Jump to content

Jelmer

Members
 • Posts

  102
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jelmer

 1. Bedankt voor jullie antwoorden! Nu weet ik een beetje hoe we het handig aan kunnen pakken Maar mijn weten is er geen volkstuinvereniging ons volkstuintje huren we via de gemeente. We moeten inderdaad wel gewoon huur betalen maar de huurprijs is niet verschrikkelijk hoog. Bij ons is er meer vraag naar volkstuinen dan aanbod vandaar dat we ook dit tuintje hebben genomen ondanks de wildernis.
 2. Afgelopen week heeft een vriend van mij een volkstuintje tot zijn beschikking gekregen. Omdat het volkstuintje voor hem te groot is willen we dit volkstuintje met zijn tweeën gebruiken. Nu is het tuintje alleen wel een opknapbuurtje nodig Het hoge onkruid hebben we afgelopen weekend al verwijderd (ivm met de zaden) alleen het lage onkruid moeten we nog weg halen. Nu vroeg ik mij af hoe we daarna het beste verder kunnen gaan? We dachten eraan om de gehele tuin om te spitten zodat we een verse start hebben. Daarna het tuintje inzaaien met verschillende groenbemesters om de bodem weer in een betere conditie te krijgen (of/en mest etc?). Aankomend voorjaar kunnen we de groenbemesters weer in de grond spitten. Dan kunnen we na het zaaien van de groenbemesters bedenken hoe we alles in willen gaan delen, tuinhuisje plaatsen, compost bak etc etc. Voor: Momenteel:
 3. Lijkt me erg leuk om mee te doen, wacht met spanning af op de tweede ronde
 4. Jelmer

  mijn naam is Jits

  Welkom op dit forum!
 5. Mooie website en goeie informatie bron! Opgeslagen als bladwijzer
 6. Jelmer

  Nok nok

  Welkom op dit forum Erik!
 7. Welkom op dit forum Jasper!
 8. Welkom op dit forum Caroline en succes met je makkelijke moestuin, is een leuke manier om met deze hobby te beginnen!
 9. Blijft een inspirerende man vind ik. Thuis heb ik het boek You Can Farm, The Entrepreneur's Guide to Start & Succeed in a Farming Enterprise van hem liggen, erg interessant en nuttig al vind ik zelf.
 10. Nog wat gevonden over neonicotinoïden en hun werking op plant en bij. Volgens deze bron zou dus niet neonicotinoïden zelf schadelijk zijn voor de bij maar de metalen die gebonden zijn aan de neonicotinoïden zijn schadelijk. "Neonicotinoïden werken als transporter van bepaalde metalen. Op die manier worden deze metalen (mineralen) door de plant getransporteerd. Ze komen vervolgens via het guttatievocht op bladeren en de stengels van de plant terecht, alsook in de nectar en het stuifmeel. Op die manier ontstaat op die plantendelen een andere microflora, die de plant beschermt tegen ziektes en parasieten. Wanneer de bijen het guttatievocht, de nectar of het stuifmeel opnemen krijgen ze deze mineralen in te grote hoeveelheden binnen. Dit geeft vervolgens ook in de bijen een andere microbiële samenstelling. Dat heeft een reeks effecten tot gevolg, zoals verslechterde voedselvertering, verzwakking, ziektes en uiteindelijke een dodelijke infectie. De neonicotinoïden leiden, zoals vaak is vastgesteld, op zichzelf niet tot het doodgaan van de bijen. De hieraan gebonden metalen zijn hier de sturende factor. Om die reden zijn de resultaten uit experimenten zeer wisselend. Uit verdere onderzochte details vermoeden wij dat toediening van extra ijzer de eventuele nadelige effecten van neonicotinoïden op bijen kan tegengegaan. Dat kan op verschillende manieren gebeuren." Bron: http://www.science-in-water.com/bijen/achtergrondinformatie/100-neonicotinoiden.html
 11. Het gif is waarschijnlijk wateroplosbaar. Hierdoor neemt de plant het automatisch in zich als het water tot zich neemt. Tenminste dat denk ik. Hoe het in het stuifmeel terecht komt zou ik zo niet weten.
 12. Vandaag zag ik appelbomen bij het tuincentrum staan die speciaal voor balkon / terras zouden zijn. Nu heb ik een moestuintje op het balkon (gericht op het zuiden) en nu lijkt mij een appelboom wel leuk. Momenteel heb ik een rabarber plant in een speciekuip staan deze wil ik er dan uithalen en in de speciekuip een appelboom plaatsen. Mijn vragen heeft iemand ervaring met deze soort balkon / terras appelbomen? Ik wil nieuwe grond in de speciekuip doen wat kan ik daarvoor het beste gebruiken? Is het beter om potgrond te doen of compost? Het water verdampt snel uit de speciekuip dus is cocopeat handig om erin in te mengen om wat water vast te houden? Moet er nog koemest korrels of lava meel doorheen gemengd worden? Ten slot als ik de boom top dan wordt die toch niet groter of breder? Hopelijk kan iemand mij helpen
 13. Ook ik de inzending ingestuurd. Leuke prijs! Zou een leuke aanvulling zijn
 14. Bedankt voor de reactie Sjefsk. Ondanks dat het een oude topic is, blijft die toch bruikbaar. Poosje terug heb ik ook kennis mogen maken met lychee via de lychee sap in een flesje. Helaas kon ik in die toko geen lychee vruchten vinden, maar afgelopen zaterdag toch gevonden bij de AH om de hoek. Afgelopen maandag wat lychee zaden in water boven de radiator gezet. Twee daarvan zijn nu al aan het breken, dus vandaag gaan die een zaaibakje in met zaai en stekgrond. Dit zaaibakje met grond staat nu ook nog op de radiator om de grond wat op te warmen zodat de zaden niet gelijk in koude grond komen. Tot zo ver mijn lychee avontuur kijken waar het schip strand (kan ik gelijk kijken waar ik hem eventueel neer zet, zal wel niet het balkon worden )
 15. Als je het jasje uitgetrokken hebt blijft er altijd een doorzichtig vliesje op het vlees zitten. Met ontvliezen haal je dit er ook nog af, dat bedoelde ik.
 16. Zijn er hier mensen die zelf wel is konijnen slachten en villen? Mijn vraag is namelijk of jullie ook het konijn aan het eind ontvliezen of niet? Ik was me er niet van bewust dat dit 'moet'. Normaal haal ik de huid eraf en de ingewanden eruit en dan gaat die de vriezer in om later de pan in te gaan... Kan dit geen kwaad of is het beter om het vlies eraf te halen
 17. Wie weet waar je zo'n schone 200 liter olievat kan kopen? Gewoon bij de bouwmarkt?
 18. Jelmer

  Permacultuur

  Zeker een interessant onderwerp, helaas heb ik er nu de ruimte niet voor maar ik heb zeker wilde dromen om een permacultuur/zelfvoorzienende boerderij te beginnen/hebben. Voor de mensen met facebook kunnen kijken naar de permacultuur groep die plaatsen ook leuke permacultuur en zelfvoorzienend leven links http://www.facebook.com/groups/permacultuur/
 19. Ik laat het vlees altijd een paar uurtjes besterven.
×
×
 • Create New...