Jump to content

D_SDennis

Members
 • Posts

  449
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by D_SDennis

 1. Je moet ze gewoon te drogen leggen en binnen een paar dagen gaan ze allemaal open. Dan vallen de zwarte zaden er uit en die kun je weggooien. Soms moet je ze er een beetje uit pulken. Je eet die hulsjes. Die maak je in een vijzel fijn om te gebruiken.
 2. Uitspoelen is alleen een probleem als je bodem te weinig organische stof en/of lutum bevat. Daar zou de eerste focus moeten liggen. Als dat op orde is, is mest opbrengen in het najaar het beste. De mest kan dan perfect verteren zonder dat je de gevolgen hebt van eventueel te verse mest. Want immers in het najaar staat er niets meer op de tuin. Mest opgebracht in het najaar is in het voorjaar meestal helemaal verteerd, op de grovere delen na. Die kun je dan in het voorjaar nog onderwerken en in de loop van het seizoen vind je dar niets meer van terug. Alles wat uitspoelt wordt opgevangen en gebonden door de humus en de lutumdelen in je bodem. En komt gewoon beschikbaar voor je planten in het voorjaar. Er is wel zoiets als stikstof die vervliegt als je het op de grond legt in plaats van onderspit, maar volgens mij is dat verwaarloosbaar. Ik laat me leiden door een natuurlijk principe: in de natuur vallen uitwerpselen gewoon op de grond en worden daar door allerlei organismen verwerkt. Bij mij op de zandgrond werkt dit al vele jaren naar alle tevredenheid. Of het op andere gronden ook zo fijn werkt, weet ik niet. Maar dit is mijn ervaring. Ik breng dus wel elk jaar compost op de tuin (dat doe ik altijd in het voorjaar), een best goede hoeveelheid en 1 x per twee jaar een goede vracht stalmest in het najaar, zo ongeveer begin november.
 3. Hmmm, vreemd advies. Niet doen! Snoeien is alleen zinvol als de boom/struik te groot wordt. Het blad is noodzakelijk voor de groei.
 4. De tweede doet me denken aan een Thunbergia-soort. Niet de gangbare Susanne met de mooie ogen, maar die met paarse bloemen.
 5. Hier zijn de bessen nu aan het afrijpen. Nog een week, twee weken en dan ga ik oogsten. Ik heb het idee dat ze toch ook door de vogels gegeten worden. Ben benieuwd hoe die dat ervaren
 6. Walgelijk vind ik het en ook best asociaal! Elke keer loop ik over het hoofdpad over ons volkstuinencomplex langs een tuin. Die wordt netjes onderhouden, maar al vanaf het voorjaar zijn de aardappelplanten een bron voor coloradokevers. De tuinier doet er niets aan. Hij of zij schoffelt en kweekt rustig verder, terwijl de larven zich voller en voller vreten. Vandaag liep ik langs en zag ik dat de planten ineens helemaal kaal gegeten werden. Binnen een paar dagen! Dichtbij bekeken zag ik letterlijk vele honderden kevers zich tegoed doen aan het blad! Wat ik nou niet begrijp is dat iemand het zover laat komen! Er gewoon niets aan doet! Ik heb er nog met iemand van het bestuur naar staan kijken, maar er werd geen actie ondernomen. Met als gevolg dat de plaagdruk volgend jaar, alleen al door deze tuin, onverminderd hoog zal zijn. Walgelijk, omdat andere tuiniers er elk jaar maar weer druk mee zijn. Waaronder ook mensen die een goede oogst echt nodig hebben. Bij mij overleeft nauwelijks een exemplaar. Als ik ze zie, dan veranderen ze onder mijn voeten in plakplaatjes en eitjes komen zelden tot ontwikkeling. En als het dan lukt, dan wacht de larven hetzelfde lot. Ik gebruik geen gif, het is handwerk. Maar dankzij zo iemand weet ik dat het me volgend jaar weer veel tijd gaat kosten. Zo, moest het even kwijt!
 7. Wat ook goed werkt, maar ik heb maar een klein gazon, is het graszaad door de compost mengen en in een 1 cm dikke laag over je gras strooien. Dan even sproeien en normaal vochtig houden. Die ene cm groeit je oude gras prima doorheen.
 8. Mijn eerste ingeving is dat dit zonnebrandschade is. P9 is prima, maar je zult ze vermoedelijk wel wat bij moeten voeden binnenkort. Bij goed weer kunnen ze ook eerder naar buiten. Tomaten kunnen verrassend veel koude aan, maar de groei is dan wel gering.
 9. Het lastige is, is dat als je alleen eigen productie compost toevoegt, je uiteindelijk toch tekort komt. Ik bedoel, je oogst en voert dat af. En alleen het afval composteer je. Maar dan voer je meer af dan dat je toevoegt. Het hangt ook echt van je grond af. persoonlijk spit ik altijd en over oogst niet te klagen. En de niet-spitters bij ons op het complex, tsja, dat wisselt. Degenen die genoeg compost toevoegen, en dus ook van elders aanvoeren, die kunnen met niet spitten goede resultaten halen. Maar je hebt ook niet spitters die alleen maar oogsten en bijvoorbeeld alleen de vuile resten van een krop sla of op de composthoop gooien of tussen de planten verwerken, gewoon laten liggen. En dan hangt het nog af van wat je kweekt. Maar meestal haalt de oogst het niet bij niet spitten in vergelijking met wel spitten, zeker niet als er ook gewoon organische mest en/of compost wordt toegevoegd. En ook daar zijn weer uitzonderingen op elders in het land zie ik wel. Heel interessant, maar bij ons op het schrale zand spit ik en breng ik compost op. Hoewel, ik spit een soort half: ik steek de spade in de grond en leg de steek op zijn kant in plaats van geheel om te kiepen. Maar geen eigen compost., Ik laat compost voor het hele complex aanvoeren, waardoor de kosten laag zijn. Je betaalt hier 1,75 euro voor een volle kruiwagen eerste klas compost geschikt voor de biologische teelt. Geen gft. Misschien kun je zoiets ook organiseren waardoor het niet duur is? Want zonder compost/organische stof gaat het toch geleidelijk achteruit. Gaten prikken zal helpen, maar verbetert je structuur niet. Dat doet organische stof wel. Gaten prikken kan wellicht wat hulp bieden bij een dichtgeslagen grond. Maar dan moet je je afvragen of je dan niet beter compost kan toevoegen om te voorkomen dat je grond dichtslaat.
 10. Het is maar de vraag. Stel je plant 1 aardappel in de grond met 4 of 5 scheuten er aan. Dan komen er ook 4 of 5 scheuten boven de grond en heb je een mooie volle plant. Maar er zitten altijd wel van die poters bij die maar 1 of 2 scheuten hebben. Die zet ik rustig twee bij elkaar. Dat doe ik al jaren en de opbrengst is prima. Maar of dat nou minder is of meer dan ten opzichte van 1 aardappel weet ik niet. Ik denk wel dat twee aardappels bij elkaar met elk 1 of 2 scheuten meer opbrengen dan 1 aardappel met 1 of 2 scheuten.
 11. Zo is het. Compost kun je niet snel teveel geven. De voedingselementen zitten gebonden in de compost en komen maar mondjesmaat vrij. Ondertussen verbetert compost de structuur van je bodem waarbij humus ontstaat. En deze humus bindt weer voedingselementen zodat ze niet uitspoelen en ook weer mondjesmaat vrijkomen. Al dan niet vrijgemaakt door het bodemleven of de wortelpuntjes van je gewassen zelf. Het is allemaal heel complex, maar je kunt rustig 50 liter of zelfs meer per vierkante meter op je tuin gooien en verwerken in de toplaag. Hangt ook af van je grond. Is deze arm aan organische stof, dan gebruik je meer, en anders minder.
 12. Als je wilt dat de boom uitgroeit tot een statige treurwilg van 15 m hoogte, dan zijn alle takken die je nu ziet slechts tijdelijk. Laat je de geel gemarkeerde takken doorgroeien, dan krijg je een kluwen van takken die elkaar gaan verdringen en dat levert een boom op die over tien, vijftien jaar uit elkaar breekt. De enige manier is om nu (wacht even tot in maart) rigoureus te snoeien. Kies de tak die het dikste is of het meest in het verlengde van de onderstam groeit en snoei alle overige takken gewoon weg. Over enkele jaren zie je daar niet veel meer van en eer je tien jaar verder bent helemaal niets meer. Pas vanaf een meter of 5, 6 kun je takken gaan selecteren die de uiteindelijke kroon vormen. Dat heet begeleidingssnoei. Overigens heb ik mijn twijfels bij of dit wel een echte treurwilg is.
 13. Ziet er wel uit als kweekgras. Het beste is gewoon spitten met de spitvork (niet met de spade) en dan alle wortelstokken met de vork eruit 'zeven' en wegplukken. Ja, dat is wat werk, maar je haalt zo 95% van de wortelstokken er uit. Wat zometeen in maart dan nog opkomt, trek je er met de hand zo uit. En dan heb je pas je onderhoud gehalveerd. Nu je hebt gespit, gaat er heel veel gewoon opkomen. En ik zou er dan geen houtsnippers opstrooien, want het groeit daar gewoon doorheen. Eerst helemaal schoonmaken en dan pas houtsnippers. En de zode van gras goed uitkloppen, want dit barst van het goede bodemleven. Alleen de wortels moet je kwijt. Succes!
 14. De tweede ziet er uit als verse rozetten van de basterdwederik.
 15. Snoeien is alleen toegestaan mits dit geen kwaliteitsverlies aan de boom veroorzaakt. Dus als je wortels uit je tuin snoeit, maar daardoor gaat de boom dood, dan kun je een probleem hebben. Dat geldt ook als je overhangende takken wegsnoeit en er geen normale boom overblijft. Hoe strak men daarmee omgaat, verschilt per gemeente, maar het is goed je even te verdiepen in de regels van je gemeente. Wat de wortels betreft, dat is een lastige, want helemaal afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Maar in verreweg de meeste gevallen heeft een boomwortel niets te zoeken in of onder een fundering. De bodem is er sterk verdicht, het is er droog en er is meestal niets te halen voor een boomwortel. Dus meestal hoef je je geen zorgen te maken. Wortels kunnen wel tot tegen je fundering groeien, maar daar ontstaat ook geen schade door, tenzij de boom op veel kortere afstand tot de boom staat. Dan kan er wat gaan wrikken, maar dan heb ik het over minder dan 2 m bij een heeeel dikke boom. Heb je een heel oud huis, met een fundering van baksteen, dan zou er in theorie een wortel doorheen kunnen groeien. Maar alleen als die wortel dan voedzame grond treft, bijvoorbeeld door een lek riool, dan kan een wortel die eenmaal door een kiertje is gegroeid, je fundering geheel ontwrichten. Maar zoals ik al aangaf is daar zelden sprake van. Wat betreft snoeien, beuken houden niet van snoeien, behalve als ze jong zijn. Hoe ouder de beuk, hoe minder je moet snoeien. Bovendien zou snoeien geen oplossing zijn voor de wortelontwikkeling en de opgedrukte tegels. EN een boom zo snoeien dat er daarna nog steeds een mooie beuk staat, is bij een boom van 12 m geen makkelijke klus. Meestal zie je dat er alleen onderin de kroon wat takken worden weggezaagd, maar uiteindelijk lost dat het probleem niet op en wordt een boom steeds lelijker. Je zit mogelijk met een lastig vraagstuk. Als je zou gaan snoeien en oppervlakkige wortels onder de tegels weg zou gaan halen, dan gaat dit meestal ten koste van de gezondheid van de boom. Zoals zo vaak staan bomen vaak op de verkeerde plek. Als je allerlei kunstgrepen moet gaan uithalen om overlast te beperken, dan hoort die boom er feitelijk niet. misschien moet je overwegen dan de boom weg te halen, want een beuk wordt uiteindelijk erg groot. Ik weet niet waar je woont in Groningen, maar op de zandgronden worden beuken zo maar 25 m hoog. Op de Groningse klei meestal een stuk lager, maar 15 m is makkelijk haalbaar. Aan de andere kant, bomen vervullen een belangrijke rol en je kunt tal van voordelen opsommen waarom je een boom zou moeten laten staan. Ik hoop dat deze info een beetje helpt. Misschien eens een foto plaatsen, want dan wordt het iets makkelijker om iets specifieker te duiden.
 16. Hangt natuurlijk af van je grond, maar meestal is er niets mis mee een jaartje niet te bemesten. Zeker niet als je je goed houdt aan teeltwisseling.
 17. Dit lijkt me het gewoon fluweelpootje. Komt veel voor op kastanjes!
 18. De combinatie van hitte en droogte/droge lucht maakt ideale omstandigheden voor spint.
 19. Spint, ik heb het ook op mijn komkommers. Dat gaat uiteindelijk wel ten kosten van je vruchten. Aangetast blad weghalen en veel, veel koud water sproeien, want spint kan niet tegen vocht.
 20. Ik heb een vraag over Spaanse pepers. Ik heb dit voorjaar Spaanse pepers, Jalapenopepers en een soort paprika gezaaid. Allemaal zijn dit nu gezonde en goed groeiende planten geworden. De paprika's zijn prima, de eerste al geoogst en meerdere op komt. De Jalapenopepers prachtig: Vele zitten er aan en zijn bijna klaar om geplukt te worden. Prima tot dusver. Maar de Spaanse pepers vallen me tegen. Er zitten er heel veel aan, maar ze stellen niet veel voor. Ze blijven klein, zijn zacht, ofwel hol en hebben een heel dun wandje, eigenlijk meer een velletje. Als ze rood zijn scheuren ze zo los van het steeltje. Het ziet er allemaal niet zo prettig uit. Wie weet wat hier aan de hand is? Ik zou gewoon frisse, meer dikwandige pepers willen oogsten en niet van die dunne, vaak ook misvormde en veel te kleine pepertjes.
 21. Dank voor de reacties!
 22. Iemand een idee wat hier mee aan de hand is? Is geen foto uit Nederland maar uit de VS. De oogst van een neef van mij uit zijn tuin in Kentucky. Ik vind het er vreemd uitzien, iemand een idee? Ik bedoel dus de bovenkant van die tomaten.
 23. Jep, niets mis mee, maar het is wel te vochtig. Je moet eigenlijk ook regelmatig even luchten, zeker als je zaden ontkiemen. Dit is een inktzwammetje, een soort van het geslacht Coprinellus. Als je deze tussen je vingers fijnwrijft, dan verandert het in een zwarte vloeistof.
 24. ik snoei eigenlijk nooit bladeren, behalve de onderste die echt de grond raken. Ik beperk me verder tot dieven en inmiddels ook tot het wegenemen van de doorgaande top. Al het blad is net zoals bij elke andere plant nodig om de vruchten gezond te laten groeien, toch?
×
×
 • Create New...