Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bonenplant, doet ie nog iets?


Stephanie777

Recommended Posts

De bonenplanten (sperziebonen) die ik april/mei gezaaid heb, hebben al heel wat boontjes geleverd. Nu zitten er nog beginnende vruchtjes aan en hier en daar een dun boontje. Verder een paar gele en ook het blad vergeelt. Zou de plant nu 'op' zijn of kan ik van de vruchtjes nog sperziebonen verwachten?

Link to comment
Share on other sites

Mijn capucijner-planten hielden er gewoon mee op terwijl er nog kleine peulen en zelfs wat bloempjes aanzaten. Vergelen en afsterven inderdaad. Niet zo efficient van de plant vond ik (je kunt toch beter stoppen met bloemen maken als je toch al bijna dood bent) maar ze zijn niet zo sterk in oorzaak-gevolg-redeneringen, geloof ik

elizabet.nl

Link to comment
Share on other sites

De bonen hebben het altijd wat moeilijk na zo'n hittegolf en áls ze dan al enkele maanden staan, hoef je er nu niet veel meer van te verwachten w.b. productie. Het is een plant die het erg goed doet met typisch Nederlands koel en gematigd, nattig weer bij 20-25 graden. Droogte nekt ze al snel. Als ze vergelen is de plant al op, kun je de boontjes alleen nog laten hangen om te drogen voor zaad. Beter plant je half juli nog een nieuwe rij bonen (die kunnen tot eind oktober nog wel staan).

 

De kapucijners hetzelfde, die zijn al ruim een maand gestopt met productie inmiddels. De slabonen heb ik vd week voor het laatste geoogst en gaan vandaag op de compost, de plant is geel en op, de jonge scheuten die er nog aan hangen zijn alweer verschrompeld, dat wordt niks meer.

Link to comment
Share on other sites

Dat is een beetje het nadeel van stambonen ja, dat het veel oppervlakte inneemt maar in vergelijking met stokbonen weinig oplevert. Ik neem even aan dat je stambonen kapucijners had, de meest voor de hand liggende. Ik denk NIET dat je ze NU nog kan leggen... Zelf heb ik 2 weken geleden voor het laatst Kidneybonen gelegd en het zijn nu alweer plantjes van +- 20cm hoog dus komen binnenkort met bloemen en bonen. Kapucijners zijn meer erwten dan bonen hé, dus die zijn meer voor het voorseizoen bedoeld.. Je kunt het nog proberen, zeker nu de komende weken nog behoorlijk wat warmte gaat brengen. Niet geschoten is altijd mis toch?

 

Edit: Al zijn er bij mij op de tuin mensen die nu nog erwten zaaien, dus die zullen vast een ras hebben die het in het najaar ook nog prima doet. Wie ben ik

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...