Jump to content

willemGN

Members
 • Posts

  304
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  G..
 • OCCUPATION
  Eigenlijk wil ik wel naar Brabant. Heeft iemand een stekkie voor mij? Heb al een min of meer losse arbeidsafspraak

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. staat er keurig bij @appelvrouw ik ben nog even aan het wachten op mijn steenwol stukjes van Alie. Had de afgelopen jaren nogal last van de rouwvarenmug. Nu eens kijken of dit beter gaat. Waar haal je jouw soortjes vandaan? Ben zelf een beetje aan het wuppen tussen doorgaan met het experiment wat ik vorig jaar ben gestart ben (en kijken of ik een eigen balkonsoortje kan creëren) of nieuwe zaden kopen.
 2. Nou Mellie, ik heb ooit eens bij de "Turkse" winkel een aantal paprika's gehad en die waren perfect in combinatie met kip. Niet scherp, niet zoet maar wel een soort pittig of zou een andere omschrijving van de smaak beter geweest zijn? Het waren wat lichtgroene paprika-achtige 'dingen' die ook die grootte hadden. Ben ze daarna niet meer echt tegengekomen, hoewel ik er veel op jaag. Of zou moeder natuur een partijtje toeval hebben bijgedragen? Wel een ander soort, wat meer donkerrode puntpaprika ontdekt die heerlijk zoet is. Overigens ik had afgelopen jaar dat een van mijn puntpaprika's door het zoet ook wat scherps had van een pepertje. Ik he de paar zaadje die ervan af kwamen even apart gelegd met de vraag in mijn achterhoofd of het een slimme zet kan zijn daarmee door te kweken. En wat dan het resultaat zou kunnen zijn. Opa zowel die nakomelingen als die van andere planten in de buurt.
 3. Ik heb de brievenbus al een klein stukje open gezet @RobO
 4. 15 januari 2022 was het weer zover de Nationale Tulpendag. En dit jaar kreeg Andre van Duin de twééde tulp die naar hem is vernoemd de Tulipa André 75. Een kanariegele tulp met dubbele kroon. Echter er blijkt dus al eerder een tulp André van Duin op de markt te zijn gebracht, die is alleen door onbekende oorzaak 'zomaar' verdwenen. Nu zou ik natuurlijk niet een eigen je tuin hebben, en dol zijn op wat andere soortjes daarin te zetten. En daarom is de grote vraag wie heeft Tulp André van Duin gezien? Hoe ziet ie eruit? Wat deed ie? En heeft iemand daar nog bolletjes oid van...
 5. Ach wie weet... Het bleek uiteindelijk samen te hangen met een nieuw type meststof wat iets te enthousiast werd rondgestrooid. Ben er daarom wel voorstander van dat een foto alleen niet voldoende is
 6. @rorror nu ik een en ander nog even terug lees, denk ik er staat toch echt peperkorrels Willem! Dus dank je wel voor het erop wijzen. Wat is wijsheid dat ik een takelwagentje pak en het item onder jouw topic plaats? Met hier dan een kleine verwijzing. Wel mooi voor triviant overigens. Peper en peper. 🙂
 7. Ik vind RTVDrenthe eigenlijk best wel een aangename regionale omroep. Ze brengen het nieuws vaak neutraal en uit alle windstreken van de provincie. En ze hebben een leuke rubriek met altijd verassende vragen "Zoek het uit!" en dat ik het hier vermeldt heeft natuurlijk met pepers te maken. En wel met zit er peper in een pepernoot? Eerst even wat algemene info over de pepernoten. In de volksmond worden alle sinterklaasgerelateerde kleine bruine koekjes pepernoten genoemd. Deze zijn onder te verdelen in grofweg drie soorten. De kruidnootjes, die je tegenwoordig in allerlei soorten, smaken en vormen kan krijgen, de Friese pepernoot, die je voornamelijk in het Noorden van het land tegenkomt, en de oudhollandse pepernoot, wat een beetje lijkt op een brokje taaitaai. En het verrassende antwoord op de vraag zit er peper in de pepernoten is ja, namelijk Afrikaanse Cubebapeper. Dat was de eerste zwarte pepersoort in Nederland. Deze peper was minder scherp en een beetje zoet. Alleen is die verdwenen uit de recepten, Als je in je pepernoten speculaaskruiden gebruikt, dan zit er wél peper in je noten. Daar zit namelijk een beetje witte peper in. Zijn er hier mensen bekend met Afrikaanse Cubebapeper? En weet iemand eventueel waar zaden te verkrijgen zijn en net zo belangrijk (kweek)ervaringen? En of er ook andere soorten zoete pepers zijn? Heb wel wat overlegd met Google, maar die weet het even niet. En nog voor de liefhebbers de drie recepten van pepernoten. Waarvan één met oudhollandse pepernoten te vinden met zwarte peperkorrels op de ingrediëntenlijst.
 8. @Frans Dan is het nu denk ik eerst even zaak een kiemtest te gaan doen, of de zaden niet te vroeg zijn geoogst. Dank je wel voor het advies.
 9. Hiermee open ik het punt of hoornpaprika, blokpaprika en 'Turkse' paprika seizoen 2022. Afgelopen jaar (2021) heb ik op het balkon geëxperimenteerd met hoorn of punt paprika's. Omdat het voor mij een experiment was heb ik gewerkt met zaden van verschillende punt/hoorn paprika's in de winkel. Dat gaf best wel wissellende resultaten van hele zoete, bijna fruit zoet smaak, tot de typische paprikasmaak paprika. Het werkte voor mij zelfs beter uit dan blokpaprika's die ik in een kasje heb gehouden op de volkstuin. Tenslotte heb ik ook de 'Turkse paprika' vermeldt, dat zijn paprika's die zijn vaak mild tot redelijk pittig. Alleen heb ik daar nog geen zaden van kunnen verkrijgen. In dit topic zou ik zelf wel meer inzicht willen krijgen in welke soorten mensen hebben en smaak. Maar ook teel je binnen of buiten. Houd je de planten over(winteren)? En allemaal van dat soort zaken. Kijk hier voor het peper-topic:
 10. Foto van de Puntpaprika het lijkt veel maar er staan 4 planten/ zaailingen naast elkaar. Idee was als er wat mislukte dan had ik er nog wat over. Maar het ging redelijk en ze geven elkaar in het begin steun. Het staat in stoffen 'plantenzakken' van Alie van 10 liter. Nadeel is dat ik niet teveel water kan geven, dan loopt het direct weg. Ben dus bezig dat volgend jaar anders te gaan doen. Toegevoegd: Voordeel is toch ook wel weer dat de grond niet snel te vocht wordt en ik merk dat de planten dat toch ook prettig vinden.
 11. @rorrordat is een mooie video. Wist niet dat bij paprika er onderscheid werd gemaakt tussen (inter)mediate dat is wel handig om te weten bij het snoeien. Zal morgen bij daglicht een foto maken van hoe mijn paprikaplanten op het balkon er nu bij staan, is wel wat van geoogst, het was dit jaar voor het eerst. In het verleden wel eens wat met blokpaprika's gedaan, dat viel toen tegen nu met de hoornpaprika's en daar ga ik komend jaa wat meer mee door.
 12. klein vraagje misschien: Mag volgend jaar dit thema ook gesplitst worden in een thema pepers en en thema paprika? Ondanks dat het dezelfde familie is zitten er toch wel grote verschillen in kweekaanpak, heb ik gemerkt. De eerste paprikabloemen eruit halen, zorgt er direct voor dat de eerste paprika's pas 2-3 weken later verschijnen en is volgens mij toch niet zo effectief als dat het bij pepers wordt gedaan. En ik merk dat mensen echt of voor paprika's (ik bijvoorbeeld) of pepers gaan, merk ik als ik het hele topic weer eens doorploeg op zoek naar een paprika momentje
 13. Ik heb dit jaar een aantal preiplanten bewust laten doorschieten voor het zaad. Er is inderdaad zaad aangekomen echter hoe krijg ik dat een beetje snel uit de zaaddoosjes?Bij uien ging dat vrij soepel. Bij de prei blijft het doosje dicht en is het veel pulkwerk, om de zaden los te krijgen.
 14. Ik ben het wel eens met Brabantse Tuinprins er zijn altijd toevalszaailingen, en soms mag dat toeval best wat geholpen worden. Als je een stukje tuin of balkon daarvoor beschikbaar hebt. is dan mijn favoriete spreuk. Misschien dat ik die nog wel op een tegeltje laat plaatsen bij Kruidvat
×
×
 • Create New...