Jump to content

muls80

Members
 • Posts

  49
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by muls80

 1. Je hebt helemaal gelijk. In de tijd dat ik die druppelaartjes uitprobeerde, had ik een heel bos water kunnen geven. En ook nu ben ik nog niet helemaal tevreden. Mijn ideaal is een volautomatisch systeem dat een paar weken zonder toezicht kan draaien. Om de vakantie te overbruggen. Maar dat lukt ook nu nog niet helemaal.
 2. Nu na een maand heb ik veel aangepast en hopelijk verbeterd. Maar het blijft best ingewikkeld, zo'n druppelsysteem. Waar ik allemaal tegenaan liep: 1) verstoppingen. Druppelaars van die bovenste foto zijn met regenwater (ook gefilterd) gewoon te onbetrouwbaar, iedere 2 dagen waren er wel weer een paar verstopt of juist veel te veel gaan lekken. Mijn eerste oplossing was dit: Om de druk te verhogen pompte ik dagelijks een paar liter water naar een jerrycan die op 2 m hoogte staat. En dan alle druppelaars ver open. Dat gaf een nieuw probleem: 2) air locks, oftewel luchtbellen in het systeem die de watertoevoer blokkeerden. Steeds als er een tijdje geen water was, liep het water nl uit de slangen. Mijn oplossing was eerst: de leiding eerst naar de hoogstgelegen plantenbakken zetten, en dan naar de lagere. Zodat de slang niet teveel omhoog liep halverwege. Maar zie 4) 3) hoge bakken kregen geen water. Ik weet niet helemaal waarom dit komt. De lagere druppelaars verlaagden de druk blijkbaar zodanig dat de hoger gelegen druppelaars niets meer deden. Om dat op te lossen sloot ik niet één maar 3 losse slangen op mijn watervat aan. Bloembakken aan de balkonrand op de ene slang, hoge bakken op de grond op een andere slang en nog lagere bakken op de derde slang. 4) nog steeds airlocks. In de praktijk hingen de slangetjes tussen de druppelaars in vaak wat naar beneden, al was het soms maar een beetje. Precies boven de druppelaars verzamelde zich dan lucht en de druk was niet groot genoeg om de lucht eruit te duwen. Zeker aan het einde van de druppelslang gebeurde dat: de druk was daar niet hoog genoeg, juist omdat er een stuk of vijf flink openstaande druppelaars al eerder aan de leiding verbonden zaten. Laatste druppelaars vielen dus uit. En bedenk: dit waren dus echt korte leidinkjes met max 7 druppelaars eraan gesloten. Geen groot systeem. Ik heb uiteindelijk andere druppelaars gekocht. Chinese troep. 20 stuks voor 9 euro. Van de 20 kon ik er 3 niet dichtkrijgen. De rest werkte goed. Niet heel goed in te stellen, ze druppelen tamelijk snel, maar dat is prima nu ik toch maar af en toe water oppomp. En ze zijn nu na 4 dagen nog niet verstopt. Ook deze zijn gevoelig voor airlocks. Maar ik heb daar iets op bedacht: ik steek ze omhoog. Dan zijn het ook gelijk ontluchters, want ze zitten nu op het hoogste punt in de leiding. En dat lijkt goed te werken! Zie de foto: -
 3. Dat is wel een goede tip. Ik denk dat ik een jerrycan hoog ga zetten, daar deze druppelaars op aan sluit. Ze inderdaad zoals je zegt voluit laat druppelen. En dan vanuit de ton iedere dag een paar liter de jerrycan in pompen met een arduino.
 4. Heel cool! Waarschijnlijk niet te krijgen via mijn lokale tuincentrum, maar toch mooi idee.
 5. Ik heb een overdekte hoek in de tuin met tomaten en aardbeien in emmers. Die wil ik automatisch bewateren met regenwater. Ik heb daartoe de druppelaars van de foto (van https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/2295/watergeefsysteem-20-druppelaars) op de regenton (die staat op 30 cm verhoging) aangesloten, maar iedere dag raakt er wel weer een verstopt, blijkbaar zelfs van lichte verontreiniging. Ik filter mijn regenton met een dikke panty, en voor de druppelaars zit ook nog een filtertje. Blijkbaar is dat niet genoeg. Toch is regenwater mijn enige bron hier. Hoe doen anderen dat hier? Beter filter? Andere druppelaars? Ik heb ook zitten denken aan een pompje met arduino, heb ik nog liggen. Dan heb ik iets meer waterdruk. Maar ik weet niet wat voor druppelaars ik daar dan weer op aan moet sluiten.
 6. Hier een paar foto's. Ik heb de zaden gekocht als gewone Ninestar. Ben benieuwd hoe het gaat worden, want van drie planten (vorig voorjaar gezaaid) heb ik nu 200 gram spruiten. Is niet echt grote opbrengst.
 7. Ik heb vorig jaar nine star broccoli gezaaid. Zaden van Vreeken. De eerste spruiten zitten er ondertussen aan, maar ze zien er heel anders uit dan wat ik verwachtte. Klopt dit wel of heb ik met een andere spruitbroccoli van doen? Ik verwachtte witte bloemkoolachtige bloemen met meer massa dan deze iele bloempjes.
 8. Goede tips! Fijn om te horen dat het nog niet te laat is om nu te zaaien. Dus dan ga ik voor het twee sporen beleid: opnieuw zaaien én deze in leven houden. Dan moet het lukken. Bedankt voor het even meedenken @Patrijs en @Vinky
 9. Ook ik ben denk ik te vroeg begonnen met pompoen zaaien, al is het niet zo vroeg als Melodie. Mijn plantjes zien er nu zo uit als op de foto: flinke bladeren, meerdere bloemen. Ik kan ze over anderhalve week pas uitplanten, kom niet eerder bij de tuin. Wat is jullie advies: buiten in de schaduw zetten om groei te remmen? Verpotten naar een emmer? Of weggooien en nu nog opnieuw zaaien?
 10. Ik heb een paar van deze Batten 60 cm lampen gekocht voor 12 euro per stuk, en ben er erg blij mee. Mijn peperplanten hebben het nog niet eerder zo goed gedaan. Zocht wel een nette oplossing voor ze omdat ze bij me in de woonkamer staan. Dus ik heb een houdertje ontworpen om 3D uit te printen. Nu kan je de lamp aan een stuk draadeind bevestigen. Wellicht kunnen anderen hier ook iets mee. Het is een simpel houdertje waar je een kant van je lamp insteekt. Vervolgens kun je de lamp vrijelijk over 10mm draadeind naar boven en beneden schuiven. Doordat ie naar één kant hangt, klemt ie vast zodra je de lamp loslaat. Het houdertje compenseert voor het doorhangen door hem een beetje naar boven te laten wijzen. Resultaat is dat de lamp gewoon netjes horizontaal hangt, en zodra je hem licht optilt kun je hem verstellen. Het ziet er nu een beetje uit als een soort lantaarnpaal. Voor geïnteresseerden: 3D bestand kun je hier vinden: https://www.thingiverse.com/thing:4833995 \
 11. Ik gebruik dit topic even om mijn kleine succesje te benoemen. Heb een doos met een vuilniszak op de bodem, daarin tomaten in bakjes gezaaid. Ledlamp (Batten 60 cm daglicht, online twaalf euro) en tijdschakelaar erboven, andere doos erbovenop. Flink water geven, het geheel ingepakt met een dekbed. En zo in de onverwarmde schuur neergezet. Ledlamp bleek de temperatuur mooi op 24 graden te houden Twee weken later is dit het resultaat. Heb de doos weer ingepakt.
 12. muls80

  Bamboe dood?

  Mijn bamboe is nu officieel doodverklaard. Heen de stengel uitgegraven en de wortelstok bleek al half vergaan. Geen leven te bespeuren. Ik wil nu graag een nieuwe bamboe, maar ben overdonderd door de soorten. Ik zie door alle bamboe de panda niet meer, of zoiets. Wat ik zoek is het volgende: - eetbaar - niet woekerend - niet te hoog (3-4m max) Mijn dode bamboe was er zo één, maar ik weet het ras niet. Welk ras raden jullie mij aan?
 13. muls80

  Voedselbos

  Dat zouden kiwibessen worden maar die zijn met de vorst allemaal ernstig beschadigd. Ik heb er nu Japanse wijnbes naast gezet, waarschijnlijk zal die de kiwibessen wel inhalen.
 14. Ok, dank allebei voor deze geruststelling. Ik wil ze inderdaad als struiken laten groeien. Ik heb ook een brown turkey staan, die is een jaartje ouder en doet het goed. Ik dacht dat ik met Firoma nog weer een ander klimaatbestendig ras te pakken had, maar ik heb nu dus gewoon twee dezelfde?
 15. muls80

  Voedselbos

  Een update! Overal komen ondertussen mooie planten op, de honing en blauwe bes heeft al gebloeid, de kers heeft voor het eerst kersen; de krentenboompjes en kornoeljes dragen vrucht, de mierikswortel, rabarber, brave Hendrik, bramen wijnbessen, frambozen enz maken het geheel mooi groen. De pawpaws en kakis zijn uitgelopen... We hebben in het voorjaar nog een dikke laag houtsnippers bijgestort, de eerste laag was veel te dun. Nu komt er nauwelijks onkruid doorheen.
 16. Beste mensen, Ik heb twee vijgen in de volle grond geplant in het vroege voorjaar: een bornholm diamond en een Firoma. Misschien te vroeg want ze zijn beschadigd door droogte? of nachtvorst? Wellicht nog niet goed geworteld? (Had ze van een kweker) Er zitten onderaan nog wat groene knopjes dus helemaal dood zijn ze niet. Hoe kan ik het ze zo aangenaam mogelijk maken? Veel water? Weinig water? Zon? Schaduw? Ik hoop heel erg dat ze in leven blijven!
 17. Gisteravond kon ik mijn planten weer binnenzetten. Bladeren krulden wat aan de randen, verder zag het er gezond uit.
 18. Dat probleem heb ik ook: ik ben zondag vergeten om mijn pepers binnenshuis te halen en ben donderdag pas weer in staat om iets met ze te doen. Er komen nog wat koude nachten in de Achterhoek aan, heb ik begrepen...
 19. muls80

  Bamboe dood?

  Ok, bedankt voor jullie reacties. Dan wacht ik nog wel even. Ik dacht: als ik er nu veel naar kijk, gaat ie harder groeien. Maar heb het idee dat dat niet echt helpt.
 20. muls80

  Bamboe dood?

  In augustus hebben wij een bamboe plant gekocht. Een grote kluit met een lange bladerloze stengel van 2m. Tot op heden zie ik helemaal geen teken van leven. Geen nieuwe bladeren, geen nieuwe scheuten. Ik vermoed dat hij dood is maar de stengel is nog wel groen. Kan ik nog iets controleren, moet ik afwachten, of kan ik nyaar beter een nieuwe bestellen?
 21. Ik heb dat nog nooit gedaan, pepers dieper verpotten. Wat is daar de reden van? Ben nog niet zo ervaren.
 22. muls80

  Appel

  Sorry, Weknow, ik heb (volgens mij althans) je reactie goed gelezen, maar inderdaad niet helder geantwoord. Dus nog even een uitgebreidere reactie van mijn kant. Wat betreft ras: het is een rabouw, meer info heb ik niet en kon de kweker ook niet geven. Boom is rond 10-15 april gaan bloeien en is nu uitgebloeid. Nachtvorst is er wel geweest maar de bloei heeft voornamelijk daarna plaatsgevonden. Boom staat tamelijk beschut en bij nachtvorst had ik ook bij andere planten andere schade gehad. En dit verschijnsel heb ik eigenlijk de afgelopen drie jaar ook gezien - al was ook afgelopen jaren late nachtvorst en vroege lente een probleem. Dus ik zou dit toch wel uitsluiten. De bloesem is ook niet zomaar afgevallen, maar gewoon na zo'n anderhalve week uitgebloeid als het ware. Met nu nog een paar bloesempjes bovenaan die ook zullen gaan verwelken. Dus met jouw beschrijving zou ik toch ook de conclusie trekken dat er geen bestuiving heeft plaatsgevonden. Heb geen enkel begin van bestuiving gezien. Ik vind dat idee van enten een boeiend idee. Daar ga ik nog even verder op doorzoeken. Ofwel bij de andere bomen er iets bij zetten, of wellicht juist op mijn rabouw een ander ras bij enten.
 23. muls80

  Appel

  Dank voor je uitgebreide bericht. In de omgeving zijn dichterbij dan die boomgaard (met diverse soorten appels) geen appelbomen, nee. Vooral natte heide, maar daar bestuif je geen appel mee. Ik heb wel zelf in mijn tuin nog een paar kleine bomen geplant vorig jaar. Een Notaris appel, Orange cox pippin, Elstar en Jonagold. Die boompjes kon ik goedkoop krijgen. Die staan tachtig meter verderop met een stukje bos ertussen. Zijn nog wel klein. Zit daar iets tussen dat voor bestuiving kan zorgen en staan ze dan wel dichtbij genoeg? Moet ik nog een ander ras aanplanten?
 24. muls80

  Appel

  Nee, hij bloeide net wat later. Overigens zitten er nog steeds een paar bloesempjes bovenin de boom. Maar die zullen binnenkort ook wel verwaaien in de wind.
 25. muls80

  Appel

  Beste mensen, Ik heb sinds vier jaar een rabouw-appel in mijn tuin, was bij aankoop al een wat grote boom. Schat nu een jaar of zeven oud, vier meter hoog. Geeft ieder jaar veel bloesem, maar nooit ook maar het begin van één vrucht gezien. De bloesem wordt bruin en valt op een gegeven moment af. Zo ook dit jaar weer, helaas. De boomkwekerij waar ik hem kocht bevindt zich op zo'n 800 meter van mij vandaan. Volgens de kweker moet dat voldoende zijn om bestuivingsproblemen uit te sluiten. Hij stelt dat de laatste jaren wel slechte appeljaren zijn. Hebben jullie nog een mening hierover? Kan ik inderdaad gebrek aan bestuiving als oorzaak uitsluiten? Moet ik gewoon nog meer geduld hebben? Ik hoor graag jullie mening!
×
×
 • Create New...