Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Meidoornbessen eetbaar?


marije124

Recommended Posts

Hoi,

 

Omdat ik hier klem naast het Maasheggengebied (bekend om de meidoornhagen) woon en alles prachtig bloesemt nu vraag ik me af of de bessen van de meidoorn hier straks ook eetbaar zijn? Ik woon hier voor het eerste jaar dus vandaar dat ik dit nog niet weet. Iemand? Als ze lekker zijn kan ik hier achter voor heel nederland jam maken

Link to comment
Share on other sites

www.vrouwholda.nl/cadeau/meidoorn.pdf

 

Culinair gebruik

De plant heeft een lange geschiedenis in de keuken en dit heeft zijn sporen nagelaten. Meidoorn heeft de bijnaam ‘brood en kaashaag’

(in België ‘boterhammen met kaas’), omdat de blaadjes een goede aanvulling waren op de lunch. Plattelandskinderen kauwden ook

op de jonge blaadjes en knoppen wanneer zij honger hadden. In de Tweede Wereldoorlog werden de vruchten tot meel vermalen en

in brood verwerkt.

De groene bladknoppen (met een nootachtige smaak) en de jonge bladeren worden gebruikt in salades en in kruidenkwark, maar je

kunt ze ook heel goed zo van de boom eten. De bessen hebben rauw een droge, meelachtige structuur. Ze worden wel verwerkt in

gelei of jam (bijvoorbeeld met appels of pruimen), in ketchup en in wijn. Je kunt van de bessen een alcoholische likeur maken, de

jonge, gedroogde bladeren kunnen (groene) thee vervangen en van de geroosterde zaden kun je een koffiesurrogaat maken.

De bloemen worden verwerkt in siroop, zoete pudding, wijn en likeur (bijvoorbeeld met suiker op brandewijn). Op sommige plaatsen

in Engeland worden meidoornknoppen nog steeds gebruikt in een hartig gerecht met niervet: rol een lange, lichte niervetkorst dun

uit en leg daarop de groene knoppen en heel dun gesneden bacon. Rol de korst op, strijk de naden glad en stoom het minimaal 1

uur.

Meidoorn 8 Crataegus monogyna/laevigata

Receptuur

 

Gewoon lekkere theemelange

Gelijke delen blad van Meidoorn, Salie, Citroenmelisse en Zwarte bes

(Gonnie van Elteren)

Hartverwarmende thee

* 10 trosjes meidoornbloesem

* 8 blaadjes Melisse

* 1 liter water

Aan elk trosje bloemen zitten meestal ook één of twee groene blaadjes. Deze kunnen mee de thee in. Het water even goed door

koken. Vuur uitzetten. Bloesems aan het water toevoegen. Melisse klein snijden of knippen en toevoegen. Een kwartier laten trekken.

Thee eventueel zoeten met (vruchten)suiker.

(Odin)

Bloeiende ijsblokjes

* 13 trosjes meidoornbloesem

* 8 blaadjes Citroenmelisse

* 5 eetlepels (vruchten)suiker

* 1 liter water

De thee is ook koud lekker. Hou drie trosjes bloesem apart. Van deze trosjes de bloemetjes losknippen. Een ijsblokjeshouder vullen

met water. De bloemetjes verdelen over de vakjes. Bloemetjes in het water duwen en invriezen. Het water even goed door koken.

Vuur uitzetten. De tien trosjes bloesem aan het water toevoegen. Melisse klein snijden of knippen en toevoegen. Een kwartier laten

trekken. Meidoorn en citroenmelisse uit de thee zeven en suiker toevoegen. Thee laten afkoelen en in de koelkast zetten. Vlak voor

het opdienen de ijsblokjes in de ijsthee laten glijden.

(Odin)

 

Meidoornjam

* 2 kilo meidoornbessen

* 750 gram suiker

* Beetje citroensap

De vruchten van de Meidoorn hebben een zachte, nootachtige smaak en zijn ook zo eetbaar.Zet de vruchten op met een bodempje

water en kook ze toto moes. Zeef ze. Zet 1 kilo van de moes op met de suiker en wat citroensap. verwarm het heel zachtjes en blijf

goed roeren, omdat de vrij dikke puree makkelijk aanbrandt. Controleer vrij vlug op dikte. Giet de jam heet in potten en sluit ze

af.

(Wil en Netty Engels-Geurts)

 

Meidoorngelei

* 1 kilo meidoornbessen

* Suiker

Was de bessen en zet ze op met een bodem water. Kook ze gaar. Zeef de vruchten. Weeg het sap en neem per liter sap 750 gram

suiker. Kook het sap in tot 2/3 van het oorspronkelijke volume. Voeg de suiker toe en kook in tot de goede dikte. Giet de gelei heet

in potten en sluit deze af.

(Wil en Netty Engels-Geurts)

 

Meidoornsiroop

* Meidoornbessen

* Witte suiker

* 2 citroenen

pluk op een zonnige herfstnamiddag zoveel mogelijk meidoornbessen. Was ze en zet ze in een kookpot op een vuur en laat ze

gedurende enkele uren zachtjes koken. Zeven en uitpersen door een neteldoek en hier een gelijke hoeveelheid witte suiker en het sap

van twee citroenen aan toe voegen. Opnieuw aan de kook brengen en overgieten in een glazen fles. Luchtdicht afsluiten en enkele

keren omdraaien zodat het laatste beetje lucht in de fles gesteriliseerd is. Koel wegzetten tot gebruik in de kelder. Voeg je een beetje

toe aan mousserende wijn, dan heb je een prima aperitief.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...