Jump to content

svvoorden

Members
 • Posts

  181
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by svvoorden

 1. Ik zou alles gewoon maaien en dan afdekken met karton, zeil, worteldoek o.i.d. tot de winter. In het najaar dit eraf halen en omspitten met een spitvork waarbij je alle kweekgras en andere wortel onkruiden zoveel mogelijk weghaalt. Voordeel hiervan is dat op het moment dat je gaat spitten alle planten al weg zijn en je dus geen last hebt hiervan. Na het spitten kun je dan verder zoals je dat wilt. Afdekken met karton en een mulchlaag erop of wat je maar wilt... Ik denk dat als je niet spit, je veel last gaat hebben met de vele kweekgraswortels die nog in de grond zitten en door je karton heen gaan groeien binnen de kortste keren. Kweekgras kun je wel helemaal kwijt raken, i.t.t. heermoes, dat veel dieper wortelt. Een goede benzinemaaier komt komt hier nog wel doorheen..... Succes!
 2. Een beetje late reactie maar ik zie duidelijk een miljoenpoot zitten op het aangevreten stuk. Ik ben toevallig aan het zoeken naar een manier om deze te bestrijden omdat er in mijn kas een heleboel zitten en al mijn jonge plantjes dood gaan in de volle grond. Vorig jaar zaten ze ook in de aardappels, allemaal kleine gaatje erin en nu gaan ook mijn grote andavieplanten eraan. Ik denk dat aan de vraat dat het best miljoenpoten kunnen zijn, maar dan zouden er meer dan 1 bij de wortel moeten zitten. Ik heb alleen gezien dat je ze met aaltjes kun bestrijden.
 3. Als je structureel wilt ophogen kun je dat het beste doen met gewone zwarte grond. Compost en tuinaarde zijn vooral organisch en zullen de bodem wel verbeteren maar in de tijd zak je die 5 cm weer naar beneden. Als je de grond alleen maar wil verbeteren dan is compost een betere optie.
 4. Bij ons ook altijd spannend in de kas. Ik dek meestal de gezaaide gedeeltes af met glasplaten, omgekeerde bakken of fijn gaas zodat ze er niet makkelijk bij kunnen. Meestal gaat het dan wel goed. Als je niet afdekt heb je veel kans dat al je zaad weg is. Heb toevallig zondag gezaaid en je zult kunnen zien waar mijn spinazie gezaaid is.
 5. Mesten met compost, koemestkorrels of kunstmest moet je zeker doen, ook gedurende het jaar. Daarnaast kun je voor bepaalde gewassen met gericht bemesten. Wat in een kas vaak het geval is, is dat er voornamelijk als hoofdteelt tomaten, pepers, parika's en komkommers gekweekt worden, en dit gebeurd ieder jaar weer waardoor vruchtwisseling lastig is. Hierdoor krijgen de planten last van bodemaaltjes en andere ziektes waardoor de planten zwakker zijn en minder opbrengen. Zelf schuif ik wel iets met de planten maar niet voldoende voor een vruchtwisseling van 4-6 jaar. Vorig jaar heb ik daarom mijn hele kas 2 spaden diep leeg gegraven en opnieuw gevuld met tuinaarde en potgrond. Uiteraard kun je hier ook gewone aarde in stoppen en deze bemesten.
 6. Ik zou ze gewoon nog even lekker laten staan. Als ze een ziekte als knolvoet zouden hebben, stonden ze er niet zo mooi bij. Komende jaren uiteraard geen kolen meer op zit stuk, maar dat begrijp wel wel neem ik aan.
 7. Hier ook veel last van ratten en met name in mijn kas, vorige jaten nooit last van gehad. Ze vreten de paprika's en tomaten van de planten aan of halen ze eraf en slepen ze mee een gang in. Grotere gangen dan de woelmuizen waar ik normaal last van heb. Wat netten betreft, volgens mij houd je daar geen muis of rat mee tegen, die knagen er doorheen en gebruiken het nog om hun nest mee te bekleden. Je heb ook vogelvriendelijke netten. De goedekope zwarte netten hebben grof gaas en daar kunnen ze in verstrikt raken, zelf gebruik ik wit steigernet dat vrij veel licht doorlaat en ik heb nog nooit een dode vogels aangetroffen onder mijn netten. Wat de ratten betreft komen er deze week vallen in mijn kas en degene die ik vang leven niet veel langer meer. Ergens anders neerzetten is ook niet erg sociaal gezien de overlast die ratten op veel plaatsen geven. Ik heb zelf het idee dat je met Bokashi ipv een normale composthoop niet de ratten kwijt zult raken aangezien die echte opportunisten zijn en al snel iets te eten vinden. Succes
 8. Volgens mij beginnen de kooltjes al te vormen, maar ik vind de rest van de bladeren ook niet echt groot, ik zou eerder bijmesten dan minderen en wellicht wat kalk geven, daar houden kolen wel van en knolvoet doet het juist beter op zuurdere grond en heeft een hekel aan kalk. Wellicht dat het ook komt omdat de wortels niet verder horizontaal kunnen groeien door de emmer, misschien gewoon zonder emmer uitplanten. Heb je al last van knolvoet in de grond? Verder geduld hebben en goed water geven.
 9. Waarschijnlijk hangen ze niet zo ver boven de grond en ik zou gokken dat het muizen zijn. Mijn tomaten zien er ook regelmatig uit zoals deze. Soms een klein stukje eruit en soms de halve tomaat weg gegeten. De tomaten die hoger in de plant hangen zijn meestal gelukkig veilig. Lastig om wat aan te doen behalve vergif of vallen zetten. dat eerste wil ik niet en met een val schiet het ook niet echt op gezien het aantal woelmuizen op het complex.....
 10. Ik geef met deze droogte 1 keer in de week water met de pomp en die sproeit mijn hele tuin zodat het weer goed nat is. Ik laat hem 2 uur aan staan en dan verplaats ik hem. Ik denk dat alle planten met deze droogte water nodig hebben, ondanks dat wij op kleigrond zitten. Ik heb bij een aardappelplant gegraven en rond de kleine aardappels was het echt kurkdroog. Bomen e.d. hoeven bij ons geen water want het grondwater zit ook nu nog op 50 cm diepte. Als je nu kiest voor geen water geven voor wat voor reden dan ook dan krijg je zoals eerder gezegd een kleinere oogst of helemaal geen oogst en dat vind ik zonde van mijn werk. Daarnaast is het zo dat ze ook voor de komende 2 weken geen neerslag voorspellen en wel hoge temperaturen en met een straffe wind zoals de afgelopen dagen verdampt er erg veel vocht dus wordt het alleen erger de komende week. Succes!
 11. De kleur van de bladeren is vreemd, wellicht dat de voeding in de bodem niet optimaal is. Pompoenen zijn echte veelvraten. Staan ze er al lang in? Meeldauw lijkt me sterk met dit droge weer, dat is meer iets als het iedere keer regent en de planten nat blijven in combinatie met kouder weer. Meeldauw in courgettes en pompoenen heb je meestal later in de zomer als de groeikracht uit de plant gaan. Ik zou de planten en keer goed bijmesten en veel water geven en afwachten hoe de nieuwe bladeren eruit gaan zien. Ik heb dit niet eerder bij mijn pompoenen gezien. Zelf heb ik ook zaad gehaald uit gekochte pompoen en dat gaat doorgaans goed omdat ze vaak een heel veld met dezelfde soort hebben liggen. Uit eigen pompoenen haal ik nooit zaden.
 12. Misschien een foto van de schade? Woelmuizen zou ik denken maar ik weet niet of die bij jullie ook zitten. Anders andere knaagdieren. Die vreten zowel aan de vruchten als aan de wortels. Als het woelmuizen zijn dan heb je meestal ook dat de grond kleine hoopjes laat zien en lopen er gangen onder je tuin. Waar de plant eruit is kun je vaak met je vingers voelen dat er een gang zit. Er zijn er dit jaar erg veel, op mijn tuin zie ik erg veel hopen en activiteit maar de schade valt tot nu toe mee. Slakkenvraat kun je duidelijk onderscheiden van vraat door knaagdieren.
 13. De planten zijn inderdaad prima maar je kunt aan de lichte kleur goed zien dat de voeding in de potjes op is. Snel naar een grote pot of volle grond of water geven met meststoffen erin.
 14. Wat mij opvalt is dat tussen mijn capucijners er altijd meerdere planten zijn die groene peulen hebben i.p.v. paarse peulen. Ook nu ik weer nieuw zaad gekocht heb. Waarschijnlijk kunnen ze de eigenschap paars te worden verliezen en als je dan verder gaat met zaad uit een groene peul zullen ze waarschijnlijk allemaal groen zijn. Of ze hetzelfde smaken weet ik niet want ze gaan gewoon door elkaar heen. Gewoon oogsten als je graag paarse wilt gewoon een keer een nieuw zakje kopen. Het plukt wel makkelijker met die donkere peulen.
 15. Ik had die beestjes dit jaar ook in mijn capucijners, is het eerste jaar dat ik deze gezien heb. Gelukkig hier maar een klein deel van de peulen aangetast. De erwten moet ik nog plukken, dus ik hoop dat het meevalt. Ik vroeg me al af wat voor beestje het was.
 16. Zeker muizen of woelmuizen. Bij mij hebben woelmuizen 2 jaar geleden ook alle aardbeien verzameld. Hun gang kwam boven midden in het aardbeienbed en daarnaast lagen wel 100 groene aardbeien. Lastig om te bestrijden die woelmuizen maar volgens mij is dat een andere topic....
 17. Wellicht moet je eens een goede hoeveelheid mest bij de plant gooien. Een paar handen koemestkorrels of gewoon stalmest in een ton stoppen, hier water bij gooien en roeren en dit water giet je bij de rabarber, bij mij reageerden ze daar vorig jaar erg goed op en toen zagen er nog erger uit...
 18. Ik zaai ze altijd voor in potjes. 4 of 5 bonen in een potje. 1 keer water geven en dan zet ik ze in zo'n kweekbak met kunststof kap. Ik zorg er wel voor dat deze niet in de volle zon staan want dan gaan ze rotten. Door de kap drogen ze niet uit en normaal gezien kom eigenlijk alles op binnen 1-2 weken. Als ik ze in de volle grond zet komen ze op maar zodra ze boven zijn vreten muizen of vogels de kop eruit en staat er alleen een steeltje dat niets meer doet. De eerste jaren zorgde dit voor vel frustratie, 100 bonen leggen en 1 plant over.... Kunststof bakken eroverheen gaat alleen goed als het niet te warm is. potjes is wel en goed idee en zal ik eens proberen, die kunnen goed luchten waardoor het niet zo warm wordt als onder glas of kunststof. Gewoon opnieuw leggen of zaaien en zorg dat je zaden niet te oud zijn. Als het muizen of vogels zijn kun je zien dat de grond omgewoeld is. Bonen verliezen na een paar jaar hun kiemkracht, ben ik zelf ook wel achter gekomen met mijn stambonen dit jaar.
 19. Ik heb dit jaar ook veel last van Emelten, die overigens niet alleen de wortels aanvreten maar ook steeltjes van bladeren afknagen. Bijna al mijn aardbeiplanten zijn verdwenen. Ik verdacht eerst slakken maar toen ik in de grond ging zoeken vond ik inderdaad meerdere emelten per plant, of wat er over was van de planten. Ook afrikaantjes zijn omgevallen omdat ze onderaan doorgeknaagd worden door emelten, de bietjes zijn gedecimeerd....en bijna iedere keer vind ik er wel 1 of meer. van die dikke larven. Gelukkig gaan ze in mei verpoppen en uitvliegen en dat is nu ongeveer. Afgelopen winter heb ik wat grond erbij gekregen dat onder een grasveld vandaan kwam, misschien komen ze daar wel uit. Bestrijden kan met Aaltjes, echter is dat vlgs mij vrij duur en ik weet niet of dat nu nog zin heeft. Woelmuizen herken je meestal wel omdat dan de grond ook echt omhoog gewoeld is op meerdere plaatsen en de planten aangevreten zijn. Onder de plant zit dan een gang. Ik heb al jaren last van die muizen en heb er ook wel gevangen met een speciale val maar zolang ze niet alles opeten vind ik het prima.
 20. Ik zou nog lekker even wachten tot de planten goed gegroeid zijn. Meestal zet ik ze buiten in de tweede week van mei, als ze al lekker groot zijn. Slakken zijn nl gek courgetteplanten en als ze te klein zijn kunnen ze maar weinig hebben en hebben slakken ze in 1 of 2 nachtjes opgegeten.
 21. Ik heb dit jaar wederom Alouette en Carolus. Dit weekend gaan ze de grond in zodat ze niet te vroeg boven zijn i.v.m. nachtvorst wat vaak nog wel gebeurd ergens eind april. Meestal poot ik ze tweede week april. Het aardappelbed heb ik reeds klaargemaakt dus als het weet zo blijft komt het nu ook wel goed. Beide zijn lekkere aardappels en vorig jaar een meer dan goede oogst.
 22. Er zijn ook pompoenen die niet gaan ranken, zogenaamde bush pompoen. Deze passen net op een vierkante meter. Ik heb zo'n pompoen 2 jaar geleden gehad en er kwamen meer dan 20 vruchten van die 1 meter. Er zijn echter maar een paar soorten en het valt niet mee om ze te vinden. Ik had gewoon zaad uit een andere pompoen gehaald en die bleek toevallig zo te groeien, erg mooi om te zien overigens. Courgette is zeker te doen en daar kun je ook maanden lang van oogsten!
 23. Dag Laen, Ik heb vorig jaar ook wat problemen met de Rabarber gehad waardoor ze ineens allemaal "dood" gingen. Het kwam bij mij waarschijnlijk door de plotselinge koude in april en de rabarber stonden nog in emmers. ik heb ze daarna in de grond gezet en het duurde meerdere weken voordat ze weer gingen groeien. Ik heb nog contact gezocht met de kweker en hij raadde me aan om een keer goed te mesten. Ik heb toen wat koemest met water gemend en dit bij de "planten" gegooid, of in ieder geval waar de wortels zouden moeten zitten. Vrij snel hierna kwam de groei er weer in en zijn ze binnen het jaar uitgegroeid tot behoorlijk grote planten. Ik heb 1 plant gehad die dood ging en daarvan was de wortels ook gewoon zacht en rot, dus zolang de wortel nog hard is dan is er nog hoop. Succes, Sjaak
 24. Ik zou me daar niet zo druk om maken. Met wisselteelt bedoelen ze het plaatsen van dezelfde plantenfamilies achter elkaar op dezelfde grond, dus belangrijker is de vraag wat er eerder stond waar nu de aardappels staan. Ik heb daarom mijn tuin in 6 vakken verdeeld en deze grenzen aan elkaar. De tomaten staan in de kas en soms is het aardappelbed direct naast de kas maar dat is m.i. geen probleem. Ik houd met wisselteelt vooral rekening met de kolen en aardappels dat dit maar eens per 6 jaar op dezelfde grond staan. Wat tomaten en aardappels betreft zou ik me het meest druk maken over fytoftora dat gemakkelijk vanaf je aardappels in je kas kan waaien maar zelfs dan maakt het niet zoveel uit of dit 1 of 5 meter is. Als het vochtig en warm weer is en je hebt een aardappelras dat gevoelig is voor fytoftora dan zijn ze buiten snel besmet en zullen je tomaten in je kas ook besmet raken maar omdat je kas droger is gaat het minder snel. Ik zou ze ieder geval gewoon zetten waar je ze wil zetten en volgend jaar weer op een ander stukje. Succes!
 25. Twee rijen op 60 cm is erg veel. Mijn buitenbedden zijn 55 cm en als hier 1 rij staat met 35 - 40 cm plantafstand dan groeien ze al behoorlijk dicht. Je kunt het proberen met 2 rijen op 60 cm maar dan moet je heel strikt dieven en blad wegnemen anders wordt het risico op fytoftora nog groter. Het blijft een dilemma met alle soorten die je wilt zetten en de ruimte:)
×
×
 • Create New...