geedee Geplaatst: 10 juni 2014 Auteur Geplaatst: 10 juni 2014 Moet je een paar aardbeien invriezen voor gebruik.... ijsklontje Quote
Erny Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Vandaag dus ook een fles Rum gehaald, 37,5% blijkt ie te zijn. Dus nu klaar voor de volgende stap. En had ook al bedacht dat ik er gewoon ook wat pepertjes in ga stoppen. Als tegenhanger voor al dat zoete. Vraagje over de suiker... moet dat kristalsuiker zijn of mag het ook rietsuiker zijn? Quote
appelvrouw Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Het moet rietsuiker zijn Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Erny Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 (aangepast) Eerste laag is Physalis (Goudbes/Kaapse kruisbes) met de dieprode kruisbessen van vorig jaar. Deze komen uit de vriezer.Daarbovenop een laag aardbeien.Hele fles Rum (37,5%) en rietsuiker (moet nog meer bij maar moet eerst kopen)Twee pepertjes (uit de vriezer) Poinsettia. En dan kijk ik in mn keuken rond en mn oog valt op de bananen... perziken... druiven... Die kunnen er zeker ook wel in? 10 juni 2014 aangepast door Gast Quote
appelvrouw Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Bananen niet nee..die verprutten.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Erny Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Oh... das vies... dat moeten we niet hebben nee... Quote
geedee Geplaatst: 10 juni 2014 Auteur Geplaatst: 10 juni 2014 Nee, inderdaad niet. Ik vond nog een "handleiding" op internet en misschien hebben we er iets aan: Je begint meestal met de aardbeien. Voorzichtig wassen en het beste niet onder de stromende kraan maar rustig in een bak water laten glijden. Ze zijn nl. zeer kwetsbaar en kneuzen snel. Snel weer uit het water in een vergiet leggen. Terwijl je dat stuk voor stuk doet heb je goed de gelegenheid om ze te controleren op kneusplekjes of beschadigingen. Haal er ook de kroontjes af. De niet gave vruchten moeten er dus niet in. Zorg dat de vruchten zo droog mogelijk worden, dus even deppen met keukenpapier. Doe ze in een kom en bij 500 gr. aardbeien doe je dezelfde hoeveelheid suiker. laat ze zo 1 uur rusten en intrekken en vul ze dan in de pot.Giet er dan zo’n 0,7 l. rum over, de vruchten moeten ca. 3 cm. onder staan. Als de opening van de pot groot genoeg is, kan je er het best een schoteltje opleggen dat de vruchten niet naar de oppervlakte laat drijven.Zorg in elk geval dat je de pot op een koele plaats wegzet( niet in de koelkast) en sluit hem desnoods af met een stuk huishoudfolie voor je er de deksel opzet. Voor elke vruchtensoort die je er daarna bij doet, doe je er 250 gr. suiker bij per pond vruchten en steeds zoveel rum dat je de 2-3 cm. boven het fruit blijft houden. Elke 10 dagen een keer omroeren, evtl. wat rum erbij doen en controleren of er belletjes ontstaan. Dat betekent dat hij gaat gisten en dan kan je er het best 100 gr. zuivere alcohol bij gieten per 3 l. rum in de pot.Mocht het gebeuren dat er schuim bovenop drijft dan is hij helaas bedorven.Is mij nog nooit gebeurd maar mijn buurvrouw wel ooit. Die had hem ook te warm bewaard. Nadat je de laatste vruchten erin hebt gedaan moet hij zo’n 4 weken rusten en dan wordt er nog ¼ l. rum bij gegoten en omgeroerd.Traditioneel wordt hij in Duitsland altijd op 1e advent geopend om te gebruiken.Gebruik de vruchten altijd bij een ijs-dessert, vruchtensalade, pudding, als likeurtje, en met sekt overgoten bij iets feestelijks. Dit is vwb suiker weer een ander verhaal dan wat ik tot nog toe gelezen heb. Die tip van 100 gr zuivere alcohol per 3 liter rum, is mogelijk een uitkomst wanneer het dreigt mis te gaan. Haal je dat bij de apotheek?? Quote
Erny Geplaatst: 10 juni 2014 Geplaatst: 10 juni 2014 Oeh... dan lees ik dus dat ik het weer eens verkeerd heb gedaan?... Natte aardbeien in de pot gegooid en daar suiker over gestrooid en de rum erover gegoten... Als dát maar goed gaat... Die koele plek vind ik nog wel een probleem... wat is te warm? en wat is koel...?Ik heb geen koele kelder waar ik m in kan zetten en met deze temperaturen is het nergens in huis koel...Hoop toch echt niet dat dit gaat mislukken want dan ben ik én mn fruit én mn dure Rum kwijt... Dat met dat schoteltje ga ik wel ff doen... Quote
henkg Geplaatst: 11 juni 2014 Geplaatst: 11 juni 2014 Over het ongewenst gisten:Indien het alcoholpercentage onder 18-19 % komt zal er gisting op gaan treden. Boven de 19 % alcohol is dit conserveringsmiddel echter zeer lang houdbaar. Bedenk dus dat als je bijvoorbeeld vruchten op alcohol wilt zetten (of likeur wilt maken), je de alcohol die je gebruikt gaat verdunnen (door de suiker die je toevoegt en door de vruchten die uiteraard een groot percentage vocht bevatten). Neem dus sterke alcohol (liever de jenever van 35 % alcohol dan jonge jenever van 30 % alcohol) en ga vooral niet extra vruchten of suiker toevoegen dan het recept voorschrijft, dit om een te laag alcoholpercentage te voorkomen.Bron: http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/algemene-informatie-m-b-t-inmaken/ Verder is er bij een laag alcoholpercentage,, vooral als je weinig suiker toevoegt, een kans dat er azijn gevormd wordt (mijn verzinsel, geen betrouwbare bron gevonden). Anders dan bij mere de vinagre wil je nu geen azijn. Pot niet bewaren / openen in de buurt van je azijn. @erny: ik ben benieuwd of de peper net die bite geeft, en niet een pepersmaak die de vruchtensmaak wegdrukt. Ik ga voor gemberwortel, mijn ervaring met stoofpeertjes is dat dat nog beter, frisser smaakt dan peper. Ik denk aan 1 cm3 gemberwortel per 2 liter. @appelvrouw: klopt het dat inmaakalcohol van meer dan 40% ook in Frankrijk niet meer verkocht mag? (Jullie zullen wel denken, daar heb je Henk weer, met zijn scheikunde achtige opmerkingen. Bij elk recept, zelfs het bakken van een eitje, en veel meer nog bij het uit het hoofd wat ingredienten bij elkaar flikkeren is productkennis onontbeerlijk.) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Piroska Geplaatst: 11 juni 2014 Geplaatst: 11 juni 2014 Elke 10 dagen een keer omroeren Nou nee, dit is dus juist niet de bedoeling, je maakt laagjes die je zo laat, als je omroert zijn al je laagjes weg. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
appelvrouw Geplaatst: 11 juni 2014 Geplaatst: 11 juni 2014 appelvrouw: klopt het dat inmaakalcohol van meer dan 40% ook in Frankrijk niet meer verkocht mag? Geen idee Henk ik zal het eens navragen. Ik weet wel dat sommige dranken een minimum percentage moeten bevatten... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
geedee Geplaatst: 12 juni 2014 Auteur Geplaatst: 12 juni 2014 (Jullie zullen wel denken, daar heb je Henk weer, met zijn scheikunde achtige opmerkingen. Bij elk recept, zelfs het bakken van een eitje, en veel meer nog bij het uit het hoofd wat ingredienten bij elkaar flikkeren is productkennis onontbeerlijk.) Misschien weet jij hoe je het uiteindelijke alcoholpercentage kunt berekenen als je suiker bijvoegt. Een meter doet het dan nl. niet meer vanwege iets met viscositeit.....weet jij hoe dat zit? Ik wil graag weten wat we straks met kerst gaan nuttigen namelijk en of bezoek met auto er ook van mag proeven... Quote
Piroska Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Er wordt niet echt meer alcohol gemaakt in de Rumtopf de fruitgisten gaan dood door het alcoholpercentage van de rum. Je bent alleen bezig de rum te verdunnen met fruit en suiker. Je kan dat gewoon uitrekenen als je je fruit en suikergewicht bijhoudt en weet hoeveel er daarvan ingegaan is als het klaar is. Simpel en grof: je neemt 1 liter rum van 40 % er gaat 1 kilo suiker en fruit bij dan is je eindresultaat 20% de helft van het oorspronkelijke dus. Met deze berekening kom je een heel eind in de buurt, ik neem aan dat je het niet heeeeeeel nauwkeurig wil weten? Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
henkg Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Inderdaad Piroska, daar kom je een heel eind mee. Als je een zoete likeur maakt, met veel suiker dus, moet je rekening houden met het feit dat 1 kg suiker slechts 600 ml ruimte inneemt. Minder volumetoename, dus minder verdunning van het alcoholpercentage (dat wordt gemeten als volumeprocent). Zolang je maar zorgt -ivm mogelijk bederf- dat het uiteindelijke percentage boven de 20% blijft (of hoger, als je dat lekkerder vindt). Voor de rekenleken (bestaat dat woord?) heb ik even een XLS rekenblaadje gemaakt, wel zo handig: http://henkg.myDS.me:82/rumtopf2.xls EDIT: foutje in formule, is nu aangepast. In een alcohol-oplossing met suiker werkt een hydrometer niet meer (die meet het soortelijk gewicht). Ook zo'n altijd onnauwkeurige vinometer werkt niet meer (die meet de viscositeit).Alcohol heeft een lager soortelijk gewicht, en een lagere viscositeit dan water. De suiker (ook uit de vruchten) schopt dat in de war: suiker heeft een hoger soortelijk gewicht en ook een hogere viscositeit. Gevolg: de meting geeft minder alcohol aan dan er in zit.Met veel suiker is er zoveel afwijking dat het lijkt alsof er een negatief alcoholgehalte is. Toch worden dronken mensen er niet nuchter van Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
geedee Geplaatst: 13 juni 2014 Auteur Geplaatst: 13 juni 2014 Dank jullie wel.....toch belangrijk om gaandeweg ervoor te zorgen dat het niet beneden de 20 komt dus. Quote
appelvrouw Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Dat zou dan betekenen( grofweg ) dat je niet meer dan 1 kilo fruit + suiker op 1 liter vocht toevoegt. Voor mij zou dan een iets anders percentage gelden, werkend met eau de vie van èh, hoeveel procent Henk? (Jij kan hem meten nu ...) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Nee Jet, dat kan ik niet meer meten, want het is op, helaas!Lie wist me te vertellen dat jullie stoker het resultaat aanlengt tot 50%. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Haha Henk, Lie ligt in een deuk. Hij heeft gelijk zegt ie Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Piroska Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Hier ligt het ook anders, de palinka zit op 52% maar dat geeft niet Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
Valerie Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Kan het ook in een gewone fles met schroefdop of moet ik nu op jacht naar een rumtopffles Quote Voedselkollektief AlmereBiologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs
Piroska Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Ik zou iets nemen met een wijde hals, niet echt een fles. Ik heb een augurkenpot. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
Valerie Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Slim doet iemand er ook zwarte bessen in? Of zijn die alleen lekker na verhitting? En rode bessen? Quote Voedselkollektief AlmereBiologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs
Piroska Geplaatst: 13 juni 2014 Geplaatst: 13 juni 2014 Ik lust geen zwarte bessen, dus die gaan er niet in, maar rode stop ik er wel in. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
henkg Geplaatst: 14 juni 2014 Geplaatst: 14 juni 2014 Een gewone fles met smalle hals lijkt me niet zo handig. De vruchten moeten er eerst in, en later weer uit.Elke pot voldoet, als daar een kleine (saus)lepel met lange steel in past. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Piroska Geplaatst: 14 juni 2014 Geplaatst: 14 juni 2014 Dat zeg ik Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.