Jump to content

Patrijs

Members
 • Posts

  5,361
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Patrijs

 1. Je kan er buiten ook prima van genieten. Ooit heb ik met groepen jongeren met de schep staan plaggen op de Dwingelose hei. Hier was door verzuring de hei overwoekerd door o.a. het pijpenstrootje. De hei werd machinaal afgeplagd door de Heidemij. De grote machines konden niet bij de drassige vennen plaggen dat moesten vrijwilligers doen. Dit was nodig om weer een leefgebied voor de Zonnedauw te creëren en gelijk hopen voor de adder te maken. Het is gelukt, en nog steeds ga ik, als ik in de buurt ben even kijken hoe "onze" vleeseters er bij staan. Misschien een idee om dit ook eens te doen als vrijwilliger?
 2. Mooi weer, fris met een windje uit het noorden maar wel met zon. Zon en geen regen, reden om het knoflookbed aan te pakken. Tussen de rijen op de knieën met de hand en de handschoffel het meeste onkruid verwijderd, in het straatjesgras kwam al weer zaad dus mooi op tijd. Ook gelijk de Irisbollen die ook in dat vak staan schoongemaakt, het ziet er gelijk weer beter uit, door het spitten van de tuin detoneerde dit onkruidgroene vak. Tussendoor uit de wind in de zon gezeten en zes kruiwagens verse paardenmest op het al gespitte maisvak gegooid. Dit gebruik ik straks als bodembedekker als ik er over honderd dagen de maisplantjes ga planten.
 3. Uien willen graag in de volle zon staan hebben ze mij verteld. 5-6 uur is het minimum. De bessen komen ook al snel in het voorjaar in het blad, het zou niet mijn keuze zijn.
 4. Nog een rij kleine snijbietplantjes gezet. Ze waren op het koolveldje spontaan gegroeid en nu staan ze netjes in het gelid op vers bemeste en gespitte grond.
 5. En dat was nog maar het planten, straks kan er ook 130m geplukt worden.....💪 Vandaag weer een lekker stukje gespit in de harde wind die met wat zon goed uit te houden was. Het zag er van achter glas zo lekker uit dat meerdere tuinders naar de tuin kwamen voor wat werk. Leuk er zit weer wat beweging in.
 6. Patrijs

  26-1-2023

  Het verschil in grootte laat geen ruimte voor twijfel. De enigst andere larve van deze maat is et vliegend hert, maar die leeft op rottend eikenhout op de Veluwe en Zuid- Limburg. En de Heermoes laat ik drogen tot die dood is en gaat dan weer via de composthoop de kringloop in. Substraat maken is weer een extra klusje en als snelle voeding heb ik al wat wormenpies wat ik van iemand kreeg.
 7. Je schreef eerder over de opslag van vroege aardappels, zijn dit ook vroege?
 8. Groente gehaald. Gelijk nog drie kruiwagens mest gereden en een klein stukje gespit, tot er een bui kwam.
 9. De mest ontvangstplek afgebroken en de palen en pallets opgeborgen. De het mest brengen tijdelijk opgezegd, ik denk weer mest nodig te hebben als ik de tuinbonenplanten op ga ruimen. Daar gelijk een stuk gespit. Twee emmers met Irispollen mee naar huis genomen.
 10. Een halve rij snijbietplantjes gezet op een stuk wat al gespit is.
 11. Wat een luxe voor die wormen met jouw drie sterrenhotel. Hier moeten ze het zelf maar redden, gelukkig kunnen ze dat prima. Vandaag weer een klein stukje bloemenrand opgeruimd. Omdat ik het wel prettig vind om wat vooruitgang te zien wat boerenkool geoogst en kleine snijbiet verplant zodat ik in dat vak verder kon met mesten en spitten. Daar zit geen troep in de grond dus meters makkelijk meters maken.
 12. Ik dacht dat dat Grauwe schimmel, Botrytis cinerea, is. Ik heb het ook bij wat koolplanten. Ik vermoed dat de vochtige herfst en winter hier een rol heeft gespeeld.
 13. Het waren weer echt winterse dagen. Dagen met winterse neerslag en wind, dagen met mist en heel af en toe een klein zonnetje. Gelukkig worden de dagen weer langer, een teken dat we de goede kant op gaan. Maar de plantjes staan nu even stil, veel groei is er niet. Er zijn gelukkig wel klussen die ik prima met dit weer kan doen. Een van die dingen is spitten. Dat gaat langzaam bij mij maar wel gestaag. Het spitten wissel ik af met lichtere klusjes. Er is niet zo veel eten meer van de tuin en gelukkig hebben we wat voorraad. Ook kopen we soms wat bij zoals deze bloemkool bij de mais, bieten en aardappels van de tuin. Ook oogst ik regelmatig wat pastinaak en palm of boerenkool. Tijdens het spitten loop je tegen wat dingen aan. De look en uien staan toch wat te dicht op de aspergeplanten die nu volwassen worden. Tijd voor een nieuw plekje dus. Ook pot ik nog wat pollen look op zodat ze in de kas vast uit kunnen lopen. Op een lange rij zet ik de bieslook, de Welsh onion die erg is teruggelopen, de Chinese bieslook, En de Berglook. Die laatste houdt van kalk dus nog wat extra kalk er bij. Het is een lange rij geworden aan de rand van mijn tuin, er naast heb ik de tomaten gedacht waarvoor ik de wilgenstokken voor het rek ook alvast kan schillen. Ik hoop dat de tomaten straks wat minder overheersend voor ze zullen zijn als de asperges. De knoflook heeft gelukkig geen last van de kou. Ik rij mest en compost uit en spit dat in. Gelijk haal ik de Heermoeswortels weg. De tuin gaat er langzaam anders uitzien. Een nieuw begin, het ziet er weer aantrekkelijk uit. Ook komen de bestellingen van de vereniging binnen en die moeten verwerkt en rondgebracht worden. Er zijn meer klusjes, ik wil gaan snoeien maar bleek de kettingzaag niet schoongemaakt weggelegd te hebben en daarna vergeten te zijn. Die moet flink gekuist worden. Maar eerst maar een warme stoofschotel met pastinaak, aardappels en winterpostelein van de tuin. Het spitten is een noodzakelijk kwaad, maar je blijft er wel soepel door. Wormen die de mest voor mij in de grond werken heb ik bijna niet. Het roodborstje moet goed zoeken. Al is het wel iets beter geworden door het inspitten van de organische mest. Op ongeveer een vierkante meter kom ik er nu eentje tegen. Wel zag ik een nieuwe gast. Bij het spitten in de buurt van de composthoop kwam deze flinke jongen naar boven. Zo'n grote larve heb ik hier nog niet gezien. Na wat speurwerk bleek het de larve van een neushoornkever te zijn. Die leven in compost en komt ook hier nog net voor. Ze zijn wel zeldzaam en ik ben er trots op om deze op de tuin aan te treffen. Ik heb hem dan ook weer netjes begraven en niet opgegeten. En nu maar afwachten tot de verpopping. Dan wordt het zo eentje: (Foto van Wikipedia)
 14. Dat is erg sterk spul, die aardperen. Als er maar ergens een goed oog zit loopt die zo weer uit. Een hoekje gespit en gemest, maar eerst de bloembollen en dahliaknollen verwijderd net als een berg onkruidwortels. Dat krijg je als je er een tijdje niet naar omkijkt. 😳 Wel weer wat bloemenspul kunnen uitdelen en wat klaargezet voor naar de siertuin om straks wat bakken te vullen.
 15. Gespit en heel veel heermoes verwijderd. Ook weer wat wilgenstammetje deels geschild.
 16. Weer hetzelfde koude winterweer, maar wel droog. De laatste doosjes zaden rondgebracht en op de tuin een hoekje gemest en gespit. Het gaat daar maar langzaam vanwege alle heermoeswortels die ik gelijk verwijder. De eerste wilgentakken geschild tijdens de rustmomenten.
 17. Ik zou nu lekker wat mest inspitten. Neem de oudste mest van de mesthoop en werk per pompoen een halve tot hele kruiwagen door de grond. De mest kan daar nog drie en een halve maand verder verteren voor je half mei de pompoenplantje er boven op plant. Pompoenen kunnen wel tegen wat rauwe paardenmest, dus dat komt wel goed. Het is dan genoeg voor de rest van het seizoen.
 18. De sporen blijven (!) aanwezig in de grond. Los daarvan is de familie van de kruisbloemigen zeer groot, radijs, raketsla (rucola) de Aziatische koolsoorten etc. Ook zal je onkruid als het herderstasje moeten bestrijden. De vroege teelt geniet de voorkeur omdat tot 10 graden de aantasting nog niet actief is. Die is ook aan te raden voor andere teelten, niet alleen voor kool.
 19. Hoeveel oogst verwacht je uit een bak? 25kg pootgoed op hoeveel M2 ga je die zetten en voor hoeveel personen? Ik zou me nog maar even goed inlezen.....
 20. Algemeen voorschrift is dat in Nederland slechts 1 keer in 3 jaar (1:3) op hetzelfde perceel aardappelen geteeld mogen worden (geen teelt van aardappelen in de 2 voorafgaande jaren). Dit voorschrift moet verspreiding van en besmetting met aardappelmoeheid beheersen Aardappelmoeheid - vruchtwisseling of vroegrooi - NAK
 21. Een moestuin is meestal een hobby, waar niets moet.....😜 Je oogst bij ziekte zo snel mogelijk of het loof er zo snel mogelijk af. Bij een geslaagde groei sterft de plant af ten teken dat de aardappels klaar zijn. Groeien doen ze niet meer. Bij een natte tijd na droogte kunnen de aardappels onder de grond weer uitlopen, dat heet doorwas en geeft glazige aardappels. Je kan ze nog wel een paar weken laten zitten als ze klaar zijn, het loof verdwijnt van zelf of kan je afdraaien als er risico op Phytho is. Langer laten zitten wordt gedaan maar ben ik geen voorstander van, de aardappels die ik nu nog uit de grond haal tijdens het spitten zijn of rot door vocht en vorst, of zelfs al weer te vroeg aan het uitlopen. Ook is er kans op vraat. Er zijn rassen die een afkook verschil in de pan geven bij een oogst voor de plant afsterft. Let op aardappels zijn erg ziekte gevoelig daarom is goedgekeurd pootgoed (NAK) verplicht. Overhouden kan maar je neemt wel een risico, wees daar bewust van. Het is ook knap als je alle ziekten kan bemerken. Ook is er een teeltwisseling nodig bij aardappels, genoeg dus om je even in te lezen hier op het forum. Laat je niet ontmoedigen, niets is leuker dan het hele jaar je eigen piepers eten. Dat doe ik ook maar wel met vroege, middel en late soorten.
 22. De plantjes opkweken in schone grond, daarna kan je ze ook uitplanten in een kuil met schone grond met wat kalk.
 23. Meer info over de Arizona: arizona-tblzqnl0122.pdf (agricopotatoes.com)
 24. Welkom Mike, De term vroeg, middel, laat etc. zegt iets over het aantal dagen van poten tot oogst. Voor middelvroege is dat 100 tot 120 dagen. Ze bewaren lastiger dan de late aardappels. Koel (4 graden) donker en vorstvrij bewaren, maar evengoed kunnen ze dan eerder uitlopen. Uitlopers kan je er eventueel een keertje afwrijven. Let op: het loof is zeer vatbaar en de knol is vatbaar voor phytophthora. Kijk ook eens in een aardappeltopic voor tips en tricks. Misschien kan je aansluiten bij het 2023 topic?
×
×
 • Create New...