Jump to content

Peper & Paprika Topic 2018


Erny
 Share

Recommended Posts

De eersten hebben alweer gezaaid, anderen zullen nog volgen.

Vorig jaar maar liefst 44 pagina's in het P&P topic van @Nedlets dus bij deze weer een topic voor alle peper ervaringen, zaaiselecties, vragen, opmerkingen én foto's voor het komende seizoen.

 

Zelf wacht ik nog even, denk begin februari te gaan zaaien.

Link to comment
Share on other sites

2 januari gezaaid en staan sindsdien op een warmte mat: zo rond de 26 graden...

Nepali hot pepper ( heet)

Goats weed pepper (heet)

Candelight pepper (heet)

Tabasco pepper (redelijk heet)

Limon pepper ( erg heet)

Cabee rawit pepper ( erg heet)

Carolina reaper pepper ( super de puper heet)

pimente de padron pepper (kan pittig zijn)

Lipstick pepper (pittig)

Rode blok paprika (vroege soort)

Gele punt paprika

Rode punt paprika (kapia)

Paprika Etkenesi

Sweet banana

Na kiemen gaan ze onder de led lamp (rood en blauw)

Link to comment
Share on other sites

Hier op 1 januari gezaaid

Rode en oranje blokpaprika's

Mini gele, oranje en rode paprika's om in te maken

Rode en gele cayenne

Alles van eigen oogst van ooit eens bio zaden

 

Ze staan gewoon per soort in een bakje ordinaire potgrond voor het raam op de vesterbank. Nadat ze gekiemd zijn gaan ze naar een raam op het zuiden waar het beduidend koeler.

Survival of the fittest, geen getroetel geen extra warmte en toch gelukkig prima oogsten ieder jaar

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Omdat ik iig geen mooie ruime vensterbank op het zuiden tot mijn beschikking heb...

Qua temperatuur ging het wel met de warmtematjes eronder maar het licht bleek toch echt lange dunne iele bleke plantjes op te leveren.

Link to comment
Share on other sites

Aangezien de pepers het voortreffelijk deden ik 2017, krijgt dit zeker een vervolg. Als de verzamelde puntpaprikazaden het dit jaar ook zo goed

gaan doen.......

Zowiezo ga ik de plantjes in emmers met gaten zetten, zijn ze verplaatsbaar.

Rond 1 febr. wil ik beginnen met zaaien.

 

IMG414014171515269121.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ik heb onze pepers, paprika's en aubergines voor komend jaar ook gezaaid. Ik heb zaaitrays (in iedere tray kunnen ongeveer 180 plantjes gezaaid worden / heb er 5 voor het raam staan / 1 is gereserveerd voor de meloenen, watermeloenen en okra's / evt. nog wat tomaten). Onder in het potje zitten gecomposteerde koemestkorrels (bovenop zaaiaarde), zodat de plantjes genoeg voeding hebben. In de meeste potjes heb ik 2 zaden. De sterkste selecteer ik uit. Bij mij moeten ze het ook zelf zien te redden. Ik heb ze ook begin januari gezaaid. De temperatuur in de kamer is meestal rond de 20 graden, dus dat zou voldoende moeten zijn. Op de zaaitrays staan verhoogte plastic overkappingen, zodat de luchtvochtigheid hopelijk iets hoger blijft. Ik ga ook alleen verder met de grootste en sterkste planten van ieder ras. Die worden later nog 2x opgepot in een grotere pot met genoeg mest. Begin-half april kan ik ze hopelijk al in de (warme) koude kas zetten om af te harden. Ik heb de ruimte dan nodig voor de tomaten. Half-eind mei wanneer de planten groot genoeg zijn gaan ze pas de vollegrond in, zodat ze in groei niet stil gaan staan. De planten moeten in ieder geval in de potten nog groeien en in de koude kas wordt het snel warm genoeg, om planten als ze gestopt zijn met groeien weer aan de groei te krijgen. Ik denk dat ik van de pepers (2 rassen / kinderen en vrouw willen niet veel heets in hun eten / 15 planten per ras selecteer en van de paprika's 30 planten per ras / zijn ongeveer 6-10 rassen / moet ik natellen). Het raam is op het zuiden en bij een heldere dag komt er tot richting het einde van de lente voldoende licht doorheen. We zouden meer licht kunnen hebben wanneer het huis van de buren niet in de weg lag. Vorig jaar hadden de plantjes voldoende licht, maar ze deden het nog beter in de koude kas. Ik had ze toen alleen eerder moeten oppotten (ruimte gebrek), maar komend jaar moet iets anders maar schuiven, want paprika's zijn duur in de winkel en de rassen die we hebben zijn beter van smaak.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mijn winterslaap is voorbij

 

Ik heb gisteren de volgende pepers gezaaid: Jalapeno mix, Chocolate Cherry, Madam Jeanette, Aji Pineanapple en Greek Pepperoni.

 

Vanavond komen er nog pepers en blokpaprika's bij. En ook nog een paar Aubergine's Ik ben niet zo zot van Aubergine, maar dat is voor onze zoon van 15 maanden en de toekomstige baby (ja ik heb veel gezaaid )

 

Ik heb gezaaid volgens de gripzakjes methode. Ik vind dat nogal een omslachtige methode, maar ik gebruik ze wel voor de pepers en paprika's. Omdat die met normaal zaaien nogal gespreid naar boven komen. En dan heb je het dilemma zaai ik extra of wacht ik nog even. En de plantjes schelen nogal van grootte dan. En het valt me ook op dat pepers en paprika's er niet zo van houden om verspeend te worden.

 

Iedereen veel succes en laat het een heet seizoen worden.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link to comment
Share on other sites

Vorige week zondag de volgende pepersoorten 'gezaaid' tussen koffiefilters in gripzakjes:

 

Habanada

Buena Mulata

Sugar Rush Peach

Lemon Drop

 

Afgelopen maandag de paprikasoorten:

 

Red Marconi

Mira

Violet Sparkle

 

Habanada en Sugar Rush Peach hebben het erg goed gedaan. Zijn allemaal ontkiemd en staan al in potjes, een enkeling al met blad. De rest kiemt wat lastiger, waarbij de Mira nog helemaal niets heeft gedaan.

Link to comment
Share on other sites

Dag Allemaal,

 

Het kriebelt enorm om weer te zaaien! En dat heb ik dus gedaan Hieronden de lijsten met de soorten die ik op het ogenblik heb, niet alle soorten zijn gezaaid

 

DSC018633361516566844.JPG

 

DSC018739491516566854.JPG

 

DSC018846661516566860.JPG

 

Sorry maar de foto's kreeg ik niet gekanteld...

https://www.cheelaschiliseeds.be/

 

Mijn Facebook groep: “Pepers, Paprika's en Tomaten Kweken”

https://www.facebook.com/groups/1761232384178475

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dit zijn m'n zaailingen. Onder het paarse kweeklicht zaailingen van 31 december 2017 en 2 januari 2018.

De zaailingen onder de led tl lamp zijn van oktober en november 2017.

 

 

DSC019632711516572406.JPGDSC019277451516572417.JPGDSC019398141516572427.JPG

https://www.cheelaschiliseeds.be/

 

Mijn Facebook groep: “Pepers, Paprika's en Tomaten Kweken”

https://www.facebook.com/groups/1761232384178475

Link to comment
Share on other sites

Wat is iedereen vroeg erbij zeg!

 

Ik heb eind van het seizoen 2017 bij een forumlid gratis planten opgehaald om hier bonsai pepers van te maken. Kluit uitgestoken uit de grote pot en overgepot in een klein potje. 99% van het blad verwijderd en onthoofd. Zo staan ze er nu bij, ik heb maandelijks behoorlijk blad gesnoeid. Voor bonchi (bonsai chili's) hebben ze continue warmte en licht nodig. Dat kan (wil) ik ze niet bieden op dit moment. Ze staan dus op de vensterbank te wachten tot ze naar buiten kunnen.

 

Hebben geen speciale zorg gehad. In het begin na het overplanten een paar weken onder TL licht. Daarna de vensterbank op. Ben benieuwd hoe deze zich ontpoppen dit seizoen.

 

Bonchi-220182911516647050.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dankjewel voor de positieve reacties! Ik ben ook benieuwd wat dit gaat geven. Veelal als mensen planten overwinteren gaat vaak een groot deel van de plant de zolder op. Vaak met luizen tot gevolg.

 

Deze plantjes hebben geen extra verzorging, ik geef ze wel bijna altijd AB voeding als ik ze water geef (weinig reserve in de pot). Het was echt proppen met wortels het kleine potje in en opvullen met aarde. Geen idee of deze een voorsprong gaan hebben op planten van dit jaar.

 

Website over Bonsai Chili's

http://www.fatalii.net/Bonsai_Chiles_Bonchi

Link to comment
Share on other sites

Mijn Brandleka kiemt erg snel en goed, daarvan zonnebaden er nu meerdere zaailingen onder een tl-licht. Maar mijn Turkish Kil en de paarse Jalapeño laten inmiddels twee weken op zich wachten. Ik geef ze nog even de tijd en zorg dat ze goed warm staan, dan moet het gewoon lukken. (Al merk ik dat het ongeduld toch af en toe om de hoek komt kijken... )

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Wat een handige info. Ik heb vorige week paprika en peper gezaaid en op de verwarming gezet bij de vensterbank. Heel benieuwd of dat gaat lukken want als ik op mijn werk ben staat de verwarming uit. Vaak is het dan 16 a 17 graden in huis. Ik heb een tuinkas en daar vorig jaar heel wat puntpaprikas kunnen oogsten en ook op mijn zonnige balkon. Maar was veel te laat begonnen met zaaien, rond eind maart. Ik heb nog een paprikaplant overgehouden van vorig jaar en ben benieuwd of deze het gewoon weer gaat doen. Iemand ervaring mee?

Link to comment
Share on other sites

Welkom Rotterdamseboerin, overhouden kan prima.

Zelf heb ik vorig jaar een deel van mijn pepers overgehouden.

Wel heb ik ze in het voorjaar verpot in grotere potten en gelijk terug gesnoeid.

Na een mestgift moesten ze een tijdje buitenspelen omdat er wat bewoning in kwam.

Toen het weer warmer werd zijn ze naar mijn kasje op de tuin gegaan.

Vorig jaar dus geen pepers hoeven zaaien.

 

Succes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...