Geplaatst: 14 mei 201510 j Jiaogulan doet het hier vooral goed in pot met diameter van 50 tal cm.In potten van een paar liter maar matige groei.Wel buiten bereik van slakken houden want die eten de plantje anders volledig kaal.Winter was hier niet kouder dan -5° .Van de buitenplanten heeft enkel de grote pot die erg beschut stond het overleefd.Verder enkele plantjes binnen overwinterd(bleven wintergroen).Kregen veel zijscheutjes die gemakkelijk af te nemen zijn .Onder de pot kwamen ook wortelscheuten die nieuwe plantjes vormden.
Geplaatst: 4 juni 20178 j Bij mij staat deze plant gewoon buiten, ook in de winter. (Dan sterft hij wel af bovengronds.) In het voorjaar komen er echter weer meerdere planten op (derde seizoen dit jaar), zoveel dat het bijna onkruid lijkt. Ik kan ze goed in toom houden, dus zo erg is het nou ook weer niet. Maar binnenhalen in de winter? Dat doe ik zeker niet met wat er elk jaar begin maart weer vrolijk opkomt. Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Geplaatst: 1 februari 20205 j Zo, even omhoog. Mijn jiaogulan staat ook altiid buiten en deze winter is ie niet eens afgestorven, met dat milde weer tot nu toe. Ik ben benieuwd wat jullie ermee doen? Ik gooi er wel eens wat van in mijn theewater (vers dus), maar ik vind er weinig smaak aanzitten.
Geplaatst: 29 december 20213 j Dit jaar een plantje gekocht bij Den Oude Kastanje, groei was dit jaar niet echt super.3 weken geleden een lange tak eraf gehaald, en in stukjes geknipt en in enkele doorzichtige plastic bekers gedaan.Vandaag begon een takje halverwege wat te schimmelen (er zit een plastic zak om de beker met twee doelen: niet uit laten drogen, en de rouwvarenmuggen die uit de potgrond komen zo veel mogelijk daar binnen houden, dan zijn ze makkelijker te pletten). Dat takje eruit getrokken, onderkant was nog groen dus terug gestoken. Tweede takje welke ook niet zo mooi was eruit getrokken, maar die had al een 3-tal worteltjes van max 1cm (na 3 weken).Dus ik vermoed dat de rest ook al begint te wortelen.Maar heb er nog niks van gegeten of gedronken, dat wordt volgend jaar. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 5 januari 20223 j Ik scheur meestal wat stukken van de plant in het voorjaar. Om bv weg te geven. Hij staat nu in de kas te overwinteren, ik haal hem niet meer binnen want dat gedoe met die rouwvarenmugjes🧐😢 het is ook niet nodig want de wortels overwinteren prima in de kou. 5 januari 20223 j aangepast door appelvrouw We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 5 februari 20232 j 2021 dus de plant gekocht, december '21 er 15cm compost overheen gegooid (ophogen verhoogde bakken ivm water ondoordringbare klei), en de plant is er doorheen gekomen. De stekken groeiden ook wel, maar dan minder dan de moederplant. Afgelopen november stekken genomen. Ik kan niet zeggen dat ze allemaal zijn aangeslagen, maar zeker wel velen, het is een oerwoud geworden.. Hieronder de bloei van de plant, een stek ging al bloeien. Een mannelijke plant. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 7 februari 20232 j Heb hem zelf in zuid-Hongarije al enkele jaren staan. Overwinterd ondergronds maar loopt elk voorjaar weer uit en moet regelmatig flink worden terug geknipt om te voorkomen dat hij meer dan 1/2m2 in beslag neemt. Vorst lijkt me dus niet een groot probleem voor deze plant
Geplaatst: 7 februari 20232 j @timvk2000 Erg interessant. Ik heb de Jiaogulan als kamerplant en ik begrijp dat ik hem dus ook in de tuin kan zetten? Eerlijk gezegd heeft dat voor mij geen meerwaarde als ik hem ook al binnen heb staan, maar mooi om te weten dat het kan. http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Geplaatst: 24 augustus24 Aug Ik schop deze omhoog, kan iemand mij iets meer over de smaak vertellen? Ik begreep dat het wat zoeter zou zijn?Ik zet even de latijnse naam in dit bericht voor de vindbaarheid. Zoals altijd zijn er verschillende namen in omloop....Gynostemma pentaphyllum (onsterfelijkheid kruid) 24 augustus24 Aug aangepast door Wortel
Geplaatst: 24 augustus24 Aug Hey dat ik dit topic niet vond toen ik naar stekjes/plantjes/zaadjes en teeltervaringen zocht alhier, want een jaar of twee terug. Anti-hypertensie Thee en nog veel meer adaptogene werkingen is altijd interessant. Zeker als het DIY kan. https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Geplaatst: 25 augustus25 Aug Ik heb een grote plant die ik ook 1 x per jaar weer opdeel. De plant groeit met weinig zorg als een tierelier, buiten en dan in de winter in de kas of binnen of laten afsterven hij komt wel weer op. Er is wel iets gek met dat zoete. De meeste mensen die ik het hier laat proeven vinden hem zoet, ik zelf niet. Er zit voor mij een bittere smaak aan Daar schijnt iets mee te zijn, dat ik hem dat juist nodig heb maar de tekst daarover vind ik niet een twee drie terug. Enfin, ik knip hem regelmatig kaal, droog de bladeren en meng die in mijn samengestelde ontbijt thee. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 25 augustus25 Aug Ik heb het wel enkele keren gedronken, maar de smaak is niet echt blijven hangen. Dus ik weet niet of het zoet was, niet overdreven in ieder geval. Maar de laatste tijd drink ik geen suiker in de thee, ik heb geen suiker toe hoeven voegen.Overwinteren lukt in Boskoop niet, alleen 1 keertje met 1 plant. Dus ik moet elk jaar stekken maken.Ik heb nu 3 kleine plantjes in de achtertuin in Bodegraven staan. En daar ga ik eind volgende maand of over 2 maanden wat stekken van knippen. Stekken gaat makkelijk, in water wortelen ze in enkele dagen al. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 25 augustus25 Aug Dat klinkt goed allemaal! En over smaak valt niet te twisten zeggen we dan maar. Ik heb ook geen suiker in de thee, dus heel zoet zoals stevia ofzo is ook zeker niet nodig. Maar eens proberen dan.Ik heb een kas, daarin overwinteren wel meer planten, dus ook dat moet lukken als ik het zo lees.
Geplaatst: 28 augustus28 Aug Heeft iemand hier een plantje, stekje, zaadjes over? https://www.chillipepers.nl Home of the Turbo. De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.
Geplaatst: 28 augustus28 Aug Ik moet dit haar nog stekken, maar ik heb de planten te laat uitgeplant waardoor deze big klein zijn gebleven, dus valt er niet heel veel te stekken. Maar ik ben vandaag terug gekomen van 2,5 week vakantie dus misschien is er wel degelijk groei geweest. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Geplaatst: 28 augustus28 Aug Mijn huidige twee exemplaren (waarvan 1 zeker afkomstig van Appelvrouw) hebben zeker een zoetje als ik een vers blad eet. Jaren geleden had ik een exemplaar waarbij de zeepachtige stoffen en wat bitterheid meer op de voorgrond trad. In elk geval zwaar in trek bij slakken dus ik kweek ze meestal in hanging baskets.
Geplaatst: 28 augustus28 Aug @Goldfish ik heb het nog even opgezocht:”volgens Chinesekruidengeneeskunde duidt een bittere smaak op de aanwezigheid van gifstoffen of afvalstoffen in het lichaam. Jiaogulan zelf heeft ontgiftende eigenschappen, wat kan verklaren waarom het aanvankelijk bitter smaakt, en de smaak na verloop van tijd zoeter wordt”@acpronk zet je het kruid op water zoals bergbasilicum? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 29 augustus29 Aug Goede tip Goldfish over de slakken! Ik ga ook op jacht naar een strkje/plantje :)
Geplaatst: 29 augustus29 Aug 9 uren geleden, appelvrouw zei:zet je het kruid op water zoals bergbasilicum?Afgelopen voorjaar wel, maar rechtstreeks in de aarde kan ook. Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.