Vince247 Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 Hi, we willen een appelboom (hoogstam) in onze tuin plaatsen om de oogst vooral te gebruiken om appelmoes te maken. Graag een type waarbij we weinig suiker moeten toevoegen tijdens de bereiding, dus geen zure types. We hebben al een elstar staan (laagstam). Ik kijk al uit naar jullie voorstellen, bedankt !! mvgVincent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerlite Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 Vincent, Je bent van jabbeke zie ik , ga anders eens langs bij willy Mahieu , stationstraat. Hij is gepensioneerd kweker , en zal je met plezier raad en daad geven , en daar staan soorten genoeg om uit te kiezen.Persoonlijk vind ik een iets zuurdere variëteit wel veel lekkerder voor appelmoes. Een lepeltje suiker erbij en je hebt de ideale zoet/zuur verhouding. maakt de moes veel lekkerder. maar elk zijn smaak natuurlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugar Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 Ik zou er een Président Roulin bijzetten voor appelmoes (die appelaar heb ik hier ook als moesappel geplant). Plant heeft zéér goed stuifmeel en bloeit gelijktijdig met Elstar (vrij vroeg).Ik heb hier dit jaar de oogst gewoon opgegeten, volgend jaar ga ik er appelmoes mee maken. Quote Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 Wij hebben div bomen maar de Notaris is lekker en er hoeft GEEN suiker bij de moes . Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blije bakkus Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 Jacques Lebel (deze appel wordt zoeter na bewaring) of Bramley's Seedling en natuurlijk de Schone van Boskoop zijn de eerste variëteiten waar ik aan denk bij een moesappel. Deze variëteiten hebben wel een geschikte bestuiver nodig tenzij je genoegen neemt met minimale opbrengsten. Persoonlijk vind ik zure appels veel lekkerder appelmoes geven dan zoete appels, maar dat is een kwestie van smaak. Hier een link naar geschikte moesappels, er staan nogal wat oude variëteiten tussen:http://www.npv-pomospost.nl/pomospost/1994/Winter/De%20beste%20moesappel.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugar Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 Ik had er nog willen bijschrijven dat Président Roulin erg vergelijkbaar is met Jacques Lebel, met dat verschil dat Président Roulin een uitstekende bestuiver is . Quote Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince247 Posted October 8, 2013 Author Share Posted October 8, 2013 oké, bedankt voor de reacties.Zelf ook een beetje zitten zoeken op google. Kent er iemand zoete ermgaard? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blije bakkus Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 Ik ken de Zoete Ermgaard niet uit eigen ervaring, maar wat ik weet uit de literatuur is dat dit een typische ouderwetse zoete potappel is. De zoete appels van vroeger waren zoet en droog en meestal niet geschikt als handappel. Zoete appels werden vroeger gebruikt om te stoven of om te drogen. Ze werden dus niet gebruikt als handappel, want de smaak is zoet en droog en met heel weinig zuur. De smaak is echt niet te vergelijken met wat wij tegenwoordig onder een zoete appel verstaan zoals bijvoorbeeld de Pink Lady; deze is ook zoet, maar veel sappiger en knapperiger en daarom zeer geschikt als handappel. De ouderwetse zoete appels werden vaak gebruikt als wintergroente in de hete bliksem, vanwege de eigenschap dat ze bij het koken heel bleven. Dit 'heel blijven' en het ontbreken van zuren wordt over het algemeen als onwenselijke eigenschap beschouwd bij het maken van appelmoes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince247 Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 bedankt!. Het zal waarschijnlijk een Alkmene worden. Dit weekend eens appelmoes gemaakt van de Cox en die was lekker. Echter is een Cox moeilijk 'biologisch' te kweken. Daarop stootte ik op de Alkmene. Die heeft gelijkaardige smaak als de Cox maar is minder ziektegevoelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank Houweling Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Én ook gewoon een erg lekker appeltje. Alkmene kan ik zeker aanbevelen. Quote Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince247 Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 bedankt, dan is het beslist Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.