26-6-2022
De afgelopen week begon met warmer wordend weer. Ook werd het hier op het zand elke dag droger.
Maar dat klopt wel want de zomer gaat beginnen.
Dat betekend dit jaar dat de aardbeien bijna klaar zijn wat weer flink wat werk scheelt.
Ook de asperges moeten nu weer kunnen groeien om krachten op te doen voor volgend seizoen.
Ik graaf de ruggen weer af en oogst voor de laatste keer.
Ook mag er wat warmoes uit die is gaan schieten.
De warmoes of snijbiet heeft lekkere jonge zachte blaadjes en mag in een Thais maaltje.
Ik oogst telkens dat wat er uit moet. De nieuwe aardappels oogst ik naar behoefte.
Soms weinig, soms wat meer.
Samen met wat peulen en sla een snelle maaltijd .
Of ik maak een snelle eenpansmaaltijd op de tuin. Geserveerd in de kom waar eerder de aardbeien in geplukt werden.
De eerste sugarsnaps zijn nu ook goed dus die gaan kort gekookt mee in de kom.
Elke dag wordt het warmer en alles groeit mooi met de lange dagen vol zonlicht.
De eerste broccoli is bijna klaar, elke dag kijk ik even hoe ze erbij staan.
Hoe langer je wacht, hoe groter hij wordt.
Maar ben je te laat dan gaan de bloemetjes open.
Deze is twee dagen later aan de beurt, samen met wat peulen en tuinbonen, verse uien en baby venkeltjes.
Ze mogen samen met wat kip en verse kruiden uit de tuin in de tagine.
Even stomen en het is klaar.
Het wordt te warm voor mij om veel te doen, ik oogst de knoflook en na een dagje in de zon schoon ik die op.
Op mijn gemak en in de schaduw haal ik het verdorde loof, de wortels en de buitenste vuile rok er af.
Ook sorteer ik ze gelijk, de kleintjes gaan eerst op, de grote worden bewaard of nieuw pootgoed.
Dit is de helft, de kleinere twee soorten knoflook die geen bloemstengels maken.
De Russische knoflook met bloemstengels groeit nog en mag nog wel even, wel oogst ik de bloemstengels om grotere tenen te krijgen.
Het onkruid laat ik even gaan, dat mag er zo gelijk met de knoflook uit.
Net als bij de uien, die ik ook naar behoefte oogst.
De uienvlieg zit er in en er is aantasting door de preimineervlieg.
Hoe minder je er aan zit des te minder geur het afgeeft en dat scheelt misschien weer wat uienvlieg die op de geur afkomt.
Het lege knoflookveldje ligt er uitnodigend bij.
Ik schoffel het en breng een flinke laag compost op.
Wel onder nieuwsgierige blikken van deze dames.
Ze waren weg maar het gras is afgereden van het buurland en de dames krijgen de restjes gras die langs de rand zijn blijven staan.
Gezellig.
We eten nog een keer van de laatste portie asperges.
Je bent blij met de eerste maar ook weer met de laatste asperges, we hebben er weer flink van gegeten.
Nu kunnen we door met andere groenten, de eerste bieten zijn ook goed.
Dit zijn Cilindra bieten, mijn favoriet.
Meestal bereid ik op de tuin alles al voor voor in de keuken.
Doppen, zo goed mogelijk schoonmaken en bij elkaar verzinnen met wat afwisseling.
O ja, ui erbij natuurlijk.
En een geruilde ijsbergsla, lekker.
Er komt een goede bui, en later komt er nog meer. Ook is de zon even weg dus moet er geplant worden.
De compost met mest had ik al ingespit en daar komen de Westlandse Putjes.
Ook de palmkool vindt er een plekje. Is het net zomer en dan moet je al weer denken aan de winter.
Een andere wintergroente, de pastinaken gaan erg goed. Ik zal ze binnenkort eens uitdunnen.
Ook de rest van de prei moet gepoot. Ik heb al wat staan en dat groeit goed.
Het is een prima weer dit jaar met veel zon en regelmatig een bui.
Dit is de prei die al in de platte bak staat.
Maar daar staat ook nog een extra komkommerplant en die gaat nu groeien met de warmte en de regen.
De prei moet dus op de volle grond, maar de tuin is nog aardig vol.
Ik oogst dus wat rijen tuinbonen, Monika die nu ook klaar zijn.
Ik dop ze en gooi het afval op de composthoop die nu hard groeit.
Op de vrijgekomen grond gooi ik weer compost met paardenmest erdoor.
Ook moet ik de nu uitgroeiende groene asperges aanbinden want ze zijn nu volwassen en worden wel twee meter hoog.
Ik sla palen en gebruik het touw dat niet meer nodig is bij de aardbeiennetten.
Zo, een stukje ruimte vrij voor de prei. Er is regen, precies op tijd, en ik moet de mest nog inspitten maar dan kan ik poten.
En er komt meer ruimte want de eerste peulen en doperwten rijen zijn ook klaar.
Zoals gezegd, we gaan door met het zomerspul.
De eerste tomaat, een wilde, is gekleurd.
Ze worden niet groter, zo groeien ze in de natuur als kleine besjes.
Maar de andere tomatenplanten gaan nu ook groeien en bloeien.
Deze rij staat naast de sperziebonen die ook hard gaan.
Ook daar de eerste bloemen.
De komkommers in de kas worden nu productief, de eerste is geoogst en er komt meer aan.
Leuk , want ik heb een paar jaar geen komkommers gehad.
Het wordt weer dooreten want er komen ook meer broccoli 's aan.
Net als courgettes, die zijn hier altijd later door de lagere gemiddelde temperatuur gelijk aan de kust.
Ook de suikermais zie je nu met de dag groeien en de eerste bloemen zijn alweer zichtbaar.
De Anais is deels klaar met groeien en kleurt geel. Op de lege plekken plant ik pompoenen.
Bovenstaande pompoen staat er net in.
Onderstaande staat al langer en is al goed aangeslagen en aan de groei.
De late aardappels staan er erg mooi bij. Vol met bloemen en lekker hoog en dichtgegroeid.
Ook de Texla's staan zo'n 70 tot 80 cm hoog.
De snijbiet geniet ook van de buien maar die bewaar ik tot de herfst en winter.
Ook snoep ik al van de kruisbessen en ook de aalbessen en zwarte bessen komen er aan.
Het is wat werk maar dan heb je ook wat.
Edited by Patrijs
- 5
4 Comments
Recommended Comments