Ga naar inhoud

Jorieke123

Administrators
  • Aantal items

    26461
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

4 Volgers

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zelhem
  • Beroep
    Varkensboer bij Veldvarkens :)

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Ik kreeg een mooie oude citroenverbena! En een boekje over telen in een kas.
  2. Mooi hoor, wat een boel verschillende kleuren!
  3. Haha @Beukwood lekker lomp ding he? Er kan zo ook een netje overheen zodat de vogels niet in mijn zaaisels gaan trekken (want dat doen ze!)
  4. Het werd zo mooi droog... ergens in een hoek van een varkensveld stond nog wat water, en bij de buurman was het ook nog niet weg. Maar verder konden we weer vee verplaatsen en zonder laarzen in ons kippenhok komen. En toen viel er op 2 mei in een paar uurtjes een hoeveelheid regen die we gemiddeld in een hele maand horen te krijgen. En nu zijn we weer terug bij af en kunnen we alle pompen en slangen weer tevoorschijn halen om van alles weg te pompen. Ik had net daarvoor wat foto's gemaakt van dingen die dood zijn/gaan door al die maanden met hun wortels onder water: Vlier Vlinderstruiken: Vogelkers: Kers: hulst Dikke zucht! Er zijn ook dingen die wel goed gaan hoor. Heus. Zo heb ik op een aantal plekken 'bedden' gemaakt voor de bietenpulpzwam. En hopelijk is dit em: Joep heeft van de winter een lascursus gevolgd en heeft dit voor me gemaakt van afvalmetaal (wat eigenlijk te dun is om mooi en handig te lassen, maar het is hem toch gelukt!) En nu werkt hij aan een toegangshekje voor 1 van de varkensvelden. We hebben 2 nieuwe biggen En je ziet de perziken, nectarines en abrikozen in de kas bijna groeien! De eendenkuikens doen het goed, hier staan ze te turen of ze de sprong gaan wagen of niet:
  5. Sja, het hok moet gewoon goed dicht zijn. Als je dat al gewend bent met de kippen...? Zelf ben ik heel blij met ons hok wat we ooit eigenlijk voor schapen hebben gemaakt. Met gemetselde muurtjes die diep de grond in gaan, en dan dikke houten planken daar boven. Veel te lomp en ook te groot voor eenden maar ach. Die schapen hebben we weg gedaan dus het hok stond leeg. We hebben het vorig jaar nog wat beter gemaakt zodat er geen ratten in kunnen. Van vossen hebben we hier geen last. Het is ook fijn dat er geen bodem in zit, dan wordt het toch minder snel een vieze natte bende. Want daar zijn eenden wel goed in. Nu strooi ik af en toe wat nieuw spul op de grond, zodat ze schoon kunnen zitten. Daar binnen hebben we ook een legnest gemaakt voor ze, waar dan een nep-ei ligt zodat ze daar blijven leggen.
  6. Jorieke123

    Varkens

    We hebben er weer 2 van die buikschuivers bij!
  7. @garden-noob ik heb je vraag even in dit topic gezet.
  8. Gaat dit wat worden? Het is er volgens mij maar 1 De groei van de struik is wel weer flink zeg, dit voorjaar. Ook een kleinere struik daarnaast heeft er zin in! Verder heb ik voor de winter wat yuzu (hoop ik... het was een vrucht uit een mix-doos met citrus dus misschien was het wel iets anders?) zaden in de grond gestopt, en die komen nu op En ook nog zaden van een ander citroen-ding uit die zelfde mix-doos (als ik nou in ieder geval gewoon even een foto van de vrucht had gemaakt voordat ik de zaden er uit haalde....?!)
  9. Ik ga dit jaar een plant in mijn kas zetten. Het plan is om de plant dan in het najaar op te graven en op te potten om hem vorstvrij te kunnen overwinteren. Ik heb hem gekocht bij Fruitbomen.net, het is de edulis.
  10. Zijn wij ook mee begonnen. We weten alleen dus (nog) niet of de kevers daar nu dan wel weer eitjes gaan leggen in de kale moestuingrond en het dus over een aantal jaren toch weer een probleem gaat zijn omdat de engerlingen dan dus boven het gaas zitten. Maar dan kunnen ze niet dieper naar beneden om te overwinteren o.i.d. Wij hebben ze dan weer niet in potten zitten...? Ik had gedacht om dingen als appelwortel in een grote pot in te graven in de tuin. Of idd misschien een diepere kuil met dit zelfde hele fijne gaas.
  11. We zijn ondertussen heel wat engerlingen verder hier, de eenden en kippen vinden ze na zo'n 'overdosis' nog steeds lekker gelukkig. Dan hebben we er tenminste nog wat aan zullen we maar zeggen. Ik ga hier eens even wat dingen bijhouden/noteren over wat we nu weten qua welke planten er bijv. wel en geen last van hebben. En welke jaren we veel meikevers hadden, en in welke jaren de engerlingen een plaag vormen. Ik begin bij dit jaar, en werk dan terug: 2024 - veeeel engerlingen, pas 2 meikevers 2023 - Veeeel engerlingen, al valt het op dat er veel kleinere bij zijn. Ze zorgen de hele zomer voor schade. Zo goed als geen meikevers. 2022 - Schade van engerlingen was te overzien. Veeel meikevers. 2021 - veel engerlingen, bijna geen meikevers. 2020 - veel engerlingen, heel weinig meikevers 2019 - meikevers laat op gang, daarna veel. 2018 - veel last van engerlingen, bijna geen meikevers. 2017 - meikevers!, daarna heel weinig? daarna weer wat meer na warm weer. 2016 - veel meikevers Wat 'onze' engerlingen graag eten: (en dan altijd de wortels van) aardbeien, sla, andijvie, witlof, radicchio, lavendel, tijm, aardappels, appelwortel, zoete aardappel, zonnebloemen, papaver, zwarte rammenas, Soester knollen. Wat ze (tot nu toe...) niet slopen: uien, prei, en andere alliums, keukensalie, ook bos-, en veldsalie lijken geen last te hebben. Ook worteltjes hebben geen schade. Maïs heeft als jonge plant wel wat last maar groeit er snel doorheen? Erwten en peulen enzo doen het ook goed, maar die heb ik ook in het middenvak staan waar weinig engerlingen lijken te zitten. Zo ook de kolen. In een ander vak ben ik dit jaar al wel 2 broccoli's verloren aan de monsters. Ik zal dit bericht af en toe bijwerken.
  12. @appelvrouw ik heb je vraag even in dit topic gezet.
  13. Ik had vorige week ook sla uit de kas, van die plantjes van jou! Romeinse sla.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...