Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Hoe ik (Goudse) kaas maak

Featured Replies

Geplaatst:

Hij dobbert er in. Sja volgende bestelling neem ik er een pekelweger bij. Is idd wel een stuk makkelijker dan dit gokwerk.

 

Hoe krijg je je kaas zo mooi strak? Ik zag toch weer vouwtjes van het kaasdoekje erin

Geplaatst:
  • Auteur

Ze staan er weer onder :thumbup: Komijnekaas deze keer, altijd een favoriet hier. 

 

IMG_2510.JPG

 

De vouwen? Tja.. ik heb die vorm daar links waarin ik geen kaasdoek gebruik. En de 2 vaatjes daar rechts zijn die van/voor 650 gram, en daarin gebruik ik een kaasdoek van 30x30 cm. De kleinste die ik kon kopen. Past net, maar er zijn dus ook weinig vouwen bovenop. Na de laatste keer persen zitten er nog wel wat vouwen in, ik zal straks een foto maken. Maar na een nacht in de vorm, zonder doek, zijn die vaak wel aardig weg. 

Geplaatst:
  • Auteur

Zo komt 1 van de kaasjes uit de vorm. Ik doe hem dan op de kop zonder doek in de vorm en druk hem ook iets aan nog en doe het dekseltje (volger) er op. Zo staat ie dan nog de hele nacht op het aanrecht. Morgen in de pekel!

 

IMG_2511.JPG

Geplaatst:

Prachtig

Ik wil een komijnekaas gaan proberen te maken nog met wat chilivlokken er door. Wij kopen bij de kaasboer altijd een herfstkaas die dat heeft en zooooo lekker. (En meer kruiden nog, maar deze heb ik zelf ook liggen in droge vorm)

Geplaatst:

Ik heb mijn kazen gisteren buiten gezet onder de carport (onder een vliegenkap), want het lukte maar niet met drogen. Bleef te nat en ontwikkelde al de eerste tekenen van schimmel. Afgepoetst met azijn, maar drogen ho maar.
De kleine is nu zo goed als droog, die mag morgen naar binnen en de grote moet nog wel een dag.

Geplaatst:

De kleine kaas zit eindelijk in de wax. Wel 6 lagen gedaan, want wil absoluut geen troep erbij na al die moeite. Hij is echt mooi geworden. Ben benieuwd of ik het 2 maanden kan laten liggen. Misschien toch lekker jong eten.

22615d6930fc9abb55ee334315994e9e.jpg

Die grote blijft in het midden nog steeds vochtig. Heb hem nu wel weer binnen gezet met de nachtelijke kou.
Iemand suggestie hoe ik dat kan oplossen?

Geplaatst:
  • Auteur

Sorry Mellie, ik weet niet wat je daar nu aan zou kunnen doen. Heb je andere temperaturen aangehouden tijdens het 'wassen' van de wrongel? Niet hard genoeg geperst? 

Of toch het korter pekelen in misschien-niet-zout-genoeg pekel?

Geplaatst:

De kaas is eindelijk droog... sjonge zeg, dit was best een bevalling. Was de 1e x met zo’n grote vorm. Hij weegt ruim 2 kg en dat is voor mij de eerste x zo groot met goudse kaas. Dat is het enige andere geweest. Ow ja. En die 2 u korter in de pekel.

Pfff zou er toch te veel vocht ingezeten hebben? Dat zal dan wel denk ik gezien de lange droogtijd. Binnenkort die pekelweger maar eens aanschaffen. Ga dan ook maar weer wat ander kaas spul bestellen.

Geplaatst:

Ps @Jorieke dat korter pekelen heeft me wél windeieren gelegd

Blij dat jij nog oplet. Ik was het alweer vergeten. Staat gelukkig wel in Mellie’s grote Kaasboek

Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb nu mijn kazen juist te lang in het pekelbad gehad... was niet de bedoeling maar een klusdag gaat blijkbaar niet goed samen met een pekeldag :roll: Nou ja, ik heb het genoteerd weer, in mijn schriftje :thumbup: (en ik heb ze iets langer afgespoeld onder koud water, alsof dat ook maar iets uit zou maken...)

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Mijn eerste kaas deze week aangesneden en....
Lekker romig! Precies wat ik zo graag wilde en... zo zoutloos als de pest. Dus.
Van te zout naar geen zout. Dat verklaart wel waarom het voor geen meter wilde drogen. Grrrrr

Ik las op kaasmaakforum tussen de 200 en 250 gr zout per liter. Nu had ik dat al niet de eerste x met de te zoute pekel. Misschien ben ik dan minder zout gewend? Pfffff.

Zo jammer dit. Heb ik eindelijk die romige zachte kaas wat ik zo lekker vind, moet je er zout op doen. Zat ook een barst in het midden. Toch zonde, maar goed om te weten dat al die extra room erbij zijn werk heeft gedaan. Ik wil vandaag weer melk halen. Volgende week operatie dus voor die tijd wil ik nog snel 2 kazen maken die hopelijk wel zout genoeg zijn.

66cddcb92dda16a739582632dcf52ab7.jpg
befa9734b116434ddbbd166e25741975.jpg

Geplaatst:

Nieuwe pekel gemaakt met 200 ge zout per liter en toen toch een liter extra water erbij. Blijft spannend zo zonder die weger maar gaat komen.

Melk in huis. Morgen aan de kaas

Geplaatst:

Pekelweger incl andere zaken besteld bij levenvanhetland. Ben toch wel heel nieuwsgierig hoe erg ik met de huidige pekel ernaast zat.

Doel is over paar weken weer een Goudse te maken en een andere kaas. Iets uit het kaasboek wat ik niet eerder heb gedaan. Nog even kijken wat.

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Hoe stond het met je pekel Mellie?

 

Ik kwam hier eigenlijk om even te jubelen over mijn lekkere kaasjes, we hadden al een rookkaasje aangesneden maar nu ook een komijnekaas die ik in november heb gemaakt. Erg lekker! Al zeg ik het zelf :D 

Geplaatst:

Ahaha heel eerlijk? Binnen gekomen en niets mee gedaan. Gewoon weggezet

Ga het nu wegen.

 

Jakkes... zit schimmel en de weger geeft 14 Beaume aan. Internet zegt tussen de 18-20 B

 

Schimmel eraf en water en zout toevoegen of nieuwe pekel maken?

 

Edit: lekker nieuwe pekel maken, want de fliebers zitten overal.

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik maak nu elke week een wat grotere kaas, in de vorm met microgaatjes die ik ooit van Thea kocht. Een 'oude' (volgens recept van Nils op het kaasmaakforum), eentje met komijn, eentje met Italiaanse kruiden en eentje (niet op de foto want vers van de pers) met fenegriek. Allemaal ingesmeerd met kaascoating i.p.v. kaaswax om eens te kijken hoe dat rijpt. Mijn kelder is niet vochtig genoeg, dus ik vrees dat de kaasjes te hard indrogen. Maar wie weet doop ik ze dan nog eens in wax ofzo. Om dat te stoppen. 

IMG_4880.JPG

Geplaatst:

Jeetje joh ik word echt hartstikke jaloers! Wat zien ze er prachtig uit. Ik moet nodig weer eens aan de gang…

  • 4 weken later...
Geplaatst:

Schitterend! Ik bewaar mijn kaasmaakspullen nog tot van de winter..gaat het dan ook niet meer lukken dan doek ik het op. Het lang staan in de keuken gaat me gewoon erg slecht af. Dat neemt niet weg dat ik hier niet meegeniet van alles wat jullie maken.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Wauw dat ziet er prachtig uit! Ik heb altijd al mijn eigen kaas willen maken, sinds ik als kind eens bij een kaasmakerij was met een feestje en de ene helft mocht kaas maken en de andere helft boter. nou ik zat bij de boter en ik ben er nog steeds teleurgesteld over. Het is er nog nooit van gekomen.. eerst door ruimtegebrek en daarna door energiegebrek (2 zwangerschappen, kleine kinderen)

 

Ooit ga ik me er aan wagen, en tot die tijd geniet ik van jullie foto's 

  • 2 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik had mijn kazen ingesmeerd met kaascoating, want ik vind dat die wat grotere kaasjes wat klef blijven in die kaaswax. Maar onze kelder is niet vochtig genoeg, dus de kazen werden toch best wel erg stevig/hard. Ik heb ze nu alsnog een jasje van wax gegeven. Hopelijk zijn ze nu dan mooier rijp en stevig, en kunnen ze door de wax nog een tijd liggen om verder op smaak te komen. Voor de wax-sessie:

 

IMG_5125.JPG

Geplaatst:

Hier nu ook aan het waxen. Ik was het al een hele tijd aan het uitstellen, maar de kleine kaasjes kregen nu barstjes in hun uitdrogende korst dus er is geen ontkomen meer aan. Nu plakken m'n vingers weer lekker door het uit elkaar trekken van nieuwe wax die er nog extra bijgesmolten moet worden. Er zit hier altijd te weinig in de kom, zeker om zo'n grotere kaas als die van Jorieke in een keer voor de helft in de wax te kunnen dopen.

 

20220123_152855.thumb.jpg.fb3fded386ed357f9be21f21d9eb09a6.jpg

 

aangepast door Anna3

  • 8 maanden later ...
Geplaatst:

Ik heb mega veel zin om kaas te maken! De herfstvakantie is geannuleerd, dus ik heb een week tijd ’over’. Ik ga weer eens alles bestuderen en wil dan in elk geval een kaas met kruiden maken. Dat heb ik nog nooit gedaan.

Volgende week vakantie. Wordt vervolgd.

Geplaatst:

Ik ga geen kaas meer maken..het werk is teveel, jammer want ik vond het heerlijk om te doen. Mijn kaasmaak spullen gaan in de verkoop. Jorieke/Anna willen jullie mijn overgebleven wax?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.