Raquette Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Hoi! Ik lees op internet dat je koolrabiblad ook kunt eten, gekookt of geblancheerd of in een soepje. Heeft iemand dit wel eens gedaan? En, hoe smaakte het? Ik heb twee verse koolrabi's (met blad) in de koelkast liggen, die moeten vandaag op en ik zou het zonde vinden 3/4e van de plant weg te gooien als dat niet hoeft! Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Kan goed. Smaakt best (echte koolsmaak) zolang het blad nog jong en mals is. Kun je dan zelfs rauw eten. Of je het lekker vindt is een kwestie van smaak...die echte koolsmaak is niet aan iedereen besteed. Kan ook met bijvoorbeeld blad van broccoli, radijs of raapjes. Gestoofd of in een soepje wordt de smaak minder uitdrukkelijk "kool".....je kunt ook nog denken aan inleggen (zoet/zuur)....je halve groentetuin...blad, bloemen, stengels, zaden (en ook nog het een en ander dat de meeste mensen als onkruid" weghalen) kan daarin lekker zijn. Probeer het gewoon eens, zou ik zeggen met bijvoorbeeld: tuinbonen, erwten en peulen, selderij, venkel, bietjes, wortels, alle koolfamilie, alliums....die zijn allemaal veilig. Alleen met nachtschaden moet je voorzichtig zijn, die zijn echt giftig en van sommige soorten (spinazie, zuring e.d. moet je de hoeveelheden beperken, omdat ze een sterke werking op de spijsvertering kunnen hebben...bijvoorbeeld veel doorgeschoten spinazie eten kan je aan de diarree brengen...) Vaak is het een kwestie van lekker vinden en of de "bite", structuur die je wel of niet bevalt en die je ergens kunt inpassen. On-eetbaar is maar vrij weinig uit je moestuintje. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raquette Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 Wauw! Er gaat een wereld voor me open:). Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaaizee Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 goed idee van dat inleggen, dat wil ik ook gaan doen, heb je ook het recept voor mij? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Sorry Zaaizee Dat het kan en gedaan wordt, wil niet zeggen dat ik het ook doe Anderen van dit forum of Google zullen hiervoor je bronnen moeten zijn. Met bijv. de woorden "koolblad" en "zoetzuur", kwam ik al een apart linkje tegen http://zoeken.nrc.nl/?q=rettich&sort=date Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaaizee Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 o dan weet ik genoeg, bedankt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raquette Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 Heb er dit recept mee gemaakt en de spinazie vervangen door repen koolrabiblad:http://smittenkitchen.com/blog/2011/03/the-best-baked-spinach/ Inderdaad even wennen aan die koolsmaak, maar ik vond het wel lekker. Nu de knolletjes nog! NB. Als je de bladeren blancheert kun je volgens mij ook heel goed dit doen:http://www.rijnmond.nl/programmas/koken-en-keuvelen/berichten/14-08-2013/aflevering-3-fatma-yilmaz-dinsdag-6-augustus-1715- (het koolrabiblad lijkt vermoedelijk meer op Turkse zwarte kool dan spitskool) Quote Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.