Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,456
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. Alleen voor Zeeuwen: Wegens succes herhaald: gratis Zeeuwse boompjes en struiken (inheems). Er geldt een maximum van zes exemplaren per bestelling. Belangstellenden kunnen kiezen uit vier soorten bomen (boswilg, linde, wilde walnoot en wilde appel) en diverse soorten struiken (eenstijlige meidoorn, groene hazelaar, gelderse roos, gele kornoelje, hulst en wilde liguster). https://www.ad.nl/zeeland/wegens-succes-herhaald-gratis-zeeuwse-boompjes~ace59ecf/
 2. @Arja: Huh? Rijpe appels, nu al, op 10 augustus? Heb je er al eentje doorgesneden, om te zien of de zaadjes al donkerbruin zijn?
 3. Even een topic uit 2010 (!) wakkerschudden: Nu is / wordt het immers weer tijd om zaad te winnen van je favoriete tomaten, de “blijvertjes”. Echt iets om te vergeten … Ik pas altijd de gist-methode toe. Die vind ik het makkelijkst. ^ Mijn Balkonstar. Meer dan 10 jaar geleden zaad gekocht, daarna steeds zaad gewonnen. Niet heel bijzonder. Gewoon een goede salade-tomaat. Ei-grote vruchten (kippeëi). Struiktomaat (=< 70 cm), ca. 1 kg opbrengst per plant(je),vroeg, ook voor buitenteelt (b.v. terras), aardappelblad. Deze Balkonstar is voor mij een blijvertje.
 4. Nog een tip: Als je een sloot in de buurt hebt: Bundel de tenen (die hoeven echt niet dikker dan een a twee vingers dik te zijn) met een touw, en leg de onderste halve meter in de sloot. 1 a 2 maanden laten liggen. Dan zouden er wittige knobbels en evt. een paar korte wortels aan moeten zitten. Dan in ruime plantgaten zetten (>= 10 cm), zodat de knobbels en worteltjes heel blijven. Aarde bij beetjes inspoelen. Daarna een tijdje regelmatig water geven, eens in de paar dagen. Maar eigenlijk het makkelijkst, bij een kleiachtige watervasthoudende grond: De verse tenen in de grond douwen, regelmatig water geven (veel). Verder niks.
 5. Mijn laatste inzending. Buiten, geen afdak. 29,9 cm. Geen last van meeldauw, spint of andere problemen. De komende 3 a 4 weken zullen er nog vele komkommers afkomen, eetbaar. De planten zien er immers nog prima uit:
 6. Van de overheid moet iedereen die zijn gasgestookte CV vervangt, vanaf uiterlijk 2026 ook aan de hybride warmtepomp. "Moet?". Veel calculerende Nederlanders willen nu al zo'n ding. Nu! Maar zijn ze wel leverbaar? Even nagevraagd bij een grote installateur in mijn omgeving: Huisbezoek (kijken wat past, rekening houdend met isolatie, bestaande radiatoren etc.): wachttijd 4 - 7 maanden. Daarna, bij akkoord offerte: levertijd ca. 48 weken! Bij elkaar is dat zowat anderhalf jaar ... Ter vergelijking: Drie jaar geleden duurde het hele traject hier (incl. mijn weifel en twijfel-periode) ongeveer vier maanden.
 7. Cayennes, buitenteelt (wel zeer beschut). Véél op komst. Hier één van de vier potten: Gisteren de eerste rode Cayenne geplukt, ca. 10 cm lang: De nog groene: de iets latere pepers zijn beduidend dikker dan die vroege rooie. Zoals al vele jaren: prima hete, en smaakvolle Cayennes. (van Van der Wal, de gewone Cayenne, nr. 313B.) De Mdme Jeanette (ook buitenteelt!) gaat een stuk trager. Nu pas de eerste vruchtzetting. (geen foto)
 8. Beetje te heet geworden? Dat kan wel kloppen: Met wat natte vinger werk even nagerekend: je hebt ongeveer dezelfde verhoudingen gebruikt als ik, in mijn recept. Echter: je hebt Adjuma gebruikt i.p.v. Cayenne. Adjuma is ruim 5x heter dan Cayenne. Dan wordt de saus -bij dezelfde verdunning- ook 5x zo heet. Ongeveer. (zoekwoord: Scovilleschaal: https://nl.wikipedia.org/wiki/Scovilleschaal) (Als Ruderalis -voor Carolina Reaper- mijn recept zou gebruiken zónder de hoeveelheid pepers aan te passen, dan wordt zijn saus ongeveer 30x zo heet. Dat is niet meer goed te doseren bij een gerecht: één druppel kan al teveel zijn.) Tip voor later: Eerst even oefenen met een kleine hoeveelheid. Na proeven het recept bijstellen, en pas daarna opschalen. En die vulkaanuitbarsting: Tja, dat kan gebeuren met dikke gladde sauzen, als je teveel verwarmt en te weinig roert.
 9. @Mellie: Zie 1ste bericht in dit topic.
 10. Stoofpeer Giezer Wildeman: Appel, Elstar: Appel, Schone van Boskoop: Appel, rode Boskoop Nog lang niet rijp, gaat wel de goede kant op: Zonnig, 25 graden, watertemperatuur 22 24 graden. Straks weer even zwemmen. Dat wordt nr. 28 van dit seizoen). Wonen in het buitengebied kent dus niet alleen maar nadelen. Op de foto extreme drukte (nou ja, extreem voor hier), op een zonnige en hete zondagmiddag. Stadse toeristen uit de wijde omgeving, en een paar localo's. Een strandje van bijna niks (en bij hoogwater helemaal niks). Wel superschoon en kraakhelder Oosterscheldewater, op 1,5 2 minuten fietsen van huis. O ja, diversen: De druivenstekken van snoeihout van het afgelopen vroege voorjaar zijn prima aangeslagen. Ongeveer 10 stekken per emmer, bijna allemaal aangeslagen. Het wordt tijd om ze apart op te potten in rozenpotten.
 11. De nadelen van het wonen in het buitengebied, in een gehucht (voor anderen dan ik): Geen (afhaal)chinees / turk / surinamer / italiaan (alleen één frites-tentje / café, op 5 km). Eerste grote supermarkt op 15 km (buurtsuper op 5 km) Vrijwel geen OV. Treinstation op 25 km. Een auto is dus onmisbaar. Voorgezet onderwijs: op minimaal 25 km. Er is hier dus helemaal niks te beleven. Gelukkig wél snel internet (kabel), TV, gas, water en elektriciteit.
 12. Nieuwe melding: 27,5 cm, openlucht.
 13. @Frans: Waarom zijn ze zo geel? Bij mij blijven ze knalgroen, ook na het alleen maar dikker -en niet meer langer- worden.
 14. Mijn 1e inzending, buitenteelt. 24,0 cm. Dit is pas mijn allereerste volgroeide Sonja. En over het aantal vruchtbeginsels heb ik niet te klagen. Mijn meetlat gaat tot 50 cm, lijkt me wel lang genoeg. Wordt vervolgd ...
 15. Veel voeding: ook voor de groei, naast de bloei en afrijping? En is dat specifiek voor Reapers, of (deels) van toepassing op alle Chinense soorten (zoals mijn Mdme Jeanette)?
 16. Water geven, veel water ! Ik heb vier plantjes staan, buiten, aan huis, in twee speciekuipen van elk 45 L (netto ca. 18 liter grond per plant). Daar moet nu per dag in totaal ruim 12 liter water bij (in 2x keer, met soms wat mest). En ze staan nu gemiddeld nog geen 1,5 meter hoog. Voor mij is het al dweilen met de kraan open (maar dan omgekeerd). Hoe doen jullie dat, met het huidige (en komende) weer? Twee keer per dag op de fiets naar de tuin? T'is wat, zo'n wedstrijd ...
 17. De junirui in 2022. Moet die nog komen, of is ie al geweest? Tot nu toe heb ik er nog niets van gemerkt. Aan de Giezer Wildeman, de Elstar, en de Schone- en Rode Boskoop hangt hier meer dat de boompjes eigenlijk aankunnen. Er is nog vrijwel niets afgevallen. Dat wordt dunnen, binnenkort. Zeker de GW, ik -stoofpeertjesfanaat- wil volgend jaar geen beurtjaar. Of was het gewoon een gunstig voorjaar, met regen op de juiste momenten? Elstar. Ik weet pas sinds een paar weken dat deze naam verwijst naar de kruiser Arie Schaap, en zijn woonplaats Elst. Eerst was het Elstarie, daarna Elstar. Een ras uit 1970, vrij modern dus. Verder terug in de tijd: De Schone van Boskoop stamt uit 1853, de Giezer Wildeman uit 1850.
 18. Mooi. Eens gegeven blijft gegeven, toch leuk om te horen dat het goed gaat. Kan nog beter. In grotere pot, en voller met aarde. Pas sinds dit voorjaar weet ik dat ze wel wat water kunnen gebruiken (geen natte voeten, wel vochtig houden). Daarnaast lusten ze ook wel wat mest (ik gebruik gewone terrasplantenmest, vloeibaar. Weinig per keer). Deze twee broertjes / zusjes waren eind vorig jaar ongeveer even groot als die van jou Al het lichtgroene blad is van dit jaar:
 19. Nu, 2,5 week na mijn bericht van 19 juni. Ze groeien goed. Ook bij de Sonja zijn de eerste vruchtjes zichtbaar. Maar doorgroeien van vruchtjes, ho maar. De planten blijken eerst enkel bezig te zijn met groeien. Nu was ik aan de late kant met zaaien, en ik doe enkel buitenteelt. Geduld ... Planten (2x Marketmore, 2x Sonja) zien er prima uit.
 20. "Nog erger is de hoornaar". Ik moet dat corrigeren: De hoornaar blijkt een bedreiger/moordenaar te zijn voor b.v. bijen (jammer), en b.v. gewone wespen (wel prettig). Wel lastig voor mensen, maar een stuk minder lastig dan die gewone wespen. Toch heb ik veel liever die "gezellige" Franse veldwespen. Ondanks het feit dat ik -alweer een jaar of drie geleden- 3x gestoken ben, binnen een week. De steek valt erg mee: kwartiertje een licht zeurderig pijntje, daarna is het voorbij. 1e: Met blote rug leunen tegen een houten tuinbankje. Dat zat er net eentje cellulose te schrapen, voor zijn nest. Prik. 2e: Verwijderen van een gebroken dakpan. Precies daaronder zat een nestje. Prik. 3e: Plaatsen van een vervangende dakpan. Kon wel even zonder handschoenen, dacht ik. Prik. Tijdens warme perioden koelen Franse veldwespen hun nest met water. Bij mij staat er dan altijd een grote platte bak met water. Het duurt wel even voordat ze die gevonden hebben, maar daarna is het vliegplan ze bekend. Landen, water tanken, en terug naar het nest. Ook als je er vlakbij zit. Bak moet wel steeds op precies dezelfde plek blijven staan. Filmpje van 5 jaar geleden, toen heel veel bezoek gehad:
 21. Ja, de wespen komen eraan. Maar welke soort bedoel je? De gewone / Duitse / "limonade" -wesp is heel hinderlijk. Nog erger is de hoornaar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_wesp Maar de Franse veldwesp? Lust geen frisdrank, bier, slagroom, aardbeien. Helemaal niets dat wij mensen (ook) lekker vinden. Die steekt alleen als bedreigd vlak bij het nestje. De steek is minder pijnlijk. Verder heb je er helemaal geen last van. Wel voordeel: ze helpen bij de bevruchting van bloemen. Hoe die eruit zien: kleiner, slanker, oranje voelsprieten. En, vooral tijdens de vlucht zichtbaar: idioot lange, hangende achterpoten. Ook is de vlucht zwevender, en een stuk minder lawaaiig dan de vlucht van de gewone wesp. Nestjes (van 10 tot maximaal slechts 100 stuks ("vakjes"). Vaak onder dakpannen. Lekker laten zitten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_veldwesp En, voor de angsthazen: die hele kleintjes, die als een kolibrie kunnen stilhangen in de lucht, geluidloos. Dat zijn geen wespen, maar zweefvliegen. Die kúnnen niet eens steken.
 22. Er klopt iets niet? Lachen, die elektrische slow-cooking pan op je houtfornuis. Slow cooking: is een oude bereidingswijze. Niks nieuws onder de zon. Vroeger had men een petroleumstelletje. Tegenwoordig is daar een dure elektrische pan voor nodig. Bij mijn weten is slow cooking niks anders dan garen bij temperaturen (een stuk) lager dan 100 graden. Met name voor vlees. Denk aan de runderstooflappen van je oma. Die stonden 10+ uren op. Niet te sudderen, maar bij b.v. 85 graden. Ideaal voor taai, droog vlees. Poten van wilde gans, haas, en zo. Vorige week kreeg ik een stoofje van voorpoten van reebok. Dat had 16 uur "geslowcooked". Niks nieuws onder de zon dus. En wat is dan sous-vide? Bij mijn weten enkel de gecontroleerde constante (lage) temperatuur, samen met de truc om in vacuumzakken te garen in een bak met water. Verder vergelijkbaar met slowcooking. Hopelijk komt de plaatselijke hobby-jager binnenkort weer eens langs met een paar wilde ganzen. (Vorige week had ie er tien geschoten. Helaas wilde de de boer/landeigenaar ze alle tien wel hebben.) Garen van de poten moet hier wel overdag: mijn inductiekookplaat stopt automatisch na 2 uur (ik ga de handleiding maar eens lezen, misschien is dat automatisme uit te schakelen). Apart topic "sous-vide / slowcooking" maken?
 23. Drie dagen geleden heb ik mijn knoflook geoogst. Gisteren gesorteerd en opgebonden. Teelt in bloembakken, pas op 28 januari de teentjes geplant. Soort: gewone Spaanse, van AH. Heb ik al bijna tien jaar. Een keurige oogst, zeker voor teelt in bloembakken (maatje XL, die bloembakken zie je op de foto): Netjes opgebonden (behalve die meest rechtse: de kleinste bollen, en sommige andere al zonder buitenvlies, die moeten het eerst op). Streng links: 40 – 45 mm diameter Streng midden: 35 – 40 mm Streng rechts: 32 – 38 mm Ze hangen nu na te drogen, gewoon in de keuken (niet in de zon), en daar blijven ze ook, tot ze op zijn. Hoe netjes opbinden tot strengen, zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/17760-hoe-staat-de-knoflook-erbij-2015-2016/page/15/?tab=comments#comment-301030 De teelt, uitgebreid: Veel te laat heb ik de teentjes geplant, in bloembakken, om tijd in te halen. Van uitplanten in de volle grond kwam het echter niet meer. Luiheid, andere dingen te doen, wie zal het zeggen. Ik had er een stuk of 80 staan. Plantafstand hoogstens 5 cm. Twintig daarvan zijn tussentijds geoogst, voor het loof, met name de sappige stengels. Er bleven er 60 over. Telen in bloembakken heeft voordelen en nadelen. Voordeel is -mits ze vlakbij huis staan- dat je meer controle hebt over de waterbehoefte. Met warm weer moest ik 2x per dag water geven (dat verraste mij). Mest: Met 40 stuks per bloembak is het zaak om zeer regelmatig iets bij te mesten (elke paar dagen, maar niet teveel per keer). Anders dan bij vollegronds-teelt, daar heb je een veel grotere buffer, voor water, en voor mest. Vloeibare mest voor terrasplanten, later wateroplosbare Kristalon rood of oranje, dat bevat veel Kalium. Wanneer zijn ze klaar voor de oogst. Ze moeten eerder geoogst worden dan uien. Het loof mag nog niet helemaal verdord zijn, want dan komen de aparte tenen bloot te liggen, de vliezen die de tenen rondom omgeven zijn dan verdwenen. Ze zijn dan minder goed houdbaar. Maar wannéér zijn ze klaar? Door de potteelt -en het steeds en vaak watergeven- merkte ik dat de waterbehoefte vrijwel opeens stopte. Het oogst-sein? En inderdaad: opgraven van een paar testkonijnen bevestigde dat ze klaar waren.
 24. Zeekraal. Een heerlijke zilte groente. Snijden mag, maar alleen met vergunning. Zonder vergunning mag je de schorren niet betreden, en op het snijden van zeegroenten (lamsoor en zeekraal staan hoge boetes. Terecht, het is kwetsbare natuur. Dit jaar was ik weer eens ingeloot voor een snijvergunning. Hierboven ongeveer 4 ons. Rauw in een salade; kort roerbakken; gewoon even koken: allemaal heel lekker. Hier een stukje van het schor vlak bij mijn huis: Snijden doe je rondom laagwater, anders is het wel erg soppen. Laagwater blijkt voor een enkele zeilende toerist een onbekend fenomeen te zijn: Vastgelopen. Geen fatsoenlijke zeekaart, geen idee van eb en vloed? Maar voor alles is een oplossing. Nu, vrijwel geen wind: gewoon wachten, 6 uur later is het weer hoogwater. Wel ongemakkelijk wachten: de plee doet het niet, de accu's kunnen gaan lekken, je kunt niet koken, de kastjes aan de hoge kast storten leeg als je je openmaakt, onder 45 graden helling is een dutje doen in je kooi ook niet aangenaam. Nu even mijn eigen "toerisme": Bij warm weer en een watertemperatuur van minstens 18 graden stap ik even op de fiets. In 2 minuten ben ik hier: Stukje Oosterschelde. Heel klein in vergelijking met het Noordzeestrand. Wel véél dichterbij voor mij, en erg rustig. Dompelen, en, omdat ik er dan toch ben, ook een stuk zwemmen. Bij extreem warm weer soms 3x per dag. Tot zover. Wonen in het buitengebied heeft voordelen, maar vergeet de nadelen niet.
 25. En, is er na 3x stoken nog ruim voldoende aardbeiensmaak? (Ik ben ook erg benieuwd naar de aangezoete 4e en 5e batch. Is dat nou valsspelen, of -omdat er minder keren gestookt hoeft te worden- een manier om de volle aardbeiensmaak te behouden?)
×
×
 • Create New...