Ga naar inhoud

28-2-2024


Patrijs

271 weergaven

Er zijn weer de nodige records verbroken.

Volgens Frank63weer.com  heeft februari 2024 tot gisteren de nodige warmte dag records verbroken.

 

Op 23 januari werd het dag maximum van 12° uit 1971 verbroken, het werd in de late avond 13,4°.

Het etmaal record van 22 januari 1959 (9,6°) werd geëvenaard.

Op 9 februari een etmaal warmte record met 10,8°.

Op 15 februari een minimum, etmaal en maximum warmte record: 10,7° om 12,8 om 15,5°.

Op 17 februari een etmaal en minimum record (10,6° om 9,2°), deze records werden ingepikt van 2023.

Op 21 februari een hoogste minimum met 8,7° (in 2016 en 2017 8,6°).

 

Kortom de natuur loopt nu ongeveer twee weken voor op vorig jaar.

Vorig jaar had ik al veel meer op de tuin staan, gezaaid in de herfst. Nu is het een stuk leger en dan gaat het kriebelen.

Zeker onder glas kan er al wat en ik ga dan ook aan de slag.

 

De eerder gezaaide rijtjes worden nu ook zichtbaar na dagen met dubbele cijfers op de thermometer.

In het kratje zitten de tuinbonen afgeschermd tegen knaagdieren.

 

20240215_163630.jpg

 

Radijs:

 

20240222_140800.jpg

 

De sterrenkers en veldsla:

 

20240222_142315.jpg

 

De al eerder verplantte veldsla in de platte bak:

 

20240222_145103.jpg

 

 

Ook de knoflook voor het groen onder glas begint te groeien.

 

20240222_142302.jpg

 

Ik zaai er nog wat rijtjes bij, nu onder andere ook herfstprei en wat bieten.

 

20240215_145003.jpg

 

Ook de Chinese look moet opgepot en onder glas om het de komende weken te kunnen oogsten. Er is weer zicht op vers groen.

 

20240219_164520.jpg

 

Ik heb het eerste peulenrek gezet zodat de palen zich kunnen zetten in de natte grond.

Ook staan er glasplaten om de grond op te warmen voor de tuinboonplantjes straks.

 

Ik oogst de laatste wintersla uit het kweekkasje samen met de laatste prei plantjes.

De plek kan gespit en het kasje weer gevuld en naar een nieuwe plek verplaatst.

 

Ik vul balkonbakken met oude potgrond en laat ze opwarmen in de kas.

 

20240219_164534_001.jpg

 

De sla uit het kweekkasje gaat naar de keuken samen met wat kool.

 

20240220_182955.jpg

 

Als de grond na een paar zonnige dagen wat warmer is zaai ik de bakken vol.

Eerst gaan de restjes zaad op.

 

20240222_132106.jpg

 

20240222_135014.jpg

 

De bakken gaan in het glazen kweekkasje en tussen de bakken zaai ik wat verschillende  soorten spinazie, zo is het goed beschermd tegen de muizen die dol op het zaad zijn aan het eind van de winter.

 

20240222_134034.jpg

 

20240222_135528.jpg

 

20240222_144704.jpg

 

20240221_182633.jpg

 

Het wordt onder glas langzaam vol, ook omdat de grotere planten aangeslagen zijn en nu met de langere dagen weer gaan groeien.

 

20240222_142549.jpg

 

Ook de Marokkaanse munt heeft er zin in achter glas.

 

20240222_145130.jpg

 

En er moeten potten naar buiten omdat ze onder glas te hard gaan:

 

20240222_142715.jpg

 

En weer door met zaaien:

 

20240222_144156.jpg

 

De doos met de bestelde pootaardappels is gearriveerd en ik breng de zakjes naar de medetuinders.

Dit jaar hebben ze voor verzenden even warm gestaan denk ik want ze zijn al aan het kiemen.

 

20240223_142734.jpg

 

De latere soorten gaan nog even in de schuur maar de Anais primeurteelt neem ik mee naar de tuin om daar verder te kiemen achter koud glas.

En dit jaar maar wat later poten als in 2023.

Toen werd het na wat warmte  weer koud, schraal en droog met wekenlang wind uit het noorden en oosten waardoor de primeur oogst erg tegenviel

 

20240223_144113.jpg

 

Ook op de tuin gebeurt er nu elke paar dagen wat.

 

De eerste narcissen gaan bloeien, de rabarber komt langzaam kijken.

 

20240223_150150.jpg

 

20240223_150314.jpg

 

Ook zijn er weer krokussen.

 

20240223_150204.jpg

 

 

 

En thuis worden de laatste pompoenen geslacht, en verwerkt in bijvoorbeeld soep met weer wat verse kruiden van de tuin.

 

20240223_153025.jpg

 

En de eerste mislukkingen zijn er, door alle nattigheid zijn er veel jonge naaktslakjes die snel groeien door mijn sla zaailingen te eten.

De slakjes gaan over de sloot, en de sla zaai ik weer bij, je hebt ze toch niet allemaal tegelijk nodig.

 

20240223_164010.jpg

 

Het blijft voorlopig nog rustig winterweer en hieraan de kust blijft het net boven nul.

Alle tijd dus om rustig verder te gaan, het blijft nog drie weken winter.

 

Weerpluim 28-2-2024 Temperatuurpluim Den Helder.jpg

 

 

20240223_150232.jpg

aangepast door Patrijs

  • Like 6

5 reacties


Aanbevolen reacties

Wat ben je weer goed bezig!

 

Bij het lezen van je voortgang word ik spontaan zenuwachtig dat ik jouw tempo moet bijhouden van het zaaien 😛 

  • Like 1
Link naar reactie

Ja, het word wel tijd denk ik........🤪

 

Nee, ik ben gewoon een lekkerbek en heb weer trek in fris groen.

 

En weken eerder voorzaaien van de tuinbonen gaf eerder maar drie dagen voorsprong bij het oogsten......

aangepast door Patrijs
Link naar reactie

Quote: "Kortom de natuur loopt nu ongeveer twee weken voor op vorig jaar."

Komt dat mooi uit, vorig jaar liepen we 2 weken achter. Dit jaar dus weer gemiddeld 😄

Jij bent wel lekker bezig! Hoeveel uur per week zit je op de tuin?

  • Like 1
Link naar reactie

Mooie update weer!  En wat Beukwood zegt heb ik soms ook…..als ik zie hoe jij bezig bent, dan heb ik soms ook zoiets van, opschieten Jo! 
Maar  vind het ook wel prettig  om te lezen altijd.  En denk dan vaak, oja….dat kan ik ook doen, of dat kan ik ook zaaien! 
Dussss….lekker doorgaan zo! 😊

  • Like 1
Link naar reactie
Op 29-2-2024 om 13:27, acpronk zei:

Hoeveel uur per week zit je op de tuin?

 

Zitten? Ruim een uur tot twee uur per dag en ongeveer evenveel tijd aan het werk. 

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...