Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zadenenvelop Nederland 2017


Recommended Posts

Wat is de zadenenvelop?

De zadenenvelop(pen) is/zijn er voor moestuinforummers die graag hun overtollige zaadjes willen ruilen voor iets anders. Dat kunnen groenten-, kruiden-, bloemen- of fruitzaden zijn, zolang het maar kiemkrachtig is. Op deze manier wordt het ook voor beginnende tuiniers mogelijk om een brede verzameling zaden aan te leggen. Zo kunnen ze laagdrempelig voor hen nieuwe gewassen proberen tegen geringe kosten en zonder verspilling van overtollige zaden. Meedoen met de zadenenvelop is in principe voor ieder actief forumlid mogelijk, mits deze serieuze interesse toont en zich op tijd (aan)meldt.

 

De zadenenvelop bestaat inmiddels uit drie enveloppen die (ongeveer) parallel lopen; Envelop A, Envelop B en Envelop C. Iedere groep is min of meer gerangschikt per woonregio.

Er zijn per jaar ong. 3 rondes, waarbij Envelop A, B en C doorschuiven, iedere deelnemer krijgt dus 3x een envelop en heeft zo inzicht in alle zaden, tenzij je je tussentijds afmeldt.

 

De "enveloppen" zijn brievenbusdozen. Deze worden hergebruikt en als nodig is vervang deze (bijv. via postNL). De dozen brengen we zoveel mogelijk zelf rond (met fiets, auto, OV). Wanneer dit niet mogelijk is: verzendkosten voor een brievenbuspakje met track and trace code zijn 3,95. Zie ook de informatie over brievenbuspakjes bij PostNL

 

Bij aanvang van de ronde wordt een adressenlijst gemaakt (zie verderop in deze post!). Je kunt zelf aangeven welke plaatsen je vaak bezoekt (voor werk, familie etc.), dan kan daar eventueel rekening mee worden gehouden.

 

 

Nog even de spelregels op een rij voor de duidelijkheid:

 

 1. 1. Vermeld het hier wanneer je de envelop binnen hebt en wanneer je de envelop weggebracht hebt. Via de lijst in het volgende bericht kan iedereen dan volgen op welk punt van de route de enveloppen zijn aangekomen.

 • 2. Stuur de persoon die van jou de envelop gaat ontvangen tijdig een berichtje via het forum, zodat je tijdig weet of de persoon na je nog geïnteresseerd/actief is en wat zijn/haar adres is.
  • - Geen reactie binnen 2 dagen? Stuur dan PB naar de volgende op de lijst met CC naar het zadenenvelop HQ zodat wij op de hoogte blijven. Indien de envelop met de post gaat, stuur je per PB de Track&Trace code door aan de persoon na je en in een cc aan Zadenenvelop HQ

 

 • 3. Je neemt een aantal zaden en voegt eigen zaden in een nieuw gripzakje toe. Neem net zoveel uit als je terug kunt stoppen. Een zakje opgebruiken mag gerust, maar neem geen onredelijk aantal zaden voor jezelf. Meer soorten bijvoegen mag altijd, ook extra gripzakjes toevoegen komt altijd van pas. Deze zijn goed herbruikbaar/-sluitbaar (o.a. bij
hier en hier te bestellen).
 
 • - Geen zelf gefabriceerde papieren zakjes, er is gebleken dat deze snel kapot gaan in de post!

 • - Belangrijk: Vermeld bij toegevoegde zaden soort, variant/ras en expiratiedatum/aankoopdatum/geoogste datum! Dit met oog op het verouderen van het zaad waardoor kiemkracht verloren gaat. Dit scheelt veel zaden die moeten worden weggegooid omdat kiemkrachtigheid niet te achterhalen is.

 • - Er zijn zakjes alleen dit jaar nog houdbaar zijn, deze zaden zullen aan het eind van het seizoen worden weggegooid ivm de kiemkracht. Houd je dus vooral niet in om van deze zaden te nemen! Indien je zelf zaden hebt die dit jaar op moeten: zet dat er dan gerust op!

 

 

 • 4. Breng binnen 3 dagen de envelop naar de volgende, of geef duidelijk aan wanneer dit niet gaat lukken.
  Ook nieuw: Stuur van tevoren PB naar de betreffende persoon zodat deze weet dat de envelop eraan komt.

 

> Afmelden: heb je geen ruimte meer voor een nieuwe lading zaden en wil je je afmelden kan dat middels een berichtje in dit topic of een pb aan Zadenenvelop HQ. Als we niet van je horen nemen we aan dat je het gehele kalenderjaar en alle 3 de rondes mee wilt doen.

 

> In principe worden tijdens een ronde geen mensen toegevoegd aan de route. Zij kunnen zich wel alvast opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop (via PB aan Zadenenvelop HQ: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres). De volgende ronde zal starten aan het eind van deze ronde, datum nog onbekend.

 

 

FAQ

● Waarom rondbrengen en niet per postNL?

Dit om eerdere debacles met de post te omzeilen (zoals kwijtraken van pakketten en enveloppen die in slechte staat aankomen). Bijkomend voordeel is dat je de kans krijgt mede-moestuiniers in je omgeving te leren kennen (als je dat wilt). Zo zijn er groepen moestuiniers die hieraan meedoen rondom Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Groningen en Den Bosch (en nog veel meer plaatsen).

● Is Track&Trace echt nodig?

Ja. T&T op een brievenbuspakket is even duur als zonder(voor een volle zadendoos). Je moet enkel even het servicepunt van PostNL binnenlopen om het pakket te frankeren. Mocht het onverhoopt misgaan bij de post, dan kan beter worden nagegaan wat er aan de hand is, en is uitgesloten dat iemand zelf het pakket heeft kwijtgemaakt.

● Wanneer en hoe kan ik me aan- of afmelden?

Dat kan op elk moment, als reactie op dit topic en PB naar ons (Zadenenvelop HQ). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

Geef bij het opgeven mimimaal door: je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

● Mijn adres ligt niet aansluitend bij zo'n route, wat nu?

Meedoen kan altijd, ook als je niet binnen een bestaande route "past". Zo kunnen we uiteindelijk zoveel mogelijk deelnemers aansluiten op de routes die al zijn uitgestippeld en nieuwe routes uitzetten. Lukt dat niet, dan krijg en stuur je het pakketje per post.

Woon je in België? Kijk dan een bij deze Belgische enveloppe.

● Ik wil graag meedoen maar heb nog weinig zaden om te ruilen. Mag ik toch meedoen?

De een voegt 30 soorten toe aan de envelop, de ander maar 3. Geen probleem, zolang de hoeveelheid zaden die je zelf terug stopt maar minstens gelijk is aan wat je neemt. De enveloppen zijn met zorg door ons samengesteld, met zorg rondgebracht en de bedoeling is dat iedereen die na jou volgt er minstens zoveel plezier aan beleeft. Het is nadrukkelijk níét de bedoeling om makkelijk zaden te scoren of te plunderen!

Ik heb interessante zaadjes gevonden, hoe en wanneer kan ik ze zaaien?

Zaai-instructies zijn o.a. te vinden op deze site en hier

 

 

Adressenlijst 2017 - Ronde 1

Ronde 1: Envelop A,

1. Monika - Bovenkarspel (16feb17)

2. Marloes - Purmerend (24feb17)

3. charissa.terhors - Krommenie (25feb17)

4. Spitskool - Leimuiden (16mrt17)

5. Opg - Rotterdam (20mrt17)

6. Kruidenvrouwtje - Dordrecht (22mrt17)

7. Thijs206 - Zwijndrecht (24mrt17)

 

Ronde 1: Envelop B

1. Pieter16 - Arnhem (16feb17)

2. SuusP - Berlicum (25feb17)

3. SamanthaP - Oosterhout (02mrt17)

4. Nadi - Eindhoven (04mrt17)

5. Ralf63 - Waalre (12mrt17)

6. Oudholland - Geldrop (14mrt17)

7. Nedlets - Maastricht (18mrt17)

 

Ronde 1: Envelop C,

1. Wortel - Driebergen (22feb17)

2. Rabarber - Maarn (26feb17)

3. Niika - Doorn (01mrt17)

4. doro68 - Veenendaal (07mrt17)

5. Nathanya - Dronten (11mrrt17)

6. Rustavi - Amersfoort (17mrt17)

 

Adressenlijst 2017 - Ronde 2

 

Ronde 2: Envelop C,

1. Groentjuh - Julianadorp (13apr17)

2. Monika - Bovenkarspel (20apr17)

3. Marloes - Purmerend (26apr17)

4. charissa.terhors - Krommenie (28ap17)

5. Mellie - Landsmeer (29apr17)

6. Spitskool - Leimuiden (3mei17)

7. Opg - Rotterdam (5mei17)

8. Kruidenvrouwtje - Dordrecht (9mei17)

9. Thijs206 - Zwijndrecht

 

Ronde 2: Envelop A

1. Pieter16 - Arnhem (13 apr17)

3. SamanthaP - Oosterhout (21apr17)

4. Nadi - Eindhoven (25apr17)

5. Ralf63 - Waalre

6. Oudholland - Geldrop (3mei17)

7. frankberg60 - Deurne (5mei17)

8. Nedlets - Maastricht

 

Ronde 2: Envelop B,

1. lionne - Bilthoven (07apr17)

2. Wortel - Driebergen (19apr17)

2. Rabarber - Maarn (24apr17)

3. Niika - Doorn (26apr17)

4. doro68 - Veenendaal (29apr17??)

5. Nathanya - Dronten

6. Tanja65 Ermelo

Bij ronde 3 zal de volgorde gewisseld worden, dus graag daar met eventuele afspraken rekening mee houden.

 

De 3e ronde zal op 1 september starten

Voor diegene die dit jaar nog niet hebben meegedaan, graag opgeven volgens post 1: Opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop voor 27 augustus via PB aan Zadenenvelop HQ: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres.

 

Adressenlijst 2017 - Ronde 3

 

Ronde 3: Envelop B,

1. Marloes - Purmerend

2. charissa.terhors - Krommenie 03okt17

3. Mellie - Landsmeer

4. Groentjuh - Julianadorp

5. Monika - Bovenkarspel

6. Opg - Rotterdam

7. Kruidenvrouwtje - Dordrecht

8. Thijs206 - Zwijndrecht

9. Wortel - Driebergen

 

Ronde 3: Envelop C,

1. SamanthaP - Oosterhout 11sep17

2. Pieter16 - Arnhem 25sep17

3. Nasuada - Markelo

4. AnnVissse - Ijlst

5. Nedlets - Maastricht

6. Oudholland - Geldrop

7. frankberg60 - Deurne

8. Wortel - Driebergen

 

Ronde 3: Envelop A

0. Rabarber - Maarn 15sep17

1. Niika - Doorn 19sep17

2. lionne - Bilthoven

3. doro68 - Veenendaal

4. Nathanya - Dronten 03okt17

5. Tanja65 Ermelo

7. Wortel - Driebergen 29okt17

 

Bij Wortel wordt aan het einde van de ronde de zaden uitgezocht en herverdeeld waar nodig en klaar gemaakt voor volgend jaar.

Edited by Guest

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Leuk dat jullie ook zo enthousiast zijn! Vergeet niet even een PB met je volledige naam, adres, telefoonnummer en emailadres naar ons te sturen voor de opgave. Ook voor diegene die al mee hebben gedaan, want dat weten we of de gegevens nog actueel zijn.

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Er staat nu een voorlopige lijst in het eerste bericht. De provincies/familie/werklocatie zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst.

 

Uiteraard als je je nu nog opgeeft kom je er nog gewoon bij. Uiterlijke inschrijfdatum voor ronde 1 is 11feb17.

 

Willen diegene waarvan de naam onderstreept is hun gegevens nog even volledig doorsturen? Zonder dat zijn we genoodzaakt om je van de lijst te halen.

 

Wij hebben er zin in!

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...