Alles dat geplaatst werd door loes
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
Ik heb het idee dat recept niet helemaal goed naar het duits is vertaald en de verse spinazie in de vulling hoort ipv het deeg. Maak je het jezelf niet te moeilijk met Duitstalige recepten? Er zijn zoveel leuke Nederlandstalige recepten te vinden en dan loop je minder aan tegen interpretatie- en vertaalfouten. Hier staat vanavond kofta op het menu met knoflookbloemen ipv teentjes en 1 courgette uit eigen tuin (+ 2 uit de winkel want nog niet genoeg eigen oogst)
-
Wanneer mestkorrels en wanneer vloeibare mest gebruiken
Gaat dit over je aardbeien? Of is het meer een algemene vraag?
-
Aspergeplanten zwaar
Wat mogelijk meespeelt is dat het plantseizoen voor aspergeplanten eigenlijk al ten einde is waardoor je de restjes hebt gekregen.
-
Goede ervaringen met gewassen in Square foot gardening, 30x30x h20 cm
Leuk dit soort nieuwe gewassen. Vooral de koolgewassen mis ik toch wel in de SFG vakjes.
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
Alle basilicum getopt en een paar mini knoflookbolletjes geoogst. Dat gaat vanavond heerlijke pasta pesto worden.
-
Tomatentopic 2025
Goed punt. Daar heb ik nog nooit last van gehad maar ik heb geen grote tomatensoorten dus dat risico is al kleiner. Ik dacht ook meer aan de plant zelf met al die planten zonder tomaten die bescherming kregen tegen de zon wat ik dus niet heb gedaan. Phytophthora heb ik wel last van gehad en daardoor ben ik meer gaan snoeien. In het begin verwijderde ik alleen dieven, de laatste jaren meer bladsnoei waarbij ik een eigen inschatting maak afhankelijk van de plant en de weersvoorspellingen. Bij nat weer gaat er meer blad vanaf en bij een warme droge zomer kan er meer blad blijven hangen dus wellicht beschermde ik daarmee de vruchten ongemerkt al tegen zonverbranding. Vorig jaar ging het maximale eraf volgens de vuistregel van Ruud van Plukkers en dat heeft mij ondanks het natte jaar een prima tomatenoogst opgeleverd maar toen hoefden we ons zeker geen zorgen te maken over zonverbranding en dat is dit jaar wel anders.
-
Tomatentopic 2025
Daar mag je inderdaad flink snoeien. Ik vind de filmpjes van Plukkers hiervoor super duidelijk. https://youtu.be/xMHQRRGA9M0?si=THGQAdWERRT1qKnX En voor dit filmpje heeft Ruud expres de boel in de kas wat laten verwaarlozen om te laten zien hoe je orde kan scheppen in de chaos; https://youtu.be/gB_NAuY8cYQ?si=uuDNyjKDuInuGBkY Beschermen tegen de zon doe ik helemaal niet. Mijn planten staan dit jaar vol in de zon maar als ze daar eenmaal aangewend zijn en voldoende vocht hebben dan geeft dat niet. Langdurige regen is eerder een probleem dan de zon.
-
Aardbeien plant bladeren hangen slap
Behalve zorgen voor een goede vochtbalans kan je nu weinig anders doen dan afwachten. Nu zeker niet bemesten. je hebt nieuwe zakken grond gebruikt en daar zit waarschijnlijk al het een en ander in voor de komende weken of zelfs maanden.
-
Aardbeien plant bladeren hangen slap
Dan is je indruk anders dan die van mij. Ik zal je even meenemen in wat ik zie en lees. Als eerste zei ik geen opvallende symptomen van verwelkingsziekte maar er is geen stengel doorgesneden dus we kunnen verwelkingsziekte niet uitsluiten. Wat ik op de foto's wel zie is een typische bladverkleuring wat kan wijzen op overbemesting. Ik lees over nieuwe potgrond + mestkorrels en meerdere keren vloeibare bemesting. Dat hoeft niet teveel te zijn maar het is ook niet weinig/niets dus ik kan overbemesting niet uitsluiten. Daarnaast lees ik op 28-6 dat bij de grond in beide bakken erg droog was en bij de laatste foto heb ik opgemerkt dat de grond rondom droog is. Je aanname dat de bemesting is uitgespoeld lijkt mij gezien het bovenstaande een onjuiste aanname.
-
Aardbeien plant bladeren hangen slap
Dat is al oude schade, dat is niet meer omkeerbaar. Het jonge blad zegt meer over hoe het vanaf nu met de plant gaat. Het valt me op dat de grond alleen direct rondom de planten vochtig is. Dat is natuurlijk het gedeelte waar de wortels zitten maar door de gehele bak water te geven ontstaat er een vochtbuffer zonder dat het rondom de planten te nat is.
-
Aardbeien plant bladeren hangen slap
@Brabantse Tuinprins Kan je ook onderbouwen hoe je zo zeker weet dat er sprake is van verwelkingsziekte of Phytophthora? Want ook met de info die AI hier spuwt ben ik daar niet van overtuigd. Overbemestig in combi met droogte past nog steeds in het plaatje. Alles wegdoen en helemaal opnieuw beginnen is in alle gevallen een oplossing dus als je op save wil gaan doe je dat. Maar als het overbemesting is dan kan een reddingspoging succesvol zijn en ik ben meer van redden wat er te redden valt.
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
Bij de meeste mensen kan je de tuin zien in hun moestuinseizoen, zo ook bij mij. Ik een echte net-niet-MM'er want ik heb geen echte bakken maar een U-vormige border met vakverdeling. Deze foto geeft denk ik het beste beeld van mijn huidige moestuin. Hier waren de vakken net uitgemeten: Inmiddels ligt daar nog een druppelslang doorheen en gebruik ik de grondankers als markering maar dit systeem met stokjes is 10jaar lang mijn vakmarkering geweest. Dit is hoe ik in 2014 ben begonnen met mijn vorige moestuintje: Super netjes met touwtjes voor het raster maar daarvan zijn in de loop der jaren dus alleen de stokjes op de hoekpunten overgebleven.
-
Moestuin Wiki - Feedback
wiki bijwerken lijkt me ook meer een herfst/winterklusje. Nu lekker de tuin in!
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
Maar dat ligt dus niet aan de rasters want die heb ik niet, dat is mijn punt juist. De hoeveelheid randen ligt aan de vakverdeling en die vind ik juist heel fijn en efficiënt werken. Jij niet en dat is ook prima maar je kan niet breedte van de rasters bij elkaar optellen en zeggen dat je die ruimte kwijt bent want die ruimte is onder en boven het raster gewoon in gebruik dus dat is geen verloren ruimte.
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
Maar zaai je dingen dan zo dicht bij de rand? Een raster van 2cm steekt aan beide kanten 1cm in het vak vandaar dat ik het over 1cm van de rand had. Je kan de afmeting van de rasters wel bij elkaar optellen maar die centimeters ben je naar mijn idee niet kwijt want zo dicht langs de rand zaai ik zelfs zonder raster niet, de plantwortels groeien er onderdoor (net als het mos dat is dan weer minder...) en alles wat hoger groeit kan er gewoon overheen. Wortels is een voorbeeld waarbij ik ook niet de regeltjes volg. die zaai ik in 4 rijtjes en zo wel meer dingen waarbij ik afwijk van de standaard of deze combineer met de richtlijnen uit de rijenteelt.
-
Juli
@appelvrouw Beide maar de parijse worteltjes is dit jaar wel voor het laatst want ik heb een oud zakje opgemaakt met dik zaaien. Dat is de bovenstaande wortelfoto vandaar ook dat ze daar niet mooi op een rijtje staan.
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
@Petrasmoestuin Ik snap nog steeds niet helemaal goed hoe die rasters ruimte innemen. Ik gebruik hoekmarkering ipv rasters maar ik zaai alsnog niets op 1cm vanaf de rand dus daar zit geen winst. en planten kunnen gewoon onder een raster door wortelen dus daarin zit ook geen beperking.
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
Als de kweektafels je goed bevallen dan gaat een grotere tafel je denk ik ook wel goed bevallen. Of de vakverdeling je bevalt of dat je toch liever rijtjes maakt of combinatieteelt of polycultuur of monocultuur of weet ik het wat... dat mag hier op het forum gelukkig allemaal dus laat je daar vooral niet door tegenhouden. Denk buiten het kader!
-
Oud “net niet mmers” van de Makkelijke Moestuin verzamel u!!😊
@Dahli Ik zal je eerdere post ook even meenemen naar hier want ik was ook al begonnen aan een reactie. Ik vond je vraag helemaal niet negatief overkomen gelukkig. 30x30 zou de meest efficiënte afmeting zijn om op een kleine oppervlakte te telen. Hoe en waarom weet ik ook niet meer exact maar er zit een hele logica achter. Een ander punt is de reikwijdte van de arm. Bij de bakken van 120cm diep kan je overal bij komen zonder in de bak te hoeven staan. Ik volg die regeltjes ook lang niet allemaal maar ik vind vooral de structuur die het bied heel prettig. Dat is een heel persoonlijk iets denk ik. Met bijvoorbeeld volledige polycultuur waarbij alles door elkaar staat kan ik niets, dat voelt voelt voor mij als een plukje hier en een plukje daar waarbij ik de structuur mis. Ik ben opgegroeid met traditionele rijtjes maar dat bleek met een klein tuintje niet lekker te werken en toen kwam ik bij SFG/MM uit wat in Nederland net in opkomst was. Mijn ouders zijn nog elke keer verbaast hoeveel ik van een kleine oppervlakte haal (en dan ook nog eens niet spitten maar dat is een andere discussie ;) ) dus ergens gaat er toch iets goed met al die kleine vakjes. Wat vrouwholle ook al opmerkte is 1 vakje niet genoeg voor warme bereiding maar wel voor koude bereiding. Voor warme bereidingen grijp ik meestal naar een diepvriesdoos want ik heb thuis nu eenmaal niet de ruimte om genoeg spinazie te telen voor het gezin. Als ik dat als maatstaaf moet gebruiken dan kan ik beter helemaal stoppen met de moestuin want met opgroeiende kinderen is het eten niet aan te slepen en oogst ik zelden genoeg voor een volledige maaltijd. Ik zie het als een gezonde aanvulling op de maaltijden, een leuke hobby, leerzaam voor de kinderen, enzovoort. Ik kom zo snel geteld aan 25 verschillende gewassen in de vakken en als ik alle verschillende rassen tel kom ik op 33 dus ik zit nog net onder je grens
-
Voeding in sfg bakken/potten
Als we het puur over de SFG vakverdeling hebben en niet de MM erbij halen dan komt het wel goed. Ik was al een positieve ervaring aan het schrijven voordat ik me bedacht dat dit niet het juiste topic hiervoor is. Ik tuinier immers al meer dan 10jaar met die vakjes en dat had ik anders echt niet zo lang volgehouden.
-
Voeding in sfg bakken/potten
Het gaat nogal offtopic want dit heeft niets meer te maken met voeding. Misschien kan het bovenstaande worden verplaatst naar https://www.moestuinforum.nl/topic/51168-oud-%E2%80%9Cnet-niet-mmers%E2%80%9D-van-de-makkelijke-moestuin-verzamel-u
-
Welk wit beestje is dit?
Tenzij deze witte dingen bewegen denk ik toch ook dat het vervellingen zijn.
-
Juli
Rondje tuin begin Juli: De kolenhoek linksvoor wil dit jaar niet zo. De ruccola is doorgeschoten, verwijderd en opnieuw ingezaaid. De radijsjes deden het wel goed, zijn inmiddels allemaal geoogst en ook opnieuw ingezaaid. koolrabi komt niet op net als de meiraapjes. De palmkool kwam wel op maar is opgegeten dus dit is allemaal opnieuw gezaaid. Wat het wel goed doet in het kolenvak is deze krop sla: In de naastgelegen peulvruchtenhoek gaat het de goede kant op: de opnieuw gezaaide erwten doen het goed en de boontjes hebben de top bereikt! Wat het ook goed doet zijn de achterliggende kidneybonen. Dat zouden struikbonen moeten zijn dus ik dacht die zet ik mooi achter want daar hoef ik pas bij met het oogsten. maar ze groeien wat weelderiger dan ik had verwacht dus daar is toch iets van geleiding gewenst. Ik ga nog even bedenken hoe want het extra stokje waarmee ik de boel weer in het vak had geduwd is duidelijk niet voldoende. Achteraan het pad het begin van de courgettepalmboom: Draaien we verder met de klok mee dan zien we de wortel/knol/blad-hoek waar middenvoor bijna alle pluksla is geoogst omdat het begon door te schieten. Natuurlijk opnieuw ingezaaid nadat het vak is voorzien van een schep compost. Bij de wortels is het tijd om de dikste wortels te oogsten zodat de rest verder kan groeien: De bieten beginnen te vormen: Als laatste de tomatenhoek maar daar is nog weinig speciaals te zien, nog even geduld.
-
Goede ervaringen met gewassen in Square foot gardening, 30x30x h20 cm
@CJodokus Hierboven stond al een foto en veel betere heb ik niet van de afgelopen jaren. Dit jaar ga ik proberen met 2 stokken na aanleiding van deze foto: Maar dat ziet er nu nog zo uit: Een beetje groeien nog (en misschien heb ik de stokken iets te dicht bij elkaar staan bedenk ik me nu...). Het belangrijkste is een goede stok, regelmatig aanbinden en alle bladeren onder de laagste courgette verwijderen. Wanneer ik de eerste courgette spot begin ik met het verwijderen van het blad en daarna telkens als ik een courgette oogst (of een rotte vruchtbeginsel verwijder). Dat gaat eigenlijk in 1 moeite door, het aanbinden is het meeste werk want dat wil ik nog wel eens vergeten maar ik hoop dat de plant zich met 2 stokken zelf wat recht weet te houden.
-
Aanbiedingen voor de (moes)tuin 2025
Dat is zo te zien de Belgische folder