Jump to content

Innitje

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  gelderland
 1. Nee het ruikt niet naar vergisting maar echt naar poep ....ja....ik kan je vertellen Ad dat je alles wel ergens kunt lezen. Boeken en vooral het net staan vol met mythes. Kan een hele lijst voorleggen met waar gezegd wordt het dat het wel mag/kan. En dat zijn serieuze en wetenschappelijke publicaties. Ik zie eigenlijk geen reden waarom niet. Het kan gaan gisten of schimmelen (van dat groene pluizige)....klopt....prima, laat maar gaan...zijn gewone afbraakprocessen uit het hele scala chemische reacties die bij vertering = omzetting van organisch materiaal horen. Ook de giften waarmee citrusfruit dat niet bio is wordt bespoten zijn uitstekend afbreekbaar en zullen verdwijnen in het geheel. Ik doe al meer dan 50 jaar zonder problemen ook alle fruitschillen in de compostbak/hoop....hoewel dat geen goed argument is (in logica is een autoriteitsargument namelijk niet geldig) tenzij je mijn deskundigheid gelooft In mijn ogen geeft RobN een prima advies. Aanvullende uitleg: Ik vermoed dat dat vat veel te nat is. Door zuurstofgebrek kunnen dan processen zonder zuurstof optreden en die kunnen erg stinken. Dat het warm wordt zegt niet veel....het stikstofrijke aandeel dat direct vrijkomt (door rotting zonder zuurstof of met zuurstof?) zorgt altijd voor wat warmte, zeker aan het begin van een compostmengsel. Warm worden zegt weinig of niks over de kwaliteit...alleen dat er stikstofrijk materiaal aan het vergaan is. Bijmengen van wat stro of bruin karton of houtvezels oid kan zeker helpen...is extra bruin dat wat sneller ter beschikking komt, dat stikstof kan gaan binden en ook vocht opneemt. Daardoor wordt het minder een blubber en meer een massa. Kastanjebladeren verteren langzaam...dus kan best zijn dat de schimmels daarin nog niet zo actief zijn en het nog niet meespeelt nu in de omzetting. In principe komt het wel goed waarschijnlijk ook zonder ingrijpen, aangezien bij omzetting ook flink vocht verbruikt wordt en zal de stank wel overgaan over een aantal weken. Ik dacht juist dat kastanjebladeren enorm snel verteren, ze zijn zo dun en papierachtig. Vorige keer was er al binnen 4 weken op de compostbak al niets meer van terug te zien
 2. Sinds enkele weken een nieuwe compostbak begonnen. Bruin/groen verhpuding is prima volgens mij (veel kastanjebladeren, maar ook veel keukenafval). Maar ik heb er ongeveer 2 kilo oude mandarijnen (doormidden gehakt) ongeveer 2 weken geleden. Nu net de bak keerde stonk het vreselijk.. Moet ik hier iets aan doen of kan het geen kwaad? Verder warmt de hoop prima op.
 3. Tussen de knofloken worden allemaal gangetjes gegraven (ongv 5 cm diameter) door beest. Ze zitten alleen tussen de knoflook en niet door de hele tuin, dus geen mol. Weet iemand wat het is, en wat er tegen kan worden gedaan of dat het onschuldig is?
 4. Deel van de knofloken staan nu al boven.. Geplant rond 20 september..
 5. Innitje

  Aardappel 2018

  Vandaag 1 van de agria aardappelen uit de grond getrokken en dit is de opbrengst.. klopt het dat er nog steeds zoveel uitlopers aan zitten? (Opbrengst 1,7 kg)
 6. Hier vreten de slakken zelfs de volwassen courgetteplanten en de courgettes zelf weg, dus ik zou denken aan slakken
 7. Innitje

  Slakkeninvasie

  Beste moestuinders, Sinds ongeveer 3 jaar wemelt het in onze tuin van naaktslakken. Het was afgelopen jaar weer zo erg dat we besloten om in maart al te beginnen met escar-go. Echter is het nu weer helemaal uit de hand gelopen met die slakken. De aardappels, courgette, zonnebloemen, basilicum, alles wordt volledig weggevreten. Ook in de kas is de schade enorm. De aubergine is tot op de nerf afgevroten en de komkommer ontspringt de dans ook niet.. zelf de chili pepers worden volledig opgegeten door die beestjes. Wat is de gouden tip? Iedere avond langsgaan en verzamelen kan niet.. ik vang er makkelijk 150 op een avond, maar de volgende dag is de schade weer net zo erg..
 8. Innitje

  Aardappel 2018

  Ze zijn al zo groot dat ze al omvallen, veel te vroeg volgens mij. Misschien te veel compost in combinatie met kleigrond? Gepoot rond eind maart.. Of is dit normaal? Ze zijn ook al aan het bloeien.
 9. Innitje

  Aardappel 2018

  Bij de agrias lijkt het ondertussen wel een slagveld
 10. Beste moestuinders, Ik heb dit jaar voor het eerst 2 soorten pepers in de kas staan ( jalapeno en rode peper). Ik heb ze zonder na te denken in een hoekje (in de schaduw van de tomaten) geplant op ongv 15 cm naast elkaar. Er zitten al aardig wat pepertjes (3 cm lang) aan maar ik heb het gevoel dat er niet veel groei meer inzit omdat ze te weinig zon krijgen. Kan ik ze nog overpotten naar een andere plek in de kas?
 11. Innitje

  Laurier

  Bij ons staat hij al jaren in de volle grond (klei) en is ondertussen al uitgegroeid tot een grote struik.. Kan prima in de volle grond dus!
 12. Dit jaar voor het eerst knoflook gekweekt in de kas, ze zijn al bijna klaar voor de oogst maar ik zit straks met een grote leegte in de kas. Wat kan ik nu nog zaaien om daar neer te zetten straks? Te laat voor aubergines/paprikas denk ik?
 13. Innitje

  Aardappel 2018

  Eerste keer dat ik aardappels kweek.. Het zijn agria aardappels en gepoot eind maart. De planten zijn al erg groot en beginnen al bijna te bloeien, sommige vallen ook een beetje om. Hoe lang duurt het nog voor het oogsten, en moet ik ze opbinden?
 14. Ik heb vandaag weer alle tomatenplanten gedieft, echter heb ik perongeluk 1 tomaat getopt i.p.v gedieft... Deze plant is pas 50 cm hoog ongeveer. Hoe zorg ik ervoor dat ik hem alsnog weer groot kan laten worden?
 15. Weet iemand of dit inderdaad de tomatenziekte is??(zie fotos) Plantjes staan in de kas maar dit zie ik nu op ongeveer 4 van de 15 plantjes.. Ze hebben nooit buitengestaan... Echter hebben ze wel een paar dagen lang (perongeluk) veel te nat in een bak gestaan zonder gaten onderin waardoor het water dus niet weg kon..
×
×
 • Create New...