Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Koolrabiblad eten?


Raquette

Recommended Posts

Hoi! Ik lees op internet dat je koolrabiblad ook kunt eten, gekookt of geblancheerd of in een soepje.

 

Heeft iemand dit wel eens gedaan? En, hoe smaakte het? Ik heb twee verse koolrabi's (met blad) in de koelkast liggen, die moeten vandaag op en ik zou het zonde vinden 3/4e van de plant weg te gooien als dat niet hoeft!

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link to comment
Share on other sites

Kan goed. Smaakt best (echte koolsmaak) zolang het blad nog jong en mals is. Kun je dan zelfs rauw eten. Of je het lekker vindt is een kwestie van smaak...die echte koolsmaak is niet aan iedereen besteed. Kan ook met bijvoorbeeld blad van broccoli, radijs of raapjes.

 

Gestoofd of in een soepje wordt de smaak minder uitdrukkelijk "kool".....je kunt ook nog denken aan inleggen (zoet/zuur)....je halve groentetuin...blad, bloemen, stengels, zaden (en ook nog het een en ander dat de meeste mensen als onkruid" weghalen) kan daarin lekker zijn. Probeer het gewoon eens, zou ik zeggen met bijvoorbeeld: tuinbonen, erwten en peulen, selderij, venkel, bietjes, wortels, alle koolfamilie, alliums....die zijn allemaal veilig. Alleen met nachtschaden moet je voorzichtig zijn, die zijn echt giftig en van sommige soorten (spinazie, zuring e.d. moet je de hoeveelheden beperken, omdat ze een sterke werking op de spijsvertering kunnen hebben...bijvoorbeeld veel doorgeschoten spinazie eten kan je aan de diarree brengen...) Vaak is het een kwestie van lekker vinden en of de "bite", structuur die je wel of niet bevalt en die je ergens kunt inpassen. On-eetbaar is maar vrij weinig uit je moestuintje.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Sorry Zaaizee Dat het kan en gedaan wordt, wil niet zeggen dat ik het ook doe

 

Anderen van dit forum of Google zullen hiervoor je bronnen moeten zijn. Met bijv. de woorden "koolblad" en "zoetzuur", kwam ik al een apart linkje tegen http://zoeken.nrc.nl/?q=rettich&sort=date

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Heb er dit recept mee gemaakt en de spinazie vervangen door repen koolrabiblad:

http://smittenkitchen.com/blog/2011/03/the-best-baked-spinach/

 

Inderdaad even wennen aan die koolsmaak, maar ik vond het wel lekker. Nu de knolletjes nog!:)

 

NB. Als je de bladeren blancheert kun je volgens mij ook heel goed dit doen:

http://www.rijnmond.nl/programmas/koken-en-keuvelen/berichten/14-08-2013/aflevering-3-fatma-yilmaz-dinsdag-6-augustus-1715-

 

(het koolrabiblad lijkt vermoedelijk meer op Turkse zwarte kool dan spitskool)

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...