Ik keek net even naar mijn laatste update in dit moestuinblog.. 10 juli al weer Wat gaat de tijd toch snel!
Gauw weer een blogje tikken. Maar waar moet ik beginnen?
Misschien wel handig om te beginnen voor we op vakantie gingen.
Het groeit als kool
De tuin lag er goed bij, alles groeide (bijna) als kool en over de kool gesproken, daar heb ik de week voor de vakantie nog een tentje voor opgezet. Ik dacht die koolvlieg gaat het niet aanvallen als ik weg ben, en die moddervette naaktslakken wil ik ook niet walsend over de zaailingen zien lopen. Inmiddels staat het tentje er nog en heeft het prima werk verricht tegen de insecten/slakken
De groenten die ik er onder heb gezaaid: boerenkool, Chinese kool, paksoi Kanton en baby paksoi. Vorig jaar gingen die soorten niet zo geweldig, zeg maar niet. Vanwege te late zaai, en vanwege de vele beestjes. Ik wil dit najaar en aankomende winter graag paksoi en kool eten.
Rabarber
Een week voor vertrek heb ik de rabarber 'leeg' gehaald. Mooie rode stengels (nog bedankt Jorieke ) en een lekker maaltje. Ook lekker door de yoghurt. Ik heb 3 stengels over gelaten om verder te groeien. Inmiddels is het weer en bushbush geworden. Het lijkt ook wel of de kluit zich in 3-en heeft vermenigvuldigd. Er staan genoeg stengels om deze week weer een lekker maaltje van te eten.
Tomaatjes!
De tomaten hebben we een week voor vertrek voorzien van een provisorisch afdakje. Gewoon wat palen, planken en een lap plastic en klaar was t. Onder het 'plafond' heb ik wat electradraad heen en weer gespannen en daar heb ik de tomatenplanten naartoe geleid door electradraad in de grond naast de plant te steken en vervolgens om de stam naar boven te leiden. Had ik dat niet gedaan was de bushbush aan de tomaten niet te overzien geweest. Na de snoei van veel bladeren kwamen ineens ook de hoeveelheid aan tomaatjes tevoorschijn. Begin vorige week heb ik nogmaals bladeren gesnoeid (wat groeit dat ineens hard onder zo'n afdakje! ) en toen kwamen er heel wat nieuwe trossen en rode tomaten tevoorschijn. Heerlijk om te zien dat het dit jaar zo goed gaat gezien t verschil met vorig jaar. Vorige week hebben we voor het eerst van de tomaatjes gegeten, een heerlijke salade gemaakt geheel uit de tuin.
Gisteren heb ik deze tomaatjes geoogst, die deels vandaag zijn verwerkt in een pastasalade:
Aardappelen oogst
En net nadat we weer thuis waren, moesten de aardappelplanten gerooid worden. Ze begonnen af te sterven hier en daar. Planten eruit, nieuwe aardappels in de kelderkast. Gewoon boenen ipv schillen want dat is toch zonde van dat nieuwe aardappeltje. Ik had van 8 geplante aardappels een opbrengst over de 5 kilo. Niet gek voor zo'n strookje tuin
Ik heb de mini aardappeltjes (en dan praten we over écht mini!) bewaard om te kijken of ik die kan planten om nog wat voor de winter te kunnen oogsten. Baad t niet, dan schaad t ook niet.
Inmiddels hebben we er al 3x van gegeten en nog steeds aardappelen over.
Menu
Maandag en dinsdag was het hier bietendag, maandag gekookt en degenen die overbleven heb ik gisteren met een halve komkommer, 2 overgebleven gekookte aardappels, 1 bosui en een takje verse dille tot een bietensalade verweven. Vandaag heb ik wederom een flinke biet uit de grond getrokken en die gaat de vriezer in.
Vandaag dus de pastasalade gegeten met komkommer, tomaatjes, rucola, kleine gele courgette en de stengels van de bosui. Een takje tijm en wat peterselie voor de smaak.
Morgen eten we pasta met wat grotere courgettes, door de gehaktsaus. Helaas heb ik nog geen rijpe paprika stand-by staan. En vrijdag is het weer tijd voor home made pizza
Frisch-käse
In ons vakantiedorp zat een nogal uitgebreide slagerij. Genoeg vleessoorten om te willen proberen en de porties die je kreeg waren zeker genoeg om je honger te stillen. Worsten in overvloed en waar we nog het meest van opkeken was het feit dat gehakt werd gedraaid waar je bij stond. Zoiets had ik nog nooit in zo dichte nabijheid gezien. Verser kon niet. Heerlijk. Om maar niet te spreken over de hoeveelheden vlees die je kreeg op een 'mittagsnack'. Hier kunnen we daar alleen maar van dromen, ofwel veel extra geld voor betalen. Maar genoeg over het vlees, we wilden het hebben over de frisch-käse zoals de aanhef hierboven doet vermoeden.
Omdat we wel s wat anders wilden proberen als de vleeswaren die daar rijkelijk aanwezig waren, hebben we er eens een bakje frisch-käse geprobeerd. En ik kan niet anders zeggen: heerlijk
We hebben het proberen na te maken toen we thuis kwamen..
In 1e instantie was het groen over de Duitse frisch-käse fijn in ringen gesneden prei, maar omdat mijn prei nog even moet doorgroeien (gaat geweldig en nog steeds onder het tentje), heb ik er een bosui die klaar voor de start stond te wachten (onder dat zelfde tentje) er overheen gesneden, en wat zelfgemalen peper voor net iets meer pit overheen gedaan. Genieten en weer even denken aan de frisch-käse uit de plaatselijke slagerij van ons vakantie adres.
Er valt nog zoveel meer te tikken, maar dat komt in de volgende blogjes wel. Is er weer wat om naar uit te kijken
Aanbevolen reacties