Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Boomgaard


nogreenfingers

Recommended Posts

wij hebben vorig jaar een oude boomgaard gekocht, echter na jaren verwaarlozing hebben de opdracht gegeven alle bomen te verwijderen. Nu zouden wij nieuwe bomen willen planten moeten wij het stuk grond even laten rusten alvorens de bomen te planten of kunnen wij dit nog dit jaar doen en wanneer is het beste moment hiervoor. Het is zeker geen klein stuk grond (3000 m2) en gaat dus over tientallen bomen die wij zouden aanplanten en vermits dit nogal duur in aankoop is willen wij toch enige slaagkans hebben. Wij zouden peren, appels, pruimen, krieken enz willen aanplanten..wie geeft ons enkele tips?

Link to comment
Share on other sites

Tip één; een boomgaard aanplanten zou ik zelf in het najaar doen (tussen Oktober/November en Maart). Aangezien een goede voorbereiding het halve werk is ga je dat dit seizoen niet meer redden, dus ik zou deze zomer de boomgaard gaan plannen en in die tijd planten.

 

Tip twee: Je kunt bij grotere aantallen bomen geld besparen met wortelgoed, en die kunnen alle kwekers (inclusief wij) leveren.

 

Tip drie: kijk ook even naar oude, historische rassen. Sommige van deze rassen kunnen nog prima mee met hun moderne soorgenoten en geven een extra dimensie aan je boomgaard. Kijk bijv. naar Notarisappel etc.

 

Tip vier: laat je goed adviseren door mensen op Moestuinforum, en door een goede kweker, maar daar ben je zo te zien al mee begonnen!

 

Tip vijf: kijk goed naar de drainage van je grond; ik kom vaak land tegen wat te drassig is om succesvol fruit op te telen.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Link to comment
Share on other sites

De echte kenners kunnen je vast beter van dienst zijn, maar zelf heb ik altijd begrepen, dat je op de grond van een gewezen boomgaard het best niet de appels kunt poten op de plek waar de appels stonden, de peren niet daar waar de peren stonden enz. ( ? )

Link to comment
Share on other sites

Het hoeft ook niet zo duur te zijn, voor een hoogstamboomgaard kan je subsidies krijgen:

http://lv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=243

Kijk ook eens op de website van je gemeente, bij de meeste gemeentes krijg je ook nog eens subsidies.

 

Mocht ik van u zijn zou ik daar dus eerst eens voor zien, daarna eens langsgaan en de verschillende rassen bekijken/bespreken/proeven.

In het najaar kan je beginnen met grote putten graven > mest > dikke laag aarde > boom > mest. (maar dat zal de boomkweker je wel beter kunnen vertellen)

 

Komen er overigens grazers op die 3000m²?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...