Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Verpoten vruchtenbossen.


LiMa's Garden

Recommended Posts

Beste tijd is nu ongeveer!

 

Kan in principe tot einde winter/begin voorjaar, voordat de bladknoppen beginnen uit te lopen. Maar nu is beter omdat uitgraven en verplanten altijd wortels beschadigt. De grondtemperatuur is nu nog heel redelijk en planten kunnen nog voor de echte winter kleine nieuwe worteltjes aanmaken, waardoor de kans op gezonde en snelle hergroei/doorgroei het beste is.

 

Hoe? Van doornappel kan ik het niet precies zeggen, omdat ik daar geen ervaring mee heb. Maar is vermoedelijk niet heel anders.

 

Eerst snoeien van de struiken. Dat moet toch en maakt verplaatsen ook wat makkelijker. Dan ruim rondom rond uitsteken (als het kan toch een straal van een 50 cm. want ze wortelen vooral ondiep...zo beschadig je wortels zo weinig mogelijk) en met gehele en zo weinig mogelijk beschadigde kluit verplaatsen. Nieuwe plantgat ietsje groter uitgraven, onderin grond wat losmaken en/of laagje potgrond (daarin maken ze makkelijk nieuwe wortels) en opvullen en goed aanstampen en vervolgens enkele gieters water geven. Als je iets hebt om rond de verplante planten te mulchen (compost, halfverteerde bladeren o.i.d.) is dit extra gunstig. Helpt vocht vast te houden in grond, onkruid tegenhouden en is wat voedsel voor bodem en plant. Plantdiepte gelijk houden.

 

Bij de frambozen kun je een stuk van de plant verplanten (enkele scheuten zonder de uitlopers), die groeien vrij snel weer bij.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...