Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,240
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. Hier de eerste oogst van Madame Jeanette (trage kiemer, trage groeier, traag met rijpe vruchten: En dat met (weliswaar zeer beschutte) buitenteelt, Weet wel dat één enkel pepertje een gerecht voor 8 personen oneetbaar heet maakt (voor Noord Europeanen). Voorzichtig doseren dus. Liefst met fijngemalen pepperflakes.
 2. Willen jullie ook het druivenras vermelden? Tussen vroeg- en laat afrijpende rassen zit ongeveer een maand verschil.
 3. henkg

  Laurier stekken?

  Na verpotten duurde het even voordat de stekjes verder groeiden. Een paar dagen geleden, precies 12 maanden na het nemen van de stekken: Stekken gaat dus goed. Zes van de acht zijn aangeslagen. Het duurt alleen even ...
 4. henkg

  Herfst!

  De herfst begint voor mij rondom 1 september. Dat is namelijk het moment dat het waterschap het riet snoeit, aan "mijn" kreek/sloot. ^De muur van metershoog riet: allemaal weg. Meestal is het dan gedaan met mijn privacy. Vanaf het terras heb ik dan direct uitzicht op de lokale Rijksweg. Let op de hoofdletter, het is een straatnaam. Door het jaar genomen komt er één auto per 10 minuten over. Dit jaar heb ik nog privacy: de voedermais staat er nog prima bij. ^ De wijndruiven (Rondo) gaan goed, na twee jaren van gedeeltelijke misbloei. Een dezer dagen: plukken, en wijn maken. ^ Ook de komkommer ging perfect. Minstens 70 komkommers (Marketmore) van vier plantjes. Loopt nu echt op zijn eind. Pepers (Cayenne & Madame Jeanette) gaan nog goed. Zelfs de Jeanettes zullen nog wel afrijpen, ondanks de (zeer beschutte) buitenteelt. Voor de rest was het een mager jaar. Niet door het minder goede weer, maar door druk zijn met andere zaken. Op een aantal plekken in mijn tuin heb ik haast een machete nodig, om me een weg door het onkruid te banen. Dan nu de wildpluk: In de vriezer ligt nu ca 5 kilo bramen. Van een prima ras. Uien rapen: mager jaar, slechts één perceel in de buurt, ook nog eens te goed gerooid. Ongeveer 15 kilo kunnen rapen. Aardappels rapen: dat moet nog. Van meerdere percelen. Goed in de gaten houden, want de boeren willen nog wel eens dezelfde dag alweer gaan ploegen.
 5. @fre3ke schreef in haar blog dd. 6 september dat zij al geplukt had. Ras: Regent (blauwe wijndruif). Ik ga mijn Rondo (blauwe wijndruif) ergens tussen nu en volgende week plukken. Nu ca. 17 Brix (dat is goed voor 9,3 % alcohol, zonder suikertoevoeging). ^ Hier een gedeelte van twee Rondo stokken. De meeste lage bladeren heb ik al weggeknipt. De nieuwe aanplant (3x, ook Rondo) draagt nog weinig. Wel een prima Brix-waarde: 21. O ja: toegepaste snoeiwijze: Cordon. Hoe staat het met jullie pluk (van welk ras), dit jaar?
 6. fre3ke, Nu al geoogst! Welk ras? Wat was de gemiddelde Brix-waarde? Ik heb zonet naar mijn Rondo's gekeken: gemiddeld 15 Brix. Ik wacht nog maar even. Nog geen wespen, streven is richting 20 Brix.
 7. henkg

  Saffraan kweken

  Alert: Nu (rondom deze tijd) saffraanbollen planten Ik keek zonet in mijn agenda. Die agenda zal op 1 september een alarmpje geven: Saffraan! Voor mij echt iets om te vergeten. Ook een wake up signaal voor jou?
 8. henkg

  Komkommer 2021

  Gebrek aan voeding? Zou kunnen. Mijn twee planten rechts vertonen ook zoiets, in mindere mate. Terwijl die 2 planten kleiner zijn dan de 2 links. Het kan zijn dat die wat minder mest gekregen hebben (of juist teveel?) Bijmesten -indien nodig- helpt in ieder geval niet om bestaande bladeren weer mooi groen te krijgen. Misschien wel voor de nieuwe bladeren. Het is in ieder geval een raar seizoen. Ik heb nog niet eerder zoveel komkommers geoogst, anderen hebben (nog) vrijwel niks.
 9. Een paar jaar geleden een stek gekregen. Brown Turkey. Mijn allereerste kennismaking met vijg. Dit voorjaar ontwikkelden zich vruchten. Die vielen af toen ze ca. duimnagelgroot waren. Lijkt me normaal (?) voor zo'n jonge plant, die op dat moment ook nog eens erg veel nieuw blad maakte. Maar nu, sinds een paar weken komen er nieuwe vruchten, een stuk of 25. Die zijn nu gemiddeld duimnagelgroot, ze zien er nog gezond uit. Aangezien het nu al medio augustus is: Wordt dat nog wat, dit seizoen? (Ja, de pot mag wel wat groter...)
 10. henkg

  Komkommer 2021

  Het gaat nog steeds door, niks te klagen hier. 1 a 2 komkommers per dag, van 4 planten, elk in een 10 L bouwemmer. Planten (Marketmore) moeten, en krijgen véél water. Per dag tussen de 2 en 3 liter (soms 4) per emmer.. En 2x per week vloeibare mest, met wat extra kalium.
 11. 20 juli: Net verspeend, nog heel klein, zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/30596-teeltwedstrijd-2021-knolvenkel/page/10/?tab=comments#comment-432979 Nu, 20 augustus, precies één maand later: Nog vijf en een halve week tot 30 september, dus een winnaar zit hier niet bij. Hopelijk dan wel 8 mooie knollen / bollen, van een formaat zoals in de winkel, en eetbaar.
 12. Ja, het is nu bramentijd. Nog niet ingemaakt, wel al een kleine 4 kilo ingevroren. Prima bramenjaar. Uit pure luxe en overdaad pluk ik alleen de echt rijpe, toch iedere dag een pondje. Rijp: alle bolletjes van de vrucht zijn dan groot en glanzend, en zoet. Voor de jam zal er misschien zelfs iets citroenzuur bij moeten ... Ik ga wat foto's maken (Het betreft wel een cultivar, geen wilde braam. Een bramenbos van ca. 12 x 3 meter, bij een buurman die er niks mee doet. Maar zelfs de wilde bramen in mijn eigen tuin zijn zoet, mits volledig rijp geplukt.)
 13. Hier was het rondom helder, behalve daar waar ze zouden moeten vallen. Wel heb ik een paar wazige streepjes gezien. Morgenochtend rondom 04:00u weer even kijken. Dan wel iets meenemen om de klaarstaande stoel mee af te drogen. alles was veel meer bedauwd dan ik dacht. Het was wel goed donker, op weg naar de 7-standen stoel helemaal achterin mijn tuin bleek een hoofdlamp onmisbaar. Terug uiteraard ook.
 14. Vallende sterren te zien. Dit jaar is gunstig: veel te zien, waarschijnlijk onbewolkt. Beste tijd om te kijken: Vrijdagochtend heel vroeg. 13 augustus 2021, 04:00 uur Op 14 augustus, ook om 04:00 uur kan ook nog wel. Kijkrichting ONO. Kijkhoek: 62 graden. Dat is behoorlijk hoog (90 graden is recht boven je hoofd), bijna iedereen zal dus vrij zicht hebben. Zet alvast een ligstoel klaar, of een matras. Meer, zie: http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2021.html
 15. Het is normaal dat in het begin van de herfst een deel van de bladeren rood wordt. Het tijdstip en de mate verschilt sterk per ras. (Vitis vinifera is de naam van de druivenplant. Daarbinnen zijn er talloze rassen, b.v. Vitis vinifera "Himrod"; Vitis vinifera "Rondo". Het ras zou op het label moeten staan, maar of je dat label nog hebt?) Voor rood worden is het nu nog wel erg vroeg. Doe ons eens een foto.
 16. Lamsteligheid, daar dacht ik ook even aan. Maar de trosaanzetten vanaf de rank zien er nog prima uit. Prachtige foto, die tweede. Op het eerste gezicht: Wat een trossen. Jaloers! Maar daarna: inderdaad veel te veel trossen voor het aantal bladeren. Ik zou zeggen: de helft van de trossen eraf snoeien, en in de kliko ermee. Maar: Forumlid @Franshanteert ook zo een snoei (veel gesteltakken van één druivenstok). Hij zal wellicht beter advies kunnen geven.
 17. Woekeren van munt. Op 2 juni heb ik (alleen) de diepere wortels apart opgepot. Zie 1e bericht van dit topic, laatste foto. Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Mijn conclusie: munt woekert dus (?) alleen vanuit de verse, sappige wit-gelige wortels, tot ca 5 cm onder het maaiveld. Verwijderen van alleen die bovenste wortels zou het woekeren goed kunnen tegengaan / beperken. Misschien dat het woekeren in de volle grond voorkomen kan worden door een ca 15 cm diepstekende border-rand Pa Trijs schreef het ook al: Ik schreef: Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Dat is niet helemaal waar. Er komt wel het een en ander op. Erboven hangt een forse bloembak met bloeiende / uitgebloeide tijm. De test-munt pot is nu een tijmpot. Vol met tijm zaailingen.
 18. Het zijn niet echt grote mirabellen, en ook nog niet erg veel (waarschijnlijk nu al wel meer dan ik dit jaar ga krijgen). Prakken. Bij druiven doe ik dat altijd met een stamppotstamper. Zo'n grof zigzag draad ding, dus geen plaatvormige pureestamper met kleine gaatjes. Dat gaat hier prima. En, als je een refractometer hebt (zal toch wel ,inmiddels?): meet de Brix-waarde nu al. Later begint de vergisting (hopelijk). Dan kun je niet meer het start suikergehalte bepalen. @appelvrouw: Adviezen van Hans zijn zeer gewenst. Nu voor Joep, later misschien bruikbaar voor mij. Leuk! Had ik dit jaar maar al veel mirabellen.
 19. Ik wilde mijn twee mirabellen gaan ruimen, staan er nu al bijna 6 jaar, vrijwel zonder opbrengst. Maar nu lees ik van Joep: Na 8 jaar echte opbrengst. Dus ik laat ze hier nog maar even laten staan ... Want mijn eigen eau de vie maken, dat is wat ik wilde, en nog steeds wil. Over het vergisten: ik heb van Hans en @appelvrouwnog niet helder gekregen of daar (beter) gist bij moet, of dat de wilde gisten (aanwezig op de vruchten / in de lucht) voldoende zijn.
 20. @Bass2021Opkweken uit zaad, een heel gedoe. Duurt een tijd, dan nog enten op een geschikte onderstam. Laten opsturen van een klein geënt boompje lijkt me veel beter, Of laten meenemen door bezoek uit NL dat met de auto komt. Daarmee win je minstens drie jaar. Ik wil t.z.t. best wel een paar zaden opsturen. Zaden waarvan ik echt niet weet of ze raszuiver zijn. Er staan immers meerdere andere perenrassen in de buurt. O ja: dit jaar heb ik een beurtjaar. Al een tijdje niet gekeken, ik weet niet eens of er een paar peertjes aan hangen.
 21. Kristalon (oranje) is toch juist voor een hoge kaliumgift? 6+12+36, +3MgO. Daar heb je echt geen patentkali bij nodig.
 22. henkg

  Komkommer 2021

  Ja, het is nu komkommertijd. Hier nu -sinds een weekje- bijna iedere dag eentje (van 4 planten, in potten, buiten). Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommertijd
 23. Composieten, zeker de gele, daar zijn heel veel soorten van. Lastig te determineren. Deze kon ik eerst niet vinden. Maar soms krijg je een gratis tip. Kan niet missen: Jacobskruiskruid. Waardplant voor de rupsen van de St Jacobsvlinder. De rupsen worden zebrarupsen genoemd. Dus als ik over een tijdje deze vlinders zie: dan weet ik de naam. Jacobskruiskruid. Dit jaar zie ik dat hier overal, in groten getale. Langs de zeedijk, in bermen, in verwilderd weidegebied. En dus ook in mijn tuin. Giftig voor paarden en koeien, niet voor schapen.
 24. henkg

  Saffraan kweken

  De twee porties kleine saffraanbolletjes: zijn nu uitverkocht.
 25. henkg

  Saffraan kweken

  Onlangs heb ik mijn saffraanbollen uit de grond gehaald. De grote en heel grote houd ik zelf, maar er zijn een hoop kleintjes over. Die kleintjes zullen dit najaar wel opkomen, maar dan nog geen bloem geven. Wie wil er ongeveer dertig stuks hebben, tegen alleen verzendkosten á 3x 0,96 = 2,88 ? Doe mij dan een PB met je NAW-gegevens. Ik heb twee porties.
×
×
 • Create New...