Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kent iemand perkels?


joke81

Recommended Posts

is fruitsoort, kleine perzikachtige

vorig jaar kreeg ik er een hele hoop, is moeilijk te verwerken, bij het afvallen, veel rotte/zachte plekken

nu mijn vraag

de confituur ervan is lekker!!

kan ik dat zaaien? heb drie pitten in de potaarde gestoken, maar nog niets bovengekomen...

moet dat gestekt worden misschien?

waar vind ik zo'n boompje??

Link to comment
Share on other sites

Zo ver ik weet is de perzik een van de weinige zo niet de enige fruitsoort waarvan je na het zaaien eetbare vruchten krijgt, dus misschien lukt deze ook wel, in ieder geval het proberen waard. Frank zou je er vast meer over kunnen vertellen!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Voor zover ik weet is "Perkel" een dialectnaam voor een kleine perzik. Is niet specifiek een ras of iets dergelijks. Een perzik kan je zaaien, maar de plant zal altijd veel groter worden dan een gekochte boom en minder vrucht dragen. Ook is hij gevoeliger voor ziektes. (voor zover de onderstam ). Ook weet je nooit hoe de vrucht smaakt, omdat het een combinatie is van de genen van de "ouders". Maja, dat kan ook juist superlekker zijn!

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

het lijkt mij een hele leuke vrucht om in de tuin te hebben

(ik ben vooral geïntresseerd om iets te kweken die moeilijk of niet verkrijgbaar is in de winkel)

het lijkt wel in de verte op een kleine perzik, ook lichtbehaard, maar groenig van kleur

 

nu ja, die vruchten zitten al van in oktober in een pot, nog niets te zien, tzal waarschijnlijk niets zijn

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

update: van de vier pitten die ik opgepot had, zijn er twee uitgekomen, hebben nu een tak van ongeveer een meter hoog

 

als ik het goed heb, plant je ze best uit in oktober?

ik heb eigenlijk niet echt plaats voor grote bomen, hoe groot schat je dat ze zouden worden?

k zou ze in het stuk bij de kippen zetten, met een stuk draad rond om te beschermen

bij de kippen staan er ook al: framboosstruiken, kersboompje, japanse wijnbesstruik, appelbesstruik

Link to comment
Share on other sites

Met uitgezaaide pitten zijn de boom kenmerken uiteraard verschillend, je zou zomaar een dwergboom kunnen krijgen maar ook eentje van 5 meter, de kans dat je er perken aankrijgt is heel groot, maar misschien ook wel Pectarines je weet maar nooit als er een nectarineboom dicht bij de perkel heeft gestaan. Nectarines zijn dominant.

 

De grootste kans dat je dezelfde vruchten via pit terugkrijgt is met een Witvlezige nectarine, maar dit voor de liefhebbers, zou leuk zijn als er meer liefhebbers dit zouden proberen , dan kunnen we nog eens wat uitwisselen.

 

Je kunt perzikken en nectarines ook stekken, ik zei het al eens eerder.

24me4o750341371850505.jpg

2enp56o91501371850505.jpg

Link to comment
Share on other sites

Persica, hoe en waneer stek je de nectarine/perzik, je stekken zien er mooi beworteld uit.

Van zaaien wil ik ook graag weten hoe jij dat zelf precies doet, want ik heb nog mooie pitten van een witte Franse perzik liggen.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Mijn ervaring met het stekken leert me dat half juli de beste periode is, vroeg in het voorjaar tijdens de bloei hier en daar een talk wegzagen uit de boom, hieraan gaan zeer snel weer jonge scheuten groeien, verticale scheuten (waterloten) zijn het beste, in Juli zijn deze takken een beetje aan het "verhouten" en zijn ongeveer een potlood dik, deze moet je hebben.

Dan komt er nog een bewortelingshormoon aan te pas IBA van 1% en het blad wordt gehalveerd, alles gaat in een stekkenbak (serre) onder plastic eventueel, daarna regelmatig vernevelen en zeker niet in de zon ! Voila Als het meezit kun je al na 21 dagen wortels aan je stekjes hebben.

 

Nu het 'zaaien' : na het eten van je lekkerste perzik, of nectarine, bij voorkeur een witvlezige ( lijken het meest op hun moederboom) de pitten beslist niet laten uitdrogen, maar leg ze in metselzand (bakje van de chinees is prima, zand vochtig !!!, zeker niet nat !!! dekseltje erop en gaan tot eind okt, de schuur in, daarna gaat dit bakje, nog steeds met dekseltje erop onderin de koelkast, evnt, moeder de vrouw toestemming vragen,.. ze moeten een aantal maanden koud liggen ( stratificatie) heet dit, dit moet anders gaan ze nooit kiemen. Ze liggen dus ondiep bedekt in het zand.

In maart kun je eens rustig spieken het kan zijn dat er al pitten opengesprongen zijn en de jonge kiem + wortel te zien zijn, deze voorzichtig oppotten en verder opkweken net zoals een gewone potplant.

 

Rechtstreeks in de tuin 'zaaien' 7 cm diep kan ook maar ben hier zelf geen voorstander van, bij zeer strenge vorst kan het mis gaan, of een woelmuis is met je mooiste toekomstige boom er vandoor, in het derde groei seizoen kun je al enkele vruchten oogsten. Dus geen pitten afveilen, of pitten openbreken.

 

Dit zaai verhaal geldt ook voor Abrikoos, Kers,Pruim, Appel , Peer, Kiwi, Vijg, Aardbei, met al deze fruitsoorten heb ik inmiddels ervaring en van sommige zelfs ook al vruchtdragende boompjes. Enkele met bijzonder lekker fruit.

Trouwens zo'n project is ook erg leerzaam voor jonge kinderen, laat ze eens zelf op deze manier kennismaken met fruit en hun eigen (fruit) boompje opkweken, zo’n ervaring vergeten ze nooit meer, bovendien weten ze op deze manier (weer) hoe en waar fruit vandaan komt,..

 

Ik hoop dat dit iets kan bijdragen aan deze mooie hobby.

Vr. groet

Link to comment
Share on other sites

Patiobomen, dus de echte dwergen dikwijls in pot, staan vrijwel altijd op een reguliere normale gangbare onderstam, deze is hierbij juist NIET bepalend voor de dwerggroei, het is de varieteit zelf welke zo klein blijft, kan een afwijkende mutatie in de genen zijn maar ook bewerkt zijn via bestraling waardoor het ras zelf klein blijft.

Bij laagstamfruit is het de juist wel de onderstam die een bepalende faktor heeft op de groeikracht.

Vr. groet

Link to comment
Share on other sites

Daar moet ik je toch verbeteren. In veel gevallen is dit, maar d.m.v. van een andere onderstam is het ook mogelijk om gewone rassen in patioformaat te krijgen. Vraag me overigens niet welke onderstam dat is, de kweker bij wie ik ze koop houd dat goed geheim.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link to comment
Share on other sites

Bedankt Persica voor je uitleg van zaai en stek LEUK, was net me pitten aan het drogen dus je advies kwam juist op tijd om dat drogen niet te doen, en ze staan nu in zand in de schuur.

Stekken ga ik ook doen maar daar moet ik dan nog even mee wachten op juiste seizoen zoals je aangaf.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Perkels zijn eigenlijk "WILDE" perzikken of nectarines ; dwz dat ze NIET geent zijn . Ik steek gewoon enkele "PITTEN " (stenen) van perzikken of nectarines in de grond in het najaar en in het vorjaar komen daar enkele plantjes ( boompjes ) uit de grond.Na een 2-tal jaar heb je een boompje van 1,5 meter ; na een 5-tal jaar heb je de eerste vruchten.

Wat kan je doen met de vruchten ? Opeten natuurlijk , maar deze perkels zijn een beetje aan de zure kant ; een tweede mogelijkheid is confituur maken ; een derde mogelijkheid is er compot (zoals appelmoes) van maken , wat zeer lekker is bij wild of vleesgerechten

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Perkels, dat had mijn vader vroeger staan maar met de verkaveling van 'het land' zijn ze verdwenen en later heb ik die nooit meer gezien. Wel een lekkere vrucht.

Wat ik hier nu staan heb is een jong boompje van een bloedperzik die zichzelf gezaaid heeft.

Die komen heel gemakkelijk uit vind ik, rotte perzikken die afgevallen waren heb ik laten liggen tussen de bloemen en het volgende jaar had ik nieuwe plantjes, ben echt nieuwsgierig of die gaan dragen en wat????

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

We hebben veel rondvraag gedaan, ook bij kwekers en oude ras-specialisten over "perkels", maar zijn bijna niemand tegengekomen die ze kende. Daarom vind ik het zo leuk dat dit gesprek op dit forum staat!!

 

Mijn vrouw had er vroeger thuis een en meerdere mensen in haar dorp in Zeeuws-Vlaanderen. Maar gaandeweg zijn ze verdwenen uit de kleine tuintjes.Een jaar of twintig geleden, vonden we na veel rondvragen een uitloper van de boom van een oude buur die naar het bejaardenhuis verhuisde. We waren er erg blij mee en hebben de scheut geplant in onze nieuwe tuin (kleigrond). Na 3 a 4 jaar is het boompje doodgegaan, maar het had 1x vruchten gedragen. We hebben toen de tuin veranderd en hebben de plek waar de perkel stond uitgegraven en opgevuld met zand om er enkele minivijvertjes voor kikkers en salamanders te leggen. Het jaar daarop is er spontaan nog een zaailing bovengekomen midden tussen de vijvertjes. Die koesteren we sindsdien . Het is een kleine en zeer sierlijke boom van ca. 3 meter met een volle brede kroon; die sinds 4 jaar vruchten draagt. De vorm en volle bouw en de rode tinten in de groene bladeren en in de twijgen maken het een sierlijke solitair midden in de tuin. Verleden jaar zijn er ca. 50 perkels gerijpt en dit jaar een 10-tal. De vruchten zijn zo groot als een pruim en onooglijk (groen met bruine vlekken)als je ze vergelijkt met een perzik. Maar het aroma is heerlijk. Om vers te eten of in compote. De boom lijkt beter bestand tegen ons klimaat dan de gekweekte perzik (daarvan hebben we er ook enkele en diverse gehad, zonder groot succes) en heeft minder last van ziekten/insecten. Soms in het voorjaar een lichte krul-aantasting. De vruchten vallen gemakkelijk af door de wind als ze rijp zijn. Die in het water vallen of door slakken worden aangevreten, laten we liggen tot het voorjaar en planten we dan in een ruime stenen pot die we ingraven. Tot hiertoe 4 zaailingen opgekweekt en doorgegeven.

 

Ooit had ik een gesprek op een bankje voor een verpleeghuis met een oude Brabantse boer die daar verbleef. Die had blijkbaar verstand van zaken en vertelde dat perziken het beste groeien in arme grond. "Met mest vermoord je ze", zei hij. Sindsdien heb ik onze perkel hooguit soms wat kalk en compost gegeven, maar nooit bemest. Maar vermoedelijk is ook de Zeeuwse klei te zwaar en nat voor deze bomen. Het met zand opgehoogde stukje was toevallig de goede bodem voor de pit die - gelukkig toeval - nu als onze perkel in de tuin staat.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

In de jaren '80 stond hier een Perkelboompje, een krijgertje uit Brabant, je zou het meer een struik kunnen noemen, 7 of 8 stijlopgroeiende takken

Elk voorjaar weelderig in de bloei, en daarna beladen met massa's kleine perzikjes, vielen snel van de boom indien rijp.

Resistent tegen de krulziekte !

Heerlijk perzikje om er jam van te maken.

 

Ben even het archief in gedoken en heb slechts 1 (oude) foto gevonden, enkel een weergave van de bloesems.perkelboom60061355052284.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...