Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

onderstammen : De ervaringen, vandaag Kers


willemGN

Recommended Posts

Heb gedurende zo'n 30 j. verschillende kersen onderstammen kunnen uitproberen, in het begin ging het hier om de gangbare, Limburgse boskriek, metertje of 8 tot 10 hoog, in de jaren '70 kwam er wat verandering in. Colt deze nieuwe "zwakgroeiende' van weleer zou de groei aanzienlijk verzwakken, dit bleek achteraf iets tegen te vallen bovendien was en is deze onderstam nogal gevoelig voor strenge vorst. Wel te gebruiken als tussenstam met als onderstam G5

 

De begin jaren '80 luidde de eerst generatie echt zwak groeiende onderstammen in, vauit Gembloux Belgie werd er een nieuwe generatie laagstam variëteiten gelanceerd t.w: Damil, Camil en Inmil, waarvan Inmil (ook wel aangeduid als GM9) de meest zwak groeiende soort blijkt te zijn van de drie.

 

Gelukkig heb ik destijds enkele onderstammen van Inmil kunnen kopen. En heb ze na 32 j.nog, max hoogte is na al die jaren 2. 50 meter hoog, het is een kruising tussen Prunus incisia met Prunus serrula.

 

Met de komst van de Gisela5 welke enkele jaren later uit kwam en beter op de markt werd gezet, werd het erg stil rondom het Belgisch experiment,

Inmil zou zogezegd minder 'dikke' kersen geven dan G5. Mijn conclusie en ervaringen geven aan dat dit niet zo is. Wel is het zo dat bij zeer vruchtbare variëteiten (O.a de bij de zelfbestuivers) de vruchtzetting dermate groot is dat er téveel kersen hangen dat deze eigenlijk gedund dienen te worden willen ze nog kunnen uitgroeien tot dikke kersen.

 

Waarschijnlijk zal dit bij Gisela 3 , en Weiroot 720 hetzelfde probleem geven als bij Inmil.

Voor een zelbestuivend ras kiest men beter voor een G6 of een Maxma 14 -->( eigen ervaring) dikke kersen en geen overcropping bij de zelfbestuivende rassen, nadeel het is geen zwak groeiende onderstam, wordt 5 a 6 meter hoog.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...