Jump to content

Hydro

Members
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hydro

 1. Hoewel nog niet zo veel, toch vandaag de eerste sperzieboontjes uit de kas kunnen oogsten. Ook vandaag de eerste komkommers geplukt.
 2. Gisteren de eerste bloemkolen uit de kas geoogst. Vandaag flink aan het aardbeien plukken geweest.
 3. Hydro

  Airpotjes

  Inmiddels heb ik een al een aantal verschillende systemen gebouwd. De meesten gebruik ik voor de teelt van sla en andijvie, maar ik heb ook 1 voor meloenen (of komkommers en tomaten, maar die kreeg ik niet goed aan de smaak). Het systeem op de laatste foto heb ik nog niet goed werkend gekregen. Deze is wat gevoelig voor storingen omdat de wortels hier niet in het water staan, maar worden beneveld.
 4. Ook ik heb nog maar twee jaar ervaring met het kweken van meloenen. In tegenstelling tot Simon was 2021 voor mij een veel beter jaar dan een jaar eerder. Bij meloenen is het belangrijk om niet te vroeg te gaan zaaien. Ze verlangen veel warmte. Een omgevingstemperatuur van 18 graden Celsius hebben ze zeker wel nodig. Anderzijds moet je ook niet te laat beginnen met zaaien, ze hebben hun groeidagen wel nodig. Zelf begin ik eind maart/begin april met zaaien. Dit doe ik binnenshuis. Halverwege mei zet ik ze dan in de kas. Zoals Simon ook al zegt, zaai meer dan je nodig hebt. Planten die in het begin al achterlopen op de rest gaan meestal geen goede oogst opleveren. Over het bemesten en bewateren kan ik je niet veel tips meegeven, omdat ik ze zelf het afgelopen jaar in een hydroponics systeem heb laten groeien. Hierin staan ze met hun wortels altijd in het water met opgeloste voedingsstoffen. Vaak wordt aangeraden om de meloenen te snoeien om de aanmaak van zijscheuten te bevorderen, waar vaak weer vrouwelijke bloemen aan komen en dus meer vruchten per plant geoogst kunnen worden. Zelf heb ik hier weinig ervaring mee. Wanneer de meloenen rijp zijn begint de hele kas heerlijk naar meloen te ruiken. En de smaak? Zo sappig en zoet als zelfgekweekte meloenen kun je in de supermarkt niet krijgen! De kweek van meloen is niet de makkelijkste, maar zeker wel de moeite waard.
 5. De tomaten beginnen hier ook meer en meer rijp te worden. Ook vandaag nog wat pruimen geplukt en een groene bloemkool geoogst.
 6. Vandaag de eerste Galia meloen kunnen oogsten!
 7. Zojuist de eerste 7 Annabelle aardappelen moeten oogsten vanwege phytophthora aantasting in het loof. De opbrengst valt mij eerlijk gezegd niet tegen.
 8. Vandaag ook weer lekker veel groente en fruit uit de kas en de tuin kunnen oogsten, waaronder de eerste broccoli en bietjes.
 9. De aardbeienoogst blijft maar doorgaan, dus vandaag nog maar een heerlijke aardbeienslof ervan gemaakt.
 10. Vorig jaar voor het eerst meloenen gekweekt. Ik heb ze toen ook getopt, maar aan de zijscheuten kwamen bij mij toen weinig tot geen vruchten. De vruchten die er aan zaten waren zeer klein. Dit jaar opnieuw meloenen gezaaid, maar in plaats van ze in de grond te zetten heb ik ze in een hydroponicsysteem gezet. Ook heb ik ze dit jaar niet getopt. Tot nu toe lijkt het beter te gaan dan vorig jaar en zitten er meer en grotere vruchten aan de planten.
 11. De vele zonuren doen de groentes goed! Vandaag weer lekkere sperziebonen, komkommers, aardbeien en een spitskool kunnen oogsten. Ook de sla en andijvie is klaar om geoogst te worden.
 12. Ik heb zelf ook twee ibc containers. In de zomer heb ik er vaak wel algengroei in, maar heb daar verder geen problemen mee. Ik weet dat er zwarte ibc vaten te koop zijn, maar ik kan mij voorstellen dat je liever je bestaande vaten wilt houden. Daarvoor zijn er speciale (uv) hoezen te koop die over de ibc heen kan, dit lijkt mij makkelijker dan verven.
 13. @Patrijs Ik heb het inderdaad in de kas groeien. De sperziebonen heb ik dit jaar best wel vroeg gezaaid, ik geloof begin april. Ik had nog wat zaden van vorig jaar liggen en dacht ik zie wel wat er van opkomt, maar dat viel reuze mee, want bijna alles is opgekomen. En lekkerdere sperzieboontjes dan uit je eigen tuin kun je niet krijgen!
 14. Vandaag de eerste komkommer en sperzieboontjes kunnen oogsten. Heerlijk!
 15. Dit jaar ontzettend veel aardbeien uit de kas, soms wel bijna twee bakken per dag! Dus vanmorgen in alle vroegte maar een lekkere aardbeien-kwarktaart gemaakt.
 16. Buiten wil de temperatuur nog niet echt toenemen, maar in de kas is het al weken erg aangenaam. En dat werpt zijn vruchten af want de eerste sla die ik 16 maart in het hydroponics systeem heb gezet heb ik vandaag kunnen oogsten.
 17. Hydro

  Airpotjes

  Zulke airpotjes gebruik ik om sla en andijvie in mijn hydroponics systeem te zetten. Maar ik gebruik ze niet om de plantjes in voor te zaaien, mede om dezelfde reden als rorror benoemd. Een oplossing daarvoor kan zijn om ze in een bakje te zetten met een dun laagje water, maar dan heb je al snel dat het te nat wordt. Wel is het zo dat je een mooi wortelgestel krijgt, omdat de wortels direct alle kanten op kunnen groeien (zie foto). Doordat de wortels direct alle kanten op groeien wordt het wel lastiger om de jonge plantjes te verpoten zonder de worteltjes te beschadigen.
 18. Dit zou ik zelf niet doen, want aardappelen hebben de ruimte nodig om goed te groeien. Zelf plant ik de aardappelen op een onderlinge afstand van circa 30 centimeter. Door twee aardappelen naast elkaar te poten hebben ze niet genoeg ruimte om goed te groeien en ontstaat er concurrentie tussen beide planten waardoor de opbrengst juist lager zal zijn.
 19. Goedenavond! Graag wil ik mij aan jullie voorstellen. Ik ben een jongeman van 27 jaar wonende in het noorden van de provincie Groningen. Van kleins af aan ben ik al aan het moestuinieren. Waar het begon met het kweken van de hoogste zonnebloemen en later wat aardappelen en sperziebonen, is het inmiddels uitgegroeid tot het kweken van vele soorten groenten, fruit en bloemen. Ik maak gebruik van een kas van ongeveer 35 m² en nog een aantal (kleine) stukjes moestuin. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het experimenteren van het kweken van groenten (en inmiddels ook fruit) in verschillende hydroponics systemen met wisselende resultaten. Ik kijk er naar uit om veel van jullie te leren en mijn kennis met jullie te delen. Hieronder nog een kleine sfeerimpressie.
×
×
 • Create New...