Jump to content

Aardappel 2018


Patrijs

Recommended Posts

Vorige week is er bij mij een flinke doos met NAK gekeurde pootaardappels bezorgd.

Gelukkig was niet alles voor mij en is het meeste al weer naar andere aardappeleters gebracht.

Zelf heb ik voor dit jaar vier soorten besteld.

Drie soorten die ik al langer teel en een nieuwe soort, Inova.

Van elke soort zet ik twee kilo poters en vaak krijg ik in april of mei nog wat restjes pootgoed van anderen.

Met zo'n tien kilo kom ik een aardig eind. We eten minder vaak aardappels als voorheen.

Van vorig jaar heb ik de Texla nog staan, die zijn bijna aan de beurt en zien er nog mooi uit zonder uitlopers.

Vorig jaar waren mijn laatste aardappels op juist op het moment dat de eerste pootaardappels de grond in gingen.

 

Voor dit jaar heb ik de volgende soorten :

 

 • Anais
  Inova
  Triplo
  Texla

 

Deze soorten heb ik gekozen omdat ik er hier op de zandgrond goede resultaten mee heb behaald, vanwege de smaak en vastheid en vanwege resistentie voor ziekten.

De eerste soort, Anais , staat al licht en warm om ze gelijkmatig te laten spruiten.

Met de juiste omstandigheden zijn die na 80 dagen te oogsten.

 

Welke soorten hebben jullie en wanneer gaat het bij jou gebeuren?

Kopen jullie pootgoed of ga je door met de oogst van vorig jaar?

Of misschien heb je wel zaad liggen voor dit jaar?

Link to comment
Share on other sites

Premiere, Vitabella, Monte Carlo en Texla dit jaar. Ik heb de poters al binnen, staan koel en donker maar blijkbaar niet koel genoeg, want ze zijn aan het uitlopen. Ik heb geen koelere plek. (Ja, de schuur, maar dan worden het diepvriesaardappels. )

Link to comment
Share on other sites

Herkenbaar probleem, pippi.

Bij mij staan de Anais te spruiten op een lichte en koele plek nadat ik ze een warmte stoot in de huiskamer heb gegeven.

Maar dat zijn primeur aardappeltjes en die gaan wanneer het kan zo vroeg mogelijk de grond in.

De rest staat nog in de schuur, die nu nog net boven nul is.

Komende week gaan ze in de koelkast, in de schuur is er kans op vorst en in huis is het te warm.

Als nood maatregel zou je ze ook nog een tijdje kunnen begraven op de tuin.

Diep genoeg om de vorst te ontwijken.

Gaan ze toch uitlopen, zet ze dan liever licht dan donker, dan krijg je niet van die lange uitlopers die afbreken.

Zodra de vorst weg is kunnen ze ook buiten staan.

Het geeft niet bij poters dat ze groen worden, het is belangrijk dat ze gedrongen uitlopers krijgen.

Link to comment
Share on other sites

Koelkast is ook nog een optie. Hm, ik ga eens kijken of dat past.

 

Jij laat de vroege aardappels dus al spruiten, maar wanneer denk je ze dan te poten? Want de komende weken blijft het voor mijn gevoel te koud. Moest de nachttemperatuur niet 5 graden of hoger zijn of ben ik nou in de war met iets anders?

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn mijn primeur aardappels, en het is de sport hier wie de eerste heeft.

Daar zijn er bij die naar mening vals spelen en plastic gebruiken.

Maar dat is meer een kwestie van geloof.

Als de grond te koud is doen de aardappels toch niets, ze gaan pas groeien als de grond opwarmt.

Er zijn er hier die met de blote billen op de grond gaan zitten om te kijken of de grond al warm genoeg is....

Ik zet ze zo vroeg mogelijk, met zo mooi mogelijke spruiten er aan.

En ja, ik heb wel eens 's avonds in het donker onder het licht van mijn autokoplampen de vroege aardappeltjes aan staan aarden

omdat er nachtvorst voorspeld werd.

Je kan ze twee x aanaarden, maar ik doe dat alleen als het noodzakelijk is.

Onder goede omstandigheden zijn ze in 80 dagen goed.

 

Deze foto is van 4 juni :

Als ik terug reken zijn de poters half maart de grond in gegaan.

Dan is het nu tijd om ze te laten spruiten.

Maar het blijft gokken.

En ik zit hier aan de kust met veel minder kans op nachtvorst.

Ook heb ik als voordeel dat mijn tuin hoog ligt, tegen het duin aan en de kou zakt naar beneden omdat koude lucht zwaarder is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Het risico:

 

 

 

 

 

 

Linked Image

Link to comment
Share on other sites

Wij gaan weer veel rijen aardappels planten (40-50 rijen van 6 meter). We proberen vooral resistente rassen tegen phytophthora te planten. Toch hebben we paar rassen (zijn gewoon heel mooi), die minder goed resistent zijn.

 

We hebben pootaardappels gekocht, maar hebben ook zelf pootaardappels overgehouden. Onze eigen pootaardappels doen het meestal beter, omdat we het uitdrogen en te vroeg spruiten beter kunnen tegenhouden. Ze zijn op dit moment nog onder de grond in een ton in een licht vochtige zaaiaarde ingekuild. De gekochte aardappels zitten op dit moment nog in de papierenzakjes in het doosje, wat we van LevenvanhetLand hebben ontvangen.

 

Ik leg ze dit jaar niet te vroeg uit om te kiemen, omdat ik ze niet te vroeg wil planten (late vorst van vorig jaar heeft heel wat productie van sommige rassen gekost).

 

Onze eigen aardappels hebben we in het najaar getest door goed naar de kleur te kijken, te voelen (zachte plekken / moeten echt hard zijn) en eraan te ruiken (mogen niet zurig ruiken). In het voorjaar doen we dezelfde test en letten we bij het kiemen erop dat de aardappel niet op één van de drie aandachtpunten faalt.

 

We gaan de volgende rassen zetten:

 

3.88.210. Solanum tuberosum (Aardappels) (34 rassen)

 

666. Alouette 25st Middenlaat (gekocht)

Alouette is een middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. Resistent tegen de phythofthora en redelijk vast in de kook is. De Alouette is prima geschikt om te koken en te bakken. Goed te bewaren.

 

667. Apache 25 st Midden (gevoelig phytophtora) (eigen / kijken of ik ze ga zetten)

Middentijds rijpend De minimale plantafstand is 60x40cm, wij adviseren om 70x40cm aan te houden.(1986) Ouders: TSKO x Wiljo. Een bijzondere verschijning: warmrode schil met grote crèmekleurige vlekken rond de ogen. De knollen zijn meestal vrij klein en rond. Schrob ze schoon en kook of rooster ze met schil en al voor een prachtige aardappelschotel! De vrij vaste structuur en uitstekende, bijna zoete, boterachtige, kastanjesmaak verwennen de tong!, Nederlands ras van J.P.G. Könst. Is lekker voor chips.

 

668. Bergerac 5st Laat (gekocht)

Een verbeterde versie van de Vitelotte noir. Vroeger oogstbaar, minder diepe ogen en een gezondere plant. Typerend is de witte ring net onder de schil.

 

669. Bevelander 10st Middenlaat (gekocht)

Een topper uit de vorige eeuw (introductie 1925) met een onovertroffen smaak. De knollen zijn onregelmatig, rond-ovaal van vorm met vrij diepe ogen.

 

670. Bionica Middenvroeg (eigen)

Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De minimale plantafstand is 60x40cm, wij adviseren om 70x40cm aan te houden.

Ouders: Pentland Ivory x CMK1988-169-005. Weer een ideale aardappel voor de biologische teelt vanwege grote resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora). De ovaalronde knollen zijn redelijk vast in de kook met veelzijdige toepassingen. Vanwege het witte knolvlees een typische telg van de rijksmakende Engelse aardappelfamilie! Scoort ook in andere ziekteresistenties hoog!

 

671. Blaue elise 5 stuks Middenvroeg (slechte productie / goede smaak / heel mooi) (eigen)

Langwerpige, goed smakende aardappel die echt helemaal diep paars van kleur is. Afkomstig uit Duitsland. Middenvroeg afrijpend.

 

672. Blaue st Galler 10 stuks Middenvroeg (gekocht)

Een vrij nieuw ras uit Zwitserland. Zowel de schil als het vruchtvlees zijn paars/blauw. Het is een redelijk vastkokende aardappel en de kleur blijft na het koken behouden.

 

673. Carolus 25st Middenvroeg (gekocht)

Een nieuw ras wat resistent is tegen Phytophthora in het loof en in de knol. Middenvroeg en rond ovaal van vorm. Het is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de lichtrode ondiepe ogen. De Carolus is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden.

 

674. Catriona Middenvroeg (eigen)

Een middenvroeg ras betekent dat deze vanaf augustus oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De minimale plantafstand is 60x40cm, wij adviseren om 70x40cm aan te houden.

(1920) Een zeldzaam geworden ras met ovale vorm. De crème-witte schil is royaal purper gevlekt rond de ogen: decoratief! De goede, sterke smaak komt het best tot zijn recht na directe consumptie; de bakkwaliteit is uitmuntend. Tip: heerlijk als puree.

 

675. Concordia 20 stuks Midden (goed ras) (eigen)

Afkomstig uit Duitsland met een gladde gele schil en prachtig rond ovaal van vorm. Licht kruimig in de kook, een perfecte tafelaardappel. Weinig gevoelig voor Phytophtora.

 

676. Connect 5st Middenlaat (gekocht)

Connect is een nieuw, middenlaat ras. Rond ovaal van vorm met zeer vlakke ogen en vrij kruimige aardappel. Deze aardappel is zeer weinig vatbaar voor Phythofthora in het loof en in de knol. Zeer goed bewaarbaar en een hoge opbrengst. Een prima consumptie aardappel.

 

677. Ditta 10st Middenvroeg (gekocht)

Ditta is een middenvroeg ras. De knollen zijn langovaal en geel van kleur. Een lekkere vastkokende aardappel die iedere keer weer goed uit de smaaktest komt. De phytophthora resistentie in het loof is vrij goedl. Zeer goed bewaarbaar en resistent tegen aardappelmoeheid. Advies planttijd is April.

 

678. Friese geeltjes Vroeg (eigen)

FIJNPROEVERS.

Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.

Heerlijke aardappel, vrij klein en geel van kleur, 15-25 opbrengst per plant en de smaak is raak! “Minstens zo lekker als de Opperdoezer Ronde” zeggen de Friezen… De oorsprong is niet met zekerheid te achterhalen. Misschien is het al een oudje uit het begin van de 18e eeuw, meegenomen door vervolgde doopsgezinden, die (op drift geraakt) zich in Surhuisterveen vestigden. Een andere mogelijkheid is de verwantschap met het Berlikumer Geeltje, dat rond 1890 door van der Werf werd geteeld. In elk geval is jarenlang de bakermat in de Noardlike Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) geweest. Opvallend was en is de goede ziekteweerstand, inclusief de aardappelziekte. De plant is vrij open van groei met smal blad, droogt dus snel na regen en rijpt ook snel af. De knollen kunnen vrij dicht op elkaar geplant worden. Hoewel de oogst vroeg is kunnen de knollen lang bewaard blijven met behoud van smaak. Bakken en koken leidt beide tot lekkernijen! een zeer oud ras uit Friesland. Doet het goed om zand- en venige gronden. Ook

een erg vroeg ras dat een behoorlijke hoeveelheid wat kleinere aardappels produceert. Qua

structuur zijn ze vrij vast, dus goed geschikt om te bakken en in de oven maar gekookt zijn ze ook

prima.

 

679. 'Frieslander' 10st Laat (gekocht)

(1990) Ouders: Gloria x coderas. Kruimig in de kook, zeer goede smaak. Vanwege zeer hoge opbrengst iets ruimer planten. Voor klei- en zandgrond. Resistent tegen aardappelmoeheid en weinig vatbaar voor phytophthora in de knol. Maat 28/40 bevat ± 90 knollen per 2,5 kg, ze geven 7 stengels per 2 knollen en kunnen op 20 m² worden uitgeplant.

 

680. Kaneelpotatis 10st Midden (goed) (eigen)

oud ras uit Finland, vergelijkbaar met de mandelpotatis. Zoals de mandelpotatis licht naar amandalen smaakt proef je bij de Kaneelpotatis met enige fantasie kaneel.

 

681. Kestrel 10 stuks Vroeg (goed) (eigen)

Een vrij nieuw Engels ras met gele schil en paarse ogen, ook populair in Australië. Licht kruimig en dus geschikt voor koken, bakken, pureren etc. Het is een sterk ras en de oogst is redelijk vroeg.

 

682. Liivi kollane 10st Zeer laat (gekocht)

De Liivi kollane is een ras uit Estland en net als de Allians vastkokend. Draagt dezelfde naam als een bekend pruimenras vanwege de pruimvorm van de knol. Wat erg prettig is bij dit ras is de goede resistentie tegen phytophtora.

Gele schil en vruchtvlees. Laat afrijpend.

 

683. Mandelpotatis 25st Midden (eigen)

Maar weinig aardappels hebben hun oorsprong in Scandinavië maar de Mandelpotatis komt uit Finland. Deze aardappel smaakt volgens kenners naar amandel. Of dat zo is moet ieder zelf beoordelen maar lekker is 'ie zeker. De mandelpotatis is een langwerpige, beetje peervormige vaste aardappel, vergelijkbaar met de franse beroemdheden Ratte d'Ardeche en Roseval. Gevoelig ras.

 

684. Mayan Gold Solanum phureja 40st zeer laat (Goed / lopen wel heel vroeg uit) (eigen)

Een aardappel, die geen aardappel is! Alle aardappelen, die we tot nog toe kennen, zijn Solanum tuberosum, maar deze is een Solanum phureja. In de hogere delen van de Andes, in Bolovia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Een Schots bedrijf is er in geslaagd om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Deze langwerpige gele aardappel is stevig van structuur en heeft een unieke notige smaak met een droge textuur. Minder geschikt om te koken, omdat hij snel uit elkaar valt. Zeer geschikt voor stomen, bakken, friet en chips. De aardappelen koken in tweederde van de normale kooktijd, zo'n 10 min. nussiger geshmack mit cremiger, aber trockner textur durch einen sehr nussig-cremigen Geschmack und durch eine deutlich kürzere Kochzeit.

Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.

Eerst een paar kreten om je nieuwsgierig te maken: ongeëvenaard van smaak, stevig van structuur, prachtig oranjegeel knolvlees en al na 10 minuten gaar! In Bolivia staat deze aardappel bekend als “papas amarillas” = gele aardappel en zijn (ook daar) zeer geliefd om de smaak. Eigenlijk is de naam ‘Mayan’ niet terecht: ‘Inca Gold’ was beter geweest, de knollen groeien van oorsprong namelijk niet in het Mayan-gebied... Deze zeldzame aardappel is naast stevig ook zeer wasachtig en notig van smaak, gecombineerd met een droge textuur. De knollen lenen zich voor koken, bakken, (dunne) chips en frituren. Het is geen bewaaraardappel, dus meteen beginnen met smullen!

De meeste van onze aardappels stammen af van Peruaanse en Zuid-Chileense soorten (Solanum tuberosum). In de hogere delen van de Andes, in Bolivia, groeit de Solanum phureja in een verscheidenheid van cultuurrassen, die al eeuwen daar geteeld worden. Het is de Scottish Crop Research Institute gelukt om voor ons klimaat geschikte rassen te ontwikkelen. Vanwege de unieke smaak en kleur zeer geliefd bij de nieuwsgierige en zich vernieuwende kok! Kook ze voorzichtig op laag vuur ongeveer 8 minuten, daarna afgieten en in een afgesloten pan laten nagaren.

Het uiterlijk van de planten: ze groeien vrij breeduit, geef ze dus de ruimte, bloeien sierlijk paars en dragen typerend smal, gerimpeld blad.

 

685. Noordeling 25 st Middenlaat (slecht) (eigen)

Een prachtig oud ras (1928) uit het hoge Noorden (G.S. Mulder te Warffum). Het is een middenvroege tot middenlate consumptieaardappel met een zeer goede smaak. Vrij weinig vatbaar voor Phytophthora in het loof en knol. Het vruchtvlees is lichtgeel van kleur.

Midden laat rijpend, zeer geschikt voor vruchtbare zandgrond.

 

686. Poulsen July 10st Vroeg (gekocht)

Nog een aardappelras uit Scandinavië, de Poulsen July geteeld sinds begin vorige eeuw Zoals de naam al zegt is dit een vroeg rijpend ras, als je op tijd poot oogst je in juli. Lekker vastkokend!

 

687. Purple Viking 10st Midden (hele mooie aardappel / groot / redelijke opbrengst) (eigen)

Een prachtige grote paarse heirloom aardappel uit de VS. Zeer vroeg ras met supergrote, bijna ronde prachtig paars gevlamde aardappelen die van binnen bijna wit zijn. Hele goede aardappelen om te poffen in het kampvuur/barbecue of voor puree.

 

688. Raja 10 st Laat (eigen)

Raja is een middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. Prima geschikt om te koken (een beetje kruimig) en te bakken. Zoek je een aardappel voor de winteropslag dan is de Raja een goede keus.

De phytophthora resistentie in het loof is vrij goed en in de knol zeer goed.

Let op, deze aardappel is gevoelig voor stootblauw, behandel ze voorzichtig.

 

689. Rode eersteling 10st vroeg (eigen)

Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.

(1942) Heel af en toe kunnen we aan dit zeldzame ras komen, de roodschillige Eersteling. Net als zijn gele broertje een zeer vroeg ras, teelt u deze beauty voordat het te laat is… De aardappels zijn lekker (en) bloemig, niet geschikt om mee te bakken, der opbrengst kan enorm zijn! een oud en erg vroeg ras met een mooie rode schil, als

1 van de eerste aardappelen oogstrijp. Jong geoogst zijn ze vrij stevig. Hoe later ze geoogst

worden hoe kruimiger ze worden.

Voor een zo vroeg ras is de bewaarbaarheid erg goed.

 

690. Rode Pimpernel 10st Zeer laat (slechte planten en opbrengst / goede smaak) (eigen)

De Rode Pimpernel is sinds begin jaren 50 van de vorige eeuw op de markt. Het is een rond-ovale aardappel met een rode schil en geel vruchtvlees. Een lekkere aardappel, los in de kook en goed te bewaren.

De Pimpernel is een late aardappel, zeer weinig vatbaar voor Phytophthora in blad en loof. Ook geschikt voor de wat drogere zandgronden. Laat rijpend.

 

691. 'Sarpo Mira' 50st Zeer laat (eigen)

Omdat de aardappelplant veel aangeboden stoffen in zijn knollen opslaat, is het voor de principiële biologische kweker belangrijk om “schoon” biologisch uitgangsmateriaal te hebben. Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.

Een veelbelovende Hongaarse aardappel met wit knolvlees en rozerode schil. De resistentie tegen aardappelziekte (Phytophthora infestans) is opvallend! Soms lijkt er een aantasting te ontstaan, maar de plant groeit er weer gezond doorheen zonder de ziekte door te geven in de knol. Voldoende vocht en voeding resulteert in een grote oogst, minder van beide verbetert de smaak echter wel! De knollen zijn tamelijk stevig, iets bloemig en daardoor is de aardappel veelzijdig inzetbaar: koken, bakken, pureren en salades. De stevige, rechte groei draagt bij aan de ziekteresistentie. This late maincrop variety has it all - unprecedented blight resistance, good slug resistance, vigorous weed suppressing foliage, and it grows well in a wide range of soils. Potato 'Sarpo Mira' produces huge yields of tasty, floury tubers that have a long storage potential. A real all-rounder for all cooking purposes. Height and spread: 60cm (24").

 

692. Rosalinde 25 stuks Middenvroeg (opbrengst valt tegen) (eigen)

De Rosalinde (wordt ook Rosemarie genoemd), een middenvroege aardappel uit Duitsland. Het is een vastkokende, vroege aardappel met een fijne smaak.

 

693. Rosara 25 stuks zeer vroeg (eigen)

Vroeg te rooien langwerpige aardappel met rode schil en vrij vastkokend geel vruchtvlees. Uitstekende smaak en resistenties tegen de meeste aardappelziekten.

 

694. Sarpo Blue danube 40 stuks vroeg (Redelijk / kruimelig) (eigen)

Prachtig van kleur met wit vruchtvlees. Het is een vrij vroege aardappel met een matige resistentie tegen de aardappelziekte in het blad maar een uitstekende resistentie in de knol.

 

695. Sarpo kifli 20 stuks Middenvroeg (eigen)

Net zoals de andere Sarpo soorten is ook de Kifli goed bestand tegen Phytophtora. Een zeer smakelijke aardappel, vast in de kook.

 

696. Sarpo una 50 stuks Vroeg (goed ras) (eigen)

Zusje van de beroemde Sarpo Mira. Heeft bijna dezelfde resistentie tegen Phytophtora maar is vroeger oogstbaar.

 

697. Schwarze ungarin 5 stuks Middenvroeg (gekocht)

Verrassende aardappel uit Hongarije (voor 1900). De vrij kleine knollen hebben een diep donkerpaarse schil en het vruchtvlees is helder geel, bijna wit. Loskokende aardappel. De oogst is middenvroeg.

 

698. Texla 20st Laat (eigen)

Een hoofdteelt ras betekent dat deze vanaf september oogstbaar is. Enkele weken vervroegen lukt door vroeger te planten. De planttijd is vanaf april. De hoofdteelt rassen kunnen last krijgen van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Enkele preventieve maatregelen zijn: ruim planten, met patentkali bemesten, geen water sproeien over de plant en eventueel biologisch spuiten met zwavel of silinal. De minimale plantafstand is 70x40cm, wij adviseren om 80x40cm aan te houden.

(1992) Ouders: Arka x coderas. DE EERSTE VOLKOMEN AARDAPPELZIEKTEVRIJE PIEPER ! U leest het goed: Phytophtora lijkt geen vat te krijgen op deze ideale rode aardappel. Geen snelle bemesting geven, dit ras moet rustig en gestaag groeien. Tamelijk vast in de kook. Geschikt voor klei en zand. Resistent tegen aardappelmoeheid A. Maat 28/40 bevat ± 90 knollen per 2,5 kg, ze geven 7 stengels per 2 knollen en kunnen op 20 m² worden uitgeplant. Een klant schreef ons eind september 2014: “Ik heb dit jaar voor het eerst de aardappelziektevrije Texla aardappel als proef geteeld. Ik heb 'm zo lang mogelijk laten staan en pas dit weekend geoogst. Alhoewel het loof gedurende de teelt wel last had van aantasting hebben de knollen er nagenoeg geen nadelige gevolgen van gehad. Ik heb slechts 4 aardappelen aangetroffen die aangetast waren (ik had 2,5 kilo pootgoed geplant). Ik heb een mooie oogst (zie plaatjes). Een geslaagde proef dus.”

 

699. Vitabella 10st Middenvroeg (gekocht)

Vitabella is een middenvroeg ras en is ovaal van vorm. Het is een lekkere vastkokende aardappel met een gele vleeskleur. Lichtpaars bloeiend. Vitabella is sterk tegen Phythofthora in het loof én in de knol. Let bij dit ras op de bemesting, die moet goed zijn. In droge periodes water geven, dat doet de Vitabella goed.

Link to comment
Share on other sites

Ik hou van kruimige aardappels, dus dat zal wel goed komen. Ik hoop dat ze het goed doen.

 

Ik moet de pootaardappels maar eens uit de zakjes gaan halen, om ze in ieder geval even te controleren. Ze staan koud, maar de luchtvochtigheid is er wel hoog. Vorig jaar waren ze door in het zakje te bewaren licht bedekt met een schimmellaagje (was niet in de schil gegaan), maar echt fijn was het niet. Ze waren verder erg klein en sommige rassen waren licht ingedroogd, dus hopelijk heb ik dit jaar goede pootaardappels gekregen.

Link to comment
Share on other sites

Komend seizoen ga ik 4 soortjes zetten

- Tiamo ( bevalt prima, goede vastkokende aardappel)

- vitabella ( nieuw dit seizoen)

- Ratte ( voor de lekker want voor een grote opbrengt hoef ik ze niet te zetten)

- Janke ( laat ras, nieuw voor mij)

 

Ik zet tot nu toe elk jaar nieuw pootgoed, maar als ik zie wat ik aan een hoeveelheid aan kleine aardappels heb aan het einde van het seizoen, wil het toch eens proberen pootgoed over te houden.... we zullen zien. Hier vriest het zowat in de dubbele cijfers snachts, volgende week gaan de temperaturen iets omhoog, maar staan nog steeds licht in de min....dus ik ga ze pas over twee weken laten kiemen, misschien nog wel een weekje later...

Link to comment
Share on other sites

Traditiegetrouw komt er hier weer Parel. Met name qua smaak en textuur is die te vertrouwd om te passeren. Verder blijven we wel experimenteren. De Anaïs van vorig jaar is niet heel goed bevallen. Wel een mooie grootte en betere opbrengst dan de Parel, die verleden jaar dramatisch was (zeer klein, lage opbrengst). Dat bewijst trouwens wel dat je om een ras te testen eigenlijk meerdere jaren moet doen. Maar dat doen we niet. Dit jaar komen de testrassen op een stukje grond dat voor het eerst gebruikt gaat worden voor groente, na jaren fruit en heel veel kweekgras. We hopen dat een goede bladdekking dan de kweek een beetje onderdrukt. We gaan daar Bionica proberen en 'piepervaria': Cecile, Purple Rain, Lily Rose en Blue star. Gewoon grappig en wie weet vinden we een voltreffer qua smaak. Hopelijk halen die niet al te makkelijk Phytophthora binnen voor de Parel, maar op een tuinvereniging is er altijd wel iemand die dat voor je regelt.

 

Kortom:

 • -Parel
  -Bionica
  -Cecile
  -Purple Rain
  -Lily Rose
  -Blue star

~ Vita rosa est ~
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

ja, vandaag 16 x anais in de grond gestopt. Vorig jaar nog eerder, maar dat ging niet helemaal goed. De grond is nog koud, dus ze zullen wat later komen. De kans op bevriezen wordt dan ook wat kleiner. Als er toch vorst voorspeld wordt, krijgen ze een lading zand op de kop.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...