Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Spruitbroccoli (o.a. Nine star) teelt, oogst, problemen?


Jorieke123

Recommended Posts

Zonde! Wel een geweldige (en vroege) tweejarige groente. Ook erg mooi om te zien. veel gespreide oogst en nog niet erg gekend op de volkstuincomplexen. Ook wel winterbroccoli genoemd.

 

Bij jou de sneeuw bij mij de konijnen. Ik heb er dit jaar extreem veel last van gehad, ze hebben alle groente die boven de sneeuw stonden weggevreten. Meer dan in andere jaren.

 

Zijn ze al je spruitbroccoli's aangetast of had je er maar 1 staan (jou kennende, vast niet )?

Link to comment
Share on other sites

Hehe ik heb er nog een stuk of 4/5. Ze kunnen alleen niet nog een enorm sneeuwdek aan denk ik. Maar even in de gaten houden, en sneeuw verwijderen als het er toch nog van komt dit jaar. Het lijken wel wat te grote zware planten voor hun steeltjes (die al heel dik zijn). Dus ik ben benieuwd!

Link to comment
Share on other sites

Met (bamboe)stokken direct langs de hoofdstam en dan met binddraad, zo doe ik het bij mijn palmkolen. Weet alleen niet zeker of dat bij de spruitbroccoli net zo makkelijk gaat, want volgens mij groeit die vrij weelderig of niet, misschien moet je dan wat meer stokken plaatsen.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ik merk trouwens grote verschillen tussen de plant

-'nine star perannial' ( Een vaste, doorlevende witte broccoli. Groeit het eerste jaar uit tot een forse bladkool, en gaat tijdens de lente van het tweede en de daaropvolgende jaren volop witte broccolis produceren. Alle roomwitte knoppen oogsten, anders vormt de plant zaad en sterft ze af.)

-en de (ASPERGE)BROCCOLI (zo heette het nog niet toen ik het bestelde, vorig jaar).

 

De laatst genoemde is degene die nu helemaal krom ligt, en waarvan bij 1 plant de top er uit ligt. De hele plant doet wat week en snottig aan.

 

Zie hier (op de achtergrond) de kromme planten:

14nme0720271371230122.jpg

 

De nine star is nog lekker stevig, en staat mooi overeind. Die heb ik als plantje gekocht, bij de stand van Peter Bauwens op de kwekerijdagen in Bingerden afgelopen jaar. De (asperge)broccoli heb ik opgekweekt uit zaad, en voordat de sneeuw er op kwam zagen ze er net zo mooi uit als de nine star.

 

Ik heb toen wel gezocht, en kon nergens vinden of die gezaaide variant nu eigenlijk een vaste groente is, of een 2 jarige... je zou hem op zich hetzelfde kunnen behandelen als de nine star toch? Die (als je hem laat bloeien) ook niet echt vast is. Maar zoals ze er nu uitzien.....

 

Van de nine star heb ik 2 stekjes genomen, want tot nu toe bevalt hij goed (heb er nog niet van kunnen oogsten hoor, maar het is een mooie plant) en 1 plant is wel wat weinig.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ik vindt het mooi, bij mij gaan ze ook goed maar nog niet zo hoog als bij jouw, denk wel ja dat je hem moet snoeien bv in voorjaar of nu geen idee eigenlijk,die kan je volgens mij ook stekken.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Is er verder al iemand die al een paar jaar van dezelfde spruitbroccoli-plant oogst? Ik ga proberen om bij de planten die ik dit jaar heb gezaaid, de zijscheuten beter weg te halen. Dan worden ze misschien niet zo topzwaar als deze plant die vorig jaar is gezaaid. En al een winter heeft overleefd, en oogst heeft gegeven.

 

Die van bijna 2 jaar oud krijgt ook een rotplek 'bovenop' de plant, binnenin die enorme bos. Dus ik ben bang dat hij de komende winter niet gaat redden.

Ik heb er wat dikke takken af geknipt, zodat hij wat minder zwaar is. Maar dat had ik denk ik veel eerder moeten doen.

Link to comment
Share on other sites

Ja ik denk zeker dat je deze bij moet houden met groeien ze gaan enorm hard, denk wel dat dat topzware met rot te maken heeft.

Volgens mij had je afgelopen winter ook 1 met rotteplek erin toch ?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik had afgelopen winter die ene (door Peter Bauwens gezaaide, en door mij als plantje gekochte) nine star, en meerdere (eigen gezaaide) andere-soortnaam-broccoli's. Die laatste zijn inderdaad allemaal ingerot en dood gegaan in de winter. Alleen de Nine star bleef goed.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...