nuttig zijn. Die blijven dus staan. Vind het niet zo'n drama dat de moestuin zo verwildert, al kijk ik af en toe wel een beetje "jaloers" naar de goed bijgehouden tuinen hier. Maar ja, werk gaat voor. En mijn bloeiende, ongeordende jungle ziet er ook vrolijk uit, daar geniet ik ook van.

 

Of het bos tabak of bostabak is, geen idee. Het zat als bostabak in de biozadendoos. Deze tabakssoort wordt ongeveer 1 meter hoog en geeft mooie, witte bloemen. Heb nog een tabakssoort (dit jaar niet gezaaid om kruisbestuiving te voorkomen), die wordt veel hoger, geeft roze bloemen en plakt veel meer. Beide zijn mooi, maar de bostabak vind ik mooier.

Link to comment

Dit is geen bostabak, maar "mijn" wilde, sterk geurende, petunia. Uit de zadendoos inderdaad. Volgens mij Petunia petiolaris. Daarom plakt deze ook niet.

 • Like 1
Link to comment

@tielse flipje

De bladeren plakken wel, maar niet zo veel. Wel apart, want ik heb de zaden uit het bostabak zakje genomen. Vond de bladeren al vrij klein voor tabak en de bladeren zijn veel groener dan van de tabakssoorten die ik ken (maar ik ben geen expert op dit gebied). Sterk ruiken doet de plant niet overigens, maar dat is misschien ook van het weer afhankelijk. Met regenachtig weer ruiken alle planten een stuk minder. Maakt ook niet uit, deze plant is ook mooi en die kan ik volgend jaar dus samen met mijn andere tabak zetten zonder bang te hoeven zijn voor kruisbestuiving. Ook weer een voordeel. ank voor je toevoeging!

 

Edit: Heb nog eens even goed gekeken en je hebt gelijk. Ik zal in mijn verstrooidheid de naamkaartjes hebben verwisseld bij het voorzaaien.

Edited by Flup
 • Like 1
Link to comment

He gelukkig dat ik noet de enige ben, die het juist een heerlijk tuin vindt. Juist een prachtige natuurlijke tuin en met mooi uitzicht.

 • Like 1
Link to comment

Nog even melden, dat ik tussen de pentunia wel degelijk bostabak heb staan. Valt wel weinig op tussen de petunia-overdaad, maar het bestaat wel degelijk. Zal er een dezer dagen eens een paar foto's van maken, ook voor mijn archief. 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...