Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Sla is saai


BiancaO

Recommended Posts

Ja, ik moest toch iets leuks bedenken om jullie dit topic te laten openen

 

Ik houd best van sla, gewone kropsla met een tomaatje, wat komkommer, eitje, gebakken spekjes en een flinke scheut slasaus. Dat is de sla waar ik mee opgegroeid ben, en de enige sla die we eten. Variaties bestaan uit het weglaten van één of meerdere ingrediënten, omdat we die toevallig niet in huis hebben.

 

Sinds vandaag eet onze dochter (4.5) ook eindelijk sla , dus nu vraag ik me af: hoe eten jullie sla? In het bio-groente pakket van deze week zat weer een krop sla, dus kom maar op met jullie variaties!!

Link to comment
Share on other sites

Beetje slasaus, schepje suiker, gesneden uitje of bieslook, schepje mosterd, beetje zwarte peper uit de molen,

snufje paprika poeder en dan mengen.

Verschillende soorten sla zoals kropsla ijsbergsla, lollo rosso, lollo bionda en dat door elkaar.

Gekookt eitje erbij.

Dit is mijn hollandse versie.

 

Op z'n Grieks Alle soorten sla zoals hierboven, en dan dezelfde slasaus of olijfolie, met de kruiden, fetakaas in blokjes, tomaten in stukjes, olijven, paprika in stukjes, komkommerblokjes en parten ei erdoor blikje tonijn en dat mengen.

Link to comment
Share on other sites

Ik pluk van allerlei kleuren en vormen uit mijn assortiment sla, en doe er wat kruiden bij (kervel als er vis doorgaat, basilicum als er tomaat doorgaat, etc)

Geitenkaas+spekjes+honingdressing is hier favoriet.

Zalm plakjes+kappertjes+yoghurtachtige dressing.

Feta+zwarte olijven

Zacht gekookt ei+crutons van oud brood+ oude kaas

Garnalen+thousend islands dressing.

Link to comment
Share on other sites

Een van de favorieten van onze kinderen:

ijsbergsla, blokjes komkommer, maiskorrels, tomaat, koude macaroni naar keuze en koude vleesrestjes, ham of zwanworstjes met een looksausje of een vinaigrette. Lekker als de buitentemperatuur te hoog is om warm te eten en praktisch om barbecuerestjes in te verwerken.

 

Verder slasoep met boursin, erwtjes op zijn Frans, gestoofde andijvie met een mosterdsausje (witte saus met deel melk, deel stoofvocht van de andijvie en een lepel mosterd), veldsla met witloofsnippers en een lookvinaigrette, Griekse sla (zoals hierboven aangegeven), sla met met kiemgroenten, met bloemen van Oost-Indische kers, met allerlei slasausjes en vinaigrettes en op alle vleeswaren die op de boterham gaan.

Link to comment
Share on other sites

Geitenkaas+spekjes+honingdressing is hier favoriet.

 

Maak jij de honingdressing zelf Jorieke? Heb deze week van iemand 2 potten zelfgemaakte honing gekregen maar weet niet goed, wat ermee te doen. Weggeven kan altijd nog.

Link to comment
Share on other sites

sla met avocado, tomaat, komkommer, (olijven) gebakken spekjes en een vinaigrette als dressing (wijnazijn of balsamico en een goede olijfolie). Ook lekker met veldsla....Ben eerlijk gezegd niet zo weg van sauzen uit een potje...

Link to comment
Share on other sites

Ons kraanwater komt rechtstreeks uit de bron in het bos

 

En sla eet ik nooit met saus uit een potje maar gewoon met (een of andere) olie en (een of andere) azijn en peper en zout, eventueel honing of mosterd of sambal. Erdoor gaat wat er op dat moment in huis is: geroosterde pijnboompitten, zonnebloempitten, sardientjes, gedroogde tomaatjes, elke kaas die je je maar kan bedenken, surimi, gamba's, gebakken champignons, tonijn, radijsjes, walnoten, ansjovis, etc etc etc

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Helena: mosterd/honing vinaigrette: 1 flinke t.l. honing mengen met 1 t.l. mosterd, dan twee e.l. witte wijnazijn en drie e.l. olijfolie. Zout en peper en goed kloppen.

Sla: allerlei soorten verschillende blaadjes uit de sla-hoek met wat blaadjes rucola `of wat basilicumblaadjes en twee fijngehakte sjalotjes...vooral sjalot gris is favoriet

& sla van andijvie met bovengenoemde ingrediënten + uitgebakken spekjes...mmmm

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ok, dat gaan we doen, eens zien watdeboernietkent ervan vindt

Ja die spekkies hé die zijn als slagroom. ( wat een raar gedacht )

Verder weiger ik varkensvlees te eten haha, maar van een rund kun je geen spek kan maken. Spekjes bij de sla, andijvie inderdaad en door gebakken aardappelen, zoo lekker.

Link to comment
Share on other sites

Gisteren ijsbergsla uit de tuin gegeten

met een knoflook yoghurt dressing met een handvol kruiden uit de tuin (peterselie, knoflookbieslook)

Met dunne plakjes kipfilet, kort aan 2 kantjes gebakken.

En de eerste 5 nieuwe aardappeltjes kort gekookt en even gebakken Met zeezout en zwarte peper (nogal vroeg maar de aardappelplant stond in de weg !?)

 

Heerlijk.....hier kan geen michelin ster tegenop !

 

P.S. wel even een kauwgompje na het eten nemen

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Link to comment
Share on other sites

@ Monigue waarom is de Sjalot "Gris"" favoriet bij je, ik wil volgend jaar meer sjalotten zetten vindt wel leuk om een mooi ras te weten daarvoor.

Hans: heb je zelf maar een voornaam voor me verzonnen? De eerste letter is wel goed trouwens .

Sjalot gris is een zeer smaakvolle sjalot die je in oktober/november zet. Oogsten in de zomer. Speciaal voor de sla, rauw gebruikt of bij het maken van de paté. Hij is echter niet lang houdbaar, in ieder geval niet de hele winter door.

Helena: waarom eet je geen varkensvlees? Voor de gezondheid, of andere reden?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Fruit 2 sjalotjes in een klontje boter, snij een krop gewassen sla in repen en fruit deze 2 minuten mee.

Pureer met de staafmixer.

Klop een eierdooier los met 50 ml slagroom.(liason)

Neem de pan van het vuur en roer het roommengsel door de soep.

Breng de soep op smaak met zout en peper, of met maggi kruidenbouillon en wat citroensap.

Hak enkele takjes peterselie zeer fijn en een klein bosje bieslook en wat kervel fijn, zodat het samen 5 eetlepels is, doe de soep in kommen en bestrooi met de kruiden.

Broodjes met geitenkaas uit de oven erbij, lekker hoor!

Voor kinderen misschien zonder de kruiden en met veel geraspte jonge kaas?

 

Uit Smaakmakend.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...