geedee Posted June 7, 2014 Share Posted June 7, 2014 (edited) Omdat het fruitoogsten nu goed van start gaat, lijkt het me leuk om een rumtopf te maken dit jaar. Alle soorten fruit die ik achtereenvolgens kan oogsten, ga ik gebruiken. Nu te beginnen met de frambozen, aardbeien tayberry's en binnenkort de kersen daarna de pruimen en appels en peren. Ik heb nog een fles rum staan dus dat komt goed van pas maar je kunt ook andere drank gebruiken zolang het maar meer dan 30 % bevat. We gaan smullen met kerst Over elke kilo fruit gaat 500 a 600 gram suiker en zoveel rum, dat het geheel "onder" staat. In oktober gaan de laatste vruchten erin en dan moet het blijven staan tot Kerst. Ik had dit in mn moestuinseizoen getypt maar het leek me best leuk om samen te doen, en dan ieder in zijn eigen keuken Je kunt ook een kleine of grote weckpot gebruiken, voor als je niet zoveel ineens wil maken of gewoon voor de leuk. In elk geval moet het luchtdicht afsluitbaar zijn. Staat erg mooi op de kersttafel, denk ik, zo'n fruit-laagjes-pot Wie mee wil doen, doet gezellig mee. Edited January 1, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 7, 2014 Share Posted June 7, 2014 Ik wil wel proberen met eau de vie. Ik heb het wel al eens met rum gemaakt trouwens, vond het lekker maar wel te zoet. Het kwam maar niet op. En toen gaf ik een groot feest en had de pot bij het toetjesdessert staan met een enorme bak vanille creme fraiche ernaast. In een keer op gegaan Dusse ik doe mee, maar ga nog even op zoek naar een voor mij juiste suiker/fruitcombinatie... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 7, 2014 Share Posted June 7, 2014 Dit is toch ook de weg om likeur te maken? Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 7, 2014 Author Share Posted June 7, 2014 Jasmin dat is eigenlijk wel zo......aangezien ik vorig jaar kersenlikeur gemaakt heb op een soortgelijke wijze....misschien kunnen we het fruit eruit zeven en met kerst bij ijs opeten en het overgebleven zoete alcoholvocht "Rumtopf-likeur" noemen ....daar heb ik nog geen flesje van Maar het gaat hier natuurlijk in 1e linie om het fruit op een lekkere manier te bewaren tot hartje winter! Leuk dat je meedoet Jet Misschien een kleiner potje maken deze keer? Hoewel zo'n feest natuurlijk ook erg gezellig is Er komen hier trouwens ook nog wijnbessen aan over niet al te lange tijd.....die ga ik er ook instoppen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Oh leuk! Ik wil ook wel meedoen, ik moet wel even kijken hoeveel palinka ik nog heb. Ik heb ook niet zo heel veel fruit, maar wat aardbeien, bessen, kersen, pruimen, appels en peren wil wel lukken. Ik maak dan een kleine hoge pot. Kleinfruit gaat er in zijn geheel in? edit, kan je ook honing ipv suiker doen? Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 8, 2014 Author Share Posted June 8, 2014 Aaah leuk Piroska Kleinfruit zoals kersen moet je ontpitten heb ik gelezen. Honing denk ik niet, maar dat zeg ik gevoelsmatig. Ik vraag me af of blokjes pompoen/courgette ook kan....... Een klein potje daarmee, apart van de rest, om mee te proberen maken? ( Dan hebben we straks ook nog n miniflesje pompoenlikeur, Jasmin ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 kersen ontpitten? Ik heb vorig jaar kersenlikeur gemaakt met de pitten er gewoon in hoor! Ik doe ook wel gewoon suiker denk ik, ik ben ook niet zeker van die honing. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 8, 2014 Author Share Posted June 8, 2014 Ja klopt, bij de kersenlikeur moesten er inderdaad een deel mét pitten maar niet alles....de pit bevat iets dat je niet teveel erin moet krijgen....heel precies weet ik t niet meer....vast ergens op google te vinden..... Ik lees hier: http://www.mamas-rezepte.de/rezept_Rumtopf-9-1322.html dat je 54% rum moet gebruiken. In mijn boek staat dat weer niet. Ook de suikerhoeveelheid wijkt duidelijk af. Mijn rum is maar 40%.....gaat er dan straks iets mis? Hoe had jij dat vorige keer gedaan Appelvrouw?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Morellen op eau de vie( dat maak ik al enkele jaren niet omdat mijn morellenboom ziek is) is een van de favorieten hier. Dat maak je met de pitjes en de steeltjes..dat vertaald zich in een ietsje wrange en amandelachtige smaak. Ik weet niet precies wat ze bedoelen met iets wat er niet in mag zitten..er zit blauwzuur in de kersenkern? Ik ga straks een kijken wat ik aan potten heb, want ik ga vandaag ook de dragonlikeur maken, maar ik hoop dat het iets van een 3 literpot wordt. Hoe groot is jouw pot Gé? De vorige keer heb ik gewoon steeds een laag fruit gelegd dat rijp werd..afgemeten (bruine riet) suiker eroverheen als de rum over het fruit was gegoten...als ik me goed herinner helft van het gewicht van het fruit. Verder bessen en aardbeien en druiven in zijn geheel, alleen groter fruit zoals pruimen in 2jen.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 8, 2014 Author Share Posted June 8, 2014 Ja dát was het; blauwzuur. Nou ja, ik haal de pitten er maar uit hiero. Mijn pot is 3 liter dacht ik, die fles rum is anderhalve liter, hopelijk genoeg . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Je moet zorgen dat het niet te zoet wordt. Anders blijven proeven, dat kan natuurlijk on the road tja wat die alcohol betreft volgens mij had ik toen gewone én strohrum en goot ik van de laatste af en toe een scheut bij. Je moet ook zorgen dat je fruit onder de vloeistof blijft en ikzelf zal er geen franboos indoen..die vallen uit elkaar en worden bruine frummeltjes... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Hi, hi... ik doe mee. Vorig jaar heb ik een soort van tuinlikeur gemaakt. Dat ging prima in een weckpot. Ik hoef geen grote hoeveelheden. Ik had er ook de bladeren van de zwarte bes bij gedaan voor de smaak. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
simke Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Wat een goede herinering. Ik heb van de winter in de kringloop 2 van deze poten aan geschaft ik was ze al weet vergeten. Ik ga ze even opsporen. Uit de kelder. Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden. Ik vind alleen dat mijn aardbeien oogst een beetje tegen valt. Dus ik heb nog even de tijd om rum te halen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Leuk, Kersen ga ik dit jaar ook maken,misschien aardbeien ook nog wel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henkg Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Ga ik ook doen.Ik denk aan meerdere kleine potjes, flesjes. De meest simpele:Wodka 40% (heeft geen eigen smaak), met alleen aardbeien Frau Mieze Schindler, ook geen suiker. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Volgens mij ga ik zelf ook pas het 'product' op het einde op smaak maken met suiker. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Dan heb je dus wel een andere bereiding. Wel vruchten op alcohol, maar niet het effect van de suiker in de drank die de vrucht binnendringt geeft niets trouwens, ieder zoals hij wil, dan is het alleen geen rumtopf...Ik doe het wel-de suiker toevoegen- maar met minder suiker dan aangegeven... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 In het licht zetten deze pot? Of juist donker? Ik herinner me dat alle vruchten aan t eind dezelfde bruin/rode kleur hadden..mooier/gevarieerder gekleurd zou leuk zijn, heeft het licht daar bv invloed op? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
greetje Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 als ik naga dat wij vroeger bij VenD aardewerk rumtopfen verkochten, lijkt mij dat ze dan als je glas gebruikt donker moeten staan Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Mijn blik gaat omhoog... daar staat in de keuken, hoog op een kast, een enorme glazen vierkante weckfles... Maar dáár ga ik echt niet genoeg fruit voor oogsten... dan blijft er nix over voor anderssoortige consumptie... Dus misschien doe ik dan mee met een kleiner model... volume 1 liter oid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 8, 2014 Author Share Posted June 8, 2014 Gezellig!! Hoe meer zielen , hoe meer vreugd en inderdaad ieder op zijn manier...... Henkg maakt er een "Frau Mieze Schindler-potje" van, zijn bier was reuze lekker op de MTFD sept'13 dus ik ben reuze benieuwd naar de bevindingen (kun je het drinken? Hoe smaken die aardbeien straks? En hoeveel suiker wordt er achteraf eventueel nog toegevoegd.?? @Erny appels en peren kunnen er ook in.....tegen oktober is die pot vast vol Ik denk dat de pot inderdaad in het donker moet, staat hier in mijn inmaakboek in elk geval, dus ik zet m in de kast. Ben benieuwd naar ieders brouwsels en bevindingen trouwens....die bladeren van de zwarte bes is ook een idee Jasmin. Simke: 2 Rumtopfen?! Leuk leuk leuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jootje Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Ik doe niet mee, maar vind het een leuk topic! Ben niet zo van de alcohol, en geloof ook niet dat als ze aan het eind van het jaar allemaal dezelfde bruinrode kleur hebben dat ik dat lekker vind! Hihihi! Heb overigens wel zo'n pot! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted June 8, 2014 Author Share Posted June 8, 2014 (edited) Gooi er de kweeperen in Jootje De zwitsers maken rumtopf met sinaasappel en citroenschillen.....en zonder rode vruchten erbij, blijven je kweeën vast mooi geel. Edited June 8, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erny Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Nou ja zeg... heb ik die literweckfles door de afwasmachien laten gaan, maar mis nog een goed elastiek voor de klemdeksel. Dus kijk in mn kastje waar alle weckdingen van moeders in zijn gestopt en ... wat staat daar.... Die van Gee kwám me al bekend voor maar wist niet of mn moeder de hare bij de verhuizing had meegegeven of niet. Dus wel. Tja... dan moet ik die ook maar gaan gebruiken. Heb alleen wel het gevoel dat de deksel niet helemaal sluit... dat plastic dus... Das zeker niet goed...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted June 8, 2014 Share Posted June 8, 2014 Zo vind je nog eens wat Ik ben begonnen hoor! Ik heb een anderhalve liter augurkenpot genomen en de eerste laag zit er in: Bosaardbeitjes, gewone aarbeien, paar rode aalbessen, handvol kersen ( met pit) en jawel, 2 gele frambozen. suiker erop, Palinka erover en wachten op de volgende oogst! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.