Jump to content
  • entries
    424
  • comments
    1,492
  • views
    1,155,616

Scharlei, tomaten en pompoenen


Jorieke123

27,827 views

Zodra alles hard groeit, vergeet ik vaak foto's te maken en dingen te noteren In mijn 'moestuin dagboek' staat dan ook vrij weinig, ook van voorgaande jaren. Dat je alweer sla oogst, is minder interessant dan die 1e keer sla. En wanneer de aardbeien stoppen met vrucht geven, vergeet ik dat ook te melden. Die 1e aardbei, of die allereerste BAK vol met aardbeien is veel leuker

 

Maar goed, toch nog even wat foto's en een kleine update:

 

Via Hans heb ik eindelijk weer een scharlei plantje weten te bemachtigen. Ik heb deze soort (Vatican white) een paar jaar gehad, maar met de verhuizing is er iets niet goed gegaan en ging ie dood. Nu staat er weer 1 te pronken in de kruidentuin! Het ding groeit als kool, en bloeit en stinkt al lekker

 

foto02477921341986187.jpg

 

In de kas beginnen de 1e tomaten te kleuren:

 

foto01924651341986180.jpg

 

En ik kon zowaar een paar handjes met kruisbessen oogsten. Ik heb heel wat struiken staan, maar die zijn allemaal nog vrij jong:

 

foto00800195151341986174.jpg

 

De buiten-tomaten (niet echt bepaalde rassen voor buiten, maar gewoon de tomaten die buiten staan ) doen het ook goed, zie hier 1 van de laantjes, met prei er tussen:

 

foto02735421341986193.jpg

 

En dan nog even een mislukte foto, maar toch belangrijk omdat ik dan over een paar weken kan zien hoe hard alles groeit. De pompoenen bij de tunnel:

 

foto00581001341986168.jpg

9 Comments


Recommended Comments

Mooie plant, die scharlei.

Heb je nu meer pompoenen dan vorig jaar staan?

En hoe smaken die kruisbessen? Heb hier de gele staan maar dat zal voorlopig nog geen vruchtjes geven. Kan ik nog verlekkerd kijken naar foto's zoals deze

Link to comment

@Helly: Op dat stuk staan niet meer pompoenen dan vorig jaar. Hopelijk wel betere klimmers dan vorig jaar... Die bleken niet tot nauwelijks te klimmen Van deze planten zijn er nu al een paar een heel eind omhoog geklommen, dus dat moet goed komen.

We hebben verderop het land nog meer pompoenen staan, maar die mogen gewoon kruipen.

 

De kruisbessen... tja. Om ze zo te eten vind ik het velletje te stug en zuur. De binnenkant is lekker. Ik heb ze voornamelijk staan om er van allerlei lekkers van te gaan maken (ooit... als ik er emmers vol met vruchten van kan plukken). De aardbeien en frambozen snoepen we dan wel.

Ik vind het alleen wel moeilijk om te zien wanneer ze rijp zijn. Ze krijgen wel heel iets een blosje, maar soms ook niet.

Link to comment

Heb je ook een kiwi of kiwibes staan? Ik had laatst bij de Jumbo een kruisbes/kiwi jam gekocht, en die is lekker!

Ik zit er al aan te denken om een kiwibes plant te kopen volgend jaar. Kan er mooi bij staan in een grote pot.

Link to comment

Ziet er goed uit, Jorieke. Leuk..die kruisbessen in kleurtjes. Ik heb een gele...maar een rode daar ga ik eens over denken! Veel pompoenen, zou wel stoer zijn als ze helemaal die tunnel/kooi op en over gaan klimmen! En dan hangen er straks allemaal pompoenen aan....dat gaat leuke foto`s geven!

Link to comment

Het groeit goed zo te zien..ben erg benieuwd hoe straks je pompoentunnel eruit ziet als de planten er helemaal overheen gegaan zijn. dat wordt iets voor mij als mijn bed instort! Wat is de soort prei die je hebt staan?(en heb ik die ook? )

Die kruisbesjes zijn idd heerlijk, welke variëteiten heb je?

Link to comment

@Appelvrouw: Van de gele kruisbes weet ik de naam niet. Ooit bij de Karwei gekocht. De paars/rode weet ik volgens mij ook niet, ik zal morgen eens kijken of er een kaartje aan hangt. En dan heb ik nog een rode van Dennis gekregen, maar die is nog erg klein.

 

Ik heb Blue green winter prei, en Amarican flag. En volgens mij heb ik beide soorten ook aan jou gegeven. Er moet wel kleurverschil in zitten.

Link to comment

Ik vind de kruisbessen heerlijk om crumble mee te maken. Ik vries de bessen 'los' in en stop ze dan pas in zakken. Als ik bedenk dat ik crumble wil maken haal ik per persoon een flinke hand bessen uit de vriezer en doe ze in zo'n klein ovenpannetje. Dan een laag crumblemix erop (die heb ik ook in de vriezer liggen) en het hele zwikkie in de oven. Heerlijk toetje (nog lekkerder met een flink kwak warme custard of een bol vanille-ijs)

Ik denk dat ze ook erg lekker zijn in Rantje's potjestaart.

 

Scharlei moest ik even opzoeken (hoe kom je bij zoiets?) Wat ga je ermee doen?

Edited by Heylane
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...