Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Jonge vijgen redden


muls80

Recommended Posts

Beste mensen,

 

Ik heb twee vijgen in de volle grond geplant in het vroege voorjaar: een bornholm diamond en een Firoma. Misschien te vroeg want ze zijn beschadigd door droogte? of nachtvorst? Wellicht nog niet goed geworteld? (Had ze van een kweker)

 

Er zitten onderaan nog wat groene knopjes dus helemaal dood zijn ze niet. 

 

Hoe kan ik het ze zo aangenaam mogelijk maken? Veel water? Weinig water? Zon? Schaduw? Ik hoop heel erg dat ze in leven blijven!

20200521_120527_HDR.jpg

20200521_120437_HDR.jpg

20200521_120459_HDR.jpg

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat de groene knopjes wel weer uit zullen lopen. Totdat er nieuwe bladeren gevormd zijn verdampt de boom weinig water, dus je hoeft er met water geven alleen voor te zorgen dat de grond niet echt uitdroogt, maar veel water zullen ze nog niet nodig hebben.

Myrtlefruit

Subtropische vruchten voor het Europese klimaat

Link to comment
Share on other sites

Je vijgen lopen weer uit, dat komt wel goed.

De bamboe groeiondersteuning zou ik weghalen, dat hebben vijgen totaal niet nodig. De dode toppen aan de tak zou ik nog laten zitten (niet snoeien dus!), eerst maar eens kijken hoe de vijg nog meer uit gaat lopen.

Vijgen houden veel van zon, ze doen het het beste op een hele zonnige plek uit de wind in de tuin. Veel gieten hoeft bij oudere planten niet, dan zijn de wortels al diep genoeg geworteld. Vijgen houden van schrale grond, bemesten is eigenlijk niet nodig. Gieten hoeft nu inderdaad niet veel, dat is in de eerste paar jaar eigenlijk alleen nodig als het wat langer heel droog en warm is + als de vijg bladeren heeft.

 

Je hebt 2 vijgensoorten die het ook in Nederland goed doen (wat gematigder klimaat). Bornholms Diamont of Bornholmvijg is een soort en Firoma is bij mijn weten een leuke naam voor Brown Turkey. De vijgen worden zo'n 3 tot 4 meter hoog en breed. Vijgen groeien het liefst in struikvorm, al kun je ze ook in boomvorm laten groeien. Als boom zijn ze wel gevoeliger voor vorst.

Link to comment
Share on other sites

Ok, dank allebei voor deze geruststelling. 

 

Ik wil ze inderdaad als struiken laten groeien. Ik heb ook een brown turkey staan, die is een jaartje ouder en doet het goed.

Ik dacht dat ik met Firoma nog weer een ander klimaatbestendig ras te pakken had, maar ik heb nu dus gewoon twee dezelfde? 

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link to comment
Share on other sites

Het is een variant van de Brown Turkey, iets verschil zal er wel zijn, maar groot zal dat niet zijn.

Goede, klimaatbestendige rassen zijn bijvoorbeeld de Ronde de Bordeaux, Madeleine des 2 Saisons of Longue d'Aout. Maar er zijn natuurlijk veel meer soorten die het hier goed doen. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...