Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rumtopf, Wie doet er mee?


geedee

Aanbevolen berichten

Voor wie liever jam (of rumtopf) zonder suiker wil maken, maar nog steeds wil dat het een beetje zoet is: http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/jammakers/

Iemand ervaringen met deze? Ik eet namelijk zo weinig mogelijk suikers/koolhydraten, dus ik ga dit zeker proberen.

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt. Dit is voor jam te maken......kun je niet bij bereiding van een rumtopf gebruiken.

 

 

 

Ik heb vandaag een laag regina kersen toegevoegd....zonder pit. Ze kleuren mooi donker tov de aardbeien, vind ik. Wachten op de pruimen nu.....

 

PICT7802aaaaaaaaaaaa56841402767963.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu aardbeien en kersen in de rum 52%, kleine scheut 37.5% met bruine rietsuiker en vanillestokje. In afwachting van de pruimen. Heb mezelf ten doel gesteld dat het fruit uit eigen tuin moet komen en alle bessen/braamstruiken zijn dit jaar verhinderd. Ruikt nu al erg lekker. Shit, nog lang geen kerst...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op verzoek, voor Geedee:

 

Bepalen alcoholgehalte in likeur met behulp van een hydrometer.

Dat gaat niet met een enkele meting (ook niet met een alcoholmeter: dat is ook een dobber, met alleen een andere schaalverdeling). Alcohol is lichter dan water, suiker is zwaarder dan water.

Je weet meestal niet hoeveel suiker erin zit (het suikergehalte van andere toevoegingen zoals vruchten is onbekend) dus je kunt niet direct berekenen wat het alcoholpercentage is.

 

De truc is: Twee metingen.

De eerste meting met de likeur.

De tweede meting met de likeur waaruit de alcohol verwijderd is.

Trek de twee gevonden meetwaarden van elkaar af, en lees in een tabel af wat het alcoholpercentage is.

 

Doe zoveel likeur in een schone en droge maatcilinder dat de hydrometer drijft. Lees de waarde op de hydrometer af, en onthoud deze. Verwijder de hydrometer. Markeer nu op de maatcilinder het volume met een streepje. Gebruik hiervoor een watervaste viltstift.

Giet de inhoud in een schoon en droog pannetje, spoel de maatcilinder na met een heel klein beetje water en voeg dat ook toe.

Verwarm de inhoud van het pannetje tot tegen het kookpunt gedurende 15 a 20 minuten. Alle alcohol zal verdampen, want dat heeft een lager kookpunt dan water. Voeg eventueel een beetje water toe als het teveel inkookt

 

Laat afkoelen tot 20 graden.

Doe de inhoud van het pannetje terug in de (weer schone en droge) maatcilinder. Spoel het pannetje na met een paar drupjes water en voeg dat ook toe. In totaal mag je niet meer vloeistof hebben dan waarmee je begon.

 

Vul nu met water het volume aan tot precies het oorspronkelijke volume (daarvoor heb je dat streepje gezet). Roer echt heel goed, het toegevoegde water mengt namelijk slecht met de zoete uitgekookte likeur.

 

Meet weer met de hydrometer.

Trek de eerste meting af van de tweede, en lees in de tabel af wat het alcoholpercentage was.

 

Deze methode werkt voor bier, wijn, en ook likeuren met redelijk wat suiker. Bij dranken met veel alcohol en weinig suiker zal de beginmeting zo laag zijn dat de schaalverdeling op de hydrometer dat niet meer kan aangeven. De hydrometer zakt dan in zijn geheel onder "water")

 

Deze methode kost je ongeveer 150 ml likeur. Je zou eerst kunnen oefenen met een goedkope wijn.

 

Test:

105 ml wodka 40%

30 gram suiker = + 30 gram * 0,6 = 105 + 18 = 123 ml

Alcoholpercentage: 40 * (105 / 123) = 34,1

 

Begin SG: 1052

Eind SG: 1093

 

Verschil: 41 punten

 

Volgens tabel: 16,22 * 2 = 32,44 %

(Waarde 41 is te hoog volgens deze wijnmakerstabel. Daarom heb ik gekeken bij 20,5 verschil, en de gevonden waarde vermenigvuldigd met 2.

 

Klopt dus vrij aardig: 34,1 volgens schatting ingrediënten en 32,4 volgens bovenstaande metingen.

 

Bron (tabel): http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/Meetapparatuur/meetapparatuur.htm

 

EDIT: Het kan ook zonder tabel: verschil SG punten * soortelijk gewicht ethanol = 41 * 0,79 = 32,39

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemorgen Henk, al vroeg uit de veren. Een interessante site Dank!

 

Dit (jouw)bericht is mogelijk ook van belang voor mensen die niet in een rumtopf geïnteresseerd zijn(en dit niet lezen), maar wél in likeurtjes. Ik maak er een apart topic voor aan...lijkt me handig....ook om terug te vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar is ie dan, de boerenjongens lepel behorend (?) bij de pot van oma. Kwam zeer onlangs tevoren, niemand wist toen waarvoor ie was. Gisteren opgehaald bij mijn zus.

IMAG0856k72671402930794.jpg

 

Mijn voorlopige recept voor twee liter:

- Alcohol 53%

- 20% aardbeien Frau Mieze Schindler

- 200 gram kristalsuiker (ik wil het niet te zoet)

- Beetje verse gemberwortel (1 cm3, fijn ingesneden, maar aan de voet vastzittend zodat het er als één stuk uit te halen is)

Geen enkel idee nog of dit voor mij een goed recept is. Zelf verzonnen, is alleen gebaseerd op de losse smaken van de ingrediënten.

 

Na proeven kan ik nog iets meer gemberwortel toevoegen. Een takje Marokkaanse munt een paar weken mee laten weken lijkt me ook wel goed. Smaakmakers later toevoegen is makkelijker dan ze eruit halen

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het de bedoeling om de pot zo vol mogelijk fruit te krijgen of kan het ook met een klein laagje?

Dat is aan jezelf, waarbij het raadzaam is om het uiteindelijke alcoholpercentage niet lager te laten worden dan 20%, voor een goede houdbaarheid. Dus maximaal iets minder dan de helft aan vruchten als je begint met rum/wodka van 40%.

Zie ook: http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/likeur-algemeen/

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak al jaren bessen of pruimen of bramenliqueur

. Dat doe ik als volgt: ik vul een grote pot met 1/3 suiker, daar bovenop 1/3 vruchten en dan vul ik aan met jenever of brandewijn totdat de vloeistof 1/3 daarboven staat. Om de paar dagen draai ik de pot dan even heel snel in de rondte totdat de suiker is opgelost. Dat duurt een paar weken en daarna zet ik de pot in de kast want het is vrijwel onbeperkt houdbaar. Dit is dus gewoon heel lekker.

Maar nu ben ik koolhydraatarm gaan eten en ik wil dus van die suiker af.

Vandaag heb ik dus de pot gevuld maar nu zonder suiker, alleen een takje Stevia voor de zoetigheid. Wat denken jullie, heeft dit kans van slagen of is de suiker absoluut nodig voor de conservering?

image12711403982693.jpg

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben op dit moment ook frambozenlikeur aan het maken op dezelfde manier; géén suiker. Bewaard prima en op het moment van drinken aanlengen met melk/water en evt zoetstof....

 

 

een heel takje stevia.....wordt dat niet té zoet??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen ervaring met stevia want ik heb de plant dit jaar voor het eerst. Geen idee hoe groot de zoetkracht is en hoe de plant het doet op alcohol. Weet iemand of je de plant kunt drogen om als zoetstof te gebruiken?

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het takje stevia er weer uitgehaald omdat er een risico bestaat dat het bitter wordt volgens de artikelen. Maar eerlijk gezegd vond ik de jenever nog niet zo erg zoet.

Diegene die veel heeft, kan ook veel uitdelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt het fruit of de drank altijd nog zoeten vlak voor gebruik.

 

De essentie van een rumtopf was vroeger echter om het fruit door alcohol en suiker dusdanig te conserveren, dat je in de wintermaanden en voorál met de feestdagen fruit kon eten en, er op de koop toe, ook nog erg vrolijk van werd

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn eerste proefnotitie:

Smaakt prima, lichte, maar goede aardbeiensmaak. Mooi kleurtje. Zoet, maar niet te zoet. Vruchten smaken heel fris/pittig.

(Alc 53%, 25% aardbeien, 100 g suiker/ltr, stukje gemberwortel)

Gemberwortel (1 cm3) heb ik er na twee weken weer uitgevist, het begon iets te pittig te smaken (is weer weggetrokken). Later bleek dat de gembersmaak voornamelijk in de aardbeien getrokken is. Een volgende keer voeg ik de gember pas toe als de aardbeien er al een paar weken in zitten.

 

Deze pot gaat de kerst niet helemaal halen. Mijn ostara's beginnen bijna aan de tweede opbrengst: dan tijd voor topf nummer 2.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...