Jump to content
JeffreyW

Oesterzwammen op koffiedik kweken

Recommended Posts

Hallo iedereen,

 

Ik ben nieuw op dit forum en ook een leek in het kweken van paddenstoelen. Ik wil daarom niet te moeilijk beginnen en heb eerst wat gegoogled. Ik kwam bij de oesterzwammen terecht, welke goed te kweken zouden zijn op koffiedik. Nu heb ik mijn oesterzwam schimmels al besteld bij "homegreen" in de vorm van "roggebroed" en ik verwacht dat ze zaterdag aankomen. Ik moest ze een paar dagen op kamertemperatuur laten liggen alvorens ik ze zou mengen met het koffiedik.

 

Nu vraag ik mij af, hoe ik het beste te werk kan gaan. Moet ik de sporen mengen met het koffiedik en gewoon in een emmer gooien? Of in een plastic zak en ophangen? Ook ben ik benieuwd of ik de sporen met koffiedik op kamertemperatuur moet zetten, in het donker of juist niet? En als de paddenstoelen opkomen, of er dan nog iets moet veranderen? Hoe vaak ik moet sproeien per dag? Eigenlijk ben ik dus op zoek naar een soort "handleiding" hoe ik deze oesterzwammen goed kan kweken op koffiedik. Is er hier misschien iemand die daar ervaring mee heeft en weet hoe ik het beste te werk kan gaan?

 

Gr Jeffrey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja,oesterzwammen groeien op koffiedik/prut.

Vandaag staat er een artikel in het Dag Blad van het Noorden.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hallo Jeffrey, ik ben zelf ook bezig met oesterzwammen kweken. een belangrijk ding, je moet alles heel schoon doen en stereliseren!

anders mislukt het.

dus koffiedik gebruiken die niet ouder is dan drie dagen en anders opkoken. in snelkookpan of gewone pan, liter water erbij( dikke brij, niet te nat, zodathet net door te roeren is) let op dat het niet aanbrand. gekookt koffiedik zo snel mogelijk af laten koelen in afgesloten gestereliseerde emmer en gebruiken

je hebt ook gekookt gehakselt haverstro nodig om het wat luchtiger te maken( te koop bij tuincentrum)

emmer met deksel eerst schoonmaken en inspuiten met 5 % waterstofperoxide(plantenspuit) ook de deksel. emmer dicht houden tussendoor. dan mengen met broed. de verhouding is belangrijk 60% koffie, 30 % haverstro/8 % broed 10 % calsium carbonaat-(kalk)

met het mengen, met schone handen werken. je moet de emmer eerst leeg wegen, daarna met de koffiedik en stro om te weten hoeveel broed en calsium je erbij moet doen.

dit alles zo schoon en snel mogelijk met schone handen door elkaar mengen en direct weer afsluiten als je even stopt.

een lange stevige plastik zak van ongeveer 60 cm maken niet breed(20 cm) onderkant dichtbinden zak vullen en bovenkant dichtbinden.

aan vier zijden met een scherp schoon voorwerp gaatjes of kleine sneedjes maken.

zak in een donkere kleine ruimte ophangen tussen 19 en 24 graden, niet warmer. bak water eronder voor de luchtvochttigheid niet ventileren. wel af en toe licht.

duurt 2 tot 3 weken voor knoppen zichtbaar worden de zak wordt wat witter en steviger, houd het goed in de gaten. daarna moet de zak op een koelere plek gehangen worden schemerig, 15 graden tot 19 g hoge luchtvochtigheid(schuur bijvoorbeeld)

als de tros per dag verdubbeld kan je oogsten. de eerste is vaak kleine hoedjes . als ze horizontaal staan oogsten, als je te lang wacht worden ze taai. na de ogt herstelt hij weer na drie weken weer paddestoelen. je kunt de zak daarna opensnijden en weer vermengen met nieuw kofiedik. eet smakelijk! iest eenvoudiger omschrijven staat het op Bewuste eenvoud

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op de website van Rotterzwam kwam ik meer informatie tegen over het kweken van (grijze) oesterzwammen op koffiedik. Met name de growkit sprak mij aan omdat je bij deze methode niet hoeft te koken of te steriliseren. De truc is om met kleine hoeveelheden vers koffiedik te werken. Dan is de kans op besmetting erg klein. En vers koffiedik heb ik bijna iedere dag.

 

De growkit heb ik niet gebruikt. Ik had geen verkooppunt in de buurt en zo’n emmertje voegt niet zo heel veel toe. Ik gebruikte de bakjes van de kwark. Die zijn ruim voorhanden en ze zijn vaatwasserbestendig zodat ik ze goed schoon kon maken. Met een gaatje in het deksel en daarin een wattenfilter is het een prima kweekbakje. Het deksel is half doorzichtig zodat je een beetje zicht hebt op het groeiproces.

 

Het broed heb ik besteld bij Rotterzwam. Twee kleine zakjes voor € 8,00. Hun mail-nieuwsbrieven waren erg leuk om het proces te begeleiden.

 

In 6 weken tijd was mijn eerste bakje vol. Op dat moment maakte ik een verticale snee in de zijkant van het kweekbakje, net als een scheur in de schors van een boomstam. Daarna heb ik het mycelium nog 2 weken laten doorgroeien. De koelkast was niet nodig, de pinnen verschenen vanzelf en groeiden uit tot een vlucht oesterzammen. En nee, ze smaken niet naar koffie. Ik ga niet voor een tweede vlucht maar gebruik het mycelium om een nieuw bakje op te starten. Dat snij ik in kleine stukjes die ik vermeng met vers koffiedik. Ik heb nu meerdere bakjes die om de week zijn opgestart zodat ik regelmatig kan oogsten. En als er wat mis gaat ben je maar 1 bakje kwijt en niet je hele oogst.

 

Handige link:

 

Rotterzwam Growkit http://www.rotterzwam.nl/producten/growkit/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn kweeksetje. Het begrip keukenboer krijgt ineens een heel andere betekenis

PTX1109867961428601795.jpg

 

De eerste pinnen.

PTX1109947751428601796.jpg

 

De planning van een van de kweekbakjes

S is startdatum

V is volgroeid

P is verschijnen van de pinnen

PTX1110226391428601799.jpg

 

De oogst. Deze zijn wat aan de kleine kant. Ze hebben te warm gestaan bij het uitgroeien waardoor ze erg licht van kleur zijn geworden en ze stonden niet goed geventileerd waardoor de kelkvorm is ontstaan. Maar ze smaakten prima.

PTX1111492481428601800.jpg

 

Het mycelium gebruik ik om een nieuwe bakjes op te starten. Houd er rekening mee dat dit erg is uitgedroogd dus flink nat maken is het advies. Ook experimenteer ik nu met het toevoegen van wat suikerwater in dit stadium.

PTX1110129051428601798.jpg

 

En daar gaat de volgende

PTX1110043191428601797.jpg

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat gaat goed daar en je keukenboer houden we erin .


Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veel verser, dus steviger en meer smaak.


Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wow, leuk zeg! Zijn ze lekkerder dan uit de winkel?

 

Absoluut. zoals Stan al aangaf. Steviger en voller van smaak. Ik pluk ze pas als ik de pan klaar heb staan, mits de groei van de paddenstoelen dat toestaat natuurlijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm...als ik tijd vind dan zal ik me hier ook eens in gaan verdiepen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai, groene-schimmel-alarm. In een van de uitgegroeide mycelia bleek toch een groene schimmel te groeien. Deze stak de kop op bij het gebruik van dat mycelium als broed voor nieuwe kweekbakjes. Het verse koffiedik werd meteen in beslag genomen door die groene rakker.

Ik snijd nu het oude mycelium in stukjes, dan eerst goed nat maken en uit laten groeien tot het geheel "wollig" is. Dan pas bijvullen met vers koffiedik.

Dit lijkt nu goed te gaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk project zo in die bakjes, je moet maar op het idee komen

het eerst goed laten doorgroeien van het mycelium voorkomt een hoop ellende is ook mijn ervaring

en nog een keertje goed inspecteren voordat je gaat enten.

 

succes ermee


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou, het doorgroeien had niet het gewenste effect. Blijkbaar was mijn koffiesubstraat waarmee ik nieuwe kweek maakte teveel besmet. Alle bakjes hadden groene vlekken. Die zijn de composthoop op gegaan en ik ben met nieuw broed weer opgestart.

 

Nu groeien de oesterzwammen uit mijn compostbak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit probleem is eenvoudig te voorkomen:

 

Het vochtige koffiesubstraat in een afgesloten plastic bakje in de magnetron verhitten voordat je het gaat gebruiken. Dan begin je met een steriel product zonder enige contaminatie is mijn ervaring met de magnetron. Snel en eenvoudig.


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

En anders de koffieprut even wecken of 30 min 130 a 140 graden in de oven dan is ze ook steriel. Maar de magnetron gaat veel sneller.


Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe lang dient het koffiedik in de magnetron gestopt te worden? Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid, maar is er ergens een richtwaarde (bijv 2 minuten per 100gram)

 

Groetjes,

 

Kurt

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de magnetron gaat het niet alleen om de temperatuur die eventuele contaminaties zal doden maar ook de straling helpt een behoorlijk handje mee om eventuele gist en schimmelcellen te doden.

Niet te grote hoeveelheden per keer, koffiedik gewoon vochtig zoals je het gaat gebruiken, en als de bak aan de kook is ben je klaar!

 

eenvoudig en vooral snel zonder dat je met veel troep komt te zitten

 

gr Adriaan


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook gele oesterzwammen doen het op DE koffiepads

 

IMG353473731436211119.JPG

 

IMG354720091436211150.JPG

 

het duurt even voordat het zover is (kleine twee maand), maar erg leuk om te zien en doen

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

gr Adriaan


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helaas, mijn laatste kweekbakje is op de composthoop beland. De een na de ander raakte besmet met groene schimmel. Wat ik ook deed: koffie koken in de magnetron, steriel werken en alles reinigen met alcohol, nieuwe kweekbakjes, nieuw broed, nieuwe locatie voor de bakjes, dekseltjes zorgvuldig dicht houden, het hielp allemaal niets. De eerste of tweede laag raakten al besmet. De sessie aan het begin van dit jaar ging veel beter.

Ik geef het op helaas.

Ik hou de kweekbakjes wel in ere maar dan gevuld met houtsnippers in plaats van koffiedik. Dan gaat het alleen niet zo snel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het zou zo maar kunnen dat de omgevingstemperatuur te hoog is in de zomer

wellicht gaat het nu beter met de gele of de roze oesterzwam

 

gr Adriaan


moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook bij mij veel schimmel op bakjes koffiedik, ondanks magnetron. vrijwel alle startende bakjes zijn inmiddels naar de prullenbak verwezen

 

Ik zette er gele oesterzwam op, maar deze lijken het ook niet beter te doen in warmte. zelfs op stro is het op dit moment kwakkelen.

 

na mijn vakantie (als het in het algemeen weer wat frisser is) maar eens proberen iets met grijze oesterzwam of fluweelpootje te doen op koffie/stro/snippers.

 

Voor het weekend nog een aantal testbedden (stro en snippers) met bietenputzwam op de moestuin maken, ik heb het al overgezet van meel naar (hooper) houtsnippers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Willen jullie ophouden? ze komen nu ook al hier heen die foute schimmels hier ook goed doorgroeide kweekjes met koffieprut en Oesterzwam die groen worden. het zit idd voor een groot deel in de schommelingen van de temperatuur de laaste dagen/weken. Echter andere soorten doen het nu weer wat beter zoals de beukenzwam.


Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...