Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Angora konijnen


Eveline68

Recommended Posts

Ik ben in het bezit van drie Angora konijnen.

 

1 Dwerg angora voedster met de kleur zwart (bij mij terecht gekomen omdat de verzorging te veel werd)

1 Nederlandse Angora ram met de kleur geel (helaas niet voor de fok, slecht gebit maar super lief)

1 Nederlandse Satijn Angora ram met de kleur geel (dit is een kruising gefokt door een fokker voor een nieuw ras)

 

Op de planning een wit Nederlandse Angora voedster met de kleur wit.

 

 

Ja ik heb het over de Nederlandse en niet over de Engelse of franse of Duitser, elk heeft zijn eigen eigenschappen.

De fokker heeft zijn eigen konijnen zo gefokt, door middel van engelse van wegen hun vollere vacht en de Duitser van wegen zijn grote te kruisen.

 

Ik heb mijn konijnen niet alleen van wegen hun vacht (spinnen) maar ook omdat ik het super leuke dieren vind.

Mijn gele rammen zitten al van kleins af aan bi elkaar en komen beiden uit een ander nest zij zijn niet verwant, en tot op heden gaat het nog steeds goed.

Ook houd ik mijn konijnen niet apart in de kooien voor angora die maar 50 x 50 zijn en ook leven zij niet op een rooster.

Zij zitten samen in een kooi van 120 x50 x50 en zitten op stro, dit kost mij wel 2 x per week borstelen maar dit vind ik niet erg op deze manier krijg je een super goede band met je dieren.

Tijdens het verschonen (als het droog weer is) hebben zij vrije uitloop in de tuin. Dit is 2x per week.

Op deze manier blijft hun vacht mooi, schoon en zonder klitten (vervilten)

Scheren doe ik niet ik knip ze...... En daar ben je (ik) wel even mee bezig... ...

 

Ik las her en der op het forum dat sommige van jullie schapen houden, ik ben nog op zoek naar een schapen wol/vacht, die ik kan mengen met mijn angora wol.

Maar dat is voor een ander topic.

Link to comment
Share on other sites

Mwoah, waarom niet gewoon hier vragen, ik heb volgend jaar weer oussantvacht (wit, bruin, gemeleerd en donkerbruin) maar alleen het middenstuk is bruikbaar vanwege dat ze hier overal rondschuimen de rotzakjes, maar als je een keer een stuk vacht wil hebben (ongewassen, onbewerkt etc) dan wil ik je dat best wel opsturen, ik gebruik toch maar een beetje )

 

Voor zover ik weet heeft angora haar geen geheugen net als alpaca of vergis ik mij?

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

Angora van het konijn is haar, dat van de angorageit heet dan mohair maar is ook haar, volgens mij heeft de alpaca wol, maar dan zou ik dat even op moeten zoeken.

Angora kan je goed alleen spinnen, wel oppassen met wassen want het kan door dat het haar is zeer snel vervilten, daarom word het altijd gemengd en wil alle soorten wil eens uit proberen.

Maar een vachte of gedeelte van de vacht zou te gek zijn, laat maar weten als het zo ver is.

 

Qoussantschaapjes zijn leuk, helaas geen ruimte anders hadden ze hier ook gelopen...

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat je met merino en misschien wat zijde en alapaca (vanwege de lange haren)een betere keus maakt als mixwol maar volgend jaar in mei heb ik wel wat voor je en zal je tegen die tijd wel een PMtje sturen )

 

Angora van ko's is hol (luchtkamertjes) vandaar dat het zo isoleert en warm is, blijft leuk spul maar is dus echt anders dan schapenwol....en heeft ondersteuning nodig anders breekt het snel. T'is dat ik geen ko's wil anders waren deze dieren mijn eerste keus

 

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mijn dwerg angora is niet raszuiver, zij is bij mij gekomen omdat haar verzorgster niet veel tijd meer had voor haar ivm kleine kinderen, zij werd altijd geplukt.

Dit doe ik niet ik knip ze, dit geeft de minste stress. Agos arm beest het lijken nu wel een monnikje, boven op haar kont groei het haar aan zienlijk langzamer (groei staat daar eigenlijk stil) dan de rest van haar lichaam.

Ik vraag mij af of zij dadelijk al haar lange haren kwijt gaat raken door het knippen.

Heel vreemd, helaas niet na te vragen omdat het om een kruising gaat.

Over een dikke maand worden ze nog een maal voor de winter geknipt.

De twee rammen zijn nog steeds niet volgroeid en zijn nu 7 maanden oud.

Maar zitten al weer vol in het haar.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Snap ik nu uit je verhaal dat je twee rammetjes en een voedster samen in een hok van 1,20 m hebt zitten dan?

Zijn die rammen dan gecastreerd of mogen die hun gang gaan met het voedstertje (lijkt me niet wenselijk) en ook vind ik zelf de ruimte dan wel wat beperkt als ik eerlijk ben....omgerekend is het dan niet veel meer dan een hokje dan vijftig bij vijftig voor 1 konijntje.

Link to comment
Share on other sites

Hahahaha nee hoor, de twee rammen zitten bij elkaar. In een 120 x 50 x50 en dit gaat zeer goed, ze zitten allen op stro en verschoon ze 1 tot 2 keer per week om de vacht zo schoon mogelijk te houden. En dit is op deze manier heel goed te doen, die specialen kooien voor angora konijnen vind ik maar niks, te klein en op roosters. Kost nu meer werk maar vind ik niet erg. Hier naast heb ik ook nog een dwerg konijntje zitten dit is ook een ram, die wil ik laten castreren en dan proberen om hem samen met de voedster in een kooi, zodat zij elkaar gezelschap kunnen houden. De dwerg zie dat nu al zitten maar moet nog even wachten.

Link to comment
Share on other sites

Ik vind je kooien ook aan de kleine kant hoor... Zeker omdat je konijnen niet dagelijks een aantal uren los kunnen lopen. Die beweging en vrijheid hebben ze toch echt wel nodig hoor! Konijnen horen niet de hele dag in een kooi te zitten.

 

Ik neem aan dat je ze binnen hebt staan?

Heb je geen mogelijkheid om ze in je huis los te laten lopen?

Ik heb zelf jarenlang konijnen los in mijn huiskamer gehad (die sloot ik nooit op in hun kooi, die werd alleen als toilet gebruikt) en dat ging prima (natuurlijk moet je dan wel je kamer konijnproof maken).

De konijnen die ik nu heb wonen buiten, met zijn tweetjes in 2 paardenstallen waar ik 1 grote stal van heb gemaakt (6 x 3 meter), zodat ze altijd de ruimte hebben om te spelen en rennen. Dat vinden ze heerlijk! Ik heb een Vlaamse Reus en een dwerg-kruising (die nog zo'n 2 kilo weegt, dus niet zo'n superkleintje is).

Link to comment
Share on other sites

Mijn dwerg heeft altijd tussen de kippen gezeten, voor mijn angora konijnen is het niet te doen om ze los te laten lopen en hoe groter de kooi hoe slechter de vacht met alle gevolgen van dien en dan doel ik op het vervilten van de vacht, die kan dan van de huid scheuren en dat doe ik ze liever niet aan. Als de kooien verschoond worden lopen ze in een ren, met mooi weer zitten ze daar gerust een halve dag voor ik ze weer in hun kooi stop.

En nee ze zitten niet binnen, klink raar maar mijn tuin is groter dan mijn huis, en een kind dat last van hooikoorts heeft is ook een rede waarom zij buiten zitten.

De hokken staan achter in de tuin onder een afdak, in de zomer word het er niet warm en met de winter minder last van vorst ( en in de winter kan er nog bij gewarmd worden als dit nodig zou zijn).

Link to comment
Share on other sites

Hmmm weet je zeker dat de vacht vervilt, als de konijnen zich meer kunnen bewegen? Waarom denk je dat? Ik heb dat nog nooit eerder gehoord!

Je maakt de vacht toch regelmatig kort (knippen)?

Een konijn is er toch niet voor de om de hele dag stil te zitten...

 

In de opvang waar ik mijn konijnen vandaan heb zat ook een angora-stelletje en die lieten ze ook gewoon elke dag los in de ren (ja echt een superopvang, met veel leefruimte voor de dieren). En de konijnen daar zitten ook niet in kooien, maar in een kleine ren met daarin en slaaphokje. Meer leefruimte dus, dan jouw konijnen hebben...

 

Konijnen tussen kippen zou ik trouwens niet aanraden, omdat konijnen hele andere voedingsbehoeften hebben dan kippen en ze bovendien gewond kunnen raken door pikkende kippen (kwetsbare oogjes...).

Link to comment
Share on other sites

Kippen en konijnen zitten hier al meer dan 10 jaar bij elkaar nooit problemen gehad een can de konijnen ging zelfs met een brahma haan slapen geen gezicht om te zien wel leuk.

Met eten hield ik dat wel in de gaten zij kregen niet op de zelfde plek eten.

Link to comment
Share on other sites

Mijn konijnen kropen tijdens vorstperiodes onder de kippen; lekker warrm en de kippen vonden het prima

 

Heb mijn konijnen al jaren samen met de kippen in de ren en dat bevalt me heel goed, en de dieren ook

 

afgelopen zomer heb ik er zelfs een eendenkuiken bij in gehad; die ging ook gewoon mee me iedereen het nachthok in en haar grootste vriend was mijn zwart witte Hollandertje.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 1 keer bloedluis gehad; jaren geleden, volgens mij zaten er toen al wel konijnen bij de kippen.

De grootste konijnen woonden altijd bij de kippen, de kleinere (dwergen) had ik in ze;f gemaakte buitenhokken van 140x80x80cm lekker ruim dus, maar dan nog gingen ze op de dagen dat het droog was twee aan twee de tuin in.

Ik praat een beetje in verleden tijd, want ik ben van tien konijnen langzaam aan terug gegaan naar nu nog eentje, maar in de toekomst komen er zeker weer nieuwe konijnen bij.

 

Mijn konijnen worden eigenlijk allemaal tien plus, en dat terwijl ze allemaal een rottige start gehad hebben want ik haal ze uit de knaagdierenopvang en dan kies ik de beestjes die geen of weinig kans op herplaatsing hebben vanwege hun leeftijd, hin kwalen of hun gedragsproblemen.

 

Mijn oudste konijn was boven de dertien.

Link to comment
Share on other sites

Tien plus, dat is mooi! Zeker voor opvangkonijnen.

Ik heb altijd geleerd dat kippenvoer niet goed is voor konijnen, maar in de praktijk hoeft dat dus kennelijk toch niet zo slecht uit te vallen...? Wij willen ook graag kippen gaan houden maar durfden ze dus niet goed bij de konijnen te zetten. Goed om ook andere ervaringen te horen, dan ga ik me er toch nog eens verder in verdiepen!

Link to comment
Share on other sites

Ja de mijne ook, groente, gras, kruiden, hooi en 2 x per dag een handje brokjes voor erbij (wat extra vitaminen/mineralen).

Maar aten je konijnen aten dus niet veel mee van de kippen? Of wat eten jouw kippen dan eigenlijk?

Als ik hier ooit eens groenvoer en brokjes tegelijk geef, mooi dat ze dan eerst het fastfood (dus brokjes) opeten! Dus ik ben bang dat als er lekker kippenvoer ligt, dat dat het in konijnenbekkies verdwijnt...

Link to comment
Share on other sites

je konijnen worden niet ziek van kippenvoer hoor, hooguit te dik, en dat zal bij vrijlopende konijnen ook wel los lopen.

verder is het makkelijk te voorkomen dat ze bij het kippenvoer komen d.m.v. een voerbak met spijlen waar een kippenkop wel, en een konijnenkop niet doorpast

Link to comment
Share on other sites

Mijn kippen krijgen gemengd graan bedoeld voor fazanten en watervogels. En de konijnen krijgen ook gemengd voer, brokjes laten ze altijd liggen zowel de kippen als de nijnen. Vaak geef ik wel wat extra pitten van zonnebloemen en dergelijke er bij.

De kippen krijgen ook restjes uit de keuken en af en toe wat havermoutpap (ouwe tutten; vinden ze lekker als het koud is)

 

Groenvoer gaat hier altijd als eerste op; zowel bij de kippen als bij de nijnen.

 

De kippen worden over het algemeen ook oud bij ons; een paar krielen van mijn vader werden dertien en veertien jaar en mijn oudste kip hier is 12 geworden, die hadden we opgevangen van mensen die de vuurwerkramp hebben meegemaakt in Enschede; kreeg ik hoestende en aangebrande kippen...heel sneu hoor, maar ze zijn er goed doorheen gekomen.

Link to comment
Share on other sites

Een voerbak met spijlen is wel een idee ja!

Ik heb een (opvang) konijn gehad dat veeeeels te dik was toen ik haar kreeg. Ze is bij mij een bijna een halve kilo afgevallen, maar was toen nog steeds te dik, ondanks dat ze altijd los liep.

Granen, zonnebloempitten e.d. geef ik mijn konijnen nooit, ik geef juist alleen maar (superdure) brokjes zodat ik zeker weet dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen en dus niet alleen de lekkerste dingen uit hun voer pikken.

 

En andersom dan, eten de kippen niet ook het konijnenvoer op?

Link to comment
Share on other sites

Kippen eten alles op wat ze lekker vinden....

 

Mijn konijnen eten geen graan overigens, er is ook gemengd voer zonder granen.

 

Mijn princpe is geen brokken voor mijn dieren; mijn honden eten vers, en mijn andere dieren ook.

Nu ja; vers in gedroogde vorm dan, maar geen brokjes...

Link to comment
Share on other sites

Ja bij mijn konijnen zit ik nog een beetje vast aan die brokjes...

Mijn paarden krijgen het idd ook niet, die krijgen hooi, gras en een handje graan en evt. wat kruiden of een specifiek supplement als ze klachten hebben.

 

Voor de konijnen koos ik juist nooit voor mengvoer omdat dat door alle konijnenspecialisten (o.d. mijn DA) afgeraden wordt: ze kiezen daar alleen de lekkerste dingen uit en laten de brokjes, waar de meeste vitaminen/mineralen inzitten, liggen. Maar wellicht is dat vooral een probleem bij konijnen die op alleen brokjes en hooi moeten leven, en niet zozeer voor onze groenvretende nijntjes die alleen wat brokjes (of mengvoer) voor erbij krijgen...

Link to comment
Share on other sites

Hier word alles ook behoorlijk oud, zonder ziek te worden weet niet waar dit aan lig, honden van nu 8 en 10 jaar beiden nog nooit bij de DA geweest. Katten op leeftijd zelf kippen van 10 rond lopen, leggen wel geen eitje meer maar dat hoef niet, als ik elke dag alle eitjes op eet heb ik een cholesterol van hier tot tokio denk ik en ja ik zorg er wel voor dat de kippen de korrels van de konijnen niet op eten en anders om ook, behalve gemende granen en ik kijk wel wat ik koop want ik sommige korrels zit een medicatie tegen cochidiose (zal het wel verkeerd schrijven) verwerkt.

Heb hier zelfs een wild konijn gehad die is ook zo rond de 10 jaar geworden. DA heeft er altijd van op gekeken dat die zo oud is geworden. Was ongeveer 5 weekjes oud. Maar toen woonde ik nog bij mijn ouders. Moet hier nog foto's van hebben.

 

Ps ik heb de tip van een boer dat ik mijn konijnen en kippen gewoon bij elkaar kon doen en op deze manier geen last van bloedluis zou hebben. Ik heb nu al jaren geen bloedluis, en ben daarom benieuwd nar anderen die ook kippen en konijnen samen houden of zij wel of niet bloedluis hebben. Deze ettertjes brengen echt heel veel schade aan je kippen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...