Jump to content
Image Image Image Image Image

Ik heb nu al heel wat jaren vijgen in de tuin en in potten, maar ben in het geheel niet te spreken over de resultaten, oftewel de oogst. Daarmee wil het maar niet lukken. Dat komt vooral door de late koudeperioden in het vroege voorjaar, waardoor de vijgenplanten flinke schade oplopen. Daardoor is het noodzakelijk dat vijgen in ieder geval op nieuw hout vijgen geven, want de vijgen vriezen bijna elk jaar tot de bodem terug.

In mijn fanatieke vijgenverslavingsperiode had ik zeker wel 30 soorten, maar dat dunt langzaam uit. Heel jammer, want verse vijgen zijn echt superlekker!

Vijgen van Fransisco Larusso heb ik bijvoorbeeld nog, maar die gaan eruit, want wat je bestelt, is niet wat je krijgt. Daarnaast zijn de wortels van enkele goede vijgen door de woelmuizen opgegeten en veel vijgen vriezen elk jaar compleet tot de bodem af. Of de winter nu streng is of niet, dat maakt niet uit. Zelfs de Brown Turkey is zo kapot gegaan.

Deze vijg mag blijven, de Ronde de Bordeaux. Dit jaar heb ik er, door de nachtvorst NA IJsheiligen, slechts 1 vijg aan zitten. Is dit jaar niet tot de bodem teruggevroren gelukkig.

25_RdB.jpg

Van mijn Afghanistanica verwacht ik niks. Een langzame groeier, maar de vijg staat niet in de weg. Heeft nog geen vijgen gegeven. Niet in de pot, maar nu ook niet in de bak.

22_Afghanistanica.jpg

Mijn M10 heeft vorig jaar vruchten gegeven, maar dit jaar heeft de late nachtvorst de vruchten de das omgedaan. Deze maand komt de M10 in de volle grond, de regenton is teveel kapot en dat doet de wortels ook niet goed. Hopelijk blijven de woelmuizen er vanaf.

24_M10.jpg

De Negronne werpt de vijgen altijd onrijp af, ik geloof niet dat het een echte Negronne is. Ondanks dat de vijg van een betrouwbare handelaar komt. Staat al jaren in de kuip. Hoewel die niet in de weg staat, moet die wel uit de kuip, want de voeding is inmiddels wel op. Op de composthoop vind ik zonde, maarin de tuin weet ik er ook geen goede plek voor. Heb nog 5 andere kandidaten die ook dringend in de volle grond geplant moeten worden, vandaar.

26.jpg

De Montana Nera is een van de kandidaten die in de volle grond moet. Maar waar?

34_Negronne.jpg

Of toch maar weer een verhoogde moestuinbak opofferen. Zoals hier voor de Panachee. Heb die alleen voor de mooie gestreepte vijgen, maar die heb ik nog nooit gehad. Is niet erg, de vijg mag blijven en staat ook niet in de weg.

33_Panachee.jpg

En zo heb ik in de tuin nog zeker 10 andere soorten staan, die nog niks hebben gegeven. Maakt voor die planten niet uit, al vind ik het wel jammer. Gedroogde vijgen kan ik wel kopen, maar die smaken niet. Zeker niet als je ooit verse vijgen hebt gegeten. Zoals deze vijg die ik als stek ooit bij de Albert Heijn heb gekocht voor weinig. Uiteraard stond er geen soortnaam bij, maar de bladvorm was zeer mooi. Dus die moest ik hebben. Staat nu al een paar jaar in de volle grond, maar wil niet echt. Vriest ook steeds terug.

28_AH.jpg

Gelukkig krijg ik dit jaar nog stekhout van een vijg die 3x (!) per jaar draagt. De boom staat in een dorp in de buurt, maar wel beschut en niet in het dal. Het dal waarin ik woon is veel koeler dan op de heuvels. Maar die vijg gaat, als de stekken aanslaan, wel een hele mooie plek krijgen. Maar dat is dan ook het laatste vijgenexperiment voor mij. Heb wel een grote tuin, maar het kan te gek ook.

7 Comments

Recommended Comments

appelvrouw

Members

Dat is wel sneu Flup dat je na al die jaren energie en vast ook geld en ook nog een plek in de tuin eigenlijk weinig resultaat hebt. De opwarming van de aarde gaat nu ook weer niet zo snel.

Jouw plek heeft een echt landklimaat dat is niet gemakkelijk. Inderdaad slim degenen houden waar je nog heil in ziet of waar je een band mee hebt. Of misschien een zuidwaarts gelegen strookje grond op de heuvel kopen?

acpronk

Members

Dat is jammer om te horen, zo te lezen is jouw microklimaat niet zo goed.

Wel kan ik jou de Desert King aanraden. Vorig jaar met late nachtvorst werden alle bomen min of meer getroffen, maar de bres vijgen van de DK bleven allemaal hangen. En lekker dat ze zijn!

Kan jou in de winter wel stekken toesturen als je wilt.

Flup

Members

@acpronk dat is attent van je, dank je wel. Die wil ik nog wel proberen. Het voordeel van mijn experiment is dat anderen daar ook weer hun voordeel mee kunnen doen.

@appelvrouw een extra stukje land komt er nog wel aan, maar dat is aangrenzend aan onze tuin en net zo ongunstig voor de vijgen. Maakt niet uit, daar kunnen weer andere planten en bomen op. Want met de brandende zon hebben veel planten het ook zwaar. Dus dan is schaduw absoluut noodzakelijk. Wil in de toekomst in ieder geval nog een witte moerbei. Is ook beter tegen vorst bestendig.

acpronk

Members

Neem je rond december/februari contact op om me te herinneren? De rest regelen we wel via PB.

Beukwood

Members

Troost je bij de gedachte dat ik ook 7 jaar voor 2 vijgenbomen heb gezorgd en dat dit ook geen vijg heeft opgeleverd! Elk jaar rond augustus zag ik ze ontstaan, maar vervolgens vielen ze van de plant af voordat ze rijp waren ;)

Petrasmoestuin

Members

(edited)

Ik wil je niet ontmoedigen @Flup het is heel moeilijk om vijgen te houden. Toen wij emigreerden van Spanje naar Duitsland hebben wij veel stekken weggegeven en gingen het niet hier proberen, want het is vaak te koud en te nat.
Jij woont geloof ik in Zuid Duitsland, misschien dat je daar wat beter weer hebt dan bij ons.
Dit was onze vijgenboom, die ik vreselijk mis! Wij haalden er op een gegeven moment wel 3 schalen per dag weg.
Ik vroor ze altijd in en wij hadden dan voor het hele jaar vijgentaartjes bij de koffie. Verveelde nooit: met pecannoten, marsepein en geschaafde amandelen erop. Ik schilde de vijgen ook niet, alleen de kontjes eraf en zo in een pannetje beetje opwarmen en dan in bladerdeeg.

20190826_102831.jpg

Vijgenoogst.jpg

Vijgenboom vissen.jpg

Vijgentaartjes DE 1.jpg

Edited by Petrasmoestuin

MSDG

Members

Ach, vorig jaar in Portugal aten we weer wat vijgen en daarbij vielen m'n Brown Turkeys weer volledig door de mand qua smaak. Soms is het ook goed om iets niet te hebben zodat je er naar uit kan kijken. Een vriendin van mij in Portugal (oorspronkelijk uit Venezuela) die wist bijvoorbeeld niet wat ze proefde toen ze een Hollandse aardbei at. Zo'n smaakvolle aardbei had ze nog nooit van haar leven geproefd, simpelweg omdat ze in zowel Venezuela als Portugal eigenlijk zonder kunstgrepen niet zo lekker aardbeien kunnen telen als hier. Maar de avocado en mango uit Venezuela daarentegen... en zo gaat het lijstje door. ;)

Guest
Add a comment...