Jump to content

Patrijs

Members
 • Posts

  5,143
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Patrijs

 1. Ik vond het wel een goede combi, veel van wat over is ging naar de konijnen. Mondvoorraad gehaald en een paar handen frambozen gesnoept.
 2. Patrijs

  Pompoen 2022

  Ik had ook een soort staan die in een kleine ruimte past, de Delicata F1. Pompoen Delicata 'Sugar Babe F1' | De Bolster (BIO) | Delicata-pompoen, Cucurbita, Pompoenzaden, Eetbaar | – De Moestuinwinkel
 3. Met de overgang naar de herfst is gelijk deze week ook het weer omgeslagen. In de eerste helft van de week was het nog warm maar inmiddels hebben we normalere temperaturen. Ook is de droogte doorbroken met een paar goede buien. De teller staat na een week op ruim 40 mm en het blijft nog even regenachtig. Op de tuin is dat goed te merken, veel planten leven nu weer op maar andere planten zoals de komkommers doen het nu rustig aan. De tomatenplanten groeien ook bijna niet meer maar veel tomaten rijpen nu af. Ik had de planten laat gezaaid en nu is de oogst op haar hoogtepunt. Elke dag of om de dag heb ik weer een lading. De mooie N-Z spinazie komt uit de openstaande kas, het moest er ook wel uit want ik kon niet meer bij mijn gasstel om thee te zetten. Ik heb tijdens de warme dagen de laatste aardappels gesorteerd en uitgezocht. Daarna zij ze in open kratten en bananendozen in een vorstvrije schuur gegaan voor de winter. 'S avonds nog even naar de tuin om de composthoop aan te vullen met onkruid en mest en andere werkzaamheden. Veel van de groente die vanzelf is gekomen zoals snijbiet, wilde postelein en N-Z spinazie kan nu opgeruimd voor er zaad in komt. Ook krijgen de aangeplante planten zoals hier de prei, weer de ruimte. De kleine aardappels worden weggewerkt: Als toetje wat kleinfruit van de tuin. De verschillende soorten tomaten met wat muismeloentjes: Na de regen hoef ik niet meer te gieten, het is weer tijd om te planten zoals de sla. De tomaten gaan vrolijk door met kleuren en ook de courgettes gaan nog hard. Vandaag heb ik er flink wat weg kunnen werken en gelijk zes potten met ingekookte tomatensaus kunnen maken. Met twee emmers tomaat, wat uien en knoflook, een takje met een half dozijn laurierblaadjes, wat knoflookbolletjes de eerste pepertjes en kruiden. Rijst met wilde postelein en wat stugge rucola (door de droogte). Er is nog genoeg te doen op de tuin maar toch ga ik weer even op pad, genieten van het milde weer wat er aan komt. Daar doe ik het toch het beste op.
 4. De Conference boom hier gaat denk ik dood nadat er een trekker lading verse mest op gestort is. De appels en vooral de stoofpeertjes doen het wel goed. I.v.m. de buien een grote wok met tomatensaus gemaakt. En hoe langer het kookt hoe meer er in kan. Uit de tuin alleen geoogst en wat fruit gesnoept.
 5. Ze zijn mooi aangeslagen en daarom er nog maar een rijtje naast gezet. De rest van de plantjes uitgedeeld.
 6. Dat mis ik wel, het opschonen van de bonen, maar hier vallen gedroogde peulvruchten helaas niet bij iedereen even goed. Tomaten geplukt en wat planten hoger aangebonden omdat de zware trossen de grond raakten. Wat plantgoed met de handschoffel schoongemaakt en wat sla geplant. En een mini rodeo gehouden met een ontsnapt buurschaap. Het zijn niet alleen katten in het nauw die rare sprongen maken. Uiteindelijk sprong het beest weer over het hek.
 7. Via Airbnb uitgezocht, als je er dan binnenloopt flink de tuin prijzen en daarna de foto's van je eigen tuin laten zien. Voor je het weet ben je gezellig bezig met oogsten en zaaien nadat je de zakjes Nederlands zaad overhandigd hebt. Niet gestoord door de vrouwen die de fregola maken. Wij waren er rond Pasen en dan wordt er speenvarken bereidt.😋 Ik ben veel in Italië geweest en Sardinië hoort wel bij mijn favoriete plekken. Ik vind het veel relaxter als het vaste land of Sicilië.
 8. Jan splinter......🙄 Rucola geoogst die erg hard en pittig was door de droogte. De droogte is hier weer doorbroken met een goede bui vannacht. De laatste kisten aardappels opgeborgen en voorzichtig begonnen de platte bak leeg te maken voor de late herfstteelt. Zal nog wel even duren voor ik daar kan zaaien. Ook weer de composthoop aangevuld. En ja, ik heb daar ook mooie moestuinen gezien op Sardinië. We hebben daar begin april een fraaie moestuin gehuurd met een alleraardigst kamertje erbij. De tomaten waren al vroeg aan de groei daar en de tuinbonen etc. al oogstrijp.
 9. Hier vannacht 6mm en nu vallen er ook wat druppels. Even warm als bij de Sardijnen maar ik schat dat daar de luchtvochtigheid flink lager is. Voor mij was het te Tropisch. Aan het eind van de dag aardappels gesorteerd en vier bananendozen opgeborgen. De maaier was op de tuin geweest, sinds lange tijd en ik heb ook even de kantjes er van afgelopen met de motormaaier. Sla geplant en kleinfruit en courgettes geoogst.
 10. Een dozijn slaplantjes geplant i.v.m. de te verwachten regenbuien.
 11. Bofferd, hier alleen maar vieze luchten. Wel een emmertje tomaten geoogst en de eerste pepers. Onkruid getrokken en toch maar flink water gegeven. 32 slagen voor de gieter vol is, ik ruim duizend slagen gemaakt. 💪 Regen is hier voor woensdag voorspeld:
 12. Ja, is wel bijna dezelfde. Soms groeien ze hier zelfs op dezelfde manier al de gekochte zaden, maar de platte versie is de wilde variant . Ze kruisen erg makkelijk en de wilde postelein zal dominant zijn. Wikipedia: Postelein (vroeger ook wel: "porcelein")[1] wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar.
 13. Onkruid en veel postelein opgeruimd. Wat water gegeven en geoogst. Ook nog aardappels uitgezocht en opgeborgen.
 14. Je maakt het ons wel erg moeilijk. Heb je op de doos gekeken bij de ekoplaza?🧄💡 Of daar nagevraagd? Er zijn niet veel knoflook/ verse knoflooktelers in Nederland. Hier in de Kop van Noord-Holland ken ik er maar twee. Persoonlijk zou ik ook gaan voor die soorten die al langer in ons klimaat worden gekweekt. Meer kans op succes en goed pootgoed. Uit ervaring weet ik dat geïmporteerde niet altijd het gewenste resultaat geven. Gebruik even de zoekfunctie, er is hier op dit forum genoeg over geschreven. Maar je hebt redelijke kans dat dit ook een in Nederland gekweekte soort is gezien het feit dat je in de zomer gekocht hebt. Ik heb een bekende die werkt bij de ekoplaza maar die weet vast niets van de herkomst van deze knoflook. Wilde gok: Het zou er Therador van bijv. Biesheuvel kunnen zijn:
 15. Kan je geen klein 12V pompje in het water hangen en het naar je tuin pompen? Geeft een leuke opbrengst zonder veel moeite. Ik heb zoiets met een oude zonnepaneel en gebruikte accu. Maar ik heb weer geen beekje wat blijft geven....
 16. Het zijn weer twee mooie zomerweken geweest. Twee hete dagen, veel zon en maar een paar druppels regen. Ik ben verder gegaan met het rooien van de late aardappels, voornamelijk de late Texla's en de middellate Dunastar een nieuwe soort. De planten lopen terug door de droogte en elke dag rooi ik een aantal planten, laat ze drogen, haal het zand er af en sorteer ze. Ik moet op jacht naar bananendozen om ze op te kunnen slaan want de eerder geoogste vroege aardappels zijn nog niet op. Nog nooit had ik zo'n overvloedige oogst. Bij de Texla's zijn de meeste aardappels zijn niet zo supergroot als bij de andere soorten maar elke plant geeft wel veel aardappels. De kleintjes gaan apart om snel op te eten, de grote worden opgeslagen voor de winter. Soms kom je dan een vreemde aardappel tegen onder de grond: Een rugstreeppad is weggekropen in het zand onder de aardappels om de droge tijd te overbruggen. Boos en verstoord kruipt hij weg, gelukkig heb ik hem niet geraakt met de spitvork. Vroeger zag ik ze vaker op mijn tuin, nu al zeker tien jaar niet meer sinds er huizen zijn bijgebouwd schuin achter mijn tuin. De aardbeien heb ik maar laten gaan. De stekken groeien amper in het droge zand en in gieten heb ik geen zin. Een mooi klusje voor later. Toch groeien ze langzaam verder en ze geven nu elke dag een extra na oogst van (minder smaakvolle) aardbeien. Ik oogst de laatste mooie suikermaiskolven. Het meeste gaat de vriezer in voor de winter. Er is nu immers eten genoeg van de tuin. Genoeg om voor een week vers mee te nemen met de camper. Bij terugkomst moet er weer opgeruimd worden. De kas is overgenomen door de planten. Oogsten en opruimen dus en dan verder met de aardappels, Je kan precies zien wie er een tijdje niet is geweest. Ook bij mij liggen ze nu, afgekeurde courgettes, te groot en droog geworden al zouden deze nog net in een soepje kunnen. Een teken dat de zomer over haar hoogtepunt heen is ondanks het nog warme weer. Ik moet ook weer wat gieten, maar doe dat alleen als het hoognodig is. Zoals bij de slaplantjes voor de herfst. En bij de nateelt van sperziebonen die nu bloeien en de eerste boontjes aanmaken. En de te laat gelegde bonen en radijs. En natuurlijk de pepers en paprika's onder open glas. Er begint gelukkig al wat te kleuren want de avonden worden nu snel korter. Door de koudere nachten is er nu 's morgens genoeg dauw om wat onkruid te laten kiemen op de lege stukken grond. Er kan dus weer geschoffeld worden. En daarna weer door met de aardappels. Er tussen staat nu veel onkruid voor op de composthoop. Veel wat er staat groeit maar langzaam door de droogte. Ook heeft het concurrentie van de zomerpostelein en N-Z spinazie die er tussen is komen groeien. Hier schoonmaken is de volgende klus en dan water geven en oogsten, de eerste andijvie is al bijna groot genoeg. De tomaten kan ik nu om de dag oogsten. Ik heb ruim dertig planten en de meeste geven nu oogstbare vruchten. De kleine wilde tomaatjes met wat Moneymakers. Hup, de oven in. Ook de meloentjes zijn nu goed. En dan zijn er natuurlijk nog de trouwe leveranciers zoals de bieten. Er zijn er wat geschoten door de droogte maar er staat genoeg. Cilinders en ronde kroten. De pompoenen gaan ook niet meer zo hard door de droogte. De oude bladeren worden sleets maar daar zijn de bessen al rijp. Aan de jonge kant van de plant gaan ze nog wel langzaam door met groeien en vruchten aanmaken. Ik tel er nu meer dan een dozijn, dus genoeg voor de winter, Er zijn vroege druiven, appels en flinke frambozen, al geven die nu niet zo veel, precies genoeg om gelijk te kunnen opeten. Ik heb nu het nog droog is ook de tachtig maisplanten geruimd. Altijd weer een klusje maar nu is het klaar. Niet alle planten hebben kolven gegeven maar zelfs de kleinste planten doen hun best om voor nageslacht te zorgen. Een maiskorrel, maar hij was wel lekker. De herfst komt er nu aan, tijd om op te ruimen en de platte bak aan te pakken. Het weer wordt weer zachter en misschien komt er nog wel een buitje....
 17. Nee, zeker geen spruitjes. Het is SIERKOOL die in veel varianten en kleuren gekweekt wordt. Hier waarschijnlijk als snijbloem.
 18. Probeer ze maar eens kapot te krijgen als ze eenmaal aangeslagen zijn en groeien. Voor de wilg is het niet ideaal, het beste is knotten van november tot maart maar als je nu een deel of eenmalig alles weghaalt zal dat de boom weinig kwaad doen. Haal je keer op keer jonge takken weg dan is het natuurlijk wel anders. Afgelopen week zag ik al veel bomen verdrogen en of blad verliezen. De groei is er nu praktisch uit en het zal met deze droogte een vroege herfst worden.
 19. Aardbeien houden van verhuizen. Ik plant ieder jaar nieuwe eigenstekken en hou die 2 tot max. 3 jaar aan. Verplaatsen nooit, Nieuwe stekken en de beste stekken nemen. Zo lang mogelijk tussen de teelten op dezelfde plek aanhouden, zelf hou ik zeker tien aan. Aardbeien zijn erg ziektegevoelig. Plantafstand bij reguliere aardbeien is 40 x 40 of meer. Wat bedoel je met goed ras? Ik heb Korona ( supergroot en zeer zoet) en Daroyal die heeft een zuurtje is kleiner en de oogstperiode valt op een iets andere tijd. Vooral Korona heeft eerste jaar zeer grote aardbeien het tweede jaar meer maar kleiner, zo ook derde jaar en daarna worden ze nog kleiner en ziektegevoelig. Aardbeien hebben veel aandacht nodig van maart tot oktober. Gratis extra tip: Gebruik eens de zoekfunctie, er zijn al veel topics die antwoord geven op niet alleen deze vragen maar ook de vragen die nog bij je op gaan komen. (Bemesting, stekken nemen, soorten, smaken, doordragend ziektes, frigostekken, hoe een grote oogst te krijgen etc.)
 20. Welkom! Een mooie postzegel. En je weet wat ze zeggen: "Vriend er uit, moestuin er in." 😂 En als je hem echt niet kan missen kan je altijd nog aan de slag bij een moestuinvereniging. 👍
 21. Patrijs

  Pompoen 2022

  Die kan je prima laten hangen tot de eerste nachtvorst. En gebruik wat je nu gebruiken kan. In de stengel zit nog wel wat leven, te zien aan de groene kleur. Het blijft ook nog even prima weer dus ze rijpen zo verder af. Het grootste risico is nu de mens die het verschil tussen mijn en dijn niet kent.
 22. Patrijs

  Hallo, :)

  Welkom. Je woont daar prachtig. Je kan ook nog wat gekleurde snijbiet zaaien, voor wat kleur en lekkers in de winter.
 23. Patrijs

  Hallo!

  Welkom, Omdat je vast niet Down Under woont heb ik je tuin even gedraaid, dan valt de grond niet uit je moestuinbakken. 🤭
×
×
 • Create New...