joop187 Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Ik ben net aan het wecken geslagen. Eerst als 'proef' een paar potjes tomatensaus gemaakt.Toen dat er na een paar weken nog steeds fris uitzag (en deksels nog stevig vast zaten) maar de knoop doorgehakt om even 'flink' te investeren in een echte weckketel en nog wat meer potjes. Van 't weekend dus ongeveer 5L appelmoes, een liter of drie tomatensoep en een heleboel preisoep geweckt. Was wat meer werk dan verwacht, maar wat een aardigheid al die potten op het aanrecht als ze gevuld en wel staan af te koelen... Maar goed... Allemaal leuk en aardig, maar mijn vraag: Kun je eigenlijk ook dingen als vanille vla (zelfgemaakt dan uiteraard) en pap (bijv. rijstenpap) wecken? Ik kan hier op internet niet echt veel over vinden; niet dat het kan, maar ook niet dat het niet zou kunnen. Quote
weknow Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Ik vermoed van niet. Let eens op hoe in de winkel verschillende producten verwerkt zijn en wat de termijn van houdbaarheid is.Potten met groenten en fruit zijn heel lang houdbaar. Jam e.d. en (zoet)zuur ook. Maar producten met melk staan vooral in de koeling. De uitzonderingen (koffiemelk, houdbare melk, eventueel melkjam, of sommige bakjes yoghurt) die wel langer houdbaar zijn, zijn vermoedelijk met industriële methoden behandeld om dit mogelijk te maken.... Ik zou niet weten hoe je die veilig kunt nadoen onder huishoud-omstandigheden. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
joop187 Geplaatst: 20 oktober 2014 Auteur Geplaatst: 20 oktober 2014 Bedankt voor je reactie, dat is inderdaad een goede tip! Had ik nog niet eens op die manier over nagedacht. Jammer, het was zo leuk geweest... in een keer XX liter echte vanillevla lekker per portie in potje... Als nog iemand de theorie hierachter (waarom het dus niet kan) kan uitleggen, dan heel graag. Vind ik altijd leuk om te snappen, en wellicht handig voor volgende avonturen. Mijn (ongetwijfeld veel te simpele) 2ct: Je kookt de vla (bacteriën dood) > in steriele potten + wecken... Hoe kan het dan nog bederven?Maar goed ik ben geen scheikundige. Quote
RvO Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 "Gewone" melk(producten) worden gepasteuriseerd. Dat komt neer op verwarmen tot iets van 70 °C. Veel, maar niet alle, bacteriën worden dan gedood. Met name sporen van bacteriën blijven leven. Daarnaast worden de weckpotten vrijwel vacuüm tijdens het wecken, daardoor zit er nog maar weinig zuurstof in. Ook dat vertraagt het bederf. Maar ook geweckte producten zullen op den duur bederven. Houdbare melk(producten) worden gesteriliseerd. Dat komt neer op verwarmen tot veel meer dan 100 °C (150 °C ???) en onder hoge druk. Op die manier worden ook de meeste sporen van bacteriën gedood. Daardoor wordt de houdbaarheid nog verder verlengd, maar ook niet voor eeuwig. Een gewone weckketel wordt nooit warmer dan 100 °C, dus daarin kun je niet steriliseren. Heel misschien kan het wel in een snelkookpan, maar dat zou ik tevoren wel goed controleren. En kunnen weckpotten daar tegen? Ter zijde: melk invriezen gaat ook niet goed. Het schift na ontdooien. Eigen ervaring. Quote
Jenneke Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Ik heb eens even zitten googlen en kwam dit blog tegen van iemand die dus wel haar zelf gekookte vla weckt:http://deoudeheerlijkheid.blogspot.nl/2010/01/vanille-vla.html Verder kan ik er eigenlijk niets over vinden, in mijn weckboek kon ik er zo gauw ook niets over vinden. Daar staan wel een paar puddingrecepten in maar dat zijn meer cake/souffle-achtige recepten.Ik zou er ook wel wat meer over willen weten want ik ben als enige hier in huis gek op rijstepap. Zou het het bijvoorbeeld misschien wel kunnen als je om te beginnen al houdbare melk gebruikt? Quote
jasmin Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Lekker veel suiker in je pap/vla doen, conserveert ook. Ik zou het gewoon met een paar potjes proberen. Bedorven melk wordt zuur... dus ik neem aan dat je het daaraan kunt herkennen op den duur, of via kleurverandering... Paar kleine weckpotjes maken, en elke maand 1 openen en testen. Duurt wel even voordat je duidelijkheid hebt, maar dan weet je het ook. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
RvO Geplaatst: 23 oktober 2014 Geplaatst: 23 oktober 2014 Toevallig kwam ik dit tegen, voor wat het waard is.Melk inmakenMelk kan je niet inmaken. Ook alle zuivelproducten kunt u niet inmaken. Dit wordt veroorzaakt door het vet en de olie die zich in zuivelproducten bevindt. Deze vetten en/of olie zorgen ervoor dat bacteriën, inclusief de botulisme bacterie, ingekapseld wordt. Doordat de bacteriën ingekapseld zijn is het niet mogelijk om deze bacteriën te vernietigen door verhitting (dus inmaken).Bron: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Diverse/Melk_inmaken/melk_inmaken.html Quote
jasmin Geplaatst: 24 oktober 2014 Geplaatst: 24 oktober 2014 In dat geval zal ik maar gauw een internationaal opsporingsbevel de deur uit doen om wereldwijd alle gecondenseerde melk op te sporen en te vernietigen.... LOL Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
loes Geplaatst: 24 oktober 2014 Geplaatst: 24 oktober 2014 gecondenceerde melk heeft wel eerst een heel kook/bewerkingsproces gehad. lactose wordt omgezet in glucose en vaak wordt er ook nog extra suiker toegevoegd. "Doordat het resterende deel water in de melk aan suiker gebonden is, krijgen bacteriën er geen vat op en hebben geen basis om te groeien" ik weet niet of je dat kan vergelijken met pap/vla met extra suiker. er is maar 1 manier om daar achter te komen, uitproberen Quote
jasmin Geplaatst: 24 oktober 2014 Geplaatst: 24 oktober 2014 Die melk is ook zonder suiker te verkrijgen, minder lekker natuurlijk... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Loraine Geplaatst: 24 oktober 2014 Geplaatst: 24 oktober 2014 Ik heb eens even zitten googlen en kwam dit blog tegen van iemand die dus wel haar zelf gekookte vla weckt:http://deoudeheerlijkheid.blogspot.nl/2010/01/vanille-vla.html Verder kan ik er eigenlijk niets over vinden, in mijn weckboek kon ik er zo gauw ook niets over vinden. Daar staan wel een paar puddingrecepten in maar dat zijn meer cake/souffle-achtige recepten.Ik zou er ook wel wat meer over willen weten want ik ben als enige hier in huis gek op rijstepap. Zou het het bijvoorbeeld misschien wel kunnen als je om te beginnen al houdbare melk gebruikt? Wat een leuke blog heb je gevonden Heerlijke recepten en leuke verhalenDeze mensen zijn ook bezig met zelfvoorzienend leven erg leuk Quote Groetjes Loraine "Wat niet kan, moet nog gebeuren."
loes Geplaatst: 24 oktober 2014 Geplaatst: 24 oktober 2014 bij gecondenseerde melk is lactose in de melk omgezet naar suikers. ook ongesuikerde gecondenseerde melk bevatten suikers. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.